Gospodarstvo

Oškodovanja banke osumljeno vodstvo družbe Mikro+Polo. Podgornik: Na sodišču bomo dokazali nedolžnost

Maribor, 19. 12. 2017 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / Ti.Š.
Komentarji
150

Mariborski kriminalisti so končali preiskavo gospodarskega kriminala. Ugotovili so, da je direktor mariborske gospodarske družbe namerno povzročil stečaj prezadolženega podjetja. S tem je banko oškodoval za približno 6,7 milijona evrov. Gre za mariborsko družbo Mikro+Polo, kjer so prepričani v nedolžnost, kar bodo dokazovali na sodišču.

Mariborski kriminalisti so končali kriminalistično preiskavo s področja gospodarske kriminalitete, ki so jo sprožili na podlagi prijave oškodovane poslovne banke. Kriminalisti so v preiskavi iskali dokaze, ki bi podprli sum kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalistična preiskava je potekala v družbi Mikro+Polo, ki ponuja rešitve za laboratorije.

Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

Po zbranih dokazih so kriminalisti ugotovili, da je odgovorna oseba gospodarske družbe z območja Maribora utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem. Direktor družbe je zato, da obveznosti ne bi bile plačane, poslabšal premoženjsko stanje omenjene gospodarske družbe. To je storil tako, da je leta 2011 v celoti prenesel poslovanje prezadolžene gospodarske družbe na novoustanovljeno gospodarsko družbo. S to goljufijo je dosegel, da osnovna prezadolžena gospodarska družba ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti, ki jih je imela na podlagi dveh posojilnih pogodb do poslovne banke. Proti družbi so leta 2014 namreč uvedli stečajni postopek. Banka je bila oškodovana za približno 6,7 milijona evrov. 

Direktor mariborske družbe je prenesel premoženje prezadolžene družbe na novoustanovljeno družbo, preden so sprožili stečaj.
Direktor mariborske družbe je prenesel premoženje prezadolžene družbe na novoustanovljeno družbo, preden so sprožili stečaj. FOTO: iStock

Pred stečajem spremenili ime družbe, nova gospodarska družba pa le devet dni zatem 'prevzela' staro ime

Družbeniki in direktor novoustanovljene družbe so medsebojno povezane osebe in so bili družbeniki tudi prvotne družbe, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Maribor. 

Na to, da je bilo izogibanje terjatev in povzročitev stečaja namerno, kaže tudi poseben način preimenovanja gospodarske družbe. Kriminalisti so namreč ugotovili, da je odgovorna oseba gospodarske družbe pred stečajem spremenila ime družbe in pod novim imenom predlagala stečaj družbe.

"Odgovorna oseba nove gospodarske družbe, ki je v celoti prevzela poslovanje in tudi zaposlene, pa je samo devet dni po stečaju ponovno 'prevzela' staro ime gospodarske družbe, ki je zelo prepoznavno tudi vsem poslovnim partnerjem," so zapisali na PU Maribor. Prav zaradi tega veliko poslovnih partnerjev sploh ni opazilo, da dejavnost odslej dejansko opravlja druga gospodarska družba, zato so z njimi normalno poslovali naprej.

Kot piše Večer, je iz poslovnega registra razvidno, da so lastniki podjetja Mikro+Polo leta 2011 spremenili ime družbe v Vse za laboratorij, ki je šla nato leta 2014 v stečaj. Podjetje je sicer letos prejelo tudi naziv podravsko podjetje leta po izboru bralk in bralcev Večera.

Podgornik: Prepričani smo v nedolžnost

V podjetju Mikro+Polo so za 24ur.com potrdili, da je bila kriminalistična preiskava opravljena pri njih. "Prepričani smo v nedolžnost, kar bomo na sodišču tudi dokazali. Ostalih komentarjev ne dajemo," je zapisal direktor družbe Mikro+Polo Marko Podgornik.

Direktor družbe Mikro+Polo Marko Podgornik nam je potrdil, da je kriminalistična preiskava potekala pri njih. Prepričan je, da bodo na sodišču dokazali nedolžnost.
Direktor družbe Mikro+Polo Marko Podgornik nam je potrdil, da je kriminalistična preiskava potekala pri njih. Prepričan je, da bodo na sodišču dokazali nedolžnost. FOTO: POP TV

Da gre za podjetje Mikro+Polo oziroma njegovega zastopnika Podgornika sta prva poročala mariborski portal Mariborinfo.com in časnik Večer. Oškodovana banka naj bi bila banka BKS, a njihov odziv še čakamo.

Večer sicer še poroča, da je iz stečajnih dokumentov vidno, da je Robert Zakrajšek, stečajni upravitelj podjetja Vse za laboratorij, v stečajnem postopku priznal za 16,8 milijona evrov terjatev. Največji posamezni upnik pa je banka BKS Bank s sedežem v Celovcu, priznana terjatev je znašala 7,14 milijona evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik565636
20. 12. 2017 12.20
-5
Slovencem se samo vrže kost, da je nekdo nekje nekaj kao goljufal, pa ga že linčajo. Pa sploh ni važno ali je res, ali ne, ali je po zakonu ali ne, ali je obsojen ali ne. Potem pa se čudite, da vas imajo za ovce.
razocarani
20. 12. 2017 14.16
+4
ja junak ,,kjer je dim je tudi ogenj ce so dolzni vse te miljone in jih ne vrnejo nekaj ne stima ,,izgleda da si tudi ti dolznik ko tako branis te goljufe ,,a bomo vedno davkoplacevalci vracali dolgove teg izprijencev ,,no vprasaj tvoja starsa ce se strinjata da onadva tudi vracata tuje dolgove ,,gled e tvojega komentarja pa vidim da nisi postenjak ,,, a te socijala prezivlja ,,no tudi to je davkoplacevalski denar pa metadon tudi
Uporabnik565636
22. 12. 2017 13.25
Klasična, če ne trobiš v isti rog, si ziher na socialni ali pa te preživljajo starši, po tvojem celo odvisnik. Tu te moram razočarat, te bi presenetilo če bi vedel. Glede na to, da smo vsaj uradno v demokraciji, naj te razsvetlim, imam pravico do svojega mnenja. Celo na glas ga imam pravico izrazit, pa tudi s svojo glavo imam pravico mislit. Če nimaš argumentov, bodi raje tiho, s svojim postom samo dokazuješ svoj iq20.
deratizacija
20. 12. 2017 10.14
+6
Za par milijonov dobiš tri leta, odsediš eno, s tem, da si od ponedeljka zjutraj do petka popoldan v zaporu. Potem pa samo še uživaš življenje. Po vsaki zdravi pameti je to bolje od vsakodnevnega garanja za minimalno plačo in še slabšo pokojnino.
cirenij
20. 12. 2017 11.17
+0
Tvoji dragi pa uživajo v blagostanju. Pa kaj tem v zaporih manjka? Vse zastonj. Zdravstvo, zobozdravstvo, hrana, božanje, .........na kar navaden državljan zunaj čaka mesece in leta. Njegovi domači pa umirajo na obroke z njim vred.
razocarani
20. 12. 2017 10.09
+1
zakaj so samo pri nas goljufive izprijene barabe nedolzne ,,ti neljudje niti v nosu niso nedolzni ,,,kako lepo bi jim bilo soditi na ulici ,,ti neljudje so nam unicili prihodnost ,,zasluzijo pa si samo tisto kazen ki jo je pokvarjena politika ukinila ,,,
cirenij
20. 12. 2017 11.14
+3
Pa policija ugotavlja, dokazuje................Potem se pa vse sfriži. Nezakonito pridobljeni dokazi, levo uho je slišalo, desno ne,.........dragi, preplačani odvetniki ob luknjasti zakonodaji............Kakorkoli!!! Manjka trda roka, ki bi rekla Bobu bob. Brez teh brezveznih in dragih, 90 preplačanih poslancev, , celo serijo strank, KPK, DUTB, oh in oh........Samo en absolutističen rez, pa bi bilo vse poštimano. Ampak to je zapadna, vsiljena, sprejeta " demokracija". Kakorkoli! Spoštujem naše kriminaliste in policijo, ki so podplačani. Nasproti raznim direktorjem zavodov ect......
zemljan10
20. 12. 2017 08.20
+14
Ha,ha...Ni dolgo nazaj,ko sem gledal hvaljenje te firme po TV. Otroka in psa si lahko v službo pripelješ.Ha,ha.kako vraga lahko delaš,če ti pes okoli nog skače 8 ur? Tisto Teslo in vse kar ima bi mu morali zaplenit danes zjutraj,ne jutri.
nicor
22. 12. 2017 11.06
+3
Ni problem pri vzgojenem psu, tudi sicer veliko prelenarijo. Je enako kot doma, ko se navadi. Navadi se pa hitro. Problem je način dela - programirane kraje.
Uporabnik565636
20. 12. 2017 08.18
-6
Kaj vam ni jasno, uničit jih je treba, da si ne bi drugi delavci zaželeli podobnih delovnih pogojev.
nono1234
20. 12. 2017 09.39
+8
Tebi očitno ni jasno, da so to delali na tvoj in moj račun. Ni čudno, da se take stvari dogajajo, če imamo ovce kot si ti. A nisi razumel-a, da so ostali dolžni več kot 16 milijonov. Če bi mojemu šefu dali 16 milijonov € bi najbrž tudi vse bilo drugače. Ti očitno tega ne kapiraš ali si pa tudi ti del ekipe, ki je namenoma v javnost lansirala njihov odnos do delavcev, da jih javnost sedaj ne bi obsojala. Očitno so računali na prav take kot si ti.
razocarani
20. 12. 2017 10.12
+1
tudi take kot si ti je treba unicit .,barabi bos pa ti pokrival dolgove ,,ja res ste nekateri zeloooo prizadeti barabe pac scitijo barabe ,,
Uporabnik565636
20. 12. 2017 12.19
-1
Frane Šajn
19. 12. 2017 21.54
+28
Ja seveda jo bodo dokazali nedolžnost namreč novci odprejo in pridržijo vsa sodna vrata v Slovenistanu!
razocarani
20. 12. 2017 10.13
+3
za umazan ali krvav dena r nas asodisca vse resijo da se barabe oprostijo
Mad Whilson
19. 12. 2017 21.48
-12
Ne vem zakaj sedaj po zobah vlacite sedanjega direktorja podjetja. Goljufijo BI NAJ zagresil prejsnji direktor. Sedanji direktor M. Podgornik je preposten, da bi bil sposoben narediti taksno zadevo, prav tako pa ne razumem zakaj je treba v vase komentarje vpletati njegove zasebne stvari - s cim se vozi, s kom zivi, koliko zasluzi itd.
Uporabnik565636
20. 12. 2017 08.19
-6
Odlični delovni pogoji, dobre plače, dopusta kolikor hočeš, jasno da jih je treba uničit. V tem je poanta.
nono1234
20. 12. 2017 08.22
+9
A ti to misliš resno !? A se ti zdi, da te zadeve niso pomembne in povezane !? Mogoče si pa ti ta oseba. Te očitne goljufije ni naredil en sam človek. Zraven je bil kak dober odvetniški svetovalec, ki bo sedaj paradiral tudi na sodišču. On bo mogoče zaslužil milijon, ampak bolje je plačati milijon odvetniku kot 16,8 milijonov upnikom. Tako to pri nas gre. Takšne lopove je treba zapreti za 20 let, odvzeti vse premoženje, v zaporu pa 1 obrok na dan.
razocarani
20. 12. 2017 10.16
+3
take lopove bi morali zapret dosmrtno pa da vsaj malo odelajo za te dolgove taki bedniki ki scitijo te zlocince pa ne bodo vracali teh dolgov
BobbyP
19. 12. 2017 21.43
+17
Še ena slovenska "zgodba o uspehu". Na najdi.si se najde vse. Tudi milijoni.
paxvobiscum
19. 12. 2017 21.27
+24
Prišel bo dan, ko bo zapela šiba za vse tele zadnjice. Seznam je vsak dan daljši.
Rolesx
19. 12. 2017 21.25
+22
Še en slovenec ki spet ni ničesar kriv. Krivi so otroci bo reklo sodišče
konstruktor
19. 12. 2017 20.32
+9
Ejga, če bi bil samo on tak, v banke ne bi blo treba zmetat par milijard....redki so lastniki, ki tega niso počeli, verjetno v dogovoru z bankirji...ah ja, brez veze.....
proofreader
19. 12. 2017 20.21
-5
Banka itak ne vem, kaj bi z denarjem. On pa ga je koristno porabil za zaposlene.
novakirena
19. 12. 2017 22.31
-3
proofreader
19. 12. 2017 20.19
-9
Kdor dela, dela napake. Kdor ne dela, pametuje po komentarjih.
zimerman
19. 12. 2017 20.52
+13
Iskrenih napak ne preizkujejo kriminalisti.
Covidus
19. 12. 2017 21.42
+3
deratizacija
20. 12. 2017 10.01
Vsi že pišejo, veliko od njih tudi neumnosti.
Fifi 24
19. 12. 2017 20.05
+26
Spet slo zgodba o (kvazi) uspehu!! V slo NI novega podjetja ki bi dejansko uspelo brez mahinacij al pokrade al dobi nepovratna sredstva
paxvobiscum
19. 12. 2017 21.24
+1
Grumf, upam, da se motiš. Pa da situacija ni tako črna...
rati
19. 12. 2017 19.59
+29
Vedno se hvalijo povsod kako je v njihovem podjetju lepo, neomejen dopust in podobno. Je pa dejstvo, da lepo in lahko je takole poslovat, ko naredis 99% posla z javnim sektorjem in mas zagotovljene prihodke...
proofreader
19. 12. 2017 20.19
+4
Saj je lepo poskrbel za zaposlene in jih zaposlil v novem podjetju.
spam1
19. 12. 2017 21.56
+5
nogutsnoglorry
19. 12. 2017 19.55
+11
Temu se na srajci vid, da je na hitro obogatev in se namastil na tuj račun
nogutsnoglorry
19. 12. 2017 19.56
+7
ni mel časa nove srajce kupt v tem obdobju ko mu je vamp zrastu
HuffyPuffy
19. 12. 2017 20.12
+6
:) boli njega za srajco, vazno da se vozi v Tesli. :)
Mad Whilson
19. 12. 2017 22.12
-1
Pa od kod tebi informacije da se vozi v Tesli? Ze dolgo vec ne...
igyyp
19. 12. 2017 19.29
+11
Nategnil vse. Na katerem sodiscu bo kaj dokazal, do tam sploh prisel ne bo, bo ze prej malo namazal. Kaj mi vsi posteni v tej nasi priljubi drzavi papamo. Ce bi mu res kaj dokazal bi bil ze v priporu, vsaj za taksen znesek. Poden od podna, ne vem kdo se verjame nasem sistemu. ;) gre kar na smeh.
HuffyPuffy
19. 12. 2017 20.12
+25
Noben... več nakradeš bolje prideš skozi... Ko pa en mali s.p.jevec ne bo mogel plačat davka, ker mu drugi (taki kot ta firma) ne plačajo računov (on mora pa ddv odvesti neglede na to, ali dobi plačano ali ne) pa najstrožje sankcije pa takoj po njm da si do smrti ne bo opomogel, saj nima denarja za odvetnika po takem je najlažje udrihati...
igyyp
19. 12. 2017 21.02
+5
Itak si vse napisal,glavno da se imajo eni fajn, eni pa v treh izmenah, pa morm za malega sineka sparat da bo darilo za bozicka dobil. Res kam to vse pelje, verjetno k vragu, ce bi pa do tam prisli bi pa se hudic reku vam prepuscam mesto. ;)
siFBI
19. 12. 2017 18.49
+42
Še en nagrajenec, ki je goljufal. Lep zgled mladim. Še dobro da mladine ne bere tega portala.
Pa kaj
19. 12. 2017 18.45
+18
Ma z lahkoto boste to dokazali..mi vsi vemo, da ste nedolzni..ze 26 let..
FAUSTOS1
19. 12. 2017 18.41
+29
saj zakon o oseben stečaju je bil napisan za bogate-reveži tako nimajo premoženja-torej najameš več milijonov kredita nato razglasiš osebni stečaj-prej pa hišo in jahto prepišeš na soradnike in zafrknež državo in upnike
Sentis
19. 12. 2017 19.27
+19
Vse lepo in prav, samo kdo dobi več milijonov kredita? Mi navadni državljani že ne.