Gospodarstvo

Direktor Aerodroma Maribor: Povezava z Münchnom in Antwerpnom je majhen korak v primerjavi z našimi velikimi strateškimi načrti

Maribor, 17. 02. 2018 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uvedba prve redne linije po daljšem času je za mariborsko letališče zelo pomembna, saj daje letališču drugačno vsebino kot čarterski in komercialni leti, mnei direktor Aerodroma Maribor Boris Bobek. Lanski poletni poskus povezave s Splitom in Dubrovnikom se jim sicer ni najbolj posrečil, priznavajo pa, da je prevoznik nekoliko pozno začel z oglaševanjem linije.

Za mariborsko letališče in njegove načrte v prihodnosti je uvedba prve redne linije po daljšem času zelo pomembna, saj letališču to daje povsem drugačno vsebino kot le čarterski in komercialni poleti, je dejal direktor Aerodroma Maribor Boris Bobek. Želi si, da bi prihodnje leto začeli z gradbenimi deli za podaljšanje steze.

"Letalska povezava z Münchnom in Antwerpnom je sicer majhen korak v primerjavi z našimi velikimi strateškimi načrti, ki pa seveda čakajo na ustrezno širitev infrastrukture na letališču, torej podaljšanje vzletno-pristajalne steze, kar bo omogočalo pristajanje tudi velikih letal, kot je A330," je dejal Bobek.

Dogovor z VLM Airlines velja do 26. oktobra

Ob tem je spomnil, da so njihovi lastniki podprti predvsem s kitajskim kapitalom in povezava s to državo še naprej ostaja osnovna ideja razvoja letališča. Zdaj gre zato šele za prvi korak oživljanja prometa, zato je še posebej pomembno, da bi se linija obdržala. Po njegovih besedah dogovor z VLM Airlines velja do 26. oktobra, bodo pa v poletnem voznem redu čas prihodov in odhodov spremenili na nekoliko zgodnejšo uro.

Direktor mariborskega letališča pravi, da ves čas razmišljajo tudi o nizkocenovnikih.
Direktor mariborskega letališča pravi, da ves čas razmišljajo tudi o nizkocenovnikih. FOTO: Kanal A

Lanski poletni poskus povezave s Splitom in Dubrovnikom se jim ni najbolj posrečil, a Bobek pravi, da je v tistem primeru šlo za precej 'ad hoc' linijo, ki je vskočila sredi poletne sezone v avgustu in je imela bolj značaj čarterja. Tokrat se mu zdi, da gre za bolj resno linijo, ki je primerna tako iz poslovnega kot iz turističnega vidika, München pa je lahko tudi odlično izhodišče za lete naprej.

"Morda je prevoznik nekoliko pozno začel z oglaševanjem linije, a menim, da je še dovolj časa za to, da skupaj poskrbimo, da bi se prijela," je optimističen Bobek, ki tega, kakšna mora biti zasedenost letala, da bi VLM vztrajal pri liniji, ni želel komentirati. Je pa poudaril, da uvedba nove linije kar nekaj stane, a nekje je treba začeti.

Prav veliko konkretnih korakov za letošnje leto Bobek še ne more napovedati, pravi pa, da se ves čas trudijo okoli novih zgodb, prav tako niso vezani zgolj na VLM Airlines, ki si z njimi sicer deli istega lastnika, podprtega s kitajskim kapitalom. Zagotovo si želijo več linij, znano je tudi, da so bile v igri kombinacije za povezavo z Beogradom.

Bobek: V Sloveniji imamo tri mednarodna letališča, nacionalni prevoznik favorizira enega

Na vprašanje, ali so Adrio odpisali iz svojih načrtov, je dejal, da nikakor ne, da pa se mu prej zdi obratno. To je po njegovem precej čudno, glede na to, da imamo v Sloveniji tri mednarodna letališča, nacionalni prevoznik pa favorizira samo enega in s tem zanemarja prebivalstvo v severovzhodnem delu države.

Direktor mariborskega letališča ob tem dodaja, da ves čas razmišljajo tudi o nizkocenovnikih, ki so vedno v igri, a je jasno, da ti za sodelovanje terjajo tudi finančne oblike sodelovanja. Zaveda se, da so v zadnjem času nekoliko zanemarili tudi sodelovanje s turističnimi agencijami za čarterske prevoze v poletnem obdobju, a upa, da jim letos še uspe skleniti kakšen dogovor.

Lanski poletni poskus povezave s Splitom in Dubrovnikom se jim ni najbolj posrečil.
Lanski poletni poskus povezave s Splitom in Dubrovnikom se jim ni najbolj posrečil. FOTO: Kanal A

Družba Aerodrom Maribor s 40 zaposlenimi brez podpore lastnikov ne bi preživela, še dodaja, še posebej zdaj, ko so se z dolgoročnim najemom letališča obvezali mesečno državi plačevati 95.000 evrov najemnine, medtem ko je pred podpisom pogodbe družba prejemala subvencijo države v nekaj nižjem znesku.

"Jasno je torej, da na prihodkovni strani absolutno zaostajamo. Stroški ostajajo na ravni preteklih let, zato se lahko samo zahvalimo lastnikom in njihovi volji ter načrtom o širitvi letališča in s tem povečanemu prometu ter prihodkih," je dejal Bobek in dodal, da ti, čeprav prihaja do kakšnih lastniških sprememb znotraj sistema lastnikov, projekt še vedno podpirajo, saj je bilo nenazadnje vanj vloženega že kar nekaj denarja.

'Podpis je pomenil zgolj nek okvirni dogovor'

O nesporazumih z državo glede novembrskega podpisa pismu o nameri, ki ga je njihov lastnik SHS Aviation novembra v Budimpešti podpisal z enim največjih gradbenih podjetij na svetu China State Construction Engineering Corporation, je Bobek dejal, da ne želi ocenjevati, ali so bili takšni odzivi potrebni.

"Šlo je pač za neke reakcije na aktivnosti, ki morda niso bile tako zelo pomembne, kot pa se jim je dajalo pomena. Nenazadnje je podpis pomenil zgolj nek okvirni dogovor, s katerim smo si zagotovili sodelovanje velike kitajske družbe. Nikakor ne želimo prehitevati ali zaobiti slovenske zakonodaje, saj se zavedamo, da smo zavezani javnim naročilom. Naša želja je le, da si zagotovimo strokovno ter finančno podporo, pa tudi da bi s projekti zaključili v ustreznih rokih," je še povedal Bobek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janfilimon
17. 02. 2018 21.17
+1
Pa tud, kaj naj en Stojerc dela v Antwerpnu??? Tam nimas kaj videt, nimas kam naprej potovat, nimajo javnih his. Ma nimajo nic. To je pac samo navadna pralnica denarja, se najvecji bebec tega sveta ne bi povezal MB z Antwerpnom.
janfilimon
17. 02. 2018 21.14
+4
A dejte no nehat. Stojerci se za zivet nimajo, bodo pa z avioni letel??? MB ne bo nikoli uspel z letaliscem, pa ce se vsi Slovenci na trepalnice postavimo!!
Uporabnik113089
17. 02. 2018 19.05
+7
Ja. Treba se je razvijati.. Iz Maribora v Antwerpen.... Kaj nas še čaka? Mogoče redna linija Lesce - Gnjilane!?
macek_garfield
17. 02. 2018 16.13
+6
spet sanja gujdek o koruzi pa to
glava2
17. 02. 2018 12.57
+4
super, bomo videli čez tri mesece....
Voyager3000
17. 02. 2018 12.51
+2
Ne desetletje, ampak desetletja
Voyager3000
17. 02. 2018 12.51
-1
Genetalna napaka se je dogajala desetletje, ker je vsaka slo enska vlada raz ijala samo in samo Brnik. Ostala periferija jim ni bila pomembna. In danes imamo zafurano Slovenijo tudi v obliki Mb letališča.
Voyager3000
17. 02. 2018 12.49
+0
butalistan
17. 02. 2018 11.58
+3
Zaprite to politicno skrpucalo. Nikoli ne bo poslovalo pozitivno.
Ata_Smrk
17. 02. 2018 11.58
+3
Mladen sir
17. 02. 2018 11.38
-1
Ker ne delajo pravi ljudje noter pa zakaj ni naše letališče če so moji starši bili večlastniški deleži tega letališča??Jaz vam ga ne pustim vodit jaz vam zaperem letališče.Ko bo pisano na nas ga oderem prek odvetnikov.
Voyager3000
17. 02. 2018 12.53
+6
skorumpiranpolitik
17. 02. 2018 11.28
+4
Ha,ha, vi boste leteli v Zgornji Duplek in nazaj na mariborsko letališče!
Jožajoža
17. 02. 2018 11.23
+7
se ne sekirajo,ker niso vložili svojih sredstev.. država je subvencionirala nakup letališča, kot je subvencionirala izgradnjo MAGNE,in podpisnike pogodb, kateri so dobili do "10% provizije".hoški župan je že med milionarji.