Gospodarstvo

Denar Slovenije za Grčijo izgubljen?

Ljubljana, 04. 05. 2010 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Da bi Grčija denar, ki ji ga bo Slovenija dala v obliki posojila, lahko vrnila oz. odplačala vsaj obresti, bi morala imeti 10-odstotno gospodarsko rast in primarni proračunski presežek, meni Mencinger.

 "Prvo ni verjetno, drugo prav tako ne in ni niti predvideno. Dejansko pa EU z reševanjem Grčije z javnim denarjem rešuje predvsem privatne banke, ki so Grčiji posojale denar in ki bi ta denar izgubile, če bi Grčija bankrotirala," ocenjuje ekonomist Jože Mencinger in dodaja, da je denar, ki si ga bo Slovenija sposodila zato, da ga bo dala Grčiji v obliki posojila, bolj ali manj izgubljen, saj ga Grčija ne more vrniti.

Denar, ki si ga bo Slovenija sposodila zato, da ga bo dala Grčiji v obliki posojila, je bolj ali manj izgubljen, saj ga Grčija ne more vrniti," je prepričan ekonomist Jože Mencinger.
Denar, ki si ga bo Slovenija sposodila zato, da ga bo dala Grčiji v obliki posojila, je bolj ali manj izgubljen, saj ga Grčija ne more vrniti," je prepričan ekonomist Jože Mencinger. FOTO: Reuters

Po mnenju ekonomista Rasta Ovina mora Slovenija prispevek k reševanju grških težav upoštevati kot normalen prispevek k delovanju sistema evra. Izpostavlja, da na grškem primeru lahko vidimo posledice tega, če finančni trgi izgubijo zaupanje v neko državo. "To pa je zadnje, kar potrebuje Slovenija, saj se pojavlja kot povpraševalec po zadolževanju v tujini," je prepričan. Zato bo po njegovem mnenju treba "stisniti zobe že zato, da se ne bi pojavili na spisku članic območja evra, ki imajo težave". Res pa je, pravi Ovin, da prispevek k reševanju grških težav prihaja ob nepravem času gospodarskega zastoja in močni izpostavljenosti javnih financ.

Na to je opozoril tudi koordinator Koordinacijskega odbora za ekosocialno družbo Jožef Horvat, ki je predsedniku države, predsedniku vlade in predsedniku DZ poslal odprto pismo, v katerem jih opozarja, da odbor ne privoli v to, da bi "naši oblastniki še bolj pogubno zadolževali in siromašili domače državljane še zaradi napak in grehov tujih politikov in pri tem finančno bremenili poleg naših otrok še naše vnuke in pravnuke".

Križanič: Za pomoč potreben rebalans proračuna

Križanič poudarja, da bi v primeru neukrepanja lahko prišlo do domino učinka; grška kriza bi se stihijsko nadaljevala vse do moratorija, prenehanja plačevanja, potem pa bi prišlo do globoke bančne krize.

Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča so sredstva, ki jih bo namenila Slovenija, izračunana glede na delež Slovenije v Evropski centralni banki in glede na potrebe grškega gospodarstva, da izplava iz krize. "Sam izračun, koliko bomo dobili nazaj, bo precej kompliciran, a na koncu nobena od držav, ki bo sodelovala pri pomoči Grčiji zaradi tega ne bi smela imeti izgube," je zatrdil minister.

Sredstva za pomoč Grčiji bo po Križaničevih besedah zagotovila zakladnica z ustreznimi avkcijami na kapitalskem trgu. "Ali bomo izdali obveznice ali odprli poseben kredit oziroma se zadolžili, bodo pokazale same razmere," je še dejal Križanič za RTV Slovenija.

Finančni minister je še dodal, da bo za pomoč Grčiji potreben rebalans državnega proračuna, in sicer B bilance, kjer ne gre za neposredno potrošnjo, medtem ko bodo v A bilanci ustvarjeni posebni prihranki, a ne s tem namenom. Poleg tega bo potreben tudi interventni zakon.

'Rešitve za svoje težave naj išče in najde doma'

"Kakršni koli ukrepi in pomoč članic območja evra Grčiji morajo biti utemeljeni na transparentnem in učinkovitem načrtu prestrukturiranja in konsolidacije javnih financ, ki ga bo pripravila grška vlada," pa je dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki meni, da mora Grčija rešitve za svoje težave iskati in najti doma.

Lahovnik meni, da mora Grčija rešitve za svoje težave iskati in najti doma.
Lahovnik meni, da mora Grčija rešitve za svoje težave iskati in najti doma. FOTO: Miro Majcen

Ob tem je opozoril, da obstaja nevarnost, da se bo v območju z evrom pojavil tako imenovani zastonjkarski učinek (free-rider effect) oz. problem moralnega hazarda, ko bodo posamezne države članice začele dojemati takšno pomoč kot samoumevno in jo bodo v podobnih primerih pričakovale oz. bodo menile, da je samoumevno, da svoje javno-finančne težave rešujejo na račun davkoplačevalcev drugih držav članic območja evra. Drug problem pa je po njegovi oceni, da je temeljni problem grških javnih financ zelo velik obseg sive ekonomije in prenapihnjen javni sektor. Temu pa v dosedanjih ukrepih, tudi v predlogu za razrešitev problemov, po ministrovem mnenju ni bilo namenjene dovolj pozornosti.

Temeljna težava območja evra je po njegovi oceni v tem, da "imamo sicer skupno valuto, nimamo pa skupne davčne politike". Zato bi morali voditelji držav članic območja evra tem vprašanjem nameniti več časa, je ocenil. "Mislim, da je iluzija, če kdo pričakuje, da bomo na prvem naslednjem vrhu držav članic EU celovito razrešili vprašanja območja evra," je še povedal Lahovnik.

Spomnimo ...

Kot je znano, so finančni ministri držav v območju evra v nedeljo sprejeli odločitev za sprožitev mehanizma 110 milijard evrov posojil Grčiji v prihodnjih treh letih. Države v območju evra so pripravljene prispevati 80 milijard evrov (v prvem letu 30 milijard evrov), Mednarodni denarni sklad (IMF) pa preostalo. Slovenija bo k reševanju Grčije prispevala 0,48-odstotni delež, kar znese 384 milijonov evrov. Na ministrstvu za finance trenutno preučujejo različne zakonodajno možne rešitve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
06. 05. 2010 11.44
kompenziramo da Grčija odstopi Sloveniji en spodoben otok.
Marko Bašin
06. 05. 2010 02.03
Če že moremo dati njim denar naj vsak prejme počitnice allinclusive za 14dni zastonj......
Milan Koleznik
05. 05. 2010 14.43
+1
gospodarstveniki koliko bo pa tu brezposlenih ko boste dali Grčiji denar,sramota da se strinjate z vsem z Evropo,res sramota ljudem ki sedijo v evr.parlamentu,a delajo samo ja in ja.zato pa vlečejo ogromno denarja.
SonyGirl
05. 05. 2010 13.08
Jst nimam nč proti, če zasebni sektor osebno rešuje Grčijo. Moti pa me, da z državnim denarjem rešujemo Grčijo. Pa kam pa pridemo!
Marija Krebs
05. 05. 2010 10.31
Ne razumem več naše vlade! Teh 384 mio EU prej rešujte Slovenijo! Predlagam, da 6. junija na glasvonice o arbitražnem sporazumu pripišete tudi vprašanje: ALI SMO ZA TO, DA DAJEMO POMOČ DRUGIM DRŽAVAM, KI SO SE ZNAŠLE V TEŽAVAH ZARADI PRENAPIHNJENEGA JAVNEGA SEKTORJA?
Marija Krebs
05. 05. 2010 10.21
Verjamem Lahovniku. Tudi v Grčiji imajo mogotce, ki so obogateli na račun ostalih - torej naj izterjajo od njih. Le zakaj bi morali reševati sedaj mi? V to nas lahko prisilijo, da vsi v Evropi dobimo evropske plače, ne pa da bomo državljani z najnižjimi plačami reševali države z višjimi plačami (To se nam tako in tako že dogaja - samo pomislite, koliko smo prispevali tajkunom. Bavčar, na primer, je za pol leta prejel vsaj 10 letnih plač povprečno plačanega Slovenca). EU se mi zdi popolnoma zgrešena zadeva. Tja pošiljamo svoje ljudi, ki so preplačani, glede na to, kar pravzaprav storijo za matične države. In ne govorite, da jih plačuje EU, ker jih plačujemo vsi mi. EU bi morala skrbeti za slehernega človeka v EU, da bi imel delo, enake pogoje... Če smo že tako nazadovali od ostalih držav EU, bi v začetku morala EU pomagati, omogočiti, da bi jih dohiteli, ne pa da pri nas vidijo priložnosti prodati kar se prodati da.
RXG
05. 05. 2010 08.58
JU-GO-SLAVIJA JU-GO-SLAVIJA.....
stane@jesenice.net
05. 05. 2010 08.46
+1
jaz mam še čisto malo posojila za odplačat, KAJ ČE BI MI GA DRŽAVA ODPLAČALA AL PA BANKA ODPISALA IN TA DENAR POL IZTERJALA OD GORKOV, mislim, da so to samo pobožne želje nekega slovenčka...mene bodo do zadnjega centa OŽELI...tko kot delajo že moje celo življenje....
vijolcni
05. 05. 2010 08.05
pa kaj si ti nor.namesto,da bi pomagali našim delavcem in tistim,ki so izgubli službe,rajši evre pošiljajo grkom.ko pa se pogajajo z sindikati,pa nimajo denarja.saj ne moreš verjeti,kam gledajo toti naši politiki
bobii
05. 05. 2010 07.07
+1
grški bogataši so utajevali davke in kradli grški državi, plačevali pa bomo slovenci (in še nekaj drugi evropejcev)??? HALO!!!!!!!, pa kaj je zdaj to????? naj jim poberejo vile in bazene in tovarne in ferarije in vse kar so nakradli, naj nacionalizirajo vse kar imajo pa se bo hitro našlo teh 384 miljonov. da jih ni sram v našem parlamentu, kako upajo MOJ denar dat debelim in umazanim Grkom za poplačilo niihovih napak in nesposobnosti. Ko bo pa nas začel hudič jemat sem pa siguren da nas bo vzel do konca, ker pomagal nam ne bo nihče.
POVOJ
05. 05. 2010 06.45
Sploh ne bi bil denar izgubljen, če bi se znali vrli politiki zmenit in ta denar zamenjat blagovno, torej ponudit slovencem grške potovalne destinacije in narediti neko obliko kompenzacije. Posredovano kot PRIMER.
falco1
05. 05. 2010 06.26
+1
No vidite kolegi tuki se pa vidt da je bla afera patrija zrežirana.Cela slovenia je šla na noge zaradi 130 m ki jih naj bi plačali za oklepnike, zdej bo šlo pa tretina miljarde evrov v božjo mater pa noben tut s prstom ne nigne ne vlada noben, prej so se pa tko bunili kok dnarja bomo dal, zdej pa skor trikrat več pa nič
Milivoje Hajdukovi?
05. 05. 2010 05.36
Tu imate zdaj vaš plebiscit, heroja Janšo in "samostojno"državo. Vse kar ste hoteli ste tudi uspeli, "ovce poenoumljene" Vse sem to vnaprej vedo. Če sem resnico komu reko me je imel še za sovražnika.
PORTOS13
05. 05. 2010 00.47
Enostavno mi ni jasno kako je mogoče, da takšna turistična dežela, ki ima na milijone turistov bankrotira. To pomeni, da imajo lopovsko vlado, itd. Nihče ne bo odgovarjal dobili bodo te bajne milijarde in spet bodo vse pokradli in tako dalje. Da so dobivali 13 in 14 plačo, dodatek na točnost prihoda v službo in še in še. Nam pa bodo povišali dlovno dobo, vzeli potne stroške, dodatek na delovno dobo in itd.... Je to res ali samo sanjam. Gospa Evropa tvoj življenski vek bo kratek, če bo šlo tako dalje.
Marija Demec
05. 05. 2010 00.33
naj bo referendum tud za to ALI DAMO GRČIJI POSOJILO ,ALI NE....100% udeležba...in odgovo je..........poznan... to ,da smo rinli v EU je bilo vse prikrojeno ,z lažmi že takrat.izsiljeno... takrat sem imel Kobilico v tošlnu sem bil bog in batina ,...danes pa z 20€ crkavam....blentava vlada ena k druga...
grrrrrrrrr
05. 05. 2010 00.28
pa to je res za pusrat kaj dela ta nasa zabita vlada doma nimamo za burek pa drugem dajejo bravooooooooo kraliiiiiiiiii
kurcvasgleda01
05. 05. 2010 00.18
no zdaj bi pa imeli tolar nazaj in izstopli bi iz EU...ne vem zakaj sem jaz bolj pameten kot cela slovenija in sem to govoril že pred 3 leti pa ste mi dajali minuse?? Nato in EU si zapomnite to je za BOGATAŠE ne za nas reveže...
kurcvasgleda01
05. 05. 2010 00.16
valda da je izgubljen saj Grčija gre cugrund...
energyxx
04. 05. 2010 23.22
za take NEUMNOSTI majo denar,obične evropske kurVe,kurčijo se tam kjer jim ni treba,da se pokažejo z denarjem,svoj prag pa ne metejo,pol pa še referendume dajejo da jim še to financiramo
Dejan Krk
04. 05. 2010 22.38
Naj vrnejo grški državni paraziti vseh 13tih,14ti,15tih... plač k so ju neupravičeno pokasiral v zadnjih desetletjih !!!!!