Gospodarstvo

Delovne razmere v Amazonu: 'Skoraj vsakega človeka, s katerim sem delal, sem videl jokati'

Ljubljana, 17. 08. 2015 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ozadje delovne filozofije največje spletne trgovine pokaže neusmiljene razmere, ki so jim za doseganje odličnosti podvženi zaposleni - ali pa se intenzivnemu delu in potiskanju preko svojih mej podvržejo sami. Delo je nenehna tekma.

Mnogi delavci Amazona poročajo o ostrih delovnih pogojih.
Mnogi delavci Amazona poročajo o ostrih delovnih pogojih. FOTO: Reuters

Po dveh desetletjih delovanja je Amazon.com največji spletni prodajalec. Da je zavzel to mesto in premagal vse tekmece, je zaslužna kombinacija vizije ustanovitelja podjetja Jeffa Bezosa in delovna sila, ki jo motivirajo direktorji, ki jih ženejo rezultati, ne intuicija ali osebne izkušnje. To so temelji, ki jih je postavil Bezos.

V čem je posebnost podjetja?

Amazon redefinira moderno delo. V njem velja filozofija, da mora biti delovni proces okreten in produktiven, a strog in ne sme odpuščati napak. Podjetje svoje politike ne skriva. Bezos je svojim zaposlenim že na začetku jasno povedal, da pri njih ni enostavno delati.

Na prvi pogled gre za korporativno kulturo, ki jo delavcem vsiljujejo nadrejeni in za nemogoče delovne pogoje, ki preko vseh meja potiskajo zaposlene. A intervju s 100 delavci, ki ga je izvedel New York Times, pokaže, da ni čisto tako.

Gre za zelo intenzivno kulturo, ki trdo dela, kulturo, kjer ljudje zahtevajo vse od sebe in se sami hočejo potiskati tako daleč, kot zmorejo, preizkušajo svoje meje in se potiskajo čez nje.

Kot vse ima tudi ta zgodba dve plati. Nekateri si sami postavljajo izzive in jih ne glede na ceno želijo doseči, nase pritiskajo sami. Drugih pa ne žene motivacija po osebni izpolnitvi na delovnem mestu, temveč preživetje - ti se pogosto počutijo "kot živali". Nenehno jih je strah pred izgubo službe, ki jim grozi že, če se pogovarjajo s sodelavci, opremljeni so s sledilnimi napravami, ki beležijo njihovo produktivnost, merijo jim celo čas, ki ga preživijo na stranišču.

Poročilo, ki ga je objavil New York Times, kaže temne plati dela v Amazonu.

80-urni delavnik, strog nadzor

Nekdanje pisarniško osebje sedeža družbe v Seattlu je poročalo o 80-urnem delavniku in o tem, da so, tudi ko niso bili v službi, morali ves čas spremljati elektronsko pošto - tudi pozno ponoči in na dopustu. Povedali so, da so čutili neusmiljeno ravnodušnost podjetja do osebnih težav zaposlenih ter da so ves čas nadzirali njihovo storilnost.

Nekdanja uslužbenka, ki je rodila mrtvega otroka, se je spominjala, da je "ravno doživela najhujši dogodek v svojem življenju", nato pa so ji v podjetju povedali, da bo od zdaj naprej pod drobnogledom, saj želijo zagotoviti, da bo svojo pozornost namenjala le delu. Gre za program posebne oblike nadzora, ki so mu podvrženi tisti delavci, ki jim grozi odpoved.

Celo nekdanja direktorica oddelka za upravljanje s človeškimi viri, ki je morala to žensko dati v ta program nadzora, je povedala, da se je spraševala, ali je to zares prav. "Kakšno podjetje želimo biti?," je takrat spraševala svoje šefe.

To je eden izmed množice podobnih primerov, o katerih so poročali intervjuvanci. 

Ta program poostrenega nadzora je doletel tudi žensko, ki je zbolela za rakom dojk, saj so ji rekli, da "težave" v njenem osebnem življenju vplivajo na njeno delo.

Ustanovitelj največje spletne trgovine na svetu Jeff Bezos, ki je znan po svojevrstni filozofiji dela.
Ustanovitelj največje spletne trgovine na svetu Jeff Bezos, ki je znan po svojevrstni filozofiji dela. FOTO: Reuters

Molly Jay, ki je bila del ekipe, ki je razvijala Kindle, je povedala, da je ves čas prejemala najvišje ocene delovne uspešnosti, dokler ni začela skrbeti za svojega zaradi raka umirajočega očeta. Nadrejeni naj bi jih dejal, da je težavna, zato je vzela neplačan dopust in se na delo ni več vrnila.

Druga delavka, ki je splavila dvojčka, je dan po operaciji šla na službeno potovanje. Šef naj bi ji rekel: "Žal mi je, ampak delo mora vseeno biti narejeno."

Nekdanja uslužbenka je povedala, da je bila ves čas v pisarni in da jo je zaročenec vsak večer ob 22. uri prišel iskat pred podjetje, da bi jo "prisilili", da gre domov. Tudi, ko sta šla na počitnice, je delala in nato zaradi pretiranega dela kmalu dobila čir na želodcu.

Nekdanji uslužbenec Bo Olson, ki je pri Amazonu delal kot tržnik knjig, je povedal, da je pogosto videl, kako so v pisarnah ljudje jokali. "Stopiš iz sobe za sestanke in vidiš odraslega moškega, ki si zakriva obraz," je povedal. "Skoraj vsakega človeka, s katerim sem delal, sem videl jokati za svojo mizo," je dejal.

Nekateri nad takšnim načinom dela vzneseni

A nekaterim takšen delovni tempo ustreza, še več, v njem uživajo. Čeprav so od njihovih življenj in zdravja terja visok davek.

Dina Vaccari, ki se je Amazonu pridružila leta 2008, skrbi pa za prodajo darilnih bonov, je povedala: "Nekoč nisem spala štiri dni zapored. Ti posli so moji otroci, in storila sem vse, da bi bili uspešni," je povedala.

Stephanie Landry, vodja poslov, je zvenela "vzneseno", so zapisali v New York Times, ko je opisovala, kako je pomagala vzpostaviti nov sistem dostave. "Stranka je lahko dobila lutko Elsa (junakinjo risanega filma Ledeno kraljestvo), ki je ni mogla najti v celem New Yorku, k njej domov pa smo jo dostavili v 23-ih minutah," je povedala.

"Strankam želimo reševati potrebe in trenutek, ko jih, je čaroben," je povedala.

Delavec v skladišču Amazona prehodi tudi 43 kilometrov na dan.
Delavec v skladišču Amazona prehodi tudi 43 kilometrov na dan. FOTO: Reuters

Agresivnost in tekmovalnost

Za ljudi, ki v Amazonu uspevajo, se je uveljavil vzdevek "Amaboti". Nekdanji delavci, ki so se nato zaposlili kje drugje, pa so si prislužili bolj oster nadimek. Ker zaradi načina dela v Amazonu pogosto postanejo agresivni in tekmovalni, jih novi sodelavci naslavljajo z "Amholes" (Am-bedaki).

Delo v Amazonu je nenehna tekma, saj delavce ves čas nadzorujejo in merijo ter ocenjujejo njihovo storilnost. Tisti z najslabšimi ocenami v postopku, ki se ji reče "razvrsti in odpusti" (rank and yank), izgubijo zaposlitev.

Tržnik, ki je šest let delal v prodajnem oddelku, je povedal: "Naučiš se, kako diplomatsko vreči ljudi pod avtobus … To je grozen občutek."

Robin Andrulevich, nekdanja direktorica oddelka upravljanja s človeškimi viri, ki skrbi za nove kadre, je fluktuacijo osebja v podjetju opisala kot namenski "darvinizem". "Brez tega jim nikoli ne bi uspelo doseči tega, kar jim je," je povedala.

"Nerazumno visoki standardi"

V podjetju Amazon sami zase pravijo, da je njihovo osebje podvrženo "nerazumno visokim" standardom, na kar so ponosni. A zanikajo, da to pomeni, da z zaposlenimi ravnajo, kakor jim očitajo. "Če bi opazili, da to kdo neprimerno obravnava osebje z zdravstvenimi ali drugimi težavami, bi hitro sprejeli ukrepe, ki bi popravili situacijo. To ni naša politika niti praksa," je povedal eden izmed predstavnikov podjetja.

Tudi v Združenem kraljestvu so se delavci že pritoževali nad razmerami v tamkajšnji izpostavi. Očitali so jim da uporabljajo "zero-hour" pogodbe (zaposlitve na klic), ki bi jih lahko primerjali z delom prek avtorske pogodbe. Podjetje naj bi tudi prakticiralo prakso zaposlovanja osebe za tri mesece, nato so jo odpustili in ponovno zaposlili, da bi se izognili stroškom, ki jih podjetju prinaša redno zaposlen delavec.

Sledilne naprave in ustrahovanje

Leta 2013 je Channel 4 News ugotovil, da so delavcem namestili sledilno napravo z vgrajenim GPS sistemom in da je pogovor s sodelavci lahko vodil v odpustitev.

2014 je Tim McKinney, ki je dva meseca delal v amazonovem skladišču v Dunfermlineu, da bi ocenil pritožbe o slabih pogojih, je za The Sun povedal, da je podjetje uporabljalo taktiko"strahu in ustrahovanja" pri svojem osebju.

Na Amazonu so se odzvali, da zaposlene obravnavajo s spoštovanjem in dostojanstvom, in dodali: "Ponosni smo, da zagotavljamo varno in pozitivno delovno okolje."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi1977
22. 08. 2017 15.42
Glavno , da ma Đef mijone. Sicer pa nobenega ne silijo da dela! Če se ne strinjaš s pogoji dela, pač greš iz firme. Ironično je, kako potem vsi občudujejo te "kapitalce", češ kaj so ustvarli. Dejansko je pa njihova zgolj ideja. Vse to utvarjamo ljudje. Tisti ki tam delajo in mi , ki tam kupujemo.
kakafonijaprava
18. 08. 2015 17.42
+9
knjige od amazona sem nehal kupovati, ko sem prebral, kaj delajo v nemških skladiščih z delavci.ko sem prebral o tem noremu bezosu in delu pred božičnimi prazniki se use-rjem na amazonove izdelke. totalni bojkot takšnega preser-vanja je edino zdravilo. potem pa z denarjem, ki ga je zaslužil na izkoriščevanju za delavce meče za neke brezvezne vesoljske polete. ta človek je gama-d od gama-di.
pmx
19. 08. 2015 20.35
+1
Jaz pa nisem toliko sledil, nisem že nekaj časa nič naročal, od danes pa vsekakor zame ne obstaja več Amazon.
crazyHorse
18. 08. 2015 13.13
+4
To je kapitalizem .. nekdo mora delati, da bo nekdo imel vec kot potrebuje ... vazno da ima ....
crazyHorse
18. 08. 2015 13.13
+3
Tega si zelimo , vedno vec, cim vec, pa tudi ce ne rabimo ... dajte nam!
jeznidiplomat
18. 08. 2015 11.50
+13
Če bi imeli 2x več ljudi, ki bi delali normalen delavnik, bi bilo več delovnih mest. Namesto tega jih bodo sčasoma raje vse zamenjali z roboti. Produktivnost skozi leta raste, dogaja se tudi avtomatizacija. Zanima me samo, kdo bo na koncu kupoval robo v trgovinah, če bodo ljudje brezposelni?
Racio
18. 08. 2015 12.17
+6
Denar ukint in zagotovit vsakemu osnovna sredstva za življenje, pa je stvar rešena.
Niky21
18. 08. 2015 11.02
+4
Zakaj o novomeškem Revozu nič ne napišejo...tam je huje kot tu :)
beowulfsam
18. 08. 2015 11.14
+4
Dvomim, da je huje, vsaj kar se tiče folka v skladiščih. Tam so večinoma zaposleni preko agencij in drugače, niso redno zaposleni. Plača je mizerna, pogoji neznosni, žaljenje folka, ni da ni. Ena novinarka je šla "undercover" delat tja in napisala članek. Sodobno suženjstvo. Res je, da iz Revoza poznam samo enega, samo ni nikoli govoril o čim podobnem.
hotka
18. 08. 2015 11.00
+3
Kaj sam jamrajo!!!!!!!! A kdo nas vpraša za kok delamo in kaj delamo, kok prehodimo ipd???? Napište članek o našem delavcu, ki dela po 12 ur dnevno za to da ne more niti sam sebe preživet. Kaj nas boli za AMAZON
Uporabnik215111
18. 08. 2015 15.08
xzy 1
31. 08. 2015 18.52
tvoj problem če maš sam osnovno šolo narejeno hotka
Dinho8O
18. 08. 2015 10.24
+14
Apple ni nic boljsi.
hansola
18. 08. 2015 14.05
+1
Res? Apple zaposleni delajo v podjetju, ki ima ene najboljših urejenih prostorov in pogojev dela na SVETU, polek Google-a. Če pa misliš na proizvodnje linije, te pa niso v lasti podjetja, je pa definitivno v podjetju Foxconn najboljše delovno mesto za tekočim trakom, ki proizvaja izdelke Apple (lahko preveriš sam v videih predelov tovarne)
hansola
18. 08. 2015 14.07
+1
Pač prim,erjavo si dal ravno takšno, kot bi Amazon krivil za to kjer se delajo njihovi izdelki, moreš primerjat direktno zaposlene in v Amazonu so to skladiščniki, čeprav tudi njihovi izdelki (Amazon Kindle) pridejo iz Foxconna.
McClain
18. 08. 2015 09.59
+8
cist nekaj drugega kot v nasem JS, kjer hodijo 5x/dan na kufe, sam da cas mine
crazyHorse
18. 08. 2015 13.11
+0
JS je velik ... ni samo pisarna. Da nisi ti v tem JSju k cel dan visi na 24ur?
User112003
18. 08. 2015 09.32
+1
To je tud tle v slo, nč novega novodbni sužnji smo jbg
LazniviZares
18. 08. 2015 08.42
-3
slovenski delavec pojma nima kaj se pravi delati, poglejte jih ob cestah kako v grucah po 3 ali 4 visijo na lopatah....poglejte javno upravo ,poglejte kafice ob 9 zjutraj vse polno natrpano.....jokat jokat a delati cimmanj, dodana vrednost slo delavca je kot v romuniji,albaniji....
Tone781
18. 08. 2015 09.00
+8
Moderator bi brisal moj komentar , če bi napisal kar si mislim o tebi.. Ampak naj se razume , kot da sem napisal vse .
Kapitol
18. 08. 2015 09.16
+10
iSlovenski delavci v realnem sektorju morajo kar pridno delati in tudi delajo, primerljivo z zahodom
User112003
18. 08. 2015 09.33
+6
alicante123
18. 08. 2015 08.37
+15
To je pravi ameriški kapitalizem, kjer delaš po dve ali tri službe na dan, pa imaš komaj za preživetje. Povprečna ameriška družina ima $15000 dolga kreditni kartici, $156,000 hipoteka na nepremičnino in $33,000 študentskega dolga.
JTM-admin
18. 08. 2015 09.14
+1
Saj to ima klasičen slovenc. 150.000 eur pufa za napremičnino, 40.000 jurjev leasingov pa še kak gotovinski pufek za usput, nekje 3000-5000 limita pa smo. ;)
JTM-admin
18. 08. 2015 09.16
+5
Pa samo še nekaj dodam, država je v prvi vrsti kriva za tak razplet, ker višjo kot da delodajalec plačo več davka plača. Mar ne bi moralo biti ravno obratno saj suma sumarum bi država več v blagajno dobila tako dobi pa extremno več, samo delodajalci niso zabiti jasno bodo probali največ delavcev držati na čim manjši plači zaradi nižje davčne stopnje, ki se odvaja pri neto plači...
bohinj je zakon
18. 08. 2015 07.28
+0
a je ta Amazon v sloveniji?
jutri bolje bo
18. 08. 2015 10.52
+5
Ka pa mislis
18. 08. 2015 06.03
+68
Pr nam je v 30% firm podobno, le da place nimajo.
fghfhfhfhf
18. 08. 2015 01.42
+41
sramota!!!!!!!! povsod je tako da se izkoriscajo ljudje najvec je tega se v sloveniji !!!!
Infraping
17. 08. 2015 23.05
+6
nič ne piše pa kake plače majo
Truth000
18. 08. 2015 00.32
+48
pri 80urnem delovniku in napravah za sledenje ni nobena plača dovolj...
sprint
18. 08. 2015 08.29
+15
pa kaj ti pomaga odlična plača, če je nimaš časa zapraviti. Pri takšnem tempu dočakati prnzijo ni mogiče, če to elaš tako nekje 10 let, pa boš denar itak zapravil za zdravstvo in sanatorije, ker boš uničen.
ONniON
17. 08. 2015 22.30
+32
vsi ki kritizirate po kapitalizmu, tržnem sistemu kako pa to da so delavci najbolj zadovoljni v skandinavskih državah, nizozemska, Avstrija..ipd..kakšen kapitalizem je pa tam, ameriški sigurno ne
slovenc79
17. 08. 2015 23.52
+56
v skandinavskih državah bi lahko deloval tudi socializem, komunizem, diktatorstvo. ker je mentaliteta na nivoju odraslih odgovornih ljudi, tam enostavno vse deluje kot mora. tukaj imamo pa samo grabežljivce in razvajene hipije ki jim je cilj v življenju čim več trave pokadit in noben politik in noben sistem naših slovenčkov ne bo v red spravil.
Simon Marini
18. 08. 2015 00.06
+38
Končno! Točno v mentaliteti je trik vsega. Kjer ni odgovornosti, ne bo nič.
sprint
18. 08. 2015 08.30
+5
No slovenc. To pa je aboslutna resnica. Tu se ti podpišem
23345
19. 08. 2015 10.23
TIPA - LASTNIKA NAJ NA KRIŽ PRIBIJEJO, PA BO MIR. SAJ JIH JE VENDAR PAR TISOČ ZAPOSLENIH. NAJ GA ZVLEČEJO PRED DELAVCE IN ZAČNEJO POČASI REZATI KOS ZA KOSOM. DOKLER NE PODPIŠE NORMALNEGA DELOVNEGA PROCESA. SAJ SO SAMI KRIVI , UPRET BI SE MOGLI.
Jožajoža
17. 08. 2015 22.06
-57
tako se danes živi. slovenski delavec ,ki ima40 urni delavk od tega 15 ur efektive, , več kot mesec dni plačanega dopusta,celo regres in je pol leta na bolniški in plačo za nedelo, je pa žal balkanski in slovenski izum. ko cel svet dela, se slovenec prevaža s koleso,plava,gleda TV,spi, in čaka na državni transfer. kmet čaka na subvencije,socialar na socialo ,doklade in dodatke za veliko družino,javni sektor za nedelo čaka na visoko plačo,ki je točna na sekunde, otroci na doklade, privatniki na pomoč države,unije............v glavnem, v sloveniji je sramotno delo ki ustvarja dodano vrednost, ampak je cenjena sposobnost pridobivat evropska sredstva .razne pomoči občin,centrov za delo,socialnih služb,borz itd..........
York
18. 08. 2015 00.00
+27
Truth000
18. 08. 2015 00.32
+24
Racio
18. 08. 2015 01.23
+24
Ka pa mislis
18. 08. 2015 06.01
+31
Delal v jugi, imel vse zastonj, zdaj pa je pametn.
electricity
18. 08. 2015 08.33
+5
Bog ve kam si ti glavo vtaknu, pa nanjo pozabu?! Lahko pa prideš do mene, da te malo socialno politično razsvetlim, vendar bodi opozorjen, davek tvojih solza ti zagotavljam!
User112003
18. 08. 2015 09.35
+5
Jožajoža ja kva pa ti delaš? Si lastnik kake firtme? Živiš na račun izkoriščanja ljudi?
EMINENT
17. 08. 2015 22.04
+4
Ja, in zakaj mislite, da EU tolerira množično begunstvo?
FesterAdams
17. 08. 2015 21.48
+28
TEMU JAZ PRAVIM VAMPIRIZEM NAJHUJŠE VRSTE. BREZ VSAKE SLEDI ČUSTEV. ČE BI DELAL TAM JAZ BI NEDVOMNO TA "GROF AMA-DRAKULA" PADEL. OD RJAVEGA ŠUSA IN KOLA V HERCU...
ONniON
17. 08. 2015 22.53
+12
bogate je treba visoko obdavčit jaz pravim
merdzan
17. 08. 2015 21.27
-35
amazon je kul ker se da dobit vse zastojn ce nardis refund
merdzan
17. 08. 2015 21.42
-24
RayManzarek
18. 08. 2015 08.33
+8
Pol pa ti delaj zastonj, enako delaš drugim podjetjem, ki prdajajo na Amazonu. Nakoncu podjetje krije strošek. Za to pa smo slovenski bananarjikjer smo. Folk bi imel vse zastonj,le lastno plačo bipa imel 3x višjo.