Gospodarstvo

Sindikati: po predlogih delodajalcev bi potrebovali umetno dihanje

Ljubljana, 13. 08. 2013 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Delodajalci v zahtevah Kisik za gospodarstvo vladi sporočajo, da so kakršna koli nova davčna bremena za njih nesprejemljiva in predlagajo svoje protikrizne ukrepe. Nekaj njihovih predlogov je močno razburilo sindikate.

Orodje
Orodje FOTO: Thinkstock

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije GIZ in Združenje Manager vladi sporočajo, da so kakršna koli nova davčna bremena za njih nesprejemljiva. Po njihovem je treba začrtati pot zniževanja teh bremen.

V zahtevah Kisik za gospodarstvo vladi predlagajo ukrepe za davčno razbremenitev ter za zagon razvoja in konkurenčnosti, pa tudi izvedbo strukturnih reform in sanacijo bančnega sistema. Od vlade pričakujejo, da jih bo vključila v delovne skupine za pripravo konkretnih ukrepov, so sporočili iz GZS.

Delodajalci vladi sporočajo, da je treba namesto pridobivanja proračunskih sredstev z dvigovanjem davkov učinkovitejše in racionalnejše upravljati javni sektor s ciljem znižanja javnofinančnih odhodkov.

Predlagajo, naj se določi zdajšnja raven obdavčenja podjetij kot najvišja možna efektivna davčna in trošarinska obremenitev podjetja ter zastavi strategija zniževanja davčnih bremen za gospodarstvo. Pri tem mora nepremičninski davek ohraniti enako stopnjo obdavčitve kot doslej, razen pri nepremičninah, ki doslej niso bile obdavčene ali so poslovno neaktivne.

Vlada naj napove "neizprosen" boj proti sivi ekonomiji z različnimi ukrepi. Redno in temeljito naj pobira davke in prispevke ter sproti meri učinke. Pri tem naj ugotavlja nedoslednosti med izkazanimi prihodki in premoženjskim stanjem posameznikov z obdavčitvijo kršiteljev, kar bi po mnenju delodajalcev imelo tako davčni kot psihološki pozitivni učinek.

Za črnograditelje naj predpiše visoke kazni in postavi takse za legalizacijo črnih gradenj, kjer to ni v škodo okolju. Država naj preuredi in zniža okoljske dajatve ter trošarine na energente, ki so bile dvignjene v letošnjem letu.

Opozarjajo tudi na po njihovem mnenju prezrt instrument socialne kapice. Po vzoru večine razvitih držav naj tako Slovenija omeji višino socialnih prispevkov.

Za zagon razvoja in konkurenčnosti naj država takoj odpravi birokratske ovire in občutno skrajša postopke izdajanja soglasij pri investicijah, menijo.

Za izvozno dejavnost naj pripravi akcijski program za dodatno podporo izvozu in odločnejšo podporo turizmu. Pripravi naj še akcijski program za privabljanje tujih investicij ter za nov razvojni program malega gospodarstva. Sprosti naj strateške investicije in sredstva EU.

Delavec
Delavec FOTO: Thinkstock

Vlada naj v kabinetu predsednice imenuje gospodarskega ombudsmana in posebno medresorsko komisijo za hitro razreševanje kratkih stikov med podjetji in državno birokracijo. Določi naj donosnost državnega kapitala oz. premoženja s pomočjo mednarodne analize benchmark.

V Sloveniji se mora nadaljevati tudi izvedba strukturnih reform. Pri tem je treba po mnenju delodajalcev oblikovati in izvesti "prave, vzdržne in učinkovite reforme zdravstva, trga dela in pokojninske zakonodaje, ne le njihove kozmetične popravke".

Vladi predlagajo racionalizacijo zdravstva v smeri optimiziranja delovanja zdravstvenega sistema in odprave splošno znanih anomalij, nadaljevanje reforme trga dela s poudarkom na povečevanju prožnosti in z namenom zmanjšanja zaposlitvenega krča.

Dalje so za uvedbo javnofinančno vzdržne pokojninske reforme, za reformo sodstva in ukrepe proti plačilni nedisciplini ter za revizijo sistema javnega naročanja.

Slovenija mora nujno izvesti tudi sanacijo bančnega sistema, poudarjajo. Finančni sistem je treba urgentno urediti tako, da bodo banke zdrave in zmožne finančno servisirati gospodarstvo in potrošnike po konkurenčnih pogojih. Podjetjem morajo urediti dostop do finančnih virov po konkurenčnih pogojih, zato predlagajo hitrejše postopke prenosa slabih bančnih terjatev ter ustrezne dokapitalizacije in/ali privatizacije bank, ob tem pa tudi razdolževanje podjetij z aktivnejšim in pravočasnim prestrukturiranjem.

Vladi predlagajo še selektivno državno pomoč podjetjem, ki je mogoča samo na podlagi neodvisno potrjenega realnega finančnega in poslovnega programa prestrukturiranja z jasno odgovornostjo državnih uradnikov in strokovnim nadzorom nad izvajanjem prestrukturiranja, ne pa po političnih merilih.

Delavec na gradbišču
Delavec na gradbišču FOTO: Thinkstock

Sindikati: Nekateri predlogi delodajalcev so taki, da bi ljudje potrebovali "umetno dihanje"

Nad idejami delodajalcev pa niso pretirano navdušeni sindikati. Kot pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS), bi del zahtev gospodarstvenikov, zapisanih v dokumentu Kisik za gospodarstvo, imel katastrofalne posledice in bi krizo še poglobil, tako da bi ljudje potrebovali "umetno dihanje".

V ZSSS, kjer pripravljajo svoj paket alternativnih predlogov, so prepričani, da je del zahtev delodajalcev, združenih v dokumentu Kisik za gospodarstvo, škodljiv in da bi imel, če bi ga vlada upoštevala, katastrofalne posledice za delavce, upokojence in mlade.

Po njihovih besedah rdeča nit gradiva ni razvojna strategija, temveč nižji stroški delodajalca, z njimi pa manjša socialna varnost ljudi. To države ne more popeljati iz krize, temveč jo lahko le poglobi, verjamejo. 

Med idejami, ki niso zapisane v zahtevah, so pa v zadnjem obdobju prišle s strani nekaterih delodajalcev, jih v ZSSS najbolj razburja ukinitev minimalne plače. Bistvo minimalne plače je delavcu in njegovi družini zagotoviti dostojno življenje, v Sloveniji pa že zdaj ni tako, je opozorila izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje. Ob tem se je vprašala, ali želi biti Slovenija "oaza" v Evropi s kitajskimi plačami. Nesprejemljivi sta tudi ukinitev usklajevanja minimalne plače z inflacijo in uvedba socialne kapice, je dodala.

Izvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko je bil posebej kritičen do zahtev, vezanih na novo reformo trga dela. V tej luči je bil posebej oster do ponovnega poziva za ukinitev plačanega odmora za malico. Da bi to okrepilo konkurenčnost gospodarstva, je po njegovih besedah "lari fari". Jezi ga tudi ponovni predlog za uvedbo začasnih in občasnih del za brezposelne, saj naj bi to povzročilo neposreden socialni "damping".

V ZSSS pogrešajo tudi predloge za okrepitev transparentnosti poslovnega okolja. Poskrbeti bi bilo treba za objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, kot so to julija storili Hrvati, objavo kršiteljev in prekrškov s področja delovne zakonodaje ter objavo odgovornih za slaba posojila, je nanizal izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukič. V dokumentu pogrešajo tudi predloge v zvezi z vlaganjem v kadre, njihovo izobraževanje in usposabljanje.

Pri tem je povzel podatke med letoma 2003 in 2008, ko je bilo za ta namen na voljo 30 milijonov evrov, a je 20 milijonov evrov ostalo neizkoriščenih. V Avstriji vsako leto za poklicno izobraževanje in usposabljanje namenijo šest milijonov evrov, je navedel.

Da je dokument pomanjkljiv, se je strinjal tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič, ki je med drugim ostro zavrnil predlog za novo pokojninsko reformo in uvedbo malega dela za vse. Dejal je, da se delodajalci iz minulih razprav očitno niso nič naučili, in zatrdil, da se, če mislijo, da bodo izpolnili tovrstne cilje, motijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prosimjaz
18. 08. 2013 12.13
Ma, Menda je jasno, da se zaknšimi dajatvami, lažje diha. Se lažje diha Mislim, NORO. Aubiks Štajerci. Štajerc
ONniON
16. 08. 2013 23.02
+4
v sloveniji 15 let nazaj ni bilo problem dobiti zaposlitve in se tudi niso pritoževali da tukaj ni prihodnosti
ONniON
16. 08. 2013 23.02
+7
avstrija je uspešna država z najnižjo stopnjo brezposelnosti in ima dober socialni sistem, ki nudi visoko socialno zaščito
Frane Šajn
15. 08. 2013 22.41
+6
Komfucij je že par sto let pred kristusom izjavil nekako takole: " V državi z dobrim pametnim vodstvom je sramota revščina . V državi s slabim pokvarjenim vodstvom pa je sramota bogastvo!" Ampak naši vladarji uživajo zasluženi počitek s pomočjo sramotnega bogastva! Kaj "nam" pomeni zgodovina nič!? ker se nismo iz nje naučili nič dragi moji nič!
Frane Šajn
15. 08. 2013 22.28
+5
Ljudje ko slišim komentirati Miliča lepoto mi uniči prebavo za cel mesec!
Macay
15. 08. 2013 20.09
+11
Gospodarstvoo so uničili Burek Kultura, Pejovnik z svojimi družboslovci, Javna uprava ( vladne službe 300, Občine skoraj 300 ) on ponoreli povampirjeni Komunisti z svojo filozofijo družboslovja ( management, uprave nadzorni sveti z kriminalnim pravospdnim sistemom ) Družboslovnega pustošenja v državi ( nenormalni davki, prispevki, takse, Trošarine ) ni mogoče nadomestiti, gospodarstvo so uničili za prihodnjih 60 let in rešitve brez krvave revolucije ne bo. Sedaj bodo začeli izsiljevat z Komunalo, položnicami in siliti k prodaji stanovanj, hiš zadnjega kar delavci imajo. In to bo mi ali oni..
Frane Šajn
15. 08. 2013 22.29
-6
Ne flancaj preusmeri se na rumene strani tam boš bolj doma!
Transformerji
15. 08. 2013 14.41
+12
Naj se sindikati začnejo zavzemati za ta predlog - Ukiniti državni svet Zmanjšati število poslancev iz 90 na 30 Nove volitve z novo stranko, ki bi oklestila preveliko število strank (3 bi bile več kot dovolj) Zmanjšati število občin Zmanjšati število pisarnških vladnih moljev, ki ne delajo nič Poenostaviti zakone, ki samo ovirajo napredek (to se nanaša tudi na predhodno alinejo) Za zečetek bi prihranili toliko sredstev (pa upoptevajmo še tisti denar, ki se p o č a s i vrača?), s tem bi laho obudili gospodarstvo.
Puppupapa
15. 08. 2013 12.07
+6
iz obupa se bomo počasi še terorizma lotili če bo šlo tako naprej....lohk naštejem nekaj potencialnih tarč... gospodarska zbornica, kapitalska družba, banka slovenije, ljubljanska borza, slovenska vlada, slovenski parlament, številne sumljive nepremičnine.... sam da se pa kdo na folk spravi, mu pa obljubim, da se ne bo dobro končalo zanj...
enyoy
14. 08. 2013 17.04
+11
Ja ,če bo šlo tako naprej, bomo vsi rabili umetno hrano, ne samo dihanje. Zanima me kako dolgo bodo lahko eni in isti osebki recimo Samo Hribar Milič prehajali iz ene funkcije-OZS na GZS in povsod bluzili enako že vsaj 15 let spremeni se nič,- plača je obremenjena z 80 %, javni sektor je še zmeraj prepričan,da se za njihove obilne plače država pač ne zadolžuje, gospodarstvo pa že desetletji diha na škrge. Sodstvo,tožilstvo in policija si zatiskajo oči in čakajo kaj bodo storili vsi ki so na veliko kradli v Sloveniji. Me zanima kdaj bo kdo stopil na prste gospodu Darku Horvatu,ki je ukradel vrednost mojih lastninskih certifikatov-naenkrat od njihove vrednosti ni ostalo nič.
Puppupapa
15. 08. 2013 12.10
+3
picajzlnamindzi
14. 08. 2013 16.45
+2
Demagoško pismo, ki udari vsake toliko časa. Še jih treba malo priviti delavce! Klasika!
Frane Šajn
15. 08. 2013 22.31
+1
Ne klasika zanimivo , da vse to vedno uspe torej ni klasika je še kako sedanjost. Če si dovolj star poskusi zbrati vse pridobitve teh klasikov od 1991 do danes pa boš videl ka te še čaka.
picajzlnamindzi
14. 08. 2013 16.44
+8
Spet bi radi, da se krediti sprostijio za njihove pufe! A nismo v EU, zakaj pa tam ne dobijo kreditov? Ker jim banke v EU, Avstriji, Nemčiji ne dajo, ne dajo, ne dajo!
picajzlnamindzi
14. 08. 2013 16.43
+8
Slovenski delodajalci bi radi, da jim še delavec plača, če hoče delati za njih!
BMWmunja
14. 08. 2013 14.37
+5
Odpustite Medjo in NLB bo rešena.
siupamoizvedetiresnico
14. 08. 2013 12.34
+14
"Med idejami, ki niso zapisane v zahtevah, so pa v zadnjem obdobju prišle s strani nekaterih delodajalcev, jih v ZSSS najbolj razburja ukinitev minimalne plače. Bistvo minimalne plače je delavcu in njegovi družini zagotoviti dostojno življenje...." Za Pojetovo je cca. 600€ na mesec dovolj za dostojno življenje....zanimivo, torej si lahko vsi sindikalni funkcionarji znižajo plačo na cca. 600€ pa bodo dostojno živeli. Vsi ti gospodarstveniki se tako radi pritožujejo, kako da v evropi delavcu ni treba plačati časa za malico, ni stroškov prevoza na delo in še in še. Ja gospoda, nihče mi ne rabi plačat teh stvari, dajte mi dostojno plačo, cca. 1500€ neto, pa si lahko zadržite tisti čas za malico in stroške prevoza, pa še kaj. Si vidla Poetova, semulič, zorko in še kdo? 1500€ neto je dostojna plača ne pa cca. 600€
lepota in zdravje
14. 08. 2013 14.28
+2
Tega filma,pa pri klopih ni za pričakovat
lepota in zdravje
14. 08. 2013 11.57
+1
Zdaj vsi javkajo,ko je vlada na dopustu;v bodoče ko bo vlada prisotna in poslušna bi prosil sindikate
windmaster
14. 08. 2013 11.47
+13
Kje je predlog gospodarstvenikov ki določa maskimalno razliko med najnižjo in najvišjo plačo v podjetju? Pa predlog ki preprečuje izplačilo menedžerskih nagrad če podjetje ni uspešno? Pa odpravnine za menedžerje so kje omenjene? Kaj slamnata podjetja se je kdo spomnil omenit v predlogu? Pa trinajste plače kadar podjetje posluje uspešno? Kaj pa vračanje krditov in kazenska ter moralna odgovornost? Prav tako nkjer besede o propadlih prevzemih, pozabili so celo na znesek kredita ob prevzemih, ki ga nameravajo vrnit bankam!
...U.D.B.A...
14. 08. 2013 09.46
+20
Delodajalci jokajo,ko so pa kredite dobival namest da so vlagali v podjetje in razvoj gnar so si kupovali lepe avte,jahte in velike vile,zaj ko pa propadajo pa jokajo.....
jack669
14. 08. 2013 09.14
-2
@gostgozd: Pejt raj delat!
gostgozd
14. 08. 2013 09.39
+2
sej delam. dajem predloge našim vrhovnim sposobnežem (in ostalim prebivalcem slovenije)... za taka svetovanja (no, roko na srce, tudi za veliko manj praktična in kokretna) firme in vlada in JU in še marsikdo plačuje mastne miljone... videl sem račune raznih (in to manjših, nepomembnih) firmc, ki za čist novadni standardni svetovalni dan računajo 1000€ .. če je pa kej specjalnešega, pa taka številka dobi še kakšno 0 zraven... predvsem pa dobi par nul zraven, ko je treba denarčka spravit stran od firme...
jack669
14. 08. 2013 09.53
+0
To ni delo! To je trolanje po internetu... Od česa pa živiš pol ti?!?
gostgozd
14. 08. 2013 10.08
+1
zakaj bi bilo to trolanje? v vsakem komentarju je en predlog (zato, ker komentarji tule ne dopuščajo več odstavkov. in če spišem vse tole v en komentar postane nepregledno in nihče ne bere) (žal) pa živim od dela (in ne od svetovalnih pogodb. in brez političnih oz. podobnih "buđovanskih" znanstev.
gostgozd
14. 08. 2013 09.01
-2
a bo zaenkrat dovolj spodnjih par relanih idej za resnično oživljanje gospodarstva? čeprav še najbolj potebujemo oživljanje slovenske depresivne nergajoče tarnajoče mučeniške cankarjanske duše
gostgozd
14. 08. 2013 08.59
+5
pri raznoarznih financiranjih/projektih skiniti neuman pravila. kot je naprimer zapravit denar do konca leta, drugače vam ga vzamemo, drugo leto pa ga dobite zato še manj! (ko bi slovennčki vedeli koliko neumnosti se kupuje konec leta samo zato, da se pokuri ta denar po javnih ustanovah))