Gospodarstvo

Delo kupilo petino Večera

Ljubljana/Maribor, 17. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Časopisno-založniško podjetje Delo je potrdilo nakup skoraj 20 odstotkov mariborske časopisne družbe Večer.

Delo je v ponedeljek postalo imetnik 51.180 delnic oziroma 19,9 odstotka vseh delnic Večera.

Delo nakup ocenjuje kot dobro naložbo.
Delo nakup ocenjuje kot dobro naložbo. FOTO: Dare Čekeliš

Vodstvo Dela nakup delnic v vrednosti približno 665 milijonov tolarjev v obvestilu za javnost ocenjuje za dobro finančno naložbo. Družba Delo je po pisanju časnika Delo navedeni delež Večera kupila od tiskarne Leykam, pri čemer naj bi za delnico odštela 13.000 tolarjev.

Delo prehitelo Styrio Medien AG

Tiskarna Leykam, hčerinska družba avstrijskega koncerna Let's Print Holding, je prodajo svojega 27,1-odstotnega deleža v Večeru napovedala že pred meseci. Kot piše Delo, se je za Leykamov delež v Večeru poleg Dela potegovala tudi avstrijska družba Styria Medien AG, ki da je za celoten, torej 27-odstoten sveženj delnic mariborske družbe ponujala približno polovico več kot Delo, natančneje 19.000 tolarjev za delnico.

Zakaj je Leykam kljub temu sklenil posel z Delom, v ponedeljek na sedežu Let's Print Holdinga zaradi binkoštnih praznikov ni bilo možno izvedeti, v hoški Tiskarni Leykam pa te odločitve niso želeli komentirati. Zaradi praznikov so bili nedosegljivi tudi v Styrii. Kot menijo poznavalci, pa Leykam deleža v Večeru ni želel prodati Styrii, ker sta družbi veliki tekmici na tiskarskem trgu, tako na domačem kot hrvaškem, še piše Delo.

Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev do kakšnih presenetljivih sprememb tečaja Delove delnice ni prišlo. Ob slabih šestih milijonih tolarjev prometa se je enotni tečaj povzpel za 1,7 odstotka na 29.999 tolarjev.

Tudi pod drobnogledom Urada za varstvo konkurence

Delo naj bi se zaradi kapitalskega vstopa v mariborski Večer srečalo tudi z uradom za varstvo konkurence. Mediji so namreč z vidika konkurenčne zakonodaje precej pomembni, je v ponedeljek po pisanju Dela pojasnil direktor urada Andrej Plahutnik, ki poudarja, da nakup 19,9-odstotnega deleža sicer še ne pomeni obstoja koncentracije med Delom in Večerom. Ta bi nastopila, če bi prevzemnik v tem podjetju pridobil več kot 50 odstotkov glasovalnih pravic, kljub temu pa ima urad vso pravico, da vzame pod drobnogled tudi povezovanje med časnikoma.

Največji delničar Dela zadovoljen

Predsednik uprave Pivovarne Laško, ki je največja lastnica Dela, Tone Turnšek je izrazil prepričanje, da se je "vodstvo Dela za to poslovno potezo odločilo v skladu s cilji družbe in interesi delničarjev". V družbi Delo, ki je danes postala lastnica 19,9-odstotnega deleža mariborske časopisne hiše Večer in zanj odštela 665 milijonov tolarjev, nakup ocenjujejo kot dobro finančno naložbo.

Nobenih večjih strateških interesov

"Nimamo nobenih večjih strateških interesov," je pojasnila svetovalka Delove uprave za odnose z javnostmi Bogi Pretnar. O morebitnih vsebinskih povezavah pri posameznih projektih med Delom in Večerom je po njenih besedah prezgodaj govoriti, prav tako pa na Delu niso želeli pojasniti, na kakšen način so financirali nakup Večerovih delnic. "To je poslovna skrivnost," je dejala Pretnarjeva.

Večer: Sprememb v uredniški politiki ne bo

Direktorja časopisno založniškega podjetja Večer Marka Tišme poteza Tiskarne Leykam ni presenetila, saj jo je omenjeno podjetje napovedovalo že pred časom. "Bolj nas je presenetila prodaja Delu, o pogajanjih med družbama pa pred objavo nismo bili seznanjeni," je povedal Tišma.

Prvi mož Večera še pravi, da nakup 19,9-odstotnega deleža s strani konkurenčnega podjetja za morebitno spremembo uredniške politike ne more pomeniti nič, o spremembah na poslovnem področju pa je še prehitro govoriti.

"Najprej je treba ugotoviti, kakšen je sploh interes Dela. Pravijo sicer, da gre za finančno naložbo, težko pa rečem, ali je v ozadju še kaj drugega," pravi Tišma, ki ni želel komentirati ugibanj o morebitnem paketiranju Večerovih delnic, ki bi jih potem Delo lahko že v kratkem času prodalo komu tretjemu. Direktor Večera ne izključuje niti morebitnih vsebinskih povezav, vendar bo po njegovih besedah pred tem treba sesti za skupno mizo in se pogovoriti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja