Gospodarstvo

Odločanje o ukrepih in preventivi

New York/Pariz, 04. 10. 2008 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodje štirih evropskih članic skupine G-8 so na sestanku v Parizu razpravljali o tem, kako se bodo odzvali na krizo na finančnih trgih. Medtem vlagatelji na Wall Streetu niso bili razpoloženi za nakupe.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Francosko predsedstvo EU je sklicalo nujni sestanek predsednikov držav in vlad štirih evropskih članic skupine G-8, so se s predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Jeanom-Claudeom Trichetom in vodjo evroskupine Jeanom-Claudeom Junckerjem pogovarjali o tem, kako se odzvati na krizo na finančnih trgih.

"Dogovorili smo se, da bodo države vsaka na svoj način, s svojimi ukrepi podprle bančni sistem, vendar se bodo med seboj usklajevale", je sporočil francoski predsednik in trenutno predsedujoči EU Nicolas Sarkozy. Dodal je, da je treba čim prej sklicati mednarodno konferenco ter vse udeležence na trgu podvreči nadzoru.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo usklajeno delovanje med državami ponovno vzpostavilo zaupanje v sistem ter da Evropa potrebuje dosleden in skladen odziv, pri čemer vsi pokažejo svojo odgovornost. "Nadaljevali pa bomo na nacionalni ravni," je potrdila besede Sarkozyja.

Britanski premier Gordon Brown je poudaril, da mora EU narediti vse, da se stabilizira finančni sistem.

Delnice navzdol

Kljub temu da je predstavniški dom kongresa sprejel zakon o državnem posredovanju proti finančni krizi v vrednosti 700 milijard dolarjev, včeraj delnice na Wall Streetu niso šle v promet. Vsi osrednji indeksi so nazadovali predvsem zaradi slabih gospodarskih poročil vlade.

Wall Street
Wall Street FOTO: Reuters

Industrijski indeks Dow Jones je v petek nazadoval za 157,47 točke oz. 1,50 odstotka na 10.325,38 točke, širši indeks Standard & Poor 500 za 15,05 točke oz. 1,35 odstotka na 1099,23 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa za 29,33 točke oz. 1,48 odstotka na 1947,39 točke.

V celem prejšnjem tednu je Dow Jones izgubil 7,34 odstotka vrednosti, kar je najhujši padec po juliju 2002. S&P 500 je v tednu dni nazadoval za 10,80 odstotka, Nadaq pa za 9,38 odstotka. Indeks manjših podjetij Russell 2000 se je prejšnji teden znižal za 12,12 odstotka na 619,40 točke, od tega v petek za 2,87 odstotka.

Nafta se je v petek v New Yorku spet pocenila, in sicer za devet centov na 93,88 dolarja za 159-litrski sod.

V ponedeljek je Dow Jones nazadoval za skoraj 778 točk, potem ko predstavniški dom ni uspel potrditi predloga zakona o ukrepanju proti finančni krizi. V torek so se delnice začele dražiti, ker so vlagatelji uvideli, da so nekatere res preveč poceni, v sredo pa je predlog zakona potrdil senat. Tega dne na borzi skorajda ni bilo sprememb, v četrtek pa je osrednji indeks nazadoval, tako kot tudi v petek.

Z ministrstva za delo so v četrtek sporočili, da se je pretekli teden krepko povečalo število novih prijav za pomoč brezposelnim, z ministrstva za trgovino pa so poročali o avgustovskem padcu tovarniških naročil za štiri odstotke. Ministrstvo za delo je v petek prav tako objavilo, da so delodajalci septembra ukinili skupaj 159.000 delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je s 6,1 odstotka ostala na avgustovski ravni. Plače so medtem septembra porasle za 0,2 odstotka.

V petek je sicer na borzah najbolj odmevala novica o prevzemu banke Wachovia s strani banke Wells Fargo. Na presenetljivo napoved o 15,1 milijarde dolarjev vredni prodaji v delnicah se je pritožila banka Citigroup, ki je v začetku tedna z Wachovio sklenila dogovor o prevzemu.

Padec tečajev na borzi
Padec tečajev na borzi FOTO: Reuters

Na razplet bo sedaj potrebno počakati še najmanj nekaj dni, ker morajo o združitvi glasovati še delničarji, svoje pa bodo rekli tudi regulatorji. Združena banka Wells Fargo in Wachovia bi imela 1,37 bilijona dolarjev premoženja, s čimer bi postala četrta največja v ZDA za Bank of America (2,72 bilijona dolarjev premoženja), Citigroup (2,10 bilijona dolarjev) in J.P. Morgan Chase (1,78 bilijona dolarjev).

Wachovia je v letošnjem drugem četrtletju prijavila za 9,11 milijarde dolarjev izgube in sporočila, da namerava ukiniti kar 11.350 delovnih mest. Tečaj delnic banke Wachovia se je v petek zvišal za 58,82 odstotka na 6,21 dolarja, Wells Fargo pa znižal za 1,71 odstotka na 34,56 dolarja. Delnice banke Citigroup so se pocenile za 18,44 odstotka na 18,35 dolarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

norisvet37
05. 10. 2008 21.08
To je vse samo Fikcija.
ServerAUTOMATIC
05. 10. 2008 17.53
Za enrat ni straha za preplah. Pač le finančna kriza. So vzponi in padci tudi pri denarju.
Lagoya
05. 10. 2008 11.10
Tommy, ko smo ravno pri drogah..a ti zapadaš v flashbacke zaradi tripov izpred 20 let, ali si pa mal premal pri gobah izbirčen. Že parkrat sem napisal, da če je vaš edini argument strah pred \"rdečo nevarnostjo\" potem ni čudno, da ste volitve izgubili. ADMIN, v čem je ta izjava bolj žaljiva kot tomijeva, da jo je potrebno brisati
Lagoya
05. 10. 2008 11.01
Tommy, ko smo ravno pri drogah..a ti zapadaš v flashbacke zaradi tripov izpred 20 let, ali si pa mal premal pri gobah izbirčen. Že parkrat sem napisal, da če je vaš edini argument strah pred \"rdečo nevarnostjo\" potem ni čudno, da ste volitve izgubili. Večina vas sploh ne ve, kaj je komunizem sicer ne bi pisali takih fantazmov. Precej več imata skupnega plemeniti in skrajno desni -izem, kot program SD in skrajno levi -izem. Edina resnično leva stranka pri nas je tako ali tako DeSUS, SD pa je kopija Blairove \"tretje poti\". Za zakrknjene beluhe, je ta razlaga tako ali tako bob ob steno, kot so povojni poboji za zakrknjene rdečkarje.
SPICELJ
04. 10. 2008 17.25
Važno je,da se ljudje lahko zapufajo in pridno delajo za svoje pufe,od pridnega dela jim vlada pobira davke s katerimi krijejo nove pufe in krog je sklenjen....
tomi.passion@gmail.com
04. 10. 2008 14.01
Tonček...če že pišeš blodnje vsaj poskrbi, da Metelkova efekt mine. Tako bodo tvoji nesmisli vsaj malo smiselni in ne zgolj rdeče obarvane frustracijske blodnje blodneža iz Metelkove, zavitega v oblak opojnosti.
Tonček Balonček
04. 10. 2008 13.45
Tomi, zaenkrat imamo še, pogojno rečenno, antikomunistično oblast, ki bo operativna še najmanj do dneva vseh svetnik, verjetno pa še dlje! Zakaj pogojno rečeno? Zato, ker so vsi Janše, Rupli, Mateti, Kikovičke in še drugi vsi bivši boljševiki in tvoja grožnja s komunisti je smešna, saj smo jih imeli tu in zdaj! Jih je podtaknil Kučan? Kar se Amerike tiče, je seveda najbolj nujno, da Bushu in njegovi vladajoči kliki čimprej podelijo Nobelovo nagrado za ekonovijo, saj ima zasluge za podjetništvo, ki ustvarja ztake vrednosti, da ga nazadnje spet dotirajo nabvadni davkoplačevalci, kar je mnogo bolj perverzno in pokvarjeno kot vsako socialistično gospodarstvo. Oni imajo pač način, da dokler gre in se da vs epokrassti, bnomo delali tako, ko pa ne bo šlo več, gremo spet na državne dotacije, tam pač nikoli ne zmanjka! Kdo je zdaj ustvarjal? Management, podjetniki, najbolj sposobni segment družbe, brookerji, finančni eksperti, mini Bajukit ki vlečejo voz naprej? Ne mi sanjat v stilu teh floskul! Prej ali slej s eizkaže, da je cesar nag, le da nekateri še vedno trdite, kako lepo je oblečen!!! Rado, a ti res še vedno ni jasno, kako so te nategnili?! Upam, da se nisi pustil, da bi zastonj limal plakate in kuhal klobase na srečanjih!
tomi.passion@gmail.com
04. 10. 2008 13.27
Nič bati, saj imamo tako izjemno komunistično vlado, ki bo Slovenijo izolirala in nas rešila vseh tegob. Komunizem se počasi vrača, zopet bomo poneumljali ljudi, prepovedali lastno mišljenje in uvedli delovne brigade, a to ni nič, važno, da nas bodo komunisti ubranili pred neumnimi Američani, ki so najbolj nerazviti, ki predstavljajo največjo grožnjo razvitemu svetu, komunističnemu svetilniku napredka, ki ga uteleša sedanja komunistična oblast tajkunizma, kapitala in enoumja.
Dragon_13
04. 10. 2008 12.24
Če je šlo na wall streetu dol, pol mora pa tudi pri nas, popolnoma logično, samo ne men.
LexLuthor
04. 10. 2008 11.18
Mislim, da bo v eni točki stvar šla spet navzgor in vsi čakajo v nizkem štartu. Kdor je prodajal zdaj proti koncu, ga bo še močno bolela glava.
Lopahin
04. 10. 2008 11.09
vedno so bli ta glauni ,pametni pa najvišji uresnic so si pa sam zgube delal!!!