Gospodarstvo

'Upam, da bo država našla teh 20 milijonov evrov'

Ajdovščina, 22. 03. 2012 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji bodo izpodbijali dražbo Primorjevih delnic, "zaradi škodljivega delovanja" bodo vložili kazenske ovadbe in odškodninske tožbe proti članom uprave. Prostovoljna poravnava je najboljša možnost za vse, medtem trdijo v upravi, kjer še računajo na vlado.

Ekonomskih in drugih razlogov za prispevek države je dovolj in tu nam ni še nihče oporekal. Zato upam, da bo država v rebalansu proračuna ali na računih Kapitalske družbe ali Slovenske odškodninske družbe našla teh 20 milijonov in nam pomagala pri preživetju. Predsednica upravnega odbora Primorja Marjana Novak

Ker banke pogojujejo uspešno izvedeno prostovoljno poravnavo z nebančnimi upniki in finančno sodelovanje države pri sanaciji Primorja, bo upravni odbor spet poskušal prepričati gospodarsko in finančno ministrstvo, naj vendarle kje najde 20 milijonov evrov. Stečaj ali prisilna poravnava podjetja bi ga stala nekajkrat več, poudarjajo v podjetju.

Uprava Primorja bo spet pozvala vlado za finančno pomoč.
Uprava Primorja bo spet pozvala vlado za finančno pomoč. FOTO: Primorje

Predsednica upravnega odbora Primorja Marjana Novak se bo medtem še naprej pogajala z bankami in nebančnimi upnicami, s katerimi je že dosegla dogovore za konverzije ali odpise terjatev v višini devetih milijonov evrov. Po njenih besedah pa so banke upnice med pogoji za sodelovanje pri sanaciji Primorja postavile še enkrat višjo številko, zato bi morala pomagati država. Do konca meseca je še preostalo časa za dogovor z bankami, v nasprotnem primeru lahko postane ajdovski gradbinec insolventen.

Prihodki Primorja so bili v januarju in februarju letos okrog 14 milijonov evrov, vendar je šla večina denarnega toka mimo Primorja, saj so z njimi plačevali neposredno podizvajalce. Novakova je še zatrdila, da je Primorje prisotno na vseh odprtih gradbiščih doma in v tujini. Trenutno ima podjetje sklenjenih za 135 milijonov evrov poslov, med katerimi jih je 110 milijonov za dela v letošnjem letu.

Kar tri četrtine vseh sklenjenih poslov je v tujini. "V tujini bi lahko samo v letošnjem letu konkurirali za pridobitev poslov v višini med 600 in 650 milijoni evrov, v Sloveniji pa naj bi se v prihodnje odpiralo kar za 700 milijonov evrov različnih poslov. Tudi to je eden izmed pomembnih razlogov, da bi obdržali Primorje kot delujoče podjetje, saj reference družbe niso prenosljive," je poudarila.

Delničarji Primorja Holdinga ugotavljamo, da gre pri ravnanju Factor banke za nepregledno in škodljivo delovanje, kar bomo dokazovali z vsemi možnimi sredstvi. Nekdanji finančni direktor Primorja Alojz Bolčina

Povedala je še, da bi bila za Primorje rešitev tudi prihod strateškega partnerja, vendar morajo najprej rešiti upniške razmere do bank. V Ajdovščini naj bi se že oglasili trije ali štirje potencialni partnerji, večina med njimi naj bi bila iz tujine, ki so jim omogočili tudi vpogled v določene podatke. "V tem trenutku pa nas zanima le tekoča likvidnost in podaljšanje dogovora z bankami za dva meseca, ki bi nam to omogočila," je še dejala Novakova.

Delničarji so napovedali tožbe

Uprava Primorja mora za izplačilo plač vsak mesec pripraviti 1,5 milijona evrov, prav tolikšno vsoto pa dolguje za odpravnine odpuščenim delavcem. Sanacijski program predvideva nova odpuščanja.
Uprava Primorja mora za izplačilo plač vsak mesec pripraviti 1,5 milijona evrov, prav tolikšno vsoto pa dolguje za odpravnine odpuščenim delavcem. Sanacijski program predvideva nova odpuščanja. FOTO: Kanal A

Skupina delničarjev, ki ima skupno v lasti več kot 50-odstotni delež družbe Primorje Holding, pa bo izpodbijala za 2. april najavljene javne dražbe skoraj 20-odstotnega deleža Primorjevih delnic. Izpodbijali bodo veljavnost dražbe upnika Factor banke, ker menijo, da je predvideni izkupiček od dražbe nesorazmeren z vrednostjo podjetja in dolga, za katerega so bile zastavljene delnice. Po njihovih ocenah je hitenje nerazumljivo, saj je za 12. april sklicana skupščina Primorja Holding, kjer bodo obravnavali tudi dokapitalizacijo družbe, kar lahko pomeni, da bi bil lahko upnik Factor banka v celoti poplačan.

Odškodninske tožbe in ovadbe so napovedali, ker po njihovem mnenju vodstvo ne ravna v dobro družbe, zaposlenih in delničarjev. Ocenjujejo, da je to razvidno tako iz ravnanja kot iz izjav Novakove in njenega namestnika Jožeta Breclja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostmam9
23. 03. 2012 13.16
Pa kaj se pa tile prevaranti gredo, a naš davkoplačevalski denar bomo trošili za reševanje lastnikov, ki niso sposobni voditi podjetja. Takoj naj se odpovedo lastništvu, prodajo vse svoje delnice za 1€, da ne bo ravno zastonj in naj odidejo v davčne oaze, kjer imajo gotovino, ki so jo sneli iz Primorjevih računov. Niti v 100 letih s svojimi plačami nebi mogli kupiti Primorja, sedaj ko so na netransparenten način prišli do podjetja, naj ga pa mi financiramo ????
ajtim26
23. 03. 2012 06.55
+1
PRPELTE STROKOVNJAKE IZ TUJINE NE PA NAŠE NESPOSOBNE A ŠE VEDNO ODLIČNO USPOSOBLJENE LOPOVE A NE GA. NOVAK IN G. ČERNIGOJ
ajtim26
23. 03. 2012 06.51
+2
ČERNIGOJ PLAČAJ SAM KAR SI NA kant sprau, PRODA NAJ JAHTO PA VILO PA POTEM KO NE BO IMEL NIČ VEČ PA U AREST Z NJIM MOJGA DNARJA NE BO DOBU KAJ SI PA MISLI DA JE ......... TUT NLB NAJ CRKNE SEJ ONI TUT SAM KRADEJO DNAR VEN MI JIH PA KR FILAMO
fobija
22. 03. 2012 22.47
+1
... okrog 14 milijonov evrov, vendar je šla večina denarnega toka mimo Primorja, saj so z njimi plačevali neposredno podizvajalce. ... tujini bi lahko samo v letošnjem letu konkurirali za pridobitev poslov v višini med 600 in 650 milijoni evrov, ... v Sloveniji pa naj bi se v prihodnje odpiralo kar za 700 milijonov evrov različnih poslov. ... nebančnimi upnicami, s katerimi je že dosegla dogovore za konverzije ali odpise terjatev v višini devetih milijonov evrov. ... saj reference družbe niso prenosljive," je poudarila.
fobija
22. 03. 2012 22.51
+1
pogojniki, laži, Žerjav, 700 mio v Sloveniji, 9 mio odpisanega dolga, reference - katere, kdo jih ima, firmo boste itak preimenovali, Novo Primorje d.d.
spidi33
22. 03. 2012 21.40
+4
naj černigoj in co. plačajo!!
luciluk
22. 03. 2012 20.34
+1
Popolnoma nobenega razloga ni da bi reševali Primorje!!! Finančno naj mu pomagajo lastniki, ki niso reveži. V času debelih krav so ustvarjali extra extra dobičke in ta denar nekje je. Na njihovih računih!!! Nič bat. Avtoceste lahko popravljajo ostali gradbinci mali SLo ali Strabag. V Strabagu so zaposleni razen top manegerjev sami SLo ali BiH, pesek bodo pa še vedno kupovali v SLo enako kot asfalt, ki je cenejši kot v A. Zatorej naj narava naredi selekcijo. Država proč od ''gobavca''.
jd13211
22. 03. 2012 22.00
+3
Strabag so avstrijske bankle reševale že leta 2009! In tudi danes brez aktivnega sodelovanja bank ne bi obstajal več! Plačevanje domačih delavcev na zavodu istočasno pa dajanje dela tujcem je dvojno breme za davkoplačevalce! Niti centa mojega denarja ne dam ne za eno ne za drugo. Domači delavci bi si v domačih podjetjih lahko sami služili denar in delali namesto tujcev!
berr12
22. 03. 2012 20.04
+7
Joj joj prvo uniči RIMSKE TOPLICE pol jo postavjo na čelo PRIMORJA in tudi tukaj bo vse šlo po vodi Drgač pa primorje ma že osmrtnico in ko se bi vsaj naši tajkuni veselo sprehajajo po mestih Ajdouščini Ljubljani Celju in še kje... Mislim da vse kar je bilo dobrih strojev in naprav je Novakova že prodala nek so pa pokrali Nerazumem kako je lahko človek po neuspelem poskusu reševanja enega podjetja neuspešna pol jo pa postavijo še na drugo podjetje naj bi ga rešila pa ga spravi v .... kot je prvo
brane1971
22. 03. 2012 18.23
+4
če je nesposobna pridobiti posla jo vreči dol s stola in jo kazensko ovaditi. vsak lahko na stolu sedi in gleda v luft.
kim llsung
22. 03. 2012 20.11
+1
potem bi morali celo vlado kazensko ovadit
garganer
22. 03. 2012 16.43
+5
ojtih tajkunom naj poberejo denar, samo pri nas so tajkuni tako zaščiteni, še nobeden ni za nič odgovarjav . Samo po sodiščah hodijo in revčki so vsi nedolžni.
Cris17
22. 03. 2012 16.35
+1
Čeprav ne bi nikoli izjavil tega ampak res nikoli, jaz osebno mislim, da je bolje iti v stečaj s tako firmo. Ljudje si bodo lažje našli delo saj bi v obratnem primeru to postal 2 NLB se pravi v tem primeru vreča brez dna in bi se delavci vsak dan bali za delo uprava pa ja no kot do zdaj.... Samo da razlika med NLB in Primorje e v tem, da danes vsak ko sliši denar posluša, za Primorjo pa no gradbeništva danes praktično ni v Sloveniji tko da nevem gdo razen države bi sploh vlagu v tako podjetje. Tako, da bi država namesto 20 mil, napisala kakšen zakon, ki bi ustrezal sp-jem in kakšnim večjim d.d-jem za lažje ˇˇpreživetjeˇˇ
LUCIFER!
22. 03. 2012 14.00
+14
Kar naj vložiji ovadbe,sledijo kontra ovadbe katere ne bodo kar tako saj imajo kar nekaj masla na glavi. Najbolj bode v oči izjava enega izmed lastnikov ,ko je izjavil a si je odtegoval od ust da je lahko kupil delež Primorja. Po mojem si je od ust odtegnil, ko je bil še majhen in mu je mati vzela cucelj ali pa si je vlekel palec.
Znalec
22. 03. 2012 13.42
+15
Kakšne tožbe, neki? K članom uprave domov po denar. To bi storil jaz, ki nimam časa za sodišča.