Gospodarstvo

Delničarji Luke Koper zavrnili predlog o uvedbi enočlanske uprave

Koper, 09. 07. 2012 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na skupščini Luke Koper so z veliko večino zavrnili predlog spremembe statuta družbe, po katerem bi uvedli enočlansko upravo družbe. Prav tako uprava in nadzorni svet nista dobila razrešnice za poslovno leto 2011.

Na današnji skupščini Luke Koper je kar 97,3 odstotka prisotnega kapitala z glasovalno pravico zavrnilo predlog spremembe statuta družbe, po katerem bi uvedli enočlansko upravo družbe. Delničarji poleg tega niti upravi niti nadzornemu svetu niso podelili razrešnice za poslovno leto 2011.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Aljoša Kravanja

Nadzorniki Luke Koper so že maja ugotavljali pomanjkanje timskega dela in nesoglasja znotraj uprave družbe, ki ji načeluje Gregor Veselko. Od tod tudi njihov predlog, da se spremeni statut družbe na način, da bi namesto štiričlanske uprave (trenutno je po odstopu namestnika predsednika uprave Tomaža Martina Jamnika uprava le še tričlanska) družbo vodil le glavni direktor s petletnim mandatom. Skladno z morebitno spremembo statuta bi se obstoječi upravi mandat iztekel 8. septembra, glavni direktor pa bi mandat nastopil 9. septembra. Predsednik nadzornega sveta Janez Požar je ob tem na današnji skupščini navedel, da se je pri lanski stavki žerjavistov izkazala neizkušenost sedanje uprave, za katero so tudi zaznali, da ne deluje enotno.

Predlog za odpoklic članov nadzornega sveta zavrnili

67 odstotkov kapitala je zavrnilo predlog o odpoklicu štirih članov nadzornega sveta. Koprska občina, Društvo malih delničarjev Slovenije in nekateri skladi Kapitalske družbe so namreč predlagali odpoklic predsednika nadzornega sveta Janeza Požarja ter nadzornikov Marka Simonetija, Bojana Branka in Jordane Kocjančič. Za veljavnost bi morale za predlagani sklep glasovati tri četrtine prisotnega kapitala.

Po seznanitvi s poročilom o poslovanju matične družbe in skupine Luka Koper v lanskem letu – Luka Koper je lani pridelala za 1,8 milijona evrov izgube – so delničarji s 64,6 oziroma 65,8 odstotka glasov zavrnili predlog o podelitvi razrešnice upravi oziroma nadzornemu svetu.

Na skupščini so sicer za revizorja za leto 2012 določili družbo Ernst & Young, s 86 odstotki pa so zavrnili predlog o podelitvi pooblastila za pridobivanje največ 1.400.000 lastnih delnic družbe.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolcamož
11. 07. 2012 12.17
+1
čimprej luko likvidirat in naredit naravni park,zaliv nazaj kot je bil pred mnogimi leti,ne rabimo grdega zmazka v tako malem morju......
HooplaToopla
10. 07. 2012 00.47
+3
V parlamentu se prav tako med seboj nikakor ne razumejo. Pa zaradi tega ne bodo uvedli enočlanske oblasti. Čeprav kdo verjetno mokro sanja tudi o tem.