Gospodarstvo

Delni lastnik Vegrada zahteva pojasnila o prenosih podjetij

Ljubljana, 18. 06. 2010 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državno podjetje PDP, ki je 29-odstotni lastnik Vegrada, od slednjega zahteva pojasnila glede opravljenih prenosov štirih podjetij z družbe Vegrad na družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe.

PDP od Vegrada zahteva pojasnila.
PDP od Vegrada zahteva pojasnila. FOTO: POP TV

Državno podjetje PDP – Posebna družba za podjetniško svetovanje od Vegrada zahteva, naj do srede poda pojasnila glede opravljenih prenosov štirih podjetij z družbe Vegrad na družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe. "Zanimajo nas razlogi za takšne transakcije, namen in učinki," je povedal direktor PDP Matej Golob Matzele.

PDP, ki je 29-odstotni lastnik Vegrada, je Vegradu zahtevo posredoval v četrtek, odgovor pa pričakuje do srede. Dan za tem, 24. junija, je sicer sklicana tudi seja nadzornega sveta Vegrada.

"Vodstvo Vegrada lastnikom po zakonu in statutu ni dolžno podajati informacij glede takšnih transakcij, a bi se glede na podpisan sporazum o finančnem in poslovnem prestrukturiranju družbe in skupen poskus reševanja podjetja to spodobilo," je dejal prvi mož PDP. Po njegovih besedah je bilo takšno ravnanje "zelo nekorektno".

Glede na podatke, objavljene prek spletnih strani Agencije za javnopravne evidence in storitve, so bile z Vegrada na družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe, ki je v lasti vodilnih v Vegradu, med drugim prenesena štiri podjetja, in sicer najprej Vegrad Hotel AM in Vegrad Casino, nato pa še Vegrad Gradnje in Vegrad – Invalidska dejavnost.

Se pripravlja teren za stečaj?

Časnik Finance v zvezi s tem ugiba, ali to pomeni, da si prva dama Vegrada, Hilda Tovšak, s tem morda ne pripravlja teren za stečaj. Po pisanju časnika sta razloga za prenose lahko dva: ali se pripravlja teren za stečaj Vegrada, pri čemer bi bilo potrebno s predlogom počakati leto dni, ali pa se poskuša ustvariti bolj normalne razmere za izvajanje projektov. V vsakem primeru bi po pisanju Financ krajšo potegnili upniki.

V Vegradu ugibanja medijev zanikajo. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, je Vegrad te poslovne poteze izvedel z namenom zagotavljanja pogojev za izpeljavo svojih projektov ter nemotenega poslovanja, nikakor pa niso bile izvedene z namenom "pripravljanja terena za stečaj". "Prav nasprotno, Vegrad želi z njimi racionalizirati poslovanje, omogočiti izpeljavo novih projektov in zagotoviti dolgoročen obstoj družbe," navajajo v družbi.

Tovšakova pripravlja teren za stečaj?
Tovšakova pripravlja teren za stečaj? FOTO: Aljoša Kravanja

V Vegradu nadalje pojasnjujejo, da je Vegrad v sporazumu o medsebojnih pravicah in obveznostih v zvezi s postopkom povečanja osnovnega kapitala družbe prevzel dve pomembni nalogi, in sicer ugotovitev in prodaja poslovno nepotrebnega premoženja in racionalizacija stroškov poslovanja.

Vegrad je v preteklosti predvsem zaradi izvedbe posameznih projektov ustanovil več odvisnih oz. povezanih družb. Pri prenesenih družbah, razen pri družbi Vegrad – Invalidska dejavnost, ki je invalidsko podjetje, gre za mirujoča podjetja brez zaposlenih, navajajo v Vegradu in dodajajo, da je zaradi racionalizacije stroškov smiselna njihova ukinitev ali prodaja.

"V številnih poskusih smo potencialnim kupcem v Vegradu poskušali prodati nekatere od teh družb, pa za zdaj, tudi zaradi položaja, v katerem trenutno je Vegrad d. d., nismo uspeli. Vegrad je zato sprejel odločitev o odplačnem prenosu nekaterih družb na družbo pooblaščenko, in sicer v višini osnovnega kapitala," pojasnjujejo v Vegradu.

Dodajajo še, da je med družbo Vegrad in družbo pooblaščenko sklenjen sporazum o pravici re-odkupa poslovnih deležev in naložb v teh prenesenih družbah. O morebitni prodaji še katere od družb se bo vodstvo odločilo glede na potrebe poslovnih procesov in zavez iz sporazuma.
Razmere v velenjskem Vegradu so sicer zelo zaostrene.

Podjetje ima od februarja blokirane račune, zaradi česar so motena vsa izplačila, tudi plač. Po informacijah s strani delavcev, zaposleni danes niso prejeli plač za maj, podjetje pa jim dolguje tudi nekatera izplačila za nazaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lodz68
20. 06. 2010 18.45
vetrolov ko se spomnim na NUP in raznorazne komisije vidiš kako storilnost ima država.V bistvu mi sploh ni jasno kaj sploh eni delajo.
vinadap.
20. 06. 2010 13.49
titovka 19.06.2010, 17:47 1 orimf19.06.2010, 17:25------------------------ se strinjam, tako sta uničala SLOVIN! orimf 19.06.2010, 17:25 4 Delni lastnik je pa Lojze Peterle, to je pa že stara Hildina ljubezen !!! Lahko pojasnita malo ta dva vajina posta?
titovka
19. 06. 2010 17.47
orimf19.06.2010, 17:25------------------------ se strinjam, tako sta uničala SLOVIN!
MiroF
19. 06. 2010 17.25
Delni lastnik je pa Lojze Peterle, to je pa že stara Hildina ljubezen !!!
vetrolov
19. 06. 2010 09.40
za kaj že imamo pregrešno dragi NUP ?
JanezNovakJohn
19. 06. 2010 07.45
Premalo poguma in inovativnosti je v tej in prejšnjih vladah. Prav tako je vse zelo okostenelo, počasno. Odnos do delavcev je katastrofalen, lopovski. Tu bi bili potrebni hitri interventni zakoni vlade. Razumem da je potrebna fleksibilnost pri premeščanju delavcev iz projekta na projekt. Razumem da je potrebno ustanoviti za projekt firmo, ki po zaključku ugasne. Vendar mora se vedeti kdo je nosilec, kdo je plačnik, kdo je odgovoren za zaključek. Žal vlada z zakonodajo caplja. Podobno kot policija za lopovi. Postaviti je potrebno stražo predno pridejo lopovi.
Peter Kralj 1
18. 06. 2010 20.08
Kaj pa manjšinski upnik lahko sploh zahteva - in to še pri našem sodstvu?
RikavandenHass
18. 06. 2010 19.52
Ker je delni Lastnik glavni dolžnik so potem to še nadzorniki, tako kandidatov za pokrivanje plač in zapor več kot dovolj. Vse premoženje jim je potrebno vzet delavcem pa dati naslove nadzornega sveta, Lastnikov ter vseh direktorjev naj se kar sami dogovorijo za plačilo baje, ko pozvonijo pri vratih izplačajo takoj, če prej zaropota kaškčen teglc po stopnicah.
Bosta1
18. 06. 2010 18.54
za sebe bo že poskrbela, pa seveda za skrite pomagače.... * tako državo, ko premier nima za čips...
titovka
18. 06. 2010 18.29
pametna ženska...tako je uničila tudi SLOVIN!!!
RikavandenHass
18. 06. 2010 18.04
Sedaj ko se je našel Lastnik boi poravnal eno tretjino plač, davkov, prispevkov obveznosti in če ni zadosti v Čuzo z njim.