Gospodarstvo

Delavski protest v Sežani

Sežana, 23. 02. 2011 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

30 delavcev, ki jim podjetje Gratim po navedbah Nevidnih delavcev sveta krši delavske in socialne pravice, je že moralo zapustiti Slovenijo, 55 delavcev iz Sežane in 15 iz Kopra pa še vztraja.

Delavci, zaposleni v sežanskem podjetju Gratim, so protestirali, ker jim podjetje dolguje plače za lanski oktober, november in december ter letošnji januar. Organizirali so protest pred občino Sežana in lokalnim zavodom za zaposlovanje.

Po besedah predstavnika Nevidnih delavcev sveta Andreja Kurnika je protestiralo okoli 35 tujih delavcev in nekaj njihovih podpornikov. Sprejel jih je podžupan David Škrabar, ki je obljubil, da bodo poskušali s pozivi na državni zbor pomagati k ureditvi statusa tujih delavcev. Organiziral je tudi sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki centra za socialno delo, upravne enote, Rdečega križa, Karitasa. Ugotovili so, da je treba takoj ukrepati, da bodo delavci lahko ostali v Sloveniji, da jim je treba pomagati pri pridobitvi denarne pomoči. Pojasnili so jim tudi, kako se lahko vključijo v sistem humanitarne pomoči.

30 delavcev, ki jim podjetje Gratim po navedbah Nevidnih delavcev sveta krši delavske in socialne pravice, je že moralo zapustiti Slovenijo, 55 delavcev iz Sežane in 15 iz Kopra pa še vztraja. Po letih dela v Sloveniji, ko so zgradili pomembne infrastrukturne objekte v občini Sežana in drugje, so ostali brez sredstev za preživljanje, celo na robu lakote. Zato so se združili v okviru organizacije Nevidni delavci sveta.

Delavci zahtevajo takojšnje izplačilo plač, regresa, neplačanih nadur in ostalih pravic iz dela, ki jim jih dolguje Gratim, in plačilo socialnih prispevkov za zaposlene. Od državnih in občinskih institucij zahtevajo, da jim takoj omogočijo uresničevanje socialnih pravic, da jih zaščitijo pred grožnjami delodajalca in da takoj dosežejo izplačilo vseh zaostalih prejemkov. Od pristojnega ministrstva pa pričakujejo takojšen začetek spreminjanja zakonodaje, ki ureja vprašanje delovnih migracij za enakopravnost vseh delavcev.

Delavci Gratima iz Sežane in Kopra so popolnoma odvisni od svojega delodajalca. Stanovanje, v katerem živijo in za katerega vsak mesečno plačujejo po 150 evrov, s tem da v enem apartmaju živi 12 ljudi, je delodajalčeva last. Slednji pričakuje "poslušnost in ubogljivost" delavcev, saj bi zanje izguba stanovanja pomenila bodisi izgubo dovoljenja za bivanje bodisi izgubo prijave bivališča, in s tem izgubo vseh pravic iz dovoljenja za stalno bivanje, so sporočili iz organizacije Nevidnih delavcev sveta.

Poskušali smo poklicati podjetje Gratim s sedežem v Domžalah, ki pa ima nedosegljivo telefonsko številko. Tudi njihovi računi so blokirani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sarkon
23. 02. 2011 20.08
+1
jaz ničesar ne razumem,prvič zakaj niso dobili plače,drugič zakaj so čakali toliko časa, in zakaj se ne vrnejo v svojo domovino in prek sodišč istirjajo zaslužen denar,ne pa da životarijo v tistih majhnih stanovanjih ?
.eu.
23. 02. 2011 17.51
+1
Ma ta Gratim nej čimprej PROPADE. SE norca delajo.
noone00
23. 02. 2011 14.18
+1
folk k je na zavodu za zaposlovanje bi mogu protestirat začet ne pa čakat na službo bi se vsaj malo zmigali te na vladi
salki
23. 02. 2011 14.17
+2
Politiki zelo dobro vidijo, saj vsi mediji predvajajo to sramoto. Samo vsi nemo opazujejo. Jaz se pa sprašujem kako dolgo še bomo slovenci čakali? Mogoče so še premalo navite cene dobrin in raznih stroškov? Počakajmo še malo,..... počasi za kruh ne bomo imeli. Pahor pa se hodi norca delat v Ameriko, češ zakaj več ne investira Amerika v slovensko gospodarstvo? ja pa ja Saj smo davčna oaza!
aristotel
23. 02. 2011 12.05
+2
Sram me je da živim v taki državi pa ni kriv lastnik ampak država ki to omogoča z svojimi zakoni in ne-ukrepanjem pa tudi lastniki bi morali imeti kanček poštenosti in morale ampak tako je ...
davor17
23. 02. 2011 11.39
+1
ko a res nben od politikov ne vid ko se dogaja
HLAPCEVSKINAROD
23. 02. 2011 11.04