Gospodarstvo

Delavci zahtevajo svoje

Celje, 03. 11. 2009 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki nekdanjih delavcev Mure, IUV in Steklarske nove zaradi neplačanih prispevkov in odpravnin zahtevajo sestanek z vlado. Če jih do naslednjega petka ne bodo sprejeli, se bodo podali na ulice.

Delavci zahtevajo svoje.
Delavci zahtevajo svoje. FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki delavcev Mure, Industrije usnja Vrhnika in Steklarske nove – podjetij, ki so v stečajnem postopku –, so v Celju razpravljali o problematiki neplačanih prispevkov in odpravnin. Do 13. novembra zahtevajo sestanek pri predstavnikih vlade, v nasprotnem primeru za 18. november napovedujejo shod v Ljubljani.

Predstavnik nekdanjih zaposlenih v podjetju Steklarska nova Stjepan Miklaužić je ob tem poudaril, da se ne zavzemajo samo za pravice nekdanjih zaposlenih v Muri, Industriji usnja Vrhnika in Steklarski novi, ampak za pravice vseh 150.000 zaposlenih v Sloveniji, ki so v podobnem položaju.

Država na zatožni klopi

227 nekdanji delavcev Steklarske nove bo tožilo državo.
227 nekdanji delavcev Steklarske nove bo tožilo državo. FOTO: POP TV

Kot je znano, je 227 nekdanjih delavcev Steklarske nove prejšnji teden odvetnika Aleksandra Čeferina pooblastilo, da v njihovem imenu vloži tožbo proti državi zaradi neizplačila odpravnin po uvedbi stečaja v podjetju. Država je bila namreč prek Kapitalske družbe (Kad) njegova 100-odstotna lastnica. Iz naslova neplačanih prispevkov je država delavcem dolžna 2,5 milijona evrov.

Na oktobrskem srečanju predstavnikov Kada, sindikata in vlade je bilo sicer dogovorjeno, da bodo prispevki poplačani iz vsakoletnega prispevka, ki ga Kad nameni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Kad vsako leto do 30. novembra zavodu nakaže skoraj 50 milijonov evrov.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
04. 11. 2009 13.27
V Sloveniji je in še obstaja neka sprega, ki omogoča izbranim, da se jim skozi izigravanje ( poznavanje lukenj v zakonodaji in skrivanja z zlorabo instituta varstva osebnih podatkov ) omogoča po dolgem in počez nezakonito prisvajanje tujega denarja, kar pa država nesramno prevaljuje na tiste, ki delo plačujejo zakonito in posledično še širi demagogijo, da je penzijski sklad ogrožen. Da pa je trojno evidentiranje ( SPIZ, AJPES, DURS ), brez dokončno znane odgovornosti za podatke brez haska niti nima smisla razglabljati - učinkovito in dosledno organizirano SDK, pa se je zaradi "ideološke neprimernosti" ukinilo. . .. Sicer pa je bilo že javno povedano, da je pričakovati sankcije za zato odgovorne iluzija... Zaradi te iluzije odgovornih, namesto potrebnega odnosa do odgovornosti pa nas in naše otroke čaka v bodoče po nepotrebnem krutejša realnost .
vicabra
03. 11. 2009 21.46
ZPIZ kao nima podatkov o tem komu niso plačani prispevki, torej delavci ne se sekirat. Ko boste na vrsti za penzijo na SPIZ-u tudi takrat ne bodo vedeli da vam podjetje takrat in takrat ni plačevalo prispevkov. Ali kako? Nekaj mi tu ne štima.
husqvarnaxp
03. 11. 2009 20.29
prokleta banda. hočjo vse pobrat delavcem. nej grejo sami delat za 500€ pa nej živijo če morejo. pa kakšn mesec da neb dobil plače pa bi biu jok in stok pri politikih seveda. tko kot je že eden pred mano napisu da država učitno res podpira delo na črno..... k pridejo položnice jih moraš točno do tistga datuma plačat.... če ne te pa prec haklajo..... nej še oni plačajo do takrat ko morejo, aja sej res za njih ni datumov. LP
dejkometod
03. 11. 2009 19.49
Vse bodo dobili z obrestmi, odgovorni pa kazen!
hrcekmuri
03. 11. 2009 19.45
policija v akcijo krivci so znani-ali pa tudi ne
dejkometod
03. 11. 2009 19.22
Prav imajo. Delodajalec MORA plačati prispevke ko izplača plačo. Ne samo na plačilni listi, na DURS. Tukaj so prispevki in obresti od obresti.Odgovoren pa je direktor in vodja računovodsva. Vsi bodo kaznovani. Zelo.
Danny Veliki
03. 11. 2009 19.20
Torej ,sama država podpra delo na črno,proti kateremu so predpisani ukrepi z zakonom.Koga v tem primeru kaznovati in kateri politiki si upajo prevzeti odgovornost za nastalo stanje?
hrcekmuri
03. 11. 2009 19.11
CISTO LEGALNA KRAJA
rokkk1
03. 11. 2009 18.57
evo jim nacionalni interes....
odbogaposlan
03. 11. 2009 18.34
Ker naj zahtevajo, kar jim gre. Č e ne bodo imel 200 EUR pokojnine, za polno delovno dobo! ker jim tajkuni niso plačevali v penzijski sklad!