Gospodarstvo

Delavci Steklarske nove v sredo po pojasnila pred Kad

Rogaška Slatina, 09. 10. 2009 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Shoda ne bomo prijavili, saj želimo le izvedeti, kako bo država rešila težave glede neplačanih prispevkov," pravijo delavci Steklarske nove, ki bodo v sredo z zahtevami prišli pred poslopje Kapitalske družbe.

Delavci Steklarske nove želijo izvedeti, kako bo država rešila njihove težave glede neplačanih prispevkov.
Delavci Steklarske nove želijo izvedeti, kako bo država rešila njihove težave glede neplačanih prispevkov. FOTO: POP TV

Nekdanji delavci Steklarske nove, ki je od meseca maja v stečaju, so se na današnjem zboru zaposlenih v Rogaški Slatini dogovorili, da bodo v sredo prišli pred poslopje nekdanje največje lastnice – Kapitalske družbe, katere predstavniki menijo, da so zahteve delavcev nerealne. Kot pravijo predstavniki delavcev, shoda ne bodo prijavili, saj želijo samo izvedeti, kako bo država rešila njihove težave glede neplačanih prispevkov, ki niso bili poravnani že od leta 2004.

Delavci Steklarske nove se bodo v sredo po pojasnila odpravili na Kad.
Delavci Steklarske nove se bodo v sredo po pojasnila odpravili na Kad. FOTO: Kanal A
Neutemeljena so pričakovanja zaposlenih, da jim bodo plačani davki in prispevki iz plač, saj zato ni nikakršne podlage, saj gre za obveznosti, ki jih je kot zavezanec dolžna plačevati Steklarska nova in ne njen lastnik. Kad

Predstavnik delavcev Stjepan Miklaužić se bo udeležil sestanka, ki ga je predlagal Kad, udeležili pa naj bi ga se tudi predstavniki vlade, ministrstva za delo in pravosodje, zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter sindikata KNSS Neodvisnost.

Na sestanku bodo spregovorili o neplačanih prispevkih za invalidsko in pokojninsko zavarovanje delavcem Steklarske nove, kot tudi o predlaganih spremembah pokojninskega sistema, seznanili naj bi se tudi z uvedbo posebne revizije v Steklarski novi, ki naj bi med drugim preverila postopek obračunavanja in plačevanja prispevkov.

Bo Pahor držal obljubo?

Po zadnjem, septembrskem srečanju je Miklaužić povedal, da jim je predsednik slovenske vlade Borut Pahor obljubil, da bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Prav tako naj bi jim Pahor obljubil izplačilo odpravnin, ne glede na to, koliko denarja se je nabralo v stečajni masi.

Po besedah predstavnikov delavcev naj bi Pahor obljubil, da bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje ter izplačala odpravnine.
Po besedah predstavnikov delavcev naj bi Pahor obljubil, da bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje ter izplačala odpravnine. FOTO: Dare Čekeliš

V kabinetu predsednika vlade so potem pojasnili, da je Pahor predstavnikom Steklarske nove na septembrskem srečanju obljubil, da se bo "znotraj pokojninske reforme proučilo možnost, da se v osnovo za izračun pokojnine za posameznike vključuje ne zgolj plačane prispevke Zpizu, ampak tudi obračunane".

Pristojne službe pa naj bi pripravile osnutek oziroma proučile "možnost novele zakona o stečajnem postopku, kjer bi se določile nove prioritete za izplačila stečajne mase za terjatve iz neplačanih prispevkov za Zpiz", je povedala svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špela Vovk.

Kad: Zahteve so nerealne

Iz Kada so sporočili, da so zahteve delavcev nerealne. "Neutemeljena so pričakovanja zaposlenih, da jim bodo plačani davki in prispevki iz plač, saj zato ni nikakršne podlage, saj gre za obveznosti, ki jih je kot zavezanec dolžna plačevati Steklarska nova, in ne njen lastnik. Zaradi visokih finančnih in drugih poslovnih obveznosti, vključno iz naslova neplačanih davkov in prispevkov od plač zaposlenim, Steklarska nova ni zmogla več zagotavljati normalnega tekočega poslovanja," so pojasnili v Kadu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Avel Goltnik
12. 10. 2009 10.51
24.vi tudi podpirate tajkune ker brišete resnične romentarje
Avel Goltnik
12. 10. 2009 10.42
saj je parlament tudi državna firma da niso tudi sebi pozabli plačat delovno dobo
Avel Goltnik
12. 10. 2009 10.38
saj je parlament tudi državna firma da nso slučajno tudi sebi pozabli plačevati pokojninsko dobo
dannajja
12. 10. 2009 10.32
+1
Sam kriminal!!! Nastradali so pa delavci in celo ostali brez 5 let delovne dobe..... Pa nič! Kje je sedaj sindikat ki se tako hvali??? Kje so sedaj pravniki sindikata, da bi lahko delovcem pravilno svetovali??? Zakaj ne sprožijo ovadbe, da se zadeva začne reševati ??? Dovolijo da krivdo mečejo od enega do drugega.... in na koncu ne bo krivca, ostali bodo pa bogi delavci ki so bili opeharjeni. Če imajo v rokah vse dokaze da se jim je 5 let kradlo, potem naj sprožijo postopek, kot je treba, ne pa da hodijo okoli po pojasnila in ne vem kaj še.... Vprašajte dobrega advokata kaj v takem primeru storiti, sprožiti kazenski postopek in če v zakonskem roku ne bo rešen pa naprej na višje instance. Lastnik firme odgovarja za VSE kar se v firmi dogaja. To je v zakonu, zato naj se tudi KAD ne izgovarja....
vicabra
10. 10. 2009 21.06
Res bo potrebno zaropotati, saj c ne smeš imenovati s pravim imenom. Delamo pa lahko za njih. In še za večjo sodrgo.
vicabra
10. 10. 2009 21.04
Bravo 24 ur za umaknjen komentar. Najbolj od vseh cenzurirate. To je demokracija?
vicabra
10. 10. 2009 20.34
Zelo zanimivo, da se določene stvari lahko napišejo. Eno skupino goljufivih, lenih in bolj obarvanih ljudi pa ne smeš imenovati z njihovim pravim imenom. No, saj sedaj mi je jasno zakaj. Zato ker so beli ci.... še stokrat hujši. Pa naj bodo iz te ali prejšnje vlade, ti ali oni menađerji.....
vicabra
10. 10. 2009 20.25
Jaz pa naj delam vsaj 45 let in vplačujem v vrečo brez dna? Pri 65 letih mi bodo pa neko mizerijo vrgli in držali pesti da čimprej crknem? Ne hvala! LOPOVI NAGRAVŽNI!
snaha
10. 10. 2009 18.45
+1
FUJ !!! pa taka prvna država. Po kakšni zakonodaji pa ima ZPIZ že nekaj let prek lizinga najete osebne avtomobile za svoje direktorje? Zato, da jih uporabljajo v privatne namene, ZPIZ najemnine plačuje s prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje davkoplačevalcev! FUJ !!!
Buena Vita
10. 10. 2009 15.36
Buena Vita
10. 10. 2009 15.36
pravi odurnež je ratal ko obrača tisto lažljivo gofljo kot žaba napihovalka,sram me je pogledat ga
Buena Vita
10. 10. 2009 15.35
kaj je še kje kakšno tele ki verjame pahorjevim lažem
Avel Goltnik
10. 10. 2009 13.23
joj kakžne laži eden na drugega valijo krivdo policja pa uživa in se smeji namesto da bi polovili tiste tajkune s kravatami
Leandra
10. 10. 2009 13.12
Če bi bil Janša na Oblasti.. Bi pri teh rezultatih popolnega bankrota..propada države in izdelavi popolne kriminalne države v manj kot letu dni.. Tistih 507 novinarjev, RTV, Sodniki.. Gospodarska zbornica..Čilumes borec za delavske jabke in krompir veliki Drago Kos...Radio Kričač Murgle Merkatori in vsi Rdeči podretniki že zdavnaj organizirali državljansko vojno.. Tako da boste vedeli, da državljani dobro vedo zakaj se gre..
laufer
10. 10. 2009 10.51
Še en dokaz, da v Sloveniji nimamo dobrih menedžerjev!
heldam
10. 10. 2009 09.44
"Po besedah predstavnikov delavcev naj bi Pahor obljubil, da bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje ter izplačala odpravnine" Ja, pa kaj še. Še pomnite kaj vse nam je Pahor obljubljal pred volitvami?? No, kje smo zdaj??
al77
10. 10. 2009 06.19
Je pa tko ne ...dons če si u parlamentu si že tko al tko p**** zanimajo jih samo osebni interesi pa nč druzga...mi smo pa itak figurice na šahovnici .Najbol žalostn je pa to k so volitva pol pa gledam tle pr nas pa se pogovarjajo pa un je dobr pa ta je zanč pa tko naprej....jst pravm čist usi so glih tko da SP-sam pejmo.......
nonna
09. 10. 2009 21.48
+1
manco-capac Lastnik privat podjetja odgovarja, medtem ko upravljalci in vodilni v velikih podjetjih ne odgovarjajo. Ravno nasprotno - oni lahko pridejo v dobro podjetje, pokradejo kar se pokrasti da, najamejo kredite za lastno bogatitev, ko pa podjetje propade, poberejo še blazno odpravnino in grejo. Nato v podjetje pride še stečajni upravitelj, ki je tudi velikodušno nagrajen. Nastradajo pa delavci in vsi mi davkoplačevalci, ki moramo potem te dolgove plačevati. Mimogrede, zakone, ki tako početje dopuščajo, ni sprejela ta vlada, bi jih pa morala nujno zamenjati. (Me zanima, če bo spet zbrisan komentar. Podobnega sem napisala okrog 21 ure, pa ga ni nikjer.)
cosmoss
09. 10. 2009 21.39
Nič novega a še čedalje slabše se bo dogajalo pod to vlado saj ni nikakršne možnosti več da bi lahko bilo boljše sedaj ko so pokradli še tisto malega kar je ostalo iz Janševe.
banda_ste
09. 10. 2009 21.31
to se je dogajalo od leta 2005 - 2009... Vemo, kdo je bil takrat na oblasti in kako je vladal, zato ni nič čudnega, še več takih stvari bo prišlo na plano...