Gospodarstvo

V Steklarski novi razglasili stečaj

Rogaška Slatina, 21. 05. 2009 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče je v primeru Steklarske nove odredilo stečaj in imenovalo stečajnega upravitelja. Delavci so prejeli regres in stavke je konec.

Delavci še vedno stavkajo.
Delavci še vedno stavkajo. FOTO: POP TV
Največji upniki Steklarske nove, Elektro Celje, Geoplin in Davčna uprava RS, naj bi svoje terjatve prijavili do 21. avgusta letos.

Celjsko okrožno sodišče je v Steklarski novi odredilo stečaj, ki ga je vodstvo družbe predlagalo pred tednom dni. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Štefana Rolo iz Maribora, ki je že prišel v podjetje, je za 24ur.com povedal predsednik podjetniškega sindikata Steklarske nove Stjepan Miklaužič.

Končala se je tudi stavka zaposlenih, ki so se zanjo v torek odločili zaradi neizplačila aprilske plače, povračila potnih stroškov in neplačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Po besedah Miklaužiča je namreč 190 delavcev dobilo obljubljen regres v višini minimalne plače, ki jim ga je kot obljubljeno izplačala največja lastnica družbe Kapitalska družba (Kad).

Ta je včeraj delavcem na račun prekinitve stavke ponudila izplačilo minimalne plače oz. okrog 500 evrov, kar je stavkovni odbor najprej zavrnil s pojasnilom, da ne potrebujejo miloščine, ko pa se je z delavci pogovoril predsednik Konfederacije novih sindikatov Neodvisnost Drago Lombar in jim pojasnil, da bo podjetje z današnjim dnem najverjetneje v stečaju, je 190 stavkajočih delavcev sklenilo, da predlog Kada vendarle sprejmejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danaaajaaa
21. 05. 2009 16.31
Reveži so morali vzeti regres, pa ne da bodo šli na dopust ampak da bodo lahko položnice plačali, pa verjetno ne bo dovolj! O tem kdo jim bo pa plačal davke in prispevke, se pa nič ne govori , kaj? Si predstavljate da delavci nimajo plačanega obveznega zdravstvenega zavarovanja, da nimajo plačanih davkov in prispevkov, to pomeni da so tudi ob delovno dobo? In kaj še čakajo? Ni mi jasno! S stavko ne bodo rešili ničesar. Vsak naj da 20 Evrov, najamejo naj najboljšega advokata in naj tožijo vodstvo fabrike in vlado!!!! Vlado pa zato ker je tiho in ne ukrepa ob taki svinjariji!
Kathalena
21. 05. 2009 15.22
Le kje so tisti na gobcu rasli Ekonomisti..njihova privatizacija in poln gobec Kapitalizma...?? Razleteli ste se kot svinjski pisker, vi vaše teorije in diplome ter doktorati.. Sedaj ste tam kot Komunjare..
Kathalena
21. 05. 2009 15.11
Vsepovsod kjer nič ne ustvarjajo, ( Občine )..nič ne projektirajo..projektirajo.( .Banke )...odgovarjajo ( Notarji )...si čistijo kremple na tuj račun ( Sodišča.)....so zajedavci( RKC.)..ali se preživljajo z ropom ali krajo ter izsiljevanjem..( sazas, RTV, ZBORNICE..)..nimajo problema z Plačami.. Delavci to so pa Kolateralna škoda in nepomembni štroški poslovanja ti pa naj delajo za pasjo hrano.
flok
21. 05. 2009 13.46
petramarjan: tukaj bi morala posredovati država indati razne ugodnosti podjetnikom, ki bi v tej regiji odpri podjetje. Davčne olajšave, subvencije pri zaposlovanju in podobno. Veliko tujcev odpre pri nas proizvodnjo, samo na občini se morajo pravi zganiti.
petramarjan
21. 05. 2009 12.42
FLOK,vse lepo in prav,rožložite pa mi kaj naj počne 300,oziroma 1800ljudi tudi iz steklarne,v rogaški oziroma v njeni širši okolici ,ko pa nimamo niti ene prave fabrike ki dobro posluje.me zanima kje in kdo bo ta folk zaposlil oziroma prezaposlil.kdo vslatni zasluži 600 evrov neto je srečen človek
Triglav2864
21. 05. 2009 12.36
NACIONALIZACIJA in DENACIONALIZACIJA sta besedi, ki sta slovenskemu gospodarstvu prinesli največjo škodo. Namreč okoristili so se le akterji obeh. Politiki, ki bi morali kaj narediti, da temu ne bi bilo tako, so pa zelo spretni, saj so sami glavni med temi akterji. Za svojo popularnost v javnosti je treba dejanja, za katera bi šel vsak povprečen človek v zapor in bi mu zarubili vse premoženje, le malo pokritizirati, potem bodo pa ljudje že pozabili nanje. A dejanskih ukrepov ni, čeprav bi morali biti. Za to pa pač obstaja pravo oz. sodstvo, ki pa je tako pri nas, kot tudi v svetu, poglavje zase. Lepo se mi je vtisnil v spomin stavek enega stavkajočih čeških delavcev, ki je ostal brez službe: 'ZAKAJ SE DOBIČKI VEDNO PRIVATIZIRAJO, IZGUBE PA NACIONALIZIRAJO!?' Logika financ neke države je podobna, kot tista pri piramidnih igrah. V nekem zaključenem sistemu je določena količina denarja. Če jo razporediš koliko toliko enakomerno, bodo v povprečju vsi zadovoljni. Če pa daš enormne količine peščici, mora posledično obstajati množica tistih, ki ostanejo brez. Tudi tistega, ki je nujno za preživetje vredno človeka. Posledice takih iger zgodovina običajno nagradi z vstajo oz. vojno. Kdaj nas čaka naslednja?
flok
21. 05. 2009 12.35
maeh: in koliko teh kozarcev si že kupil? Smisel obstoja tovarne je, da kar naredi tudi proda s profitom. Tega pa v Rogaški že dolgo ni. Če ni trga, je treba početi kaj drugega. Zato sem tudi napisal prestrukturiranje. Skynet: očitno ne razumeš pojma paradni konj. Ali se ti ne zdi čudno, da imamo največjo tekstilno tovarno v Evropi? Razumem, da država pomaga Gorenju in podibnim, ki imajo krizo zaradi krize in ko se bo ta nehala, je še upanje za njih. Rogaška in Mura pa tudi v času največje gospodarske rasti niso delale z dobičkom. Torej živijo od nas davkoplačevalcev.
Nad.oblaki
21. 05. 2009 12.18
Preprosto ne razumem, Amerika, Nemčija, Francija,...ma vsa Evropa pomaga svojim podjetjem na noge pri nas pa jim država dobesedno obrača hrbet in tako ena za drugo propadajo... mislm halo, Pahor halo??? Katastrofa od države, naši paradni konji gospodarstva bodo propadli, če bo šlo tako naprej, Gorenje, Mura,... na desetletje uloženega znanja v ta podjetja, desetletje težkega garanja, da so si v evropi ustvarili prostor in neko ime...vse to bo šlo v nič?
Klampfman
21. 05. 2009 12.13
Bravo vlada! Le tako naprej!
maeh
21. 05. 2009 11.11
flok: prvo se pozanimaj, kaj in kako delajo v steklarni, potem pa pametuj o ukinitvi! malo se informiraj, kakšne unikatne in kvalitetne izdelke ustvarjajo....
flok
21. 05. 2009 11.06
Po mojem je to še edina steklarna, kjer delavci navadne kozarce (ne kristalne) pihajo na roke. Taka zadeva v Evropi ne more preživeti. Delavce bi morali že zdavnaj prezaposliti in tovarno ukiniti. Da bo konec te agonije.
lidka1
21. 05. 2009 11.04
Groza, kaj se dogaja z delavci v naši preljubi državi :(( Mene samo zanima, kje bodo gospe ini gospodje v parlamentu in njim podobni, jemali za svoje astronomsko visoke plače, če bo vsa proizvodnja v Sloveniji propadla??!! Res mi ni jasno :(((
Parangal
21. 05. 2009 10.07
Ne vem, zakaj delavci ne storijo česa konkretnega. Zakaj ne zasedejo podjetja in naženejo uprave?