Gospodarstvo

'Če v petek ne bo denarja, potem ni rešitve za Primorje'

Ajdovščina, 16. 05. 2012 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delavci Primorja po srečanju med sindikati in potencialnim strateškim partnerjem Frostom še nimajo zagotovila, da bodo v petek dobili plače. "Verjeli mu bomo tedaj, ko bomo videli denar na bančnih računih zaposlenih," pravijo in stavke ne nameravajo prekiniti.

Agonijo Primorja so poskušali že lani preprečiti z zamenjavo upravnega odbora. Vodenje je po odstopu Črnigoja prevzela Marjana Novak, po njenem odstopu pa Darko Valenčič. Ta naj bi poskrbel za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group vložil 30 milijonov evrov. Valenčič je včeraj odstopil s položaja.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je na Okrožno sodišče v Novi Gorici v ponedeljek vložila predlog za začetek stečaja nad družbo Primorje Holding, so povedali v banki in na novogoriškem okrožnem sodišču. NLB je največja upnica te družbe, ki ima v lasti gradbeno družbo Primorje.

Kot so pojasnili na Okrožnem sodišču v Novi Gorici, bo predlog za stečaj Primorje Holdinga posredovan dolžniku, ki se mora o njem izjasniti v 15 dneh. "Po poteku tega roka bo mogoče več povedati o vsebini samega predloga, ko bo odločeno tudi o njegovi utemeljenosti," pravijo na sodišču.

Primorje Holding je edini lastnik družbe Primorje in je v lasti sedanjih in nekdanjih menedžerjev Primorja. Po navedbah spletnih Financ so lastniki Primorje Holdinga pri NLB za menedžerski prevzem zastavili 80 odstotkov delnic Primorja.

Primorje
Primorje FOTO: Dare Čekeliš

Delavci stavke v četrtek še ne bodo zaostrovali

Zaposleni v Primorju pa še naprej stavkajo, in sicer v svojih matičnih enotah v Ajdovščini in ne več na gradbiščih.

Potem ko sta v torek po dobrih desetih dneh od imenovanja odstopila predsednik uprave Primorja Darko Valenčič in član uprave Sebastijan Trajkovski, so v koordinaciji sindikatov v družbi sklicali sestanek z direktorjem družbe Primorje Holding Štefanom Činčem, predsednikom nadzornega sveta Primorja Holding Jožetom Vrabcem in največjim posamičnim lastnikom Primorja Holding Dušanom Črnigojem. Od njih zahtevajo odgovore o tem, kakšna bo prihodnost Primorja in predvsem zaposlenih. Med stavkajoče sta prišla tudi predsednika sindikatov, ki jima pripada večina stavkajočih delavcev – Dušan Semolič iz ZSSS in Peter Majcen iz KS 90.

Koordinacija sindikatov se je na sestanku odločila, da stavke v četrtek še ne bodo zaostrovali. Zaposleni bodo tako kot danes stavkali v svojih matičnih enotah, je povedal vodja koordinacije sindikatov Damjan Volf. Bodo pa sindikalisti v četrtek odločali, ali bodo stavko zaostrili v petek.

Ajdovski župan: Zame je dobra vsaka rešitev, samo da se reši Primorje

V Ajdovščino je sicer prišel tudi Julian C. Frost III, prvi mož Icon Capital Groupa, ki naj bi vlagal v Primorje. Najprej se je ustavil pri ajdovskem županu Marjanu Poljšaku, ki ga je sprejel kljub svojemu nasprotovanju ameriškemu kapitalu. Poljšak je po pogovoru s Frostom dejal, da bi bilo dobro, če bi se stvari, kot so bile povedane, tudi uresničile. "Zame je dobra vsaka rešitev, samo da se reši Primorje," je poudaril Poljšak in dodal: "Če ameriški kapital reši Primorje, bom tudi zadovoljen. Vendar pa – kako veste, da je tu ameriški kapital?"

Frost je ajdovskemu županu zatrdil, da se Primorje kljub velikim dolgovom splača rešiti. Med razlogi za to je navedel dobre reference, investicije v državah nekdanje Jugoslavije in na vzhodu Evrope ter povezave, s katerimi lahko pridobi denar evropskih bank.

Primorje
Primorje FOTO: Dare Čekeliš

Kasneje pa se je Frost sestal še s predstavniki koordinacije sindikatov. Šlo je predvsem za predstavitveno srečanje, na katerem je Frost predstavil reševanje Primorja, je po koncu srečanja povedal Volf. "Vlaganje v Primorje vidi v treh korakih – prvi je poplačilo obveznosti do delavcev, drugi je skrben pregled poslovanja Primorja in tretji vstop v lastništvo družbe," je Frostova pojasnila povzel Volf in dodal, da jih je Frost prosil za razumevanje, saj mora najprej zaključiti pogovore z bankami.

Frost je bil po sestanku s sindikati optimističen glede možnosti za rešitev Primorja. Povedal je, da bodo v dogovoru z bankami našli rešitev za izplačilo plač, za kar bi potrebovali dva milijona evrov.

Morebitni stečaj Primorja z več kot 700 delavci bi lahko za novogoriški zavod za zaposlovanje pomenil velike težave, nanj pa se pripravljajo že nekaj mesecev. Na območju upravne enote Ajdovščina je sicer stopnja brezposelnosti zdaj 12,8-odstotna, ob stečaju Primorja pa bi krepko presegla 20 odstotkov.

Prvi mož Icom Capital Group na nobenem sestanku sogovornikom ni pokazal nikakršnih papirjev. Volf zato poudarja, da mu bodo verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Stavke ne nameravajo prekiniti, to bi se lahko zgodilo šele v petek ob izplačilu plač. "V nasprotnem primeru pa bomo stavko zaostrili, mogoča so različna zborovanja, na katerih želimo delodajalcem povedati, da imajo delavci dovolj tega brezupa," je še dejal Volf.

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar pa je povedal, da bodo – če v petek ne bo izplačil zaposlenim – od tistih, ki so pripeljali do takega stanja v Primorju, zahtevali začetek postopka za stečaj Primorja. "Če v petek denarja ne bo, to pomeni, da ni več nobene rešitve za Primorje," je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
17. 05. 2012 09.05
Mi ni jasno od kod so privlekli domnevnega "rešitelja". Se mi pa zdi, da je v ozadju spet kakšna nategavščina osebkov s čisto osebnimi interesi. Zavedati se moramo, da je rševenja delavcev zgolj način, kako od države ali morebitnega strateškega partnerja potegniti denar. Prej ali slej tudi pri dokapitalizaciji oz. "reševanju podjetja" to pristane v stečaju. Le stečajniki ali novo/staro vodstvo potegne ven , kar se potegniti še da. Delavci in ostali državljani smo zgolj sredstvo vplivnih posameznikov za potešitev osebnih apetitov. Prej, ko bomo to dojeli, prej se bo kaj kam premaknili. Dotlej bo pa tako kot je, oz. še slabše. Plenjenje skupnega premoženja in siromašenje državljanov, pa se nadaljuje.
Jaka Planinc
17. 05. 2012 08.59
Samo nakladanje,manipulacija. TA DRŽAVA JE PRAVA RAZBOJNIŠKA ZDRUŽBA. Čakamo da bo Jnaez Janša IN NJEGOVA EKIPA že enkrat UREDILA , STANJE,KI UNIČUJE DELAVSTVO IN HROMI,KVARI VZDUŠJE V NARODU SLOVENSKEM,KER EDINI SPOSOBEN JE Janez Janša. UPAJMO SAMO DA MU BO USPELO.
resslovenka
17. 05. 2012 09.08
Ekipa JJ ne bo ničesar rešila. Je del razbojniške družbe. Zelo vpliven del!
Dolenjc3
17. 05. 2012 07.31
R.I.P. Primorje R.I.P. Slovenija
MICLA
17. 05. 2012 07.14
+1
zakaj naši kriminalisti ne ukrepajo in Črnigoja preiščejo kam skriva denar in mu poberejo vse premoženje njega pa v zapor, ne pa da čakajo da bo skril kar je še ostalo tudi če bi država dala ta denar bi on še tega skril v tuje banke, delavci pa brez vsega ostanejo kot vedno ,zakaj sploh imamo te kriminaliste,da se pasejo in lovijo male ribice in nam delajo same stroške tam pa kjer bi morali ukrepat pa ne upajo.
jpavli19
17. 05. 2012 06.53
+3
Še nova sirotinja na cesti...vse gradbeništvo nam je šlo v maloro zaradi tajkunskega pohlepa...za zjokati,če bo šlo tako naprej nam bodo Grki za vzgled...med drugim smo država,ki ima največ kvalitetnega lesa v EU na velikost,pa nimamo praktično nobene lesne industrije... les izvažamo.. moja Slovenija kam se peljemo?
tito-idol
16. 05. 2012 22.54
+15
Se samo čudim,da delavci ne ponorijo in pretepejo Černigoja,ki jim krade zaslužen denar.
Tone 12345
16. 05. 2012 22.27
+16
Zdaj ko gre primorje v stečaj bi moral ekvivalentno odpustit tudi delavce v javni upravi in sicer v številu odpuščenih v številu primorja!!Tako bi moral delat v vseh propadlih firmah v gospodarstvu!Tolko kot v gospodarstvu tolk v javni upravi!Pa bi se slovenija mogoče lahko rešila!!!!!Je ni druge variante!!To bi pa mogl realizirat že takoj po 91etem!NI DRUGE!dokler se bodo neproduktivci množil in pasl je država obsojena na životarjenje in propad!!!
Tone 12345
16. 05. 2012 22.12
+13
Semolič ma dobro plačo!Boli njega za ostale!To je farsa!On gre lahko v trgovino in si kupi kar hoče!SINDIKAT MU JE HOBI!!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 05. 2012 21.47
-4
PRIBLIZUJE SE NAM KONEC NASE CIVILIZACIJE LE KDO SE UPA TRDITI DA MATI ZEMLJA NEBO ZOPET VRNILA LJUBEZNI DO SOCLOVEKA MED NAS VSE NA TEM PLANETU.PUSTITE SE PRESENETITI IN POZABITE DOKONCNO NA DENAR IN VODITELJE SEDANJEGA SVETA TAKO PRAVI NASA PRELJUBA MATI ZEMLJA .DOBRODOSLI PISE SE LETO 2012
24Petelinov
16. 05. 2012 21.02
+10
Če bi dobili kakšnega rusa za "vlagatelja" bi še verjel, ma s tem propadlim gostilničarjem pa res ne vem koga farbajo!
dajns
16. 05. 2012 20.54
-2
kje je bil pa duško dans.sej de ima še nekaj dnarja ko je bil direktor tozda vpostojni.ma tudi nejkej dnarja de mu bo posudu brat marjančk in nečak sebič
Manuel Bozic
16. 05. 2012 19.09
+5
Dobar ovaj Ameikanac , još jedan iz holiwudskih jedinica glume
titovka
16. 05. 2012 19.07
+7
a ste kdaj slišali, da bi se takšne stvari dogajale v starih svinčenih časih????janša, kot predsednika vlade in velikega nasprotnika svinčenih časov...kaj te ni nič sram...pojasni tem ljudem kako smo živeli v svinčenimi časi....
.MOSSAD.
17. 05. 2012 06.57
-1
resslovenka
17. 05. 2012 08.57
.MOSSAD. In od česa živimo danes? Od pufov? Jugoslovanski dolgovi (glede na število republik) so bili zanemarljivi s slovenskimi danes! Da ne boš preveč pameten/a!
Osvald
16. 05. 2012 16.48
+5
Alpine Bau južno cev Markovca prebil še pred rokom
Trust35
16. 05. 2012 16.32
+5
A niso se razumeli,da je Primorja konec?? Kaj jim ni jasno?
okram123
16. 05. 2012 13.59
+8
Sej Primorja ni vec ze dolgo zdej je Goriska in primorje :) Hec bogi ljudje k bodo zgubili sluzbo. Lahko je sram Pahorja da se je to zgodilo ker kot prebivalec Goriske bi mogu to preprecit. isto velja za Mip pa ABC pa.... AVTONOMNA POKRAJINA GORISKA !!!!!
TIANA08
16. 05. 2012 13.46
+15
Naj bo tiste, ki vodijo NLB z državo na čelu SRAM! Sedaj so pohiteli v vložitvijo stečaja Primorja, ker se bojijo da bo Primorje preživelo! To je navaden umor nekega podjetja, ki ga država dopušča! Res je: ZAHTEVAJMO DA GRE NLB V STEČAJ! Morda bo prinesel nazaj denar še propadli direktor, ki je odnesel če 1 mio eur!
novaroza
16. 05. 2012 14.19
+15
in takih umorov je bilo v naši bližnji zgodovini ogromno. Saj nam ni nič več ostalo. In ja, strinjam se, da gre NLB v stečaj. Ko je treba delovati, nikoli ne deluje. Je rak rana naše dežele. Naj jo že "odklopijo od aparatov"
FCL
16. 05. 2012 12.49
+18
MI lahko kdo povej kaj Črnigoj dela na prostosti??????????????? A ni bil obsojen na leto in še nakaj zapora ???????????? Haloooo ????
tantadruj1
16. 05. 2012 13.18
+9
je že toliko pokradel, da se ne splača ga še v zaporu futrat. XD
Uporabnik215111
16. 05. 2012 12.34
+42
NLB zahteva stečaj Primorje Holdinga, mi državljani pa zahtevamo stečaj NLB, saj imamo dovolj, da odžira davkoplačevalski denar!!!
FCL
16. 05. 2012 12.49
+14
Uh to bi bila največja zmaga za narod in najhujši poraz za politiko...samo žal, nemogoč scenarij.
yarrick
16. 05. 2012 13.17
+12
Niti ne.Poberite postopno ves svoj denar iz banke, pa naj se pokaže REALNO STANJE NLB.Nihče te ne more prisiliti v to, da imaš denar pri NLB, pač greš v drugo banko...
krucyfix
16. 05. 2012 13.20
+6
Ja to da NLB zahteva stečaj firm, ki jim je sama tlakoval pot v franže, je narobe svet. Neodgovornost in plače bančnikov je treba pri priči in temeljito omejit.
krucyfix
16. 05. 2012 13.27
+1
>Niti ne.Poberite postopno ves svoj denar iz banke, pa naj se pokaže REALNO STANJE NLB.Nihče te ne more prisiliti v to, da imaš denar pri NLB, pač greš v drugo banko... Niti ni tako. Vse banke pri nas in tudi precej po svetu so isti pes. Financarji so si izlobirali ugodne pogoje in nobene odgovornosti. In zdej se sevede z vsemi štirimi upirajo kakšnim spremembam, oni bi samo ali dokapitalizacijo ali pa prepustili vse svoje zavožene posle slabi banki na javnih plečih. Varčuje naj pa namesto njih raja tako v realnem kot javnem sektorju. Ne vem, kako jim to lahko uspeva tolk časa, so očitno zelo zalizani z oblastjo.
FCL
16. 05. 2012 13.52
+3
Shadowsun...že nekaj let nazaj sem menjal NLB.
sintax
16. 05. 2012 16.00
+1
scenari je mogoč sam izvest ga je treba,da gre NLB v stečaj
jato75
16. 05. 2012 12.34
+4
Pač JJ nima delnicv Primorju in mu je malo mar za vipavsko dolino. le bi imel koristi , nebi bilo kot je
hanoveranec
16. 05. 2012 13.23
+3