Gospodarstvo

Delavci Nigrada zahtevajo imenovanje direktorja, sicer ...

Maribor, 04. 08. 2017 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni mariborskega komunalnega podjetja, ki je v večinski lasti mestne občine, so na zboru delavcev odločno zahtevali, naj nadzorni svet do ponedeljka zakonito imenuje direktorja družbe in tako zagotovi normalno poslovanje. V nasprotnem primeru bodo v ponedeljek ustavili delo in se znova protestno napotili pred mariborsko občino.

Zaposleni mariborskega komunalnega podjetja Nigrad so na zboru, na katerem so obravnavali trenutno brezvladje v podjetju, zaman pričakovali župana Andreja Fištravca, od katerega so pričakovali njegov pogled na razmere in rešitve glede krize vodenja. Iz mestne občine so sicer že v četrtek sporočili, da se župan iz "vsem razumljivih družinskih okoliščin zbora delavcev ne bo udeležil".

Drugih predstavnikov občine v Nigrad danes ni bilo, saj, kot so dejali v mestni hiši, je v vabilu eksplicitno zapisano, da zaposleni vabijo izključno župana, zato so ocenili, da si drugih predstavnikov občine na zboru ne želijo.

Ob tem so dodali, da je Fištravec tokrat prvič prejel vabilo s strani zaposlenih, saj na pretekle zbore delavcev ni bil vabljen, kar pa so predstavniki zaposlenih danes odločno zavrnili z navedbami, da je bil vabljen k njim tudi v preteklosti.

Kot je povedala predsednica sveta delavcev Vlasta Pavlič Gosak, sicer tudi ena od dveh delavskih predstavnikov v nadzornem svetu, od podpredsednika trenutno le štiričlanskega nadzornega sveta Igorja Muhiča pričakujejo, da bo še danes sklical sejo, na kateri bodo imenovali začasnega zakonitega zastopnika podjetja. Če tega ne bo storil, bosta sejo sklicala delavska predstavnika in upala, da se je bosta udeležila tudi predstavnika kapitala.

"Na seji bomo morali poiskati neko rešitev, da bo podjetje lahko normalno poslovalo. Trenutno smo namreč pri tem onemogočeni, saj nimamo podpisnika. Delavci smo še vedno za to, da se spoštujejo pravila. Razpis je bil izveden, nadzorni svet je županu predlagal kandidata za direktorja, ki so ga sami pripeljali januarja v Nigrad, zdaj pa naenkrat nima več zaupanja pri županu, ki nikoli ni povedal, kaj je narobe s kandidatom, ki je bil legitimno izbran na razpisu za direktorja," je dejala Gosakova.

Vendar, kot kaže, zahteve zaposlenih ne bodo izpolnjene, saj je po informacijah Večera odstopil še tretji nadzornik Muhič, zato je najbolj verjetno, da bo odstopil še zadnji predstavnik kapitala v nadzornem svetu Mitja Hasaj. V tem primeru bi novega direktorja zaradi neoperativnega nadzornega sveta zasilnega direktorja imenovalo sodišče, to pa bo storilo na predlog lastnikov, torej mariborske občine, še dodaja časnik.

Nadzorni svet je že pred časom za polni mandat imenoval Marka Plečka, ki je Nigrad vodil že nekaj zadnjih mesecev, slednji pa je, potem ko ni dobil zaupanja župana, čeprav je v sodnem registru še vedno naveden kot zakoniti zastopnik podjetja, že umaknil svoje soglasje k pravnemu zastopanju družbe.

Delavci Nigrada zahtevajo imenovanje direktorja.
Delavci Nigrada zahtevajo imenovanje direktorja. FOTO: Kanal A

Današnjega zbora se je udeležil tudi pred dvema tednoma imenovani v.d. direktorja Matjaž Krevelj, ki ga sodišče zaradi nezakonitega načina imenovanja ni želelo vpisati v sodni register, čeprav ga je Fištravec po predlogu s strani le dveh od skupaj šestih nadzornikov potrdil.

Kot se je izkazalo na današnjem zboru, zdaj tudi delavci podpirajo imenovanje človeka, ki je v Nigrad prišel neposredno iz županovega kabineta, a se je v dveh tednih pokazal kot nekdo, ki ga zanima reševanje težav in ne le interesi večinskega lastnika.

Krevelj je delavcem dejal, da bi se morali namesto v pretekla dogajanja obrniti v prihodnost, vseeno pa bo nekatere stvari iz preteklosti potrebno razčistiti. "Če se bo nadzorni svet tako odločil, potem bom izpolnil obljubo in bom podjetju pomagal. Vendar morajo nadzorniki zagato rešiti čim prej, saj ta trenutek ni zakonitega zastopnika, zato upam, da Nigrad do ponedeljka dobi direktorja in normalno posluje naprej," je dejal Krevelj.

Na seji so obsodili neodgovorno ravnanje članov nadzornega sveta, ki so v njem predstavljali lastnike, ter sklenili, da bodo v ponedeljek zjutraj o vsem skupaj zaposlene seznanili na novem zboru delavcev.

 Delavska predstavnika, ki sta danes sama skušala sklicati sejo nadzornega sveta, a je bilo to zaradi odstopa ostalih dveh članov nemogoče, pa sta namesto odstopa napovedala, da bosta do ponedeljka proučila pravne možnosti, ki jih imata za zaščito interesov družbe. Ob tem sta zavrnila vse obtožbe večinskega lastnika ter zavrnila poziv k odstopu, saj da sta v nadzorni svet imenovana izključno s strani sveta delavcev.

"Vsekakor se ne čutiva kriva za nastale razmere, saj nadzorni svet Nigrada sestavlja šest članov, zato sva predstavnika delavcev v manjšini. Skrajno neodgovorne so izjave predstavnikov občine, saj meniva, da je srž problema že od vsega začetka v tem, da nadzorniki, ki predstavljajo večinskega lastnika, ob nastalih težavah odstopajo, s tem pa največkrat ne rešijo nastalega problema," sta dejala Gosakova in Pušnik.

"Na vse ostale lastnike družbe apeliramo, da se večinski lastnik obnaša neodgovorno do premoženja, ki mu je bilo zaupano samo za en mandat. Župana pa znova pozivamo, da se v ponedeljek le udeleži zbora delavcev in 240 zaposlenim pojasni svoj pogled na nadaljnji razvoj podjetja," so še dodali v svetu delavcev in sindikatu, kjer torej za zdaj še niso napovedali stavke ali protesta, o katerem so glasno razmišljali na jutranjem zboru.

Nigradov nadzorni svet šteje šest članov, a se je zapletlo po zadnjem iskanju novega, že osmega direktorja v času sedanjega župana Andreja Fištravca. Zaradi dogajanja okoli imenovanja je odstopil prvi nadzornik Branko Halužan, že pred njim tudi predstavnik Družbe za upravljanje terjatev bank Matevž Slapničar.

Julija se je še dodatno zapletlo ob imenovanju Krevlja, saj sta zanj glasovala le dosedanji podpredsednik nadzornega sveta Muhič in Hasaj, medtem ko sta predstavnika delavcev pred glasovanjem sejo zapustila. Kljub nezakonitemu imenovanju je mariborska občina vztrajala pri Krevlju, župan pa je njegov mandat potrdil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
07. 08. 2017 20.35
Če bi bil nigrad privat, bi že bil v stečaju.Nisem tako bogat da bi plačeval javno podjetje po takih cenah in nedelu.Kdo bo plačal škodo.
nikhrast
06. 08. 2017 09.12
+1
V Mariboru svetnikov kot solate, več kot v velemestih po svetu, pa vseeno kaos, zgleda kot da bi norci vodili norišnico.
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.18
Čist po zakonu je število svetnikov. Ne boš verjel, manj kot v Ljubljani!
Kollerik
05. 08. 2017 19.30
+1
.....in kaj na to poreče minister za interese in koristi slo delodajalcev Bademajster počivalšek?
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.18
+1
macek_garfield
05. 08. 2017 16.29
+3
fistafec GOTOF SI pa to
martinov
05. 08. 2017 11.35
+5
Delavci Nigrada napovejte shod, da bo tudi Fišta slišal GOTOF SI !!!
Mladen sir
05. 08. 2017 08.06
-1
Kdo te potrebuje nigrad naj propade tak si samo žepe polnijo pa položnice pošiljajo ,tile še parkirnega prostora nimajo za stranke tako da sploh ta objekt nebi smel obstajat.na tej lokaciji.Glavni pa vidim polnijo sebi žepe.Naj novi direktor poskusno dela za 300€ in kateri bo bo ostal,bi bil direktor.
slovenskidelavec
04. 08. 2017 21.05
+7
Dragi nigradovci , gdo bo direktor ni v vaši pristojnosti. Če so vam kratene delavske pravice vas podpiram 300%. To kar se je zgodilo danes. Po mojih podatkih ste asvalt. ki bi ga morali vgraditi, peljali na smetišče. Tega pa ne bomo plačevali Mariborčani in škodo ki je nastala danes, bi bilo pošteno, da plačate od svojih plač. Privatniki so vam pripravili za asvaltiranje vas pa ni bilo in je tudi gradbincem nastala škoda in sedaj se mi vozimo in uničujemo avtomobile, zaradi vas. ZATO VAS JAVNO SPRAŠUJEM KDO BO KRIL ŠKODO. Mariborčani in Mariborčanke tega Nigrada ne potrebujemo in je prevelik strošek. Če je to res da ste peljali asvalt na smetišče je vam potrebno takoj vzet vse koncesije in jih dodelit privatnim podjetjem, ki bodo cenejša in bomo Mariborčani na boljšem. Koliko je meni znano imate nadpovprečne plače, proti gospodarstvu. In na zadnje vprašanje za Mariborčane, kje je pravna država, ki jo je obljubljal g,Cerar in SMC.
helvecijaner
05. 08. 2017 11.20
slovenskidelavec. Ko ti pravnik obljublja pravo boš sigurno plačal za nož v hrbet.
Uporabnik565636
07. 08. 2017 08.19
Privatna podjetja še nikoli niso bila cenejša. Poglej samo stroške čistilne naprave koliko se v MB plačuje. Je privat, pa se bistveno več plača kot v LJ, ko ni privat.
slovenskidelavec
07. 08. 2017 20.30
Če bi bil nigrad na trgu, mu lastnik nebi dovolil voziti asfalta na smetišče. Pred tednom bi že morali asfaltirat sosednjo ulico, pa so jo pustili razkopano in asfalt za to ulico peljali na odpad. Seveda si novinarji ne upajo napisat da dejansko v nigradu štrajkajo in ne opravljajo svojega dela. Posledice teh iger bomo plačali Mariborčani. Zato če gre samo za direktorja predlagam stečaj le tako bomo imeli Mariborčani korist. Kar se tiče čistilne naprave se ve kateri župan je bil temu boter.
nevica
04. 08. 2017 14.04
+12
Dobro ime firme ..... gradijo, gradijo - zgrajeno pa ni, ni in ni...