Gospodarstvo

'Še pet sekund' za reševanja Preventa

Slovenj Gradec, 30. 07. 2010 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"V neposrednih pogovorih z morebitnimi poslovnimi partnerji bomo poskušali pridobiti njihov posluh, da investirajo v podjetje in tako omogočijo posel," je po srečanju z upravo Prevent Globala dejal premier Pahor. Tudi ministrica za gospodarstvo je dejala, da še obstaja upanje.

Prevent-5
Prevent-5 FOTO: Mateja Klavs

Uprava Prevent Globala bo v treh dneh na sodišče podala predlog za stečaj podjetij Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki v Sloveniji skupaj zaposlujeta 1260 delavcev, večino na Koroškem. Kot je ocenila, ni več možnosti za uspešno izvedbo sanacije, potem ko je možnost sodelovanja odpovedal tudi potencialni strateški partner.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič razume potezo vodstva Prevent Globala. Meni, da je stečaj v tem trenutku oblika, s katero se bo najhitreje lahko rešilo zdrave dele Preventa. Dodal je, da ima vodstvo Preventa "zvezane roke", saj se že nekaj let ve, da je Prevent odvisen samo od enega kupca.

Vodstvo družbe je danes o tem že seznanilo zaposlene, katerih del je sicer zjutraj spontano ustavil delo in pričakoval informacije o plačah za junij. Teh vodstvo družbe ne more izplačati, ker je še vedno blokiran račun podjetja s strani davčne uprave. Ker plače danes ne bodo izplačane, bodo delavci po napovedih obeh sindikatov v ponedeljek stavkali, sindikati pa bodo to izkoristil za posredovanje vseh potrebnih informacij delavcem.

Napovedani stečaj ogroža tudi hčerinske družbe oz. širšo skupino, ki v Sloveniji skupno zaposluje 1650 delavcev, poleg tega pa še v tujini okoli 1100 delavcev. "Prepletenost med Prevent Globalom in hčerinskimi družbami je zelo velika tudi v smislu nekih finančnih odvisnosti, raznih kreditov," je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu povedal prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc.

Predstavniki parlamentarnih strank obžalujejo napoved stečaja in ocenjujejo, da predstavlja takšen razvoj dogodkov velik udarec za koroško regijo. Vlado ob tem pozivajo, naj poskrbi za delavce, ki bodo ostali brez zaposlitve.

Nekatere šivilje danes ustavile delo: V stiski smo!

Po torkovi triurni spontani ustavitvi dela je del proizvodnih delavk v družbi Prevent avtomobilski deli danes zjutraj znova ustavil delo in zahteval izplačilo plač za junij. Danes v proizvodnji šivanja avtomobilskih sedežnih prevlek zaradi dopustov dela samo okoli 200 zaposlenih, malo manj kot polovica jih stoji in zahteva plače, so pojasnili v Prevent Globalu.

Pred stavkajoče je zjutraj stopil tudi predsednik svobodnega sindikata Vlado Zorman, ki je delavkam ponovil že znane informacije in jim glede na to, da je za ponedeljek napovedana stavka, priporočil, naj se vrnejo na delo. Povedal je še, da so delavke izražale svojo stisko, ker ne dobijo denarja, nujnega za preživetje. Nato pa je sledil še šok: podjetje gre v stečaj.

Delavci so v šoku.
Delavci so v šoku. FOTO: Kanal A

Časa za reševanje Preventa je še 'pet sekund'

"Predsednika uprave sem vprašal, ali je še kakšna druga alternativa kot stečaj, in rekel je, da je še 'pet sekund do polnoči'. Prijeli bomo za teh pet sekund in bomo skupaj z ministrico za gospodarstvo v naslednjih 48 urah poskušali ugotoviti, ali je mogoče pridobiti posel, ki bo podjetju za prehodno obdobje zagotovil delo in dobiček za nadaljnje delovanje," je po današnjem sestanku s predsednikom uprave Kranjcem in gospodarsko ministrico Darjo Radić povedal premier Borut Pahor. "Predsednik uprave je določil, da je skrajni rok, da nam ta operacija uspe, torek," je dodal.

Kot je poudaril Pahor, je Prevent prepomembno regionalno podjetje na Koroškem, da bi izpustili teh pet sekund priložnosti, če obstajajo. "V neposrednih pogovorih z morebitnimi poslovnimi partnerji bomo poskušali pridobiti njihov posluh, da investirajo v podjetje in tako omogočijo posel," je ponazoril. Pahor se je sicer v pogovore z obstoječimi ali morebitnimi novimi poslovnimi partnerji pripravljen vključiti tudi sam.

Tudi ministrica za gospodarstvo je dejala, da še obstaja upanje, da se tudi s posredovanjem vseh, ki to lahko naredijo, v kratkem času pridobijo novi posli. Poudarila pa je, da je treba ob tem gledati tudi na to, kako z ustreznim programom rešiti razmere v podjetju na dolgi rok.

Krajnc je povedal, da je zadeva zelo kritična, a še ni vse izgubljeno. "Splača se potruditi, ker gre za podjetje, ki ima velik know how, pripadne ljudi, dobre resurse in tudi dober ugled v avtomobilski industriji," je povzel in spomnil, da je problem tega podjetja samo to, da nima poslov. "Če bomo do torka uspeli najti zagotovila za posle, se lahko izognemo katastrofi za koroško regijo," je dodal.

Vlada se je po besedah Darje Radić pripravila tudi za primer črnega scenarija. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, bo država s svojimi institucijami zagotovila, da bodo delavcem čim prej izplačali pravice iz naslova socialne varnosti. "Kot država bomo preko svojih institucij naredili vse, da bodo delavci v čim krajšem času prišli do tistih pravic, ki jim gredo po zakonodaji," je zagotovila.

Prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc pravi, da ni še vse izgubljeno.
Prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc pravi, da ni še vse izgubljeno. FOTO: POP TV

Lahko Preventov stečaj reši del družbe?

Po mnenju ekonomistov Bogomirja Kovača in Jožeta Mencingerja bi Preventov stečaj lahko prinesel prestrukturiranje podjetja in nove lastnike. Po mnenju obeh so sicer za takšen razplet krivi lastniki družbe, po Mencingerjevem mnenju je nekaj malega k temu prispevala tudi svetovna gospodarska kriza. "Če je stečaj, ki bi pospešil prestrukturiranje podjetja, le prehodna faza za vstop novega lastnika oz. strateškega partnerja, in če bi lastniki v okviru stečajnega postopka prevzeli določeno odgovornost za pretekle izgube, potem bi očiščeno podjetje ob obstoju poslovnih priložnosti lahko začelo znova. Če je tako, potem je to lahko solidna rešitev," je povedal Kovač.

Če pa ni tako, potem uvedba stečajnega postopka pomeni hitrejši konec tega, kar bi se tudi sicer najbrž zgodilo, je menil Kovač. "To bi bilo bolje kot sedanje umiranje na obroke, ki nima nikakršnega izhoda in vodi v dokončen propad podjetja," je ocenil in dodal, da je sicer težko od daleč ocenjevati, kaj to pomeni.

Sindikat Prevent Globala se je povezal z Rdečim križom in Nadškofijo Karitas. Vsaka bo nudila po 400 prehrambenih paketov, kar pomeni skupno za Koroško 800. Paketi so namenjeni za zaposlene, ki niso prejeli plač. To je za Prevent Global, d. d., in Prevent, d. o. o. Prejemnik paketov se bo moral dokazati z osebnim dokumentom in dokumentom od teh dveh podjetij (kartica za evidentiranje prihodov v službo, ali plačilna lista). Vsak lahko prejme samo en paket od RK ali Karitasa. Do obeh ni upravičen. Seznami se bodo preverjali, je sporočil sindikat.

Po mnenju obeh sogovornikov je za takšen razplet Preventove zgodbe kriv (nekajletni) spor med lastniki. "Gre za tipičen primer, da so lahko zasebni lastniki še slabši kot država," je poudaril Mencinger in spomnil še, da so se Preventovi lastniki, ko je družba imela še dovolj denarja, oddaljevali od osnovne dejavnosti in se usmerjali v gradbeništvo, nakup letališča ipd.

Kovač je še ocenil, da je podjetje v vsakem primeru obsojeno na propad, če med lastniki ni konsenza, da bi sprejeli novo solastništvo in se postopoma umikali iz posla. Država lahko pozneje, po stečajnem postopku, skuša določene stvari rešiti in bi imeli podoben scenarij kot pri Muri. "Ta je pokazal, da je bil stečaj vendarle priložnost za vsaj delno reševanje stvari, vendar pa smo to izpeljali veliko prepozno," je dodal.

Janša: Težave posledica spora med lastniki

Težave Preventa niso posledica gospodarske krize, pač pa spora med lastniki, je na današnjem pogovoru v Lepeni dejal predsednik SDS Janez Janša. Kot je pojasnil, je Prevent Global v težavah zaradi spora med lastniki, za katere je vprašanje, kako so prišli do kapitala za to podjetje. Država bi po Janševem mnenju za omilitev problema največ naredila s tem, da bi še pravočasno uporabila primerne vzvode in sprožila preiskavo o tem. Kot je pripomnil, pa ni slučajno, da se vse to dogaja v dopustniškem času, ko je pozornost javnosti manjša.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misli-si
02. 08. 2010 08.41
temu se reče navidezen stečaj -katerega je v Evropski uniji zmeraj več in to tudi unija podpira,a kdo je zopet potegnil ta kratko sigurno delavke katere se preživljajo z štipendijo katero dobivajo od firm a vendar le je Prevent ustanova katera je velikom delavkam-predvsem dala neko upanje za življene njih in njihovih družin. Upam da bodo zadeve le našle skupni epilog glede stečaja pa nam naj bog pomaga,da bi stvar zopet zalaufala in bi delavke zopet z veseljem poprimle ze delo kot do sedaj. Si pa mislim da današnji voditelji te družbe žal poplačujejo slabe odločitve prejšnje vlade ampak zmeraj obstaja upanje da se lahko marsikaj naredi in da v današnjem svetu obstajajo včasih tudi čudeži. Delavke so voljne v vseh obratih vi na vrhu pa se pravilno odločite ,da boste vzor ne samo Preventu temveč tudi vašim otrokom L.P. iz žalostne Dravske Doline
misli-si
01. 08. 2010 22.14
paketov je 1012
nada88
01. 08. 2010 19.46
zanima me kako lahko v vladi mirno spijo s polnimi žepi,medtem ko so ljudje brez denarja in na robu obupa.so to še sploh ljudje?Ne to so p......
misli-si
01. 08. 2010 19.36
Tk smo šokirani na preventu,da sploh ne dojememo kaj se dogaja.Dela čez glavo,kak teden nazaj ponudbe za del.mesto v Lenartu,sedaj pa to.Vsi kar iščejo neke rešitve,vsi kar govorijo kk smo bogi nobeden pa si ne upa pomagat-potisnit nos v te smrdljive nepravilne posle.Vsi po tihem upamo,da se bo res našla neka,,nova"rešitev za nas šivilje,šel bomo z veseljem nazaj a vse smo enotne v enem nobena ne bo več v sindikatu.Toliko let smo ga plačevali pa nimamo nič od njega .En izlet na leto,ki ga je bilo potrebno doplačat in to je to.Da sidikat dela slabo delavcem pride do tega,če ima v podjetju delnice.in naš jih siguno ima.Tk zadaj pa poiskat plačilno listo ,da lahko jutri dvignem paket na RK.
mac4_m
01. 08. 2010 16.42
no, na izlet s kakim tupoljevim, morda pa ogledat kakšno kraško jamo...
mac4_m
01. 08. 2010 16.41
in ponovno zbrisano :). Pa ni bilo neprimernih besed. Samo to, da je potrebno vse pripadnike politično-forumsko-tajkunsko-managersko-bančno-sod... upraviteljske naveze zbrat na kup in poslat v .................
mac4_m
01. 08. 2010 16.28
dule100 31.07.2010, 09:43 4 Kje je sedaj mali mož iz Prekmurja ? V času Janševe vlade je imel veliko zapovedati, češ "delavci živijo slabše" Sedaj je pa kar tiho ! mali šef se pojavi takrat, ko gre za nohte in je treba ponovno prepričat tiste, ki jih je še prej s svojo leporečno hinavščino...
Nauders
31. 07. 2010 13.09
Po nevhti prideta na plano dva policaja.Vidita mavrico pa pravi eden,no poglej,za te bedarije imajo denar,za nas pa ne.
Buena Vita
31. 07. 2010 10.34
DELAVCE BODO ŽE KRESALKINI POLICAJI,UPS-PLAČANCI NAGNALI
lnemec
31. 07. 2010 10.27
la,la,la hej delavci združimo se že enkrat!!! Mar ni že čas? Bodo pele.....! Naj dajo tajkuni denar nazaj,ki so ga pokradli! Ne vreč puške v koruzo, v roke jo vzet! Žalostno zelo žalostno.Tako lepa tako majhna dežela, katera nosi toliko gnoja!
RADOVAN1
31. 07. 2010 09.58
acihaa To je skoraj tako kot bi verjel v Božička! Dokler bo ta vlada in KK se ne bo zgodilo čisto nič.Bivša uprava je dajala nekaj kolača tudi LDS, saj je bil g.Rop in njegovi več v Preventu kot vratarji, pred volitvami pa so paradirali po Koroškem. Ja, DULE 100 imaš prav,...Mali je bil na televiziji več kot Matjaž Tanko in kritiziral. Zdaj pa je poniknil.Ni ga več v časopisih,ni ga v Jani,..nikjer ga ni.Njegovi učenci (Turk,Pahor,..) pa pozivajo ljudi naj potrpijo...recesija,.....VW pa je prodal 25% več vozil, BMW 11% , Mercedas 9%...itd.....težka recesija,...samo mislim ,da v glavah nekaterih....
ekskluziv.scena
31. 07. 2010 09.51
Preberite "Zvezdo danico", mislim, da Vladimirja Levstika. Vzorec, ki se na teh tleh ponavlja tako kot letni časi.
gozdar1
31. 07. 2010 09.48
Slovenija ocitno se ne bo druga svica...imamo 100k urado brezposelnih, nekaj 10k studentov (tudi tako se , da prikriti brezposelnost), ostalih 80% gospodarstva ,ki dela za drobiz s katerim se ne da preziveti,...nimamo vec omembe vredne industrije se Ljubljana nebi bila dosti na boljsem kot npr. maribor brez javne uprave, ki pa se napaja vecinoma samo se iz zadolzevanja , ampak tudi to ne bo slo vec dolgo... Res odlicna popotnica mladim....svicarji nam lahko samo zavidajo,...
dule100
31. 07. 2010 09.43
Kje je sedaj mali mož iz Prekmurja ? V času Janševe vlade je imel veliko zapovedati, češ "delavci živijo slabše" Sedaj je pa kar tiho !
Brane Luka
31. 07. 2010 09.37
RADOVAN 1 Če bi tole lahko dokazal oz TO mora raziskat policija , za njih bo to mačji kašelj , kakor jih hvali FBI po tv , VSEKAKOR JE TO DELO ZA KRIMINALISTE !!! BARABE , Z HASTORJEM NA ČELU MORAJO ODGOVARJAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
sannja5
31. 07. 2010 09.36
Se mi zdi prav noro, da te uboge ljudi filajo z nekimi paketi. Kako naj plačujejo za naprej položnice, skrbijo za otroke, kupujejo v teh mega marketih, ki jih eden malo prej omenja? Razvrednotenje človeka in to popolno. Ne bo miru, dokler nas ne kupi Avstrija ali kdo drug in naredi malo redu, naši nesposobneži so sposobni samo za svoje žepe, ne čakajmo nič od njih!
dizell
31. 07. 2010 09.29
Delo šivilje je v današnjem času popolnoma razvrednoteno. Kakšno tekstilno industrijo smo imeli včasih, danes pa vse propada.,trgovinski centri pa se odpirajo drug za drugim. Nimam nič proti njim, moti me le to,da v njih ne morem nakupovati, kupna moč pada iz dneva vdan.
gospakatja
31. 07. 2010 09.25
a zdaj bo pa premier pri vsakem "nasedlem" podjetju za en dan prevzel funkcijo direktorja in vse bo kot v pravljici?
RADOVAN1
31. 07. 2010 09.25
Spoštovani ali ste se vprašali zakaj samo en kupec Prevent Globalu???? To je rezultat pranja denarja!!! Prevent je v preteklosti prodal preko podjetja Prevent DEV,ki ga je ustanovil z namenom pranja denarja. Sleherni izdelek se je prodal preko tega podjetja in gospodje so prejemali od vsakega prodanega izdelka provizijo. Na takšen način so lažje prali denar v tujini. Za sleherno prevleko so dobivali cca 4 EUR provizije, sedaj pa si zamislite ,da so prodali do milion sedežnih prevlek?? Tako je dobavitelj VW,Mercedesu postal Prevent DEV in ne Prevent Global.Vsi ki se malo spoznate na avtomobilsko industriji pa veste kako težko je postati dobavitelj takšnemu koncernu. Torej!!! Današnje stanje je rezultat kraje stoletja vodsta Preventa! Največja žalost pa je,da se taisti ljudje danes pojavljajo kot nekakšni rešitelji....namesto ,da bi sedeli na Dobu.
Brane Luka
31. 07. 2010 09.18
PRAV SADISTIČNO SO TOLE IZPELJALI , do konca jim je sidikalist Zorman , ki sploh nima pojma kaj je bit sindikalist obljubljal plačo seveda tudi uprava sedaj pa so itak kollektivni , in si mislijo delavci bodo sedaj tako doma ,štrajk bo samo farsa , plače so menda še včeraj bile na sestanku oz predvčerajšnjim že v kuvertah tako so povedale ženske na od in samo čakajo na zeleno luč kdaj bo uprava kao dovolila izplačilo , DOBILE PA SO STEČAJ * !!!!!!!!!!!!!!!!!