Gospodarstvo

FOTO: Murini delavci od zahtev ne odstopajo

Murska Sobota, 21. 09. 2009 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S. / P.J. / STA
Komentarji
284

Murini delavci bodo s protestom nadaljevali. Vse prebivalce Murske Sobote vabijo, da se jim pridružijo. Če še zadnji partner, na katerega v tem trenutku stavijo, zapusti Muro, bo res ostalo samo še pogorišče, poudarja direktor Soda Kuntarič.

Vodilni naj vse, kar so nakradli, vrnejo in naj se sami prijavijo. Murini delavci

Murini delavci, ki so se že zjutraj zbrali pred tovarno in blokirali glavni vhod, bodo tudi jutri nadaljevali s protestom. Kot pravijo, od svojih zahtev ne odstopajo. Pozivajo pa tudi vse prebivalce Murske Sobote, da se jim pridružijo.

Zjutraj se je večja skupina delavcev zbrala pred vratarjem, protestni shod pa je spodbudil upokojeni delavec Janez Cör, ki je v Muri delal 21 let, je za 24ur.com povedal glavni sindikalist Mure Drago Forjan.

Protestu so se pridružili številni sodelavci, ki so že doma na čakanju ali na dopustih, tudi upokojenci Mure. Cör je delavce pozval, naj ne dovolijo, da gre Mura v stečaj, in naj protest nadaljujejo tudi v torek oziroma do odločitve za rešitev podjetja. Stavkali so predvsem Murini delavci, ki bi morali delati za Boss, pridružili pa so se jim tudi delavci Muralista.

Danes bi morali delavci začeti delati ob 6.10, vendar so ostali pred vrati tovarne, vanjo pa niso spustili vodstvenih delavcev. Ob 9.30 je nekaj predstavnikov zaposlenih in sekretar pomurske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Jože Türkl odšlo v tovarno, kjer so sestavili stavkovne zahteve.

Pred delavce je stopil tudi Murin prokurist Zdenko Podlesnik, ki se je vrnil s službene poti.

Pri sestavi stavkovnih zahtev glavni sindikalist Drago Forjan in generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Anton Rozman nista sodelovala, ker so nekateri delavci zbirali podpise za nezaupnico njima. Kot je za 24ur.com povedal Forjan, ga najprej niso pustili v tovarno, nato pa so se dogovorili, da gre namesto njega sekretar Türkl. ''Jaz pa sem ostal z delavci za moralno podporo.''

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Kaj zahtevajo delavci?

Predstavniki Murinih delavcev zahtevajo, da takoj odstopita vodstvo in nadzorni svet podjetja, nezaupnico pa so izrekli tudi izvršilnemu organu sindikata v Muri ter predsednikoma sindikata tekstila in zveze svobodnih sindikatov. Dokler zahteve ne bodo izpolnjene, delavci ne nameravajo nadaljevati dela.

Zaradi kriznega stanja predlagajo, naj do nadaljnjega prevzame upravljanje in vodenje pomurskega giganta minister, vlado pa prosijo za konkretne ukrepe na kadrovskem in nadzornem področju. Zahtevajo tudi konstituiranje novega nadzornega sveta in nove uprave.

Predstavniki upornih delavcev še sporočajo, da so se uprli spontano zaradi nakopičenega obupa, plače, ki je manjša od minimalne. Zahtevajo tudi, da se znova vzpostavi soupravljanje pri delu. "Gre za to, da se omogoči dovolj dela, ki ga na trgu ne manjka, in opozarjamo, da zmoremo izpolnjevati najvišje kakovostne normative," še dodajajo ter zahtevajo človeka vredno dostojno plačilo.

Družba Mura in partnerji naj bi z novo družbeno pogodbo – ta naj bi bila sklenjena v teh dneh – imela nov nadzorni svet in tri člane; dva člana bo zagotovil Sod, tretji pa bo predvidoma predstavnik Murinih delavcev.

Delavcem je prekipelo

Murinim delavcev je prekipelo zaradi izgube najmanj 2500 delovnih mest. Lastnikom in vladi očitajo, da so jih prevarali, saj so v minulih štirih mesecih iskanja rešitve za Muro obljubljali ohranitev vsaj 1700 mest. Predvsem pa so delavci prepričani, da lastniki in vlada niso imeli prave volje, da resnično pomagajo rešiti težave Mure, v kateri je zaposlenih skoraj 20 odstotkov vseh zaposlenih v pomurskem gospodarstvu.

Veliko očitkov so naslovili predvsem na največjega lastnika družbe NFD Holding, predvsem na direktorja družbe Staneta Valanta. Delavci zahtevajo, da se NFD Holding odpove lastništvu v Muri in da njegove delnice prepusti tistim, ki so pripravljeni Muro rešiti.

Delavci so veliko kritičnih pripomb naslovili tudi na vodenje podjetja v preteklosti. Upravam Mure so očitali nesposobnost, za katero so bile predobro plačane. Slišati je bilo tudi očitke, da so se posamezni vodilni delavci osebno okoriščali, delavci pa so morali delati v slabih delovnih pogojih in za sramotno nizko plačilo.

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Kuntarič: Ostalo bo pogorišče

Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič je po sestanku z delavci Mure te zaprosil, naj pomagajo pri ohranitvi proizvodnje v podjetju Mura in partnerji.

Kot je delavcem poudaril Kuntarič, bo potem, če še zadnji partner, na katerega v tem trenutku stavijo, zapusti Muro, res ostalo samo še pogorišče.

"Prizadevali si bomo še naprej, da se maksimalno zagotovijo vsi pogoji oz. se maksimalno poskrbi za vašo socialno varnost," je poudaril. Prvi korak za zagotovitev tega pa je po Kuntaričevih besedah maksimalna pospešitev postopkov insolventnosti, torej stečaj za večino družb iz skupine Mura.

Le na tak način bodo delavci po njegovem mnenju maksimalno v kratkem času lahko deležni nadomestil preko zavoda za zaposlovanje.

Protest je komentiral tudi premier Borut Pahor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brane.magdic@siol.net
22. 09. 2009 15.24
Zdaj naj gredo do konca saj tako ali tako nimajo kaj izgubiti.Če pa jim ne bodo ustregli pa naj vodilni delajo če znajo.
SherlockH
22. 09. 2009 09.34
...in še dodal bi, da je Mencinger zadnji, ki lahko komentra stvar saj je s svojimi "certifikati" razdelil podjetja v roke tajkunom, ki so nam z imenom in priimkom poznani danes.
SherlockH
22. 09. 2009 09.28
Nefretetka Marx ne bo ničesar rešil, tu in sedaj je problem, ki močno presega teoretično ekonomijo, ki so jo na papir zapisali Marx in njemu podobni. Sistem ki ga zagovarjaš in na katerega prikrito kažeš pa je passe. Sicer pa je tu pomebna govorica številk. In ne želim se spuščam v nekakšen totalitarizem svinčenih let, ko je bila v evforiji enoumja vsaka ideološka kritika kaznovana; zaostanek dvajsetih let je imel nepopravljive posledice: naša podjetja so pač zastarela. Produktivnost zaposlenih je zato danes dvainpolkrat manjša od sosed. Sanjati danes o EU plačah kot to počne KGb je neumnost. Odgovor je preprosto samo eden:reforme vsega kar poznaš danes!
nefretete
22. 09. 2009 09.09
in še: Dolar je opomnil, da je kapitalizem "permanentna revolucija", ki deluje na načelu, da se vse spreminja, le da se nič ne bi spremenilo. To je veljalo v Marxovem času in velja še danes. Toda od Komunističnega manifesta, tako Dolar, ne gre pričakovati preveč. Besedilo ne ponuja neposrednih receptov. Naveza na manifest zahteva, da se "izognemo izsiljevalskemu primežu, ki postavlja na eno stran pošast komunizma, kakršen se je v prejšnjem stoletju realiziral kot strašljivo udejanjanje resnice manifesta, in na drugo stran liberalni kapitalizem kot edino alternativo, ki si jo je mogoče zamisliti".
nefretete
22. 09. 2009 09.07
endrug 22.09.2009, 08:51 0 Komunizem smo že dali skozi in je brez veze siliti vanj še enkrat (poglejte še živeče primere po svetu). Si pa ljudje zaslužimo boljše (beri: dobre) plače! Se strinjam, težava je v tem, ker še vedno mešamo stalinizem in komunizem, kot ga vidi Marx. Res je, da je danes kapitalizem drugačen, kot je bil leta 1848: zasebne lastnike so zamenjali menedžerji, ki manipulirajo z anonimnim kapitalom. "Kazino kapitalizem", kot ga imenuje Jože Mencinger, temelji na logiki, da so nagrajeni tisti, ki ukinjajo delovna mesta.
nefretete
22. 09. 2009 08.56
Pa pravopis mi tudi dela težave, očitno, . .... pobrskati po Marxu.
nefretete
22. 09. 2009 08.54
endrug 22.09.2009, 08:47 Bova morala sama pobrskati po Marxsu, do sedaj sva opremljena samo s tistim, kar so drugi rekli.
nefretete
22. 09. 2009 08.52
Horst 22.09.2009, 08:42 he he to sem prepustila tebi, vidiš, da znaš. Jaz pa nadaljujem: Problem ni samo naš. Naše in zelo specifične so samo napake, ki jih nismo spregledali. Dogajajo pa se povsod. In tako nekateri kritiki določenih družbenih sistemov izgubljajo tla pod nogami, ko se jim tako rekoč pred očmi sesuva v prah tako opevani kapitalizem. Da bi korporacije proizvajale več, jim ni treba zviševati števila delavcev. Prej narobe: z dosti manj delavci proizvedejo dosti več blaga. Pozabite na mit, da domača delovna mesta izginjajo zato, ker se selijo na Kitajsko - tudi na Kitajskem delovna mesta množično ukinjajo. Povsod je torej isto: povsod produktivnost povečujejo z vse manjšo delovno silo. "Če se bo zdajšnja stopnja upadanja ohranila - in bolj verjetno je, da bo stopnja še narasla -, se bo svetovna proizvodna zaposlenost z zdajšnjih 163 milijonov delovnih mest skrčila le na nekaj milijonov delovnih mest v letu 2040 in tako praktično končala svetovno obdobje množične tovarniške delovne sile." Inteligentna tehnologija je pač v tej "dobi dostopa" hitrejša in cenejša alternativa. Tudi nekoč so nove tehnologije odpravile kopico delovnih mest, toda obenem so ustvarile nova delovna mesta, ki so posrkala odvečno delovno silo - današnja tehnologija pa ne ustvarja več take količine novih delovnih mest. "Delovna sila prihodnosti bo vse bolj butična," kar pomeni, da se "odvija zgodovinski prehod od množične k elitni delovni sili." Ergo: zbogom, delavski razred! Nočem vam težiti, toda to je napovedal že Marx. (odstavek preplonkan iz Jeremy Rifkin: Konec dela) lp
endrug
22. 09. 2009 08.51
Komunizem smo že dali skozi in je brez veze siliti vanj še enkrat (poglejte še živeče primere po svetu). Si pa ljudje zaslužimo boljše (beri: dobre) plače!
endrug
22. 09. 2009 08.47
Nefretete, preberi si Mladino 2009/05: "Na Wall Streetu menda kroži citat iz Marxovega Kapitala, ki gre takole: »Lastniki kapitala bodo delavski razred spodbujali, da bo kupoval vedno več dragih dobrin, hiš in tehnologije, in ga silili, da bo jemal vedno več dragih kreditov, dokler ne bo njegov dolg postal nevzdržen. Neplačani dolg bo pripeljal do bankrota bank, ki jih bodo morali nacionalizirati, država pa bo morala kreniti na pot, ki jo bo nazadnje odpeljala v komunizem.« Težava je v tem, da Karl Marx tega ni nikoli napisal - niti v Kapitalu niti kje drugje."
Horst
22. 09. 2009 08.42
nefretete,zakaj nisi nadaljevala še z dodatkom zgodovine,ki bi bil približno takle..."in v komunizmu se je oblikovala tatinska in požrešna sodrga,ki je poskrbela za svojih 22 naslednjih generacij.Komunizem je propadel in vrnili se boste stoletja nazaj v preteklost.Vse se bo pričelo znova.
endrug
22. 09. 2009 08.40
Zakaj ne napišete, da štrajkajo zaradi sramotno nizke plače, ki je pod zajamčeno. Potem se vse skupaj čisto drugače sliši. Zakaj bi delali za drobiž in se pustili izkoriščati?
beco
22. 09. 2009 08.35
Za vse zaposlene v Muri ni resitve,to je dejstvo...toda zivljenje,kot so ga(in bodo) imeli zaposleni v Muri pa ni dostojno človeka.Vse cene Evropske,plače pa...In kmalu bo nekomu prekipelo;in takrat naj delavci vzamejo zakon v svoje roke in raznorazne managerje,tajkune,svetovalce,stecajne upravitelje sami kaznujejo.Dokler ta in podobna sodrga nebo visela z dreves po parkih sirom Slovenije se bo še naprej kradlo in prekleto dobro živelo na izkoriščanju tistih,ki so najnižje...In žalostno je to,da prebivalci Pušče za svojo lenobo prejemajo več,kot delavec Mure za svoje pošteno delo....
SherlockH
22. 09. 2009 08.31
Tu nekateri restavratorji Nefreteta poskušajo socializem oz. komunizem pozlatiti, vendar so pri tem slepi. Tudi njihov ideološki balon bi se razpočil, če bi vzeli v roke številke kot edino realno dejstvo! Sory!
Kolani
22. 09. 2009 08.26
Prosil jih je.... O moj bog, kaj pa če jih preneha prostiti in jim da spodobno plačo? Sami bodo odšli na delo brez prošenj. Če pa jim ne morejo dati spodobne plače pa naj delavci enostavno ostanjeo doma. Naj se obnašajo kot kapitalisti, ki presežnega delavca odpustijo pa čeprav jih ta prosi za sliužbo.
svetilnik3
22. 09. 2009 08.08
Tako kot Murini delavci bi lahko še kakšno podjetje koliko smo jih že izgubili da se nekdo bogati na krvavih delavskih žuljih naj bo tale MURA vzgled vsem
nefretete
22. 09. 2009 08.04
142 let kasneje Za vse, ki ste imeli (STM= samoupravljanje z temelji marksizma) in ste vse to seveda pozabili, predvsem pa za »mladino«, ki se ji tudi sanja ne kdo je Marx!!!! Lastniki kapitala in biznisa bodo pri delavcih spodbujali in stimulirali kupovanje njihovih dragih artiklov: stanovanja, hise, tehnologijo, s tem da se bodo delavci obvezali najeti drage kredite in dajati hipoteke do nevzdrznega nivoja. Na koncu bodo neplacani dolgovi povzrocili bankrot bank, ki bodo nacionalizirane in drzava bo sla po poti, ki vodi v komunizem. (Karl Marx, 1867, Das Kapital)
SherlockH
22. 09. 2009 07.51
Dejstva so znana. Slovenija je preživela dvajset uničujočih let, ki so prinesla trajno škodo ljudem in družbi.Slovenija je tako zaradi samoupravne revolucije doživela dvajsetletni izpad. Vse to je bil stranski proizvod nekakšne "revolucije" nad narodom, ki jo je načrtno izpeljalo slovensko vodstvo komunistov!
karlek
22. 09. 2009 07.40
ja dol sinidkati pa da bo vlada imela proste roke in bo spreminjala socialo kakor bo hotela, ma eni res niste zreli, a je kdo pomilsil, da ni tle zadaj kakšen politik iz opozicije, ki je izkoristil obup murašev, kaj pa ima nek penzinost veze z zaposlenimi, da on v roke prevzema vse, sinidikaliste v Muri so sami delavci postavljali, zdej bojo pa gnojnico zlival na vse sindikate, ma dejte no, če ne bi bilo velike bune pred leti bi že sedaj imeli delovno dobo do 70 leta starosti, meni je pa dovolj d ase denar ki bi lahko bil usmerjen drugam porablja za plače murašem, ki so itak odpisani, pa če še ne vem kak punt naredijo, me zanima kdo bo potem prevzel odgvoronost, ko bo dve tretjine ljudi na cesti, a bo takrat tudi ta penzionist upal pokazati obraz v javnosti
SherlockH
22. 09. 2009 07.24
Toliko pameti in nobene rešitve!? Na primeru Mure absolutno ne gre za reševanje podjetja, ki je že davno pokopan. Izključno gre za princip ter zrcalo razmer, kakršnim smo priča v vseh proizvodnih podjetij, kjer so tajkunski lastniki ter zgarani delavci. Če bi hoteli urediti situacijo bi morali narediti lustracijo kučanovega socializma, ki je pod mizo, mimo meritokracije delil izvršne funkcije, na TVju pa se je v brk režal slehernemu!