Gospodarstvo

Ministrica: Država bo poskrbela za brezposelne

Ljubljana, 13. 08. 2010 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./D.Š./STA/B.K./N.D.
Komentarji
305

Z vidika delavcev je stečaj Vegrada najboljša rešitev. Tako je prepričana gospodarska ministrica Darja Radić in tako pravita tudi ekonomista Rado Pezdir in Jože Damijan. Prisilna poravnava naj bi bila manj ugodna.

Darja Radić
Darja Radić FOTO: Miro Majcen

Zgodba o Vegradu se žalostno končuje, saj je to podjetje sporočilo, da je plačilno nesposobno. Glede nadaljnje usode podjetja sta možna dva scenarija. Prisilna poravnava ali stečaj.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić meni, da bo Vegrad težko zmogel izkoristiti prisilno poravnavo. Stečaj družbe je tako po njenih besedah najbolj realna možnost in najbolj optimalna rešitev za delavce.

Zagotovila je, da bo država, ki ima prek Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) v Vegradu 29-odstotni lastniški delež, poskrbela za brezposelne.

Družba PDP je, kot pravi njen izvršni direktor Matej Golob Matzele, od pridobitve lastniškega deleža v Vegradu decembra lani skupaj z bankami in največjimi lastniki vodila aktivnosti za rešitev velenjske družbe in svojega deleža. Kot poudarja, pa nastale situacije niso mogli preprečiti.

Nastala situacija je po besedah Radićeve in Goloba Matzeleja tudi posledica neodgovornega ravnanja uprave Vegrada, ki jo vodi Hilda Tovšak. Ta je namreč prikrivala podatke o poslovanju družbe. Radićeva za zdaj ne želi napovedovati morebitnih odškodninskih tožb. Nekaj kazenskih ovadb v zvezi z Vegradom je bilo po njenih besedah sicer že vloženih, če bodo potrebne še kakšne, bodo to tudi storili, je zatrdila.

Pezdir: Le stečaj

Rado Pezdir
Rado Pezdir FOTO: POP TV

Tudi komentarji ekonomistov so podobni razmišljanju Radičeve. Tudi Rado Pezdir namreč meni, da je realna možnost le stečaj. Pravi namreč, da ga v vsej zgodbi preseneča le dejstvo, da do njega ni prišlo že prej. “Da je Vegrad 'gnila' družba, pa res ni nikakršna novica, tudi za insolventnost se je vedelo že dolgo. Vegrad v takšni obliki pač nima prihodnosti. Začete projekte bo pač dokončal kdo drug.”

Poglejte članek o tem, kdo bo plačal za grehe direktorice Vegrada Hilde Tovšak.

Vprašanje, ali bodo dobili plače

Ekonomist Jože Damijan sicer kot možen scenarij za Vegrad omenja poskus prisilne poravnave med družbo in upniki. A bo morebitna prisilna poravnava po njegovih besedah izjemno težavna, saj družba nima veliko sklenjenih pogodb za nove gradbene projekte. Bolj verjeten je zato stečaj. Pravi, da bo na pogorišču Vegrada verjetno nastalo nekaj manjših gradbenih podjetij.

Najslabše jo bodo odnesli zaposleni v Vegradu, navaja Damijan. "Vprašanje je, če bodo dobili plačane zaostale plače. Da ne govorimo o neplačanih socialnih prispevkih, že odtegnjenih kreditnih obrokih zaposlenih, vendar ne nakazanih bankam ..." dodaja.

V primeru stečaja se bodo po Damijanovih besedah upniki poplačali v odvisnosti od vrednosti premoženja Vegrada glede na njegove obveznosti ter v odvisnosti od prednostne vrste terjatev. Najprej se bodo reševale banke, pri katerih ima Vegrad zastavljeno svoje premoženje, podizvajalci pa šele, potem ko bodo banke poplačane.

V primeru stečaja je po Damijanovih besedah položaj za zaposlene hud, se pa zanje vsaj končuje sedanja agonija ter bodo v primeru stečaja lahko deležni socialnega varstva s strani države in upravičeni do nadomestil za brezposelne. "Za mnoge izmed njih se bo finančni položaj tako vsaj kratkoročno izboljšal," meni.

"Podobnih stečajev gradbenih podjetij je bilo že nekaj in še nekaj jih bo. Bolj pomembno je, kako bo stečaj Vegrada vplival na vrednost nepremičnin, saj bodo banke morale začeti odprodajati novozgrajena Vegradova stanovanja. Podobno tudi drugi upniki (podizvajalci), ki so ta stanovanja dobili kot kompenzacije za neplačana dela s strani Vegrada. Mogoče je pričakovati pomemben vpliv na znižanje cen novih stanovanj v Ljubljani, predvsem tistih v cenovnem razredu od 2000 do 3000 evrov na kvadratni meter," je še pojasnil.

Jože Damjan
Jože Damjan FOTO: POP TV

Razočaranje delavcev

Žalost, razočaranje in obup so besede, ki najbolje opišejo občutke Vegradovih delavcev. Nekaj jih je že pripravilo potovalke in krenilo nazaj v domovino s sporočilom, da se v to deželo ne vrnejo nikoli. Češ da na denar nekateri čakajo že od marca, drugi od maja in da nimajo več od česa živeti, je poročal 24UR OB ENIH.

Delavci si želijo, da bi jim Vegrad denar, ki jim ga dolguje, vendarle izplačal. Vsi še vedno verjamejo v pravno državo, ni pa jim jasno, zakaj nihče z državnega vrha ne ukrepa.

Stečaj: Brez dela ostane 1700 delavcev

"Kar zadeva pretekle zlorabe, pa poudarjam, da je bilo ravnanje vodstva Vegrada cinično in vredno vsega obsojanja," poudarja slovenski predsednik Türk.
Stečaj za delavce pomeni, da bo brez dela ostalo 1700 slovenskih in 400 bosanskih delavcev. Če bi se odločili za prisilno poravnavo, pa bi delo zagotovo obdržalo vsaj nekaj ljudi. A so tudi delavci za stečaj. “Prisilna poravnava jim bo samo dala čas, da po svoje pospravijo še nekaj denarja in poplačajo upnike, ki so bili že doslej vedno v prednosti, “ pravi sindikalist Srečko Čater

Odgovornost  za precej verjeten propad podjetja delavci sicer pripisujejo izključno načinu dela Hilde Tovšak. "Na trgu moraš biti prilagodljiv, ne moreš se ujeti le v eno zgodbo. Podobno kot je Gradis gradil samo trgovine, je zdaj Vegrad gradil le stanovanja. Oboje se je slabo končalo. Žal pa Tovšakova ni želela poslušati ekonomistov, ko so govorili o padanju kupne moči, in drugih raziskav tržišča. Znala je graditi, ne pa tudi prodati ...” še pravi Čater.

Po njegovem mnenju pomeni prisilna poravnava zavlačevanje, "razen če direktorici Vegrada Hildi Tovšak bog v 'kufru' ne prinese denarja". Treba je uvesti stečaj in poiskati osebo z drugo vizijo, ki bi nadaljevala posle Vegrada in zaposlila delavce, je prepričan. "Nihče ni nor, da bi vso gradbeno mehanizacijo Vegrada pokopal pod zemljo," še meni Čater.

Država ima pomembno odgovornost

Slovenski predsednik Danilo Türk je prav tako komentiral dogajanje v podjetju Vegrad. Poudarja, da ima država pri reševanju problema Vegrada pomembno odgovornost. Po njegovem mnenju bi bilo treba socialno stisko delavcev najresneje in prioritetno upoštevati v vsem prihodnjem odločanju o usodi podjetja.

"Kar zadeva pretekle zlorabe, pa poudarjam, da je bilo ravnanje vodstva Vegrada cinično in vredno vsega obsojanja. Pričakujem, da bodo nezakonitosti, ki bi bile ugotovljene, tudi sankcionirane,“ še dodaja predsednik.

Pomoč ogroženim delavcem

Velenjski Rdeči križ delavcem družbe Vegrad, ki je insolventna, deli pakete hrane in pralnega praška, delavci pa lahko vsak dan med 15. in 18. uro v velenjski javni kuhinji dobijo topel obrok.

Rdeči križ
Rdeči križ FOTO: POP TV

V javni kuhinji dnevno razdelijo obroke okoli 180 delavcem, so povedali na občini, kjer bodo imeli v sredo na temo Vegrada tudi novinarsko konferenco. Delavci lahko na občino podajo tudi vlogo za enkratno izredno denarno pomoč. Posameznik lahko dobi 115 evrov, za dve odrasli osebi je pomoč 195 evrov, tričlanska družina lahko prejme 229 evrov, štiričlanska 264 evrov, petčlanska pa 298 evrov. Enostarševska družina z enim otrokom je upravičena do 184 evrov, enostarševska družina z dvema otrokoma do 218 evrov, enostarševska družina s tremi otroci pa do 252 evrov.

Občina tudi še vedno zbira podatke o šoloobveznih otrocih iz družin Vegradovih delavcev, da jim bo s potrebščinami pomagala ob začetku šolskega leta. Z Mladinsko knjigo Velenje so se dogovorili, da bodo upravičenci lahko prevzeli šolske potrebščine v vrednosti 50 evrov na otroka. Pakete s šolskimi potrebščinami, prilagojene stopnji šolanja, upravičencem deli tudi Karitas.

Preberite, kaj se bo v procesu prisilne poravnave ali stečaja zgodilo s podizvajalci in drugimi upniki ter po kakšnem scenariju bi družba vendarle lahko preživela.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jenihvetes
17. 08. 2010 15.16
NEKOČ SEM BIL LIBERAL, VERJEL SEM V DEMOKRACIJO, PRAVIČNO DRUŽBO, POŠTENOST IN SOLIDARNOST MED LJUDMI. SEDAJ SEM SE PREBUDIL... JELINČIČ, IMAŠ MOJ GLAS!!!!
janez6bbb
17. 08. 2010 15.04
PA tut jezik ji ne teče preveč dobro, drugače bi bila tiho preden se ne ugasnijo vse kamere, z tisto izjavo, KDo je NASLEDNJI je zgubila vso kredibilnost, in še 1x več pokazala kako deluje naša politika, PROTI MALEMU ČLOVEKU.
bdso1
16. 08. 2010 23.24
Se mi zdi,da je ta ministrca dobra samo v jezikanju,tako kot Pahor!? To jima je največja dobra in edina vrlina!?!?!? Za sebe sta že poskrbela,za ostale pa,pa...kaj bo bog dal!? Lp
variolog
16. 08. 2010 00.00
Država poskrbela?Prej bom jaz patke stegno z petami naprej.
kleopatra-1
15. 08. 2010 22.18
saj ne more biti drugače pri izjavi "država bo poskrbela za brezposelne", dokler ne začnemo razmišljat "država bo poskrbela za delo in normalne plače za vse", se ne bo nič premaknilo
Nicolete
15. 08. 2010 08.31
Še vedno menim, da če bi gospodarska zbornica vrnila naropano članarino bi vseh 120 000 Slovenskih delavcev na cesti imelo 3000 evrov plače 40. let Ob ukinitvi ali napotitvi zbornic na trg dela bi pa Slovenija Gospodarsko Explodirala. Saj samo zaradi njih vse propada, gre za Tolpe, ki v svojem življenju niso zaslužili niti centa na pošten tržno primeren način.
Kimberley-Echo
15. 08. 2010 00.06
Ne razumem zakaj država ni posredovala prej. Je pa ja lažje zamenjati vodstvo nekega podjetja, ko se pokažejo težave kot pa zdaj "pomagati" 2000 delavcem in njihovim družinam. Zaradi ene ženščine, ki bi jo bilo treba obesit za ušesa na mestna vrata, bo trpelo morda več kot 10.000 ljudi v tej regiji. Tudi če sodstvo posreduje ta moment, je "gospa" že davno pospravila milijone na varno. Verjetno sem naiven, ker ne morem verjeti, da obstajajo taki ljudje - brez vesti in duše.
gozdar1
14. 08. 2010 23.03
@Volek Dokler ne bo pol Slovenije lačne bodo Slovenceljni volili komuniste. Pa kje ti vidis komuniste..??? Dejstvo je , da povprecen volilec (pa to ne velja samo za slovenijo) v realnosti nima izbire in so volitve bolj medijski cirkuskot nekaj , kar prinasa sprememebe...ne verjames poglej Ameriko dve stranki , med njima nobene resne razlike..za njima pa veliki kapitalski lobiji...Bruselj kjer se nahaja nekaj 1000 lobistov...ja zivela demokracija zivele svobodne volitve...
binmister
14. 08. 2010 23.02
tudi Hildi se naj denar odvzame iz njenih bančnih računov ter se naj porazdeli delavcem
Nicolete
14. 08. 2010 19.57
Z čim bo pomagala trenutno izvoljena začasna Administracija.. Ustvarja nič, uporabna za delo na trgu na nič in po rezultatih čisto zanič.
cokos
14. 08. 2010 19.44
DRŽAVA BO POMAGALA,SEVEDA DA BO,DA PREJ CRKNEŠ!
HLAPCI.HLAPCI
14. 08. 2010 19.10
Ko je bil socializem ni bilo lačnih v Sloveniji, zdaj ko je ta gnili kvazi kapitalizem pa skoraj Slovenije ni več
Adiiiii
14. 08. 2010 18.02
Me zanima kako bo država še lahko skrbela za brezposelne, ko bo delalo samo še 100 tisoč ljudi v celi Sloveniji. Ta kapitalistični sistem res nima logike. Eni deloholiki delajo po 12 ur na dan, drugi pa nimajo kaj delat!???
gogagoga
14. 08. 2010 17.28
jest sem tud brezposeln...mati država mi v 7 mesecih ni še nič pomagala, kvečejmu še kaj "ukrala"
hanoveranec
14. 08. 2010 15.13
ha, ha, ha.... država poskrbela? Sama zase ja, raja pa naj "crkne".
rajak
14. 08. 2010 12.14
JA NA PRVEM MESTU BO HILDA TOVŠAK DELO BO DOBILA TAKOJ
zulj001
14. 08. 2010 12.07
Ministrica,država naj poskrbi ,da se bodo na tožilstvu in sodstvu zbudi iz zimskega spanja...........
SLOVENIASTAN
14. 08. 2010 11.26
volek 14.08.2010, 10:55 0 Dokler ne bo pol Slovenije lačne bodo Slovenceljni volili komuniste. Ja na zalost , je druga moznost se vecja groza ter tragedija od komunistov
volek
14. 08. 2010 10.55
Dokler ne bo pol Slovenije lačne bodo Slovenceljni volili komuniste.
gripson
14. 08. 2010 10.21
In na koncu - lepo uslugo si delamo da z delavci iz drugih republik ravnamo kot s sužnji, ne vem kaj delajo vse instutucije od AI do Evropske komisije za človekove pravice....Jutri smo na vrsti lahko vsi mi....