Gospodarstvo

Delavci Elana zahtevajo odgovore

Begunje na Gorenjskem, 03. 12. 2008 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./B.P./N.M./STA
Komentarji
37

Po razkritju vrtoglavih zneskov, ki jih je vodstvo Skimarja plačevalo za pravna svetovanja, delavci Elana zahtevajo pojasnila. Kot skrajno možnost napovedujejo tudi stavko.

Skimar plačuje odvetnikom
Skimar plačuje odvetnikom FOTO:
Kranjski policisti naj bi prejeli anonimno pismo, katerega naj bi napisali delavci Elana. Visoke zneske, ki jih je Skimar plačal dvema odvetniškima pisarnama, šlo naj bi za več kot 800 tisoč evrov, naj bi zdaj pod drobnogled vzeli kranjski kriminalisti.

Po razkritju vrtoglavih zneskov, ki jih je vodstvo Skimarja plačevalo za pravna svetovanja, je med delavci Elana počilo. Telefon predsednika sindikata Dušana Ferjana je zvonil, ogorčeni delavci pa so od svojega predstavnika zahtevali določene ukrepe. "Naj opozorim, da ne želimo voditi podjetja," je za 24ur.com povedal Ferjan in dodal, da se stvari morajo razčistiti.

Danes je potekal tudi sestanek sindikata Elana, na katerem so se pogovarjali o stvareh, ki se trenutno dogajajo v podjetju. "Pogovarjali smo se predvsem o plačevanju ogromnih faktur za svetovalce in odvetnike," nam je povedal Ferjan. Dogovorili so se, da bodo nastopali z enotno zahtevo, da uprava Elana pojasni porabo denarja. Jutri bodo morali vodilni razložiti, zakaj so zneski za pravno svetovanje tako visoki. "Od nadzornega sveta, predsednika uprave in prokurista zahtevamo odgovore," je odločen Ferjan.

"Hočem vedeti predvsem, kaj ti ogromni zneski predstavljajo in kaj je bilo na njihovi podlagi narejeno za podjetje," je poudaril Ferjan in dodal, da se je že prejšnje leto ogromno denarja zapravilo za odvetniške službe in svetovanje, letos pa se je ta številka še enormno povečala. "Jaz verjamem, da so odvetniške storitve zelo drage. Ampak ali so res tako noro drage in ali podjetje potrebuje vse te svetovalne službe," bo Ferjan v četrtek na sestanku z vodstvom podjetja vprašal predsednika uprave Ivana Štrlekarja.

Štrlekar je danes pojasnil, da so bili stroški za odvetnike potrebni. "V podjetje sem prišel z nalogo, da pripravim srednjeročni program, ki bo verodostojen do bank in lastnikov. Za sestavo takšnega programa smo skupaj z lastniki ugotovili, da potrebujemo čiste račune vseh podjetij za obdobje zadnjih treh do petih let, in zato smo morali naročiti pravne preglede," je pojasnil Štrlekar.

Medtem ko je Štrlekar dejal, da so storitve, zaradi katerih so bili stroški odvetnikov v tem letu tako dragi, že opravljene, Ferjan pričakuje, da bo vodstvo sedaj pogodbe z odvetniškimi pisarnami vsaj prevetrilo, in, če je to možno, tudi odpovedalo. Nato pa v skladu s potrebami sklenilo nove. "V kolikor se ne bodo dogovorili o odgovornosti, potem obstaja tudi možnost stavke," je opozoril Ferjan.

Če na četrtkovem sestanku delavci ne bodo zadovoljni z odgovori uprave, bodo zahtevali njen odstop. Sicer pa od lastnikov oziroma od nadzornega sveta, katerim mora uprava na naslednji seji prav tako predstaviti podrobnosti glede plačil odvetnikom, pričakujejo, da bodo ugotovili, ali je sedanja uprava sposobna voditi podjetje v prihodnje. "Če se bo izkazalo, da temu ni tako, pričakujemo, da bodo lastniki nastavili pravo vodstvo, ki bo sposobno Elan peljati v naslednje obdobje," je še dodal Ferjan.

Spomnimo ...

Delavec v Elanu
Delavec v Elanu FOTO: Kanal A
180 delavcev Elana bo ostalo brez svojega delovnega mesta. Zaradi objavljenih pozitivnih podatkov poslovanja vsaj za zimsko divizijo sindikat zahteva, da uprava ponovno preveri, ali je veliko odpuščanje res potrebno, še posebej, ker je podjetje v zadnjem obdobju na področju prodaje zaposlilo nekaj novih ljudi. Hkrati Ferjan pričakuje, da bo podjetje na podlagi socialnega sporazuma izplačalo ostanek regresa oziroma božičnico.

Medtem ko delavci Elana trepetajo za svoja delovna mesta in delajo za mesečno plačilo, s katerim si lahko kupijo le najnujnejše življenjske artikle, Skimar plačuje ogromne zneske odvetnikoma Rajku Vrečarju in Danielu Planinšcu.

Tako je Skimar avgusta plačal kar 32.882,76 evra za pravno svetovanje. Odvetnik Planinšec je omenjeni znesek prejel za 199 ur dela. To pa ni vse: prejel je tudi mesečni pavšal v višini 9.600 evrov. Septembra je odvetnik poleg že omenjenega pavšala prejel še 28.090,80 evra plačila. Na računu je zapisano, da je Planinšec opravljal pravni pregled sistema Skimar ter hčerinskih in odvisnih družb sistema. Visoke zneske je prejemal tudi Vrečar, ki je povedal, da je s sodelavci opravil zahtevno sedemmesečno delo.

Vršilec dolžnosti predsednika uprave Ivan Štrlekar je v ponedeljek dejal, da se zaveda, da gre za visoke zneske. "Toda ko sem primerjal pretekle zneske in ko primerjam sorodna podjetja, so ti zneski sprejemljivi ali pa celo nizki. To bom poskušal dokazati tudi nadzornemu svetu," je povedal Štrlekar. Z njim se ne strinja prokurist Jože Kralj, ki pravi, da so zneski bistveno večji od tistih, ki so jih v preteklosti plačevali odvetnikom. "S takimi pogodbami je potrebno prenehati," je še dejal.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
04. 12. 2008 14.06
delodajalec: moralno \"neoporečno \"izrazoslovje uporabljaš za tiste,ki mislijo malo drugače.Če so delavci drhal,kaj pa ste potem vi?Palica ima dva konca in enkrat se bo eden izmed dotaknil tudi vaše prevzvišene riti Tako govorjenje je moralno sporno in nedopustno!Zaradi takega odnosa in dejanj so bile revolucije in ne čudite se,če bo palca udarila tudi po vaši vzvišeni riti.
resslovenka
04. 12. 2008 13.18
delodajalec Ne razumem tvojega posta. Ti je kdo stopil na žulj?
cs21
04. 12. 2008 11.57
to je nažalost naša realnost v sloveniji. taki primeri so se v mandatu JJ pometali pod preprogo, da ja ne bi kdo imel slabega mišlenja v eu o sloveniji. ampak problem je ta ker morajo ti slovenci tukaj na lepši strani alp dejansko živeti z temi 400 evri bedne plače,kar pa zadostuje za prebijanje iz meseca v mesec ali pa tudi to ne.
Delodajalec
04. 12. 2008 11.52
LAHKO VAM PA POŠLJEM NAŠE ZAPOSLENE, PA JIM VI NAKAŽITE BOŽIČNICO - DRHAL POKVARJENA !!!
resslovenka
04. 12. 2008 11.39
THILLE Odgovor na tvoje vprašanje, zakaj je pregon gospodarskega kriminala neučinkovit: Zato ker ni intresa v državi, da se zajezi. Ustanovitve finančne policije se branijo kot hudič križa. Le zakaj? V Italiji je tako: Finančna policija pride nenapovedano, zaplombira prostore, pobere dokazni material. Pa pri nas? Vse obremenjujoče dokaze se hitro pospravi, pa ni kaj dokazat. Škoda, da so uknili Agencijo za plačilni promet. Je bilo vsaj malo nadzora.
blayo
04. 12. 2008 10.52
Ampak poglejte to foro... Daniel Planinšec je ADVOKAT, Jožica Vindiš pa samo odvetnica :))))))))) Dobr je, ni kej ;)
blayo
04. 12. 2008 10.47
bnam 2707: Saj ni problem v Sloveniji. To je fenomen demokratične ureditve in tržnega gospodarstva, ki omogočata, da ko kupiš kilo kruha, plačaš 1% za surovine 1% za delavca ki je štruco spekel in 98% za meglo , ki se vleče okoli in seje nezadovoljstvo slabo počutje med ljudi. Ta megla so pa uprava in pa njihovi sinovi, hčerke, zeti, strici, nečaki, prijatelji, znanci... ki predstavljajo praktično vseh teh 98% stroškov.
comment123
04. 12. 2008 09.53
NOVA MINISTRICA, KRESALOVA SE JE HVALILA ZA OSTRO UKREPANJE PROTI GOSPODARSKEMU KRIMINALU,AMPAK ONA LEPO POČASI, SAJ IMA ŠE ŠTIRI LETA ČAS.
bnam 2707
04. 12. 2008 09.47
Slovenija je raj za pokvarjene in nepoštene odvetnike,raj za tretjo vejo oblasti,ki dela kar ji paše.Tako rekoč se povzpenja nad državo,torej nad zakonodajalca.Dokaz za to je izsiljevanje davkoplačevalcev za povišanje plač za tako slabo delo.Ni potrebno posebej razmišljati,koliko davkoplačevalcev,od katerih se financirajo,jim zaupa!Bore malo! Za tistega pohlepnega odvetnika,ki izgleda kakor šnaucer,pa priporočam,da si pri vsem tem silnem denarju lahko kupi vsaj \"kampelj\" in mrežo za čez noč,da ne bo izgledal kakor šnaucer,namesto,da grabi denar,za katerega nima nobene osnove! Iz Slovenije je treba enkrat za vselej pregnat pohlep in nemoralo,ki se je zarila v razne pore oblasti in institucij.Mi davkoplačevalci nismo zahtevni.Edina naša zahteva je,da se končno vzpostavi pravna država.Mar je to preveč?
blayo
04. 12. 2008 09.19
THILLIE: Kako pa naj ukrepa? Ti rabiš neke trdne dokaze na osnovi katerih se lahko spiše obtožnica. Dobro spisati obtožnico je pa pri nas zelo velik problem, ker so državni tožilci bolj tako tako pa še nobenega motiva nimajo niti volje. Kdor je pa dober, je pa že zdavnaj šel med odvetnike. Je Matoz enkrat lepo povedal... zakoni so OK, odvetniške družbe pri nas so dejansko precej boge in nebogljene v primerjavi s kakšnimi tujimi, zato za njih obstaja samo ena varianta to pa je lovljenje na proceduralnih napakah. Pri naših (nezadovoljnih) sodnikih in neizkušenih in nemotiviranih tožilcih pa to sploh ni težko. V zadnjih 10 letih je bila večina v ljudskih očeh krivih barab v končni fazi oproščena vseh obtožb zaradi proceduralnih napak v procesu.
blayo
04. 12. 2008 09.10
Jasno, naročili so si pravni pregled, da imajo zdaj lepo krite hrbte in jim nihče ne bo mogel nič. Če ti že leto naprej 100% veš da bo vojna, potem si na skrivaj gradiš bunker, delaš zaloge in jasno nikomur nič ne poveš. Ko pride vojna si pa car, ker lahko vsakega podkupiš s kosom kruha in kozarcem vode.
comment123
04. 12. 2008 08.53
PA ŠE TO.OČITNO SE DOGAJA VELIK GOSPODARSKI KRIMINAL IN ZAKAJ POLICIJA NE UKREPA TAKOJ?
comment123
04. 12. 2008 08.50
ELAN JE BIL OČITNO VSA LETA ZLATA JAMA ZA VODSTVA. JA, PREKINITI POGODBE Z ODVETNIKI-ODERUHI,KAJ PA DENAR,KI SO GA POKRADLI?VRNITI GA MORAJO NA RAČUN ELANA.IN TAKOJ NAJ BI SE UVEDEL KAZENSKI PREGON.TAKO SE TO DELA,NE PA ISKAT VSE MOGOČE NAČINE IN NA KONCU NIČ!
MojcaCoh
04. 12. 2008 08.22
Če ljudstvo delavci elana obesijo na prvo Jablano komplet takoimenovano Vodstvo z vsemi pravnimi in nepravnimi svetovalvi in odvetniki skupaj..??? Je to sodba Ljudstva v imenu Ljudstva..?? Torej vse po zakonu..?? Mojlah
resslovenka
04. 12. 2008 08.03
Dobro jutro Končno ena pametna iz ust sindikalista. Da le ni samo beseda. G. Štrlekar bo sklical sestanek, kjer bo pojasnil zadevo. Pripraviti je skušal srednjeročni program, ki bo verodostojen do bank in lastnikov. Hudičevo drag program, ni kaj. Garantiram, da se ga da narediti z manj denarja in zanesljivimi rezultati. Ma itak. Leporečja je dovolj, nujnost storitev imaginarna, vse skupaj pa ena velika nategavščina. In v preiskavo so se že vključiili kranjski kriminalisti. Ja, če bodo našli kaj sumljivega. Ne pozabimo, da so vključeni svetovalci-odvetniki. In ti so namazani z vsemi žavbami, na kratko imuni, ker vedno najdejo izhod. Tako, da mislim, da bodo potegnili ta kratko država in delavci. Samo ne vem kaj delal prokurist ves ta čas.
ziggy85
03. 12. 2008 22.59
Jah takle mamo:) sj bo bols k bo en prsu pa mal u red dau tmle gor u javni upravi...jst pa še zmer pravm 12.12.2008 na derbi jesenice vs. olimpija VSI ZA ŠAMPIONE RDEČE!!!
Davor Brezar
03. 12. 2008 21.47
Zigi vidim da ti je jasno za kaj gre. Ko bi ljudlje vedeli kaj se v resnici dogaja.
Tonček Balonček
03. 12. 2008 19.40
V času svobodne in neodvisne Slovenije smo nehali delati verihge, kamione, čevlje, tkanine, zdaj bomo nehali še skret papir, smučke itd. Res gre az družno znanja in inovacij, takorekoč valilnico novih idej in podjetniškega duha, deželo trgovi, računovodskih služb, svetovalnih firm in služb korporativnega komuniciranja, teologov in odvetniških pisarn, finančnih inženiringov, tovarn vizij etc., gre dejansko za postindustrijsko družbo v najžlahtnejšem pomenu!
fantodfare
03. 12. 2008 19.36
he,he, mucamuc, firme vodijo mutasti, he,he.
fantodfare
03. 12. 2008 19.36
he, he, cuzi muzi slovensko odvetništvo, he,ehe