Gospodarstvo

Delavci dobili odpovedi, denarna nadomestila pa bodo dobili oktobra

Sežana, 20. 08. 2012 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.J./M.R./STA
Komentarji
12

312 zaposlenih v Kraškem zidarju je dobilo odpovedi delovnega razmerja. Tako je začel teči odpovedni rok, ob koncu katerega se bodo delavci lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. Glede na potrebe pri zavodih bi nekateri lahko dobili novo zaposlitev.

Stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup je 312 zaposlenim razdelila odpovedi delovnega razmerja. Tako je začel teči 15-dnevni odpovedni rok, ob koncu katerega se bodo delavci lahko prijavili na Zavod RS za zaposlovanje. Po besedah sindikalistov bodo tako že v oktobru lahko prejeli prva nadomestila za brezposelnost.

Zato so bili ob današnjem sestanku delavcev s stečajno upraviteljico prisotni tudi predstavniki Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Koper. Na zavodu so v sporočilu za javnost zapisali, da se bodo delavci začeli prijavljati 5. septembra. Že ta teden bodo na koprski območni enoti zavoda pripravili seminarje, na katerih bodo odpuščene seznanili s pravicami, ki jim pripadajo po prenehanju delovnega razmerja, in s termini prijave pri zavodu. Poleg tega jim bodo izročili vloge za uveljavljanje denarnega nadomestila ter jim predstavili aktualna prosta delovna mesta s področja gradbeništva. Delavce bodo še pred nastankom njihove brezposelnosti povezali z delodajalci s področja gradbeništva, so še zapisali na zavodu.

Svetovalci zaposlitve bodo z delavci pripravili zaposlitvene načrte, v katerih bodo opredelili nadaljnje aktivnosti iskanja zaposlitve in morebitnega dodatnega izobraževanja oz. usposabljanja, s katerim si bodo delavci povečali zaposlitvene možnosti, so sporočili z zavoda. Po zadnjih podatkih naj bi se sicer prijavilo 308 delavcev, največ, in sicer 272, pri območni službi Koper, nekaj pa tudi pri službah v Ljubljani in Novi Gorici. Kot so še sporočili z zavoda, je največ delavcev starih med 30 in 50 let ter imajo srednjo strokovno in poklicno izobrazbo. 17 delavcev je invalidov.

Odpoved je dobilo 312 delavcev.
Odpoved je dobilo 312 delavcev. FOTO: Kanal A

Nekaj delavcev bo stečajna upraviteljica potrebovala za dokončanje del, a danes še ni vedela, koliko.  Povedala je le, da bo v zakonsko določenem roku pripravila vse potrebne dokumente, ko bo tudi znan obseg premoženja sežanskega gradbinca v stečaju, sredi novembra pa tudi terjatve do posameznih upnikov.

"Gre za velik stečaj, najprej bo potrebno pogledati poslovanje podjetja in se odločiti, kako naprej. Zato je za kakršnekoli informacije o terjatvah in hitrosti postopka stečaja še prezgodaj," je povedala stečajna upraviteljica Goriupova, ki je vodila tudi prisilno poravnavo v Kraškem zidarju. "Glavni razlog, da prisilna poravnava ni uspela, je v tem, da banke niso bile pripravljene podpreti postopka, saj bi morale vložiti nova sredstva za nadaljevanje poslovanja," je dejala.

Možnosti za nove zaposlitve bodo, a jih ne bo veliko

Delavci bodo imeli nekaj možnosti za nove zaposlitve, saj je na sežanski enoti zavoda za zaposlovanje prijavljenih nekaj potreb po gradbenih delavcih, strojnikih in voznikih tovornih vozil, je povedala pomočnica direktorice koprske območne enote zavoda za zaposlovanje Daira Balta. Vendar bo za mnoge težko, saj je povprečna starost zaposlenih v Kraškem zidarju 44 let, veliko pa je med njimi tudi invalidov, je dodala.

"To je žalostna zgodba, žalostno je, da ugaša še eno primorsko podjetje," je po sestanku povedal izvršni sekretar sindikata KS 90 Damjan Volf. Zagotovil je, da so njihova prioriteta predvsem delavci ter poplačilo njihovih prednostnih terjatev.

"Stečajni upraviteljici bomo dali čas, da pregleda vse posle podjetja tudi za leto dni nazaj, in na podlagi njenih ugotovitev bomo lahko tudi ukrepali. Vendar je naša primarna naloga, da sedaj delavcem zagotovimo izplačilo vsaj prednostnih terjatev. Po mojem mnenju se za neprednostne terjatve do podjetja, kot so preostanki med minimalno in preostalo plačo ter lanski regres, lahko delavci kar obrišejo pod nosom," je še dejal Volf.

Okrožno sodišče v Kopru je minuli ponedeljek ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Kraški zidar in začelo stečajni postopek. Za stečajno upraviteljico je imenovalo dosedanjo upraviteljico v prisilni poravnavi Goriupovo. Upniki Kraškega zidarja lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 14. november. Upnikom, ki so svoje terjatve že pravočasno prijavili v postopku prisilne poravnave, terjatev v stečajnem postopku ni treba znova prijavljati.

Zaposlitev v gradbeništvu

Kot so še sporočili z zavoda za zaposlovanje, so delodajalci s področja gradbeništva od januarja do konca julija prijavili 22.465 prostih delovnih mest, kar je 8,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na območju Kopra so prijavili 1230 prostih delovnih mest, na območju Nove Gorice 559, na območju Ljubljane pa 6529.

Delodajalci so večinoma iskali delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah. Potem pa še zidarje, betonerje, izvajalce suhomontažne gradnje, tesarje, varilce in delavce za preprosta dela pri nizkih gradnjah. Prostih delovnih mest za poklice, ki zahtevajo višje ravni izobrazbe, je bilo manj, prevladovali pa so gradbeni nadzorniki in inženirji gradbeništva. Na ljubljanskem območju so bili iskani tudi izolaterji, elektroinštalaterji, upravljavci strojev za zemeljska dela, gradbinci zaključnih del in pleskarji, še poročajo na zavodu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jure920
20. 08. 2012 21.46
+1
Po JJ so tudi tukaj krivi komunisti.
gordo
24. 08. 2012 15.59
Keptan1
20. 08. 2012 18.27
+5
Zej pa dost tega...od nas drzavljanov banke zahtevajo da imamo razumevanje ko one potrebujejo denar...ko ga dobijo pod pretvezo da ga potrebujejo za ulaganje v gospodarstvo pa vsem nam pokazejo kako izgleda zadnja plat brez spodnjic...mislm halooooo
Elias47
20. 08. 2012 17.31
..ja, oktobra.... ko gnar ne bo nič več vreden.... niso slučajno izbrali oktober...
135kmh
20. 08. 2012 15.16
+8
Kot bi rekel kolega, blišč in beda. Tukaj mečejo ljudi na cesto, v politiki pa ne občutijo niti finančne krize, denar pade vsak mesec že toliko let pa naj ljudje stradajo al pa ne.
gordo
20. 08. 2012 14.43
+4
res bola<no še dva meseca čakat na miloščino pa socialna država z janšo na ćelu
tepee
20. 08. 2012 15.55
+4
mene bi bilo sram,da sem predsednik,ampak ti imajo debelo kožo.
wsharky
20. 08. 2012 13.53
+4
... kje je sedaj g. Pahor ... zakaj ni sel danes med te delavce opravljat delo - delitev knjizic ???? .... populist je ta Pagor ...
tepee
20. 08. 2012 13.32
+8
........in ta čas bodo nedolžni delavci živeli od Janševih obljub in toplega zraka!!!!!!!!!!!!!!
kalimeri
20. 08. 2012 18.12
+1
Darko32
20. 08. 2012 12.54
+6
Neverjetno zakaj jim nebi raje dali že decembra. Tukaj se vidi slika kako sae pomaga ljudem v stiski. Do oktobra je 45 dni. Torej se z stečaji namerno zavlačuje z ciljem, da četo brezposelnih vztrajnopovečujejo. Nihče pa ne pove koliko dni niso dobili plače ti delvci.
Mira Štivan
20. 08. 2012 15.53
+6