Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: Delavci odločitev sprejeli s solzami v očeh

Ljubljana, 28. 07. 2011 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Podjetje Viator & Vektor ni doseglo dogovora z bankami, kar pomeni, da je upanja za delavce konec. Zdenka Pavčka pa na sestanku z bankirji sploh ni bilo. Družba bo sedaj začela z insolvenčnimi postopki.

Banke so podjetju Viator & Vektor obrnile hrbet, tako da dogovora o morebitnem finančnem prestrukturiranju danes niso dosegli. S tem je torej konec upanja za delavce tega podjetja.

Ti so, potem ko so izvedeli novico, pred podjetjem že razvili črno zastavo in prižgali več sveč. Simbolično so tako obeležili smrt podjetja.

Podjetje Viator & Vektor je propadlo.
Podjetje Viator & Vektor je propadlo. FOTO: Blaž Garbajs

Na tem pomembnem sestanku s predstavniki bank pa presenetljivo ni bilo direktorja podjetja Zdenka Pavčka, čeprav je še dopoldan delavcem govoril, da se gre borit z bankirji. Na sestanku s predstavniki bank sta bila le direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak in sindikalist Marko Vučko.

Pavček je zbranim delavcem pojasnil, da banke sicer na današnjem sestanku niso želele predstavnikov Viatorja, sestale so se za zaprtimi vrati. Svojo odločitev so po uri in pol sporočile Novaku in Vučku.

Pavček odločitve bank sicer ne razume, delavcem pa je pojasnil: "To, kar so sprejeli, ni bančna, ni poslovna in ni ekonomska odločitev". "Za zgodbo nisem kriv," je zagotovil obupanim delavcem, vendar pa "krivca" kljub pozivu zaposlenih ni želel imenovati.

Delavci so odločitev, da se začne z insolvenčnim postopkom, sprejeli s solzami v očeh, mnogi na robu obupa.

"Žalost je ostala tukaj ...500 nas je," so razočarano vzklikali delavci in Pavčka pozivali, naj pove, kdo je "krivec" za nastale razmere. "Povejte, kdo je kriv, stali bomo za vami," so ga pozivali, a Pavček "krivca" ni želel imenovati.

Začetek insolvenčnih postopkov

Predsednica sveta delavcev Dragica Pajtnar ter sindikalista Marko Vučko in Boris Jelovčan
Predsednica sveta delavcev Dragica Pajtnar ter sindikalista Marko Vučko in Boris Jelovčan FOTO: Blaž Garbajs

Ker banke upnice ne podpirajo načrta finančnega prestrukturiranja Viator & Vektorja, bo družba začela z insolvenčnimi postopki, je po srečanju z bankirji dejal Novak.

Viator & Vektor bo v roku 30 dni pripravil ukrepe za prisilno poravnavo, če bodo za to izpolnjeni pogoji, je povedal Novak. V nasprotnem primeru bo šla družba v stečaj.

Banke upnice so se z Viator & Vektorjem pripravljene ponovno pogovarjati v primeru dokapitalizacije družbe.

Insolvenčni postopek se začenja za družbi Skupina Viator & Vektor in Viator & Vektor Logistika. V prvi je po pojasnilih predstavnika sindikata v družbi Borisa Jelovčana okoli 10 zaposlenih, v Logistiki pa nekaj manj kot 500.

Kot je pojasnil Pavček, to za ostale družbe v skupini Viator & Vektor ne pomeni "nič", te namreč delujejo naprej in jih insolvenčni postopek za omenjeni družbi pri tem ne ovira.

Namesto dopusta čakanje na delo doma

Delavci Viator & Vectorja izobesili črno zastavo - 11
Delavci Viator & Vectorja izobesili črno zastavo - 11 FOTO: Blaž Garbajs

Vodstvo Viator & Vektorja in predstavniki sindikata ter sveta delavcev so podpisali tudi dokument o tem, da za družbi Skupina Viator & Vektor in Logistika steče insolvenčni postopek.

Poleg tega so se dogovorili tudi, da bodo akontacije voznikov obračunane ob izplačilu junijskih plač ter da uprava prekliče sklep o napotitvi delavcev na dopust z dnem 15. julij in se to statusno spremeni v čakanje na delo doma z nadomestilom plače skladno z zakonom.

Hkrati so definirali tudi obveznosti družb - poleg Skupine in Logistike tudi Viator & Vektor Storitve - do zaposlenih. Te so poračun stimulacij za voznike leta 2009 v celoti brez dogovorjenih popustov, plačilo neplačanih nadomestil, plačilo neizkoriščenih letnih dopustov za leto 2010 in plačilo neizplačanih plač.

Novak je sicer delavcem tudi pojasnil, zakaj so imeli nekateri na plačilnih listah prikazane odtegljaje posojil in preživnin, izplačilo pa ni bilo izvedeno, zaradi česar se je nekaj delavcev obrnilo tudi na policijo. Do tega je namreč po njegovih navedbah prišlo, ker so se v tistem trenutku, ko so želeli navedena izplačila izvesti, soočili z blokado računov.

Drama s prerivanjem in obtoževanjem

Okoli 200 delavcev se je že okoli 10. ure dopoldan zbralo pred sedežem podjetja. Na kraju dogodka je bil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, ki podpira predloge sindikalista Vučka.

Že dopoldan je bilo vroče. Delavci in sindikalisti na eni strani, Novak in Pavček, ki je tudi večinski lastnik, na drugi. Vzajemnemu obtoževanju je sledilo glasno protestiranje zaposlenih in prerekanje. Vodilna so zmerjali z besedami "golazni, pedri …".

Zdenko Pavček žuga zaposlenemu: "Ne dotikaj se me."
Zdenko Pavček žuga zaposlenemu: "Ne dotikaj se me." FOTO: POP TV
Premier Borut Pahor je poudaril, da so tudi zaradi Vegrada sprejeli zakonodajo, da lahko zaposleni tudi kot upniki odločajo o usodi podjetja. Ker pa je Viator & Vektor zasebno podjetje, se vanj država ne more vpletati, je dodal.

Novak je nato napovedal začetek insolvenčnega postopka, Pavček pa je predlagal, da bi zapustil zaposlene in se udeležil sestanka z bankami. Po sestanku bi jih takoj obvestil o podrobnostih dogovora. "Če bo odgovor pozitiven, imamo pripravljen scenarij za zagon podjetja. Če ne bi bilo volje, da nas podprejo, ne vem, zakaj bi se sploh odzvali. Jaz se grem borit z bankami in poskusit doseči dogovor!"

Zaposleni niso bili zadovoljni, zahtevali so njegova pisna zagotovila. Po sporu in celo prerivanju je Pavčku prekipelo, Novak je napovedal odstop. Oba sta odšla v pisarno, zaposleni pa za njima. Nato sta sprejela sindikalista Vučka, s katerim sta se dogovorila, da gredo vsi trije skupaj na sestanek z bankami. Trojica je potem znova stopila pred zaposlene in napovedala skupni sestanek z bankami, ki pa se je, kot je sedaj že znano, končal brez dogovora.

Kam je izginil denar?

Viator & Vektor bankam dolguje približno 140 milijonov evrov, zaradi česar mu niso odobrile dodatnih sedem milijonov evrov posojila za obratna sredstva.

Delavci so vložili tudi kazenske ovadbe zaradi nepravilnosti, ko so na plačilnih listah prikazani odtegljaji posojil in preživnin, ki dejansko niso bili izvedeni. Ravno tako naj ne bi bili plačani socialni in pokojninski prispevki, čeprav je na plačilnih izpiskih naveden odtegljaj. Včeraj so na Policijski upravi Ljubljana že prejeli dve ovadbi, zato so uvedli predkazenski postopek, o ugotovitvah bodo obvestili tožilstvo. Drugih predkazenskih postopkov glede Viator & Vektorja ne vodijo.

Ali zavlačujejo?

Z Ajpesa je razvidno, da je na tekočih računih Skupine Viator & Vektor "evidentirano pomanjkanje sredstev na računu imetnika za poplačilo njegove obveznosti". Tako o usodi podjetja dejansko ne odločajo več lastniki, temveč banke. Slednje bi morale zagotoviti obratna sredstva v višini sedem milijonov evrov in moratorij na odplačevanje obresti ter dezinvestiranje nekaterih dejavnosti, da bi tovornjaki Viator & Vektorja znova vozili, je poudarjal Pavček.

Pred Viator & Vektorjem se je znova zbralo okoli 200 zaposlenih.
Pred Viator & Vektorjem se je znova zbralo okoli 200 zaposlenih. FOTO: Blaž Garbajs

A mnogi so opozarjali, da gre le za strateško zavlačevanje pred stečajem ali prisilno poravnavo. V stečajnem postopku ali v prisilni poravnavi se lahko namreč izpodbijajo posli, sklenjeni leto dni nazaj, starejši pa ne, zato bi lahko "pod streho" spravili kakšen posel, ki je bil v interesu vodilnim. Neuradno se sicer Viator & Vektor pogovarja le še z Abanko, Gorenjsko banko in Probanko, druge banke pa so že sprejele odločitev, da podjetja ne bodo reševale.

Hitro do večinskega lastnika

V družbah Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve je okoli 530 zaposlenih.

Pavček je pot gospodarstvenika začel kot komercialist in nato kot direktor komerciale v podjetju Avtoemona, ki je obvladovalo večji del takratnega enotnega jugoslovanskega trga. Po nekaj letih je prišel v špeditersko podjetje Vektor, v katerem je kar hitro napredoval do direktorskega položaja, domnevno s pomočjo politike, predvsem takrat vladajoče LDS. Spodbudil in izpeljal je povezavo in nato združitev z Viatorjem ter ustanovil takrat največjo logistično družbo pri nas, Viator & Vektor.

Po združitvi v Viator & Vektor je sledilo več prevzemov, in sicer TIB Transport Ilirska Bistrica, Transport Postojna, Alpetour špedicija in transport Škofja Loka, Avtoprevoz Tolmin in Integral Lendava. Viator & Vektor je bil v sodni register vpisan leta 1990. Konec leta 2006 je družbo prevzel Zdenko Pavček, ki je za delnico ponudil 35.000 takratnih tolarjev. Za prevzem je tako namenil okoli 5,2 milijarde tolarjev. Viator & Vektor je imel sicer konec leta 2006 kar 44,6 milijarde skupnih prihodkov in 9,8 milijarde tolarjev kapitala.

Sistemska tehnika: Dogodki v Viator & Vektorju na naše poslovanje nimajo vpliva

Dogodki v Viator & Vektorju na poslovanje Sistemske tehnike in Sistemske tehnike Armas nimajo neposrednega poslovnega vpliva. "Medsebojne poslovne obveznosti so tekoče poravnane, finančnih izpostav ni, tako da nimamo medsebojnih odprtih vprašanj," so sporočili iz Sistemske tehnike. Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas poslujeta nemoteno zunaj poslovnega okolja aktualnih težav Viator & Vektorja, poudarjajo.

Zdenko Pavček
Zdenko Pavček FOTO: POP TV

"Ker je dosedanji lastnik poslovna deleža družb Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas v celoti zastavil pri bankah, ki imajo ločitveno pravico, poslabšanje razmer ali morebitni stečaj v Viator & Vektorju na poslovanje obeh družb ne bo imel neposrednega vpliva. Ekonomski lastniki Sistemske tehnike in Sistemske tehnike Armas so že danes poslovne banke," poudarjajo.

Viator & Vektor že dlje časa prodaja Sistemsko tehniko, ki ima nekaj več kot 200 zaposlenih, skupaj z njeno hčerinsko družbo, ki se ukvarja z vojaškim programom, Sistemsko tehniko Armas z 20 zaposlenimi. Koliko za podjetji zahteva Viator & Vektor, ki je za svoja posojila zastavil tudi delež v podjetju Sistemska tehnika, ni znano, neuradno pa naj bi šlo za deset milijonov evrov.

Do prodaje še ni prišlo, nazadnje pa se je za nakup zanimala skupina Litostroj s sedežem v Ljubljani, ki ima na Ravnah na Koroškem podjetje Litostroj Ravne. Za nakup se je zanimala predvsem zaradi sinergijskih učinkov obeh družb na Ravnah na Koroškem.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
29. 07. 2011 09.30
Sicer pa je že skrajni čas, da gre Slovenija kakšna je k vragu ! Po tem pride čas, da se bomo "pomenili" okoli odgovornosti za trplenje delovskega razreda zadnjih 20 let. Ne, ne bo mi niti malo žal za to skorumpirano državo !
Jimi1
29. 07. 2011 09.17
Krizo premagujemo nekako takole.... Banke zapirajo pri njih zadolžena podjetja, dolgove nato odpisujejo in dobivajo od države vsakega pol leta po 250 milijonov za saniranje stanja. Pred eno sanacijo (250 mil.) NLB posodi Jankoviču za Stožice 140 mil EUR, pred naslednjo (250 mil) odpišejo 150 mil. dolga posojil v propadlega Pavčka, vmes pa še cca 100 mil. sami pokradejo.... Zgodba se pojavlja 2x letno ! Drugače pa z začetkom krize Jankovič požene Milijardo v Stožice, Pavček,Hilda, Zidar...si gradijo vile,kupujejo jahte in ostali luksuz, ter polnijo račune v tujini.... Saj ni čudno, da gre vse v franže. Država se mora odločiti med opcijo da sama pozapre te svoje "priviligirance" in tem, da priviligiranci zapro in ukinejo to državo.... Ker so vsi skupaj povezani in je težko ločiti kdo je kdo, BO ODLOČITEV SILA TEŽKA !
vetrolov
29. 07. 2011 09.07
jao, če samo pomislim na to, da je še pred nekaj meseci pahor tega zapufanega pavčka na naše stroške peljal na foto session h gadafiju, pa maltarja zraven...........pa dimičko.............. kakšna huda gospodarska delegacija ! pahor, kaj če bi tudi danes naredili en skupen fotosession ! SRAMOTA PAHOR S KAKŠNIMI NAS PREDSTAVLJAŠ SVETU !!
korintos1
29. 07. 2011 09.00
Pa vse v tistih vladah tudi pozapreti, katere so dovolile divje protipravne prevzeme podjetij. Drugače učinkov ne bo.Vektor je bil od Pavčka, če se mu tako zadolžen odvzame, nismo nič pridobili. Samo še en spomenik osamosvojitve.
Schtrom
29. 07. 2011 08.54
Kdo je kradel? Pavček kdo pa, kriza ne more biti več izgovor, zdej je na vrsti neimenovan krivec. Tudi če so Pavčka zaj... njegovi tajkunski kolegi, je se vedno kriv.
bingo 1
29. 07. 2011 08.44
Reč država v stavkoma ,ne reagira,kriva,vpletena in tako naprej pač država smo vsi skupaj, resnična reč so vodilni v državi kateri so doneli zakonodajo o prevzemu firm in je prišlo do pohlepne tajkunizacije in nekateri požrešnih da so na cesto spravili najine pridne delavce na cesto za boljše juter je izmena tega celotnega zakona --bingo x Ljubljana---
vukanovic
29. 07. 2011 08.15
Me zanima kak hitro bi se pravosodnoi organi odzvali ce bi delavec Pavcka (na sliki) z enim komolcnim nokautiro , glede na to da so na Pavckove svinjarije ostali nemi ?
vetlan
29. 07. 2011 08.11
blitvanija 29.07.2011, 08:01 20 let nazaj? Ne nakladaj laži. Edino, če si želel kakšno bolj ugodno varianto in določeno znamko.
vetlan
29. 07. 2011 08.06
Že prej transportna infrastruktura v Sloveniji je bila zanič. Zdaj pa peš, ko v starih časih. Prilezli ste Slovenci, kamor ste želeli. Mogoče boste Avstrijce angažirale. Važno, da ste svobodni, samo Slovenije ni več, se bo treba začeti nemščine učiti. Žalostno. Zelo žalostno.
ProGasilc
29. 07. 2011 08.02
Kaj ko bi se v Sloveniji začel izvajat zakonodajo. Za vse nepravilnosti v firmah je po zakonu kriv nadzorni svet tako kazensko kot materijalno. To piše v zakonu, pa nisem zasledil še nikjer, da bi kakšnega iz nadzornih svetov ovadili ali kaznovali. Banana republika z nesposobnim pravosodjem. Savinčan je napisal, da je potrebno pripeljati finančno policijo iz ITA . NE POTREBNO JE PRIPELJATI NESKUROMPIRANE SODNIKE , ki bodo sodili tem BARABAM. Pa ne 10 let, po hitrem postopku.
blitvanija
29. 07. 2011 08.01
Ni biu sam avtomehanik, ampak tut preprodajalec. Ta stari se še spomnimo, ko je bilo pred 20 leti treba stat v vrstah ob Celovški pri Slovenijaavto, da si lahko kupu vozilo komunizma. Eni so stal po več dni. Zdenko pa je meu "veze" in preprodajal. Tu si je nagrebu 1. milijončke. Potem pa je sledila požrešnost
Tom Roblek
29. 07. 2011 07.37
naj protikorupcijska razišče še premoženje te predsednice sveta delavcev Dragice Pajntar in na kakšen način je prišla do njega.
ProGasilc
29. 07. 2011 07.27
Tu ne gre samo za Viator & Vektor Logistiko ampak za komletni sistem firme ki je lastnica 17 podjetjij z 2290 zaposlenimi po celi Sloveniji. Ne bluzite s tem da nima stečaj upliva na Sistemsko tehniko itd. Ko gre krovna družba v stečaj zasabo potegne vse ostalo. dober primer je Vegrad, ki je potegnil za sabo skoraj vse firme, ki so sodelovale z njim.
lepota in zdravje
29. 07. 2011 06.39
Kriva je vlada in sodstvo,ki dopuščata take svinjarije
Boštjan Pavli?
29. 07. 2011 06.27
od avtomehanika do tajkuna to je možno samo pri nas SRAMOTA
alko82
29. 07. 2011 02.52
N'kol si nam odpustu, da sm te v svoj življenje spustu. Hvala zemlji, hvala nebu, da sem se te končno znebu. Raj' v kolen si lukno zvrtam in te iz seznama črtam. Gor pa dol se s tabo ukvarjam in si iluzije ustvarjam. Ne verjamem ti več besede, dost mam te proklete bede. Zej bom užival, nase mislu in bom vse za tabo ščistu, pol bom šou pa u gostilno in se ga nalil obilno.
vukanovic
29. 07. 2011 01.02
ian00 29.07.2011, 00:19 1 5,2 MILJARDE TOLARJEV??????KJE PA JE DOBIL DENAR????? HALO DAVČNA IN OSTALI????? Pa kaka davcna kaj se salis al kaj , s totimi je ja botroval :)
saintjozef
29. 07. 2011 01.02
Si predstavljate, da bi se kaj takega dogajalo v socializmu?
vukanovic
29. 07. 2011 01.00
-1
ian00 29.07.2011, 00:19 1 5,2 MILJARDE TOLARJEV??????KJE PA JE DOBIL DENAR????? HALO DAVČNA IN OSTALI????? Eden od pritokov denarja : Dokler je bil se samo direktor Viatorja je od svojega "bliznjega" kupoval nesramno drage navigacije po nenormalni ceni katere sestavni deli so bili po moji grobi oceni deli starih pc386 in domacih pecic katere so nam v kamionih sluzile bolj ko ne za ogrevanje kabine vcasih tudi vzig , za navigacije pa boljse da jih nisi uporabljal za eno tako enoto se je baje odstelo cca 400tisoc , takratnih SIT , pa racunaj 200 kamionov ..... Izcrpas Viatorjev racun , napolnis svojega pa tarara ... evo ti penezi da dalje mutis pa caras:)
kolo1982
29. 07. 2011 00.54
Ustvari si prihodnost! Lepa reklama... Od bruto plače bi še šlo mogoče, ko pa neto pogledaš pa solze tečejo. Predraga Slovenija, ... Poljakom je ostala poceni delavna sila, zato naša podjetja selijo proizvodnjo tudi tja - možgani so jim zaradi politike že zdavnej zbežali. Žal bežijo tudi iz Slovenije in vedno več jih je. Predlagam, da Slovenija postane narodni rezervat (območje divje narave) EUja...zelo zelo dragi kilometri avtocest se bodo tako ali tako, v desetletju ali dveh, razgradili kar sami od sebe. Naše (avto)ceste so ekstra drage zato, ker so ECO...razpadati začnejo že dan po otvoritvi.