Gospodarstvo

'Delavcem Revoza se ni treba bati za službo'

Novo mesto/Bruselj, 10. 02. 2009 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni minister Franc Križanič je po pogovorih v Franciji dejal, da se po njegovem mnenju delavcem v slovenski podružnici Renaulta ni treba bati za delovna mesta, saj tovarna ostaja pomemben del Renaulta.

V Revozu bo proizvodnja delovala še naprej.
V Revozu bo proizvodnja delovala še naprej. FOTO: Reuters

Delavcem v slovenski podružnici francoskega Renaulta se ni treba bati za delovna mesta, je danes v Bruslju dejal finančni minister Franc Križanič. "Po zagotovilih odgovornih v Franciji ostaja ta tovarna pomemben del Renaulta," je povedal in dodal, da se lahko zgodi, da bo morala Slovenija ukrepati podobno kot Francija v sektorju bele tehnike.

"Dejstvo je, da avtomobilska industrija v Franciji zaposluje približno deset odstotkov delovne sile, torej je zelo pomemben sektor za francosko gospodarstvo, zato je šla francoska vlada proizvajalca avtomobilov direktno kreditirati," je minister pojasnil ukrepe francoske vlade, ki so v EU naleteli na številne kritike.

"Francoska vlada se je odločila za ugodne kredite obema večjima proizvajalcema avtomobilov. To je posledica kreditnega krča, zaradi katerega mora vlada direktno kreditirati proizvajalce zaradi padca povpraševanja in pričakovanja, da bo povpraševanje v nadaljevanju naraščalo," je danes pojasnil minister Križanič.

"Evropski trg avtomobilov je specifičen, je sicer v veliki meri zasičen, saj večina gospodinjstev avto ima, a tako velik, da že samo obnavljanje voznega parka zahteva več kot milijon novih vozil letno, tako da bo povpraševanje v nadaljevanju precej večje od tega upada oziroma se bo to izravnalo," je še razložil.

Ukrepi, ki jih sprejemata francoska in nemška vlada, poskušajo po njegovih besedah stimulirati zamenjavo voznega parka in tako skrajšati obdobje krča, ki je nastal zaradi oteženega dostopa do kreditov in pozneje zaradi pesimizma potrošnikov ter prestavljanja načrtov družin za nakup avtomobila v poznejša obdobja.

"Ni dvakrat za reči, da bomo morali mi kje drugje izvesti podobne ukrepe, če krediti ne bodo normalno stekli," je dejal minister in med morebitnimi sektorji, kjer bi bili takšni ukrepi pomembni, izpostavil belo tehniko. Sicer pa je ponovno izrazil pričakovanje, da se bodo kreditne dejavnosti sprostile.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protizujfom
13. 02. 2009 21.11
NE ZA SLUŽBO ,SE NI TREBA BAT,PAČ PA ZA DENAR.
DODGE-RAM
12. 02. 2009 20.55
to je slovenija ljudje...tu ni industrije kvalitete in tko naprej...tot renault pa kot že omenjen ne more biti ne vem kaj ker ga že skor v vsaki državi delajo...par let nazaj naj bi bila slovenska last zaj japonska zaj kitajska in tko naprej...pomoje bodo višje cenovni razredi ostali slabši pa ne...isto je k pr majci al pa hlačaš k kupuješ...daš za hlače 45€in ne velajo nič daš pa 75 pa so v nulo...isto je pr auti če boš dao 12000 za novega renaulta boš rajši dao 19000 za nekega sicer malo rabljenega nemca ali japonca in bo avto kot nov in še vedno boljši
kapitalist
11. 02. 2009 08.13
kolikokrat bomo davkoplačevalci - država pa še plačali temu renaultu da obdržimo ta delovna mesta, koliko je podjetnikov ki bojo propadli ker ne bojo dobili nobene pomoči - pa ravno tako niso sami krivi za zmanjševanje naročil - tega podatka ne bomo izvedeli na 24 ur. com ker so pomembna samo delovna mesta v priviligiranih podjetjih - sramota pomoč so potrebni vsi ki imajo perspektivo ne pa samo renault ,elan ,mura ..........
zogby
10. 02. 2009 21.47
Kateri narod pa ni preračunljiv??? Mogoče taka skupnost,ki ni sestavljena iz ljudi!!
Popeye
10. 02. 2009 19.52
Ja, samo v isti sapi pa je povedano, da bo morala naša država finančno pomagati revozu. Se pravi da bodo dobro poslovali samo s pomočjo nas, davkoplačevalcev. Francoze poznam! So zelo preračunljiv narod, in že ob zagonu proizvodnje twingota je morala naša država precej plačati, da so ostali v Novem Mestu.
hejaho
10. 02. 2009 19.51
kr nej delajo hitr tut če kak šravf ne pršravfajo itak bo sam stran padu
laufer
10. 02. 2009 19.49
Če bo Renaultova prodaja ne upadla, bo vse o.k. Sicer pa se potreba po delavcih načrtuje glede na proizvodne načrte! Križanič, kot profesor nebi smel dajati neutemeljenih izjav, ki zavajajo javnost!
Kurz Mahl
10. 02. 2009 19.38
V Revozu delajo vse sobote in nedelje zastonj, za tako delo se pa res ni potrebno nikomur bat, vedno ga bo dovolj.
Niko ništa
10. 02. 2009 18.25
no vsaj ena dobra novica v času krize. Naj povem da je renault moj najboljši avto- vsaj meni
njanez43
10. 02. 2009 18.18
Križanič je zelo verodostojen, tudi njegova izjava, da bomo imeli najmanj 1000EUR plače. Torej res se vam ni potrebno bati v Revozu, res ne!
mare.miami
10. 02. 2009 18.10
Upajmo da je res.
xxxNM
10. 02. 2009 16.55
ITQ SEJ ZDEJ MAJO FUL NAROČIL KAR 2000 AVTOMOBILOU NA DAN.SPOSOBNI SO NAREDITI PA 700 TAKO DA LAUFA S POLNO PARO.