Gospodarstvo

Delali bomo vse do smrti!

Ljubljana, 20. 01. 2010 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Takšna je “rešitev” pokojninske blagajne, če se ne bomo sprijaznili z reformami, pravijo zagovorniki temeljite pokojninske reforme. Sprememba razmerja med vplačniki in prejemniki, ki je močno nagnjena na stran slednjih, namreč ni verjetna.

Bomo zaradi prazne pokojninske blagajne delali vse do groba?
Bomo zaradi prazne pokojninske blagajne delali vse do groba? FOTO: iStockphoto

A če bo reforma sprejeta v obliki, kot jo je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predstavilo v jeseni, "bomo šli na ulice in na referendum", so takrat obljubili sindikati.

Uskladitvena pogajanja glede dokumenta, ki prinaša številne  novosti, še vedno potekajo. Debata med predstavniki delodajalcev, delojemalcev, Zvezo društev upokojencev Slovenije in predstavniki ministrstva pa je vroča. Sindikati so pogajanja, ker predlagatelji ne popuščajo pri dvigu starostne meje za upokojitev na 65 let, za nekaj časa celo zapustili.

Končni rezultat pogajanj bo znan konec meseca, ko bodo pogajalci javnosti predstavili končni predlog. Nekateri menijo, da bo ministrstvo precej popustilo, po drugi strani pa premier Pahor zatrjuje, da pri dvigu starostne meje vlada ni pripravljena popustiti.

A če bo reforma na koncu samo kozmetični popravek na slabše, bodo velike težave, opozarjajo poznavalci. Če lahko dvomimo v samo vsebino reforme in se sprašujemo, ali zares ponuja najboljše rešitve, pa je namreč dejstvo, da se pokojninska blagajna sesuva, neizpodbitno.

Že res, da uradno posluje izravnano, a se izplačila izidejo samo zato, ker mora sredstva, če jih ni, zagotoviti državni proračun. Ta letno prispeva že 1,3 milijarde evrov letno. V pokojninski blagajni se sicer letno obrne 4,7 milijarde evrov.

Bo pokojninska reforma uspela, kaj nas čaka potem in kakšni pogoji za upokojitev veljajo sedaj?
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hendikep
21. 01. 2010 19.40
banda nesposobna z naši hrbtov redno vsak mesec pobirate denar za vse prispevke zdaj pa boste govorili da ni denarja seveda ga ni ker vaši nesposobni riti ni mogoče nafilat vse vas treba na goli otok poslati in vse vaše premoženje pobrat pa bo zadosti denarja da se lahko že prej upokojimo dokler bomo imeli same nesposobneže bo vedno tako in vedno nam bojo neki kazi ekonomisti pamet solili za vas bando ni drugega kot kramp in lopata in orang gorjača za veči učinek.
zulj001
21. 01. 2010 16.01
Pokojninska blagajna je prazna zato ,ker so sredstva, ki smo jih v pokojninski sklad nakazovali v biši Jugoslaviji,že zdavnaj zapravili komunitični veljaki.Seveda,med njimi so tudi nekateri naši ,ki nam še vedno kažejo "mesec v vodi".
rafael.m
21. 01. 2010 14.40
Če bi se skupno premoženje pravično prodajalo in bi šla sredstva v pokojninski sklad, kamor spadajo, če bi se z njimi dobro gospodarilo, če,če,če...bi bile dobre pokojnine za naslednjih 100 let zagotovljene. Ker je bilo pa vse pokradeno, bodo nasrkali predvsem naši potomci. Samo da takrat ob taki množici revežev ne bo denarja za socialne podpore.
snupy1
21. 01. 2010 13.38
+1
Delali bomo vse do smrti. Če se nas usmilijo, nam pol res nau treba. Lohka pa zakon tko spremenijo, da bomo še pol moral na šiht hodt.
simevlado
21. 01. 2010 12.39
ukint je treba pa ljudem nakazat bruto na račun pol pa naj se vsak sam znajde kam bo denar vlagal in šparal ne pa da ti mafija krade :)
kolcamož
21. 01. 2010 10.07
sledi nam totalna sprememba življenskega sloga, vsi na kmete,razdelite nam kmečko zemljo........preživet bo treba, ampak si ljudje še kar zatiskamo oči
petdan
21. 01. 2010 09.57
Delavcem se izgleda niti ne sanja kaj in koga vse morajo s svojim delom prehranjevati. Če ne bomo prerezali birokracije vsaj na polovico, potem nobena reforma ne bo prinesla pozitivnih rezultatov.
0601
21. 01. 2010 09.46
Dej no dej... delavci so vso svojo delovno dobo plačevali v svoj fond za penzijo.. zdaj pa tega denarja ni več... ja zakaj le ne. Ker so stalno kradli iz tega fonda... zdaj pa denarja ni več... krivi so pa upokojenci??? In MI smo nasr.kali, da bomo dlje delali, zato, da si Golobiči, Pahorji, in ostala pred njimi in pred predhodniki kupujejo jahte in odpirajo podjetja v tujini!! TAM JE TA DENAR!!! Politiki naj lepo živijo s 1000€/neto.... ostalo pa se naj vrača v pokojninski fond. Pa bo vse vredu!!!!
LomilkaSrc
21. 01. 2010 09.36
Denar , ki bi moral biti v pokojninski blagajni manjka zaradi tega ker nekatera podjetja niso plačevala prispevkov. Torej si ga je nekdo prilastil. Zakaj država v tem primeru nič ne ukrene. Kadar nekdo od navadnih državljanov pozabi vplačati POL eura , mu hitro pošljejo iztirjevalca na vrata.
LomilkaSrc
21. 01. 2010 09.32
Ljudje božji. Kradite zdaj in čim več. Prispevke plačujete zato da se nekateri lepo znuznejo roki pravice , vi pa na koncu dobite drobiž
Brabus
21. 01. 2010 08.00
Me ne morejo prepričat.Če talajo na lepe oči pokojnine raznim kulturnikom, ki nikoli niso prispevali v pok. blagajno in to od 1000-2000€ ,potem naj nehajo jamrat in nam solit pamet , kako je blagajna prazna.
Geronemo
21. 01. 2010 07.41
Jah... prerekajmo se kdo bo za koga kaj delal, ob tem pa vsi lepo zavestno spreglejujemo desjtavo da se celotnemo delavskemu razredu godi neverjetna krivica, žalitev in kršenje človekovih pravic. Vsi bi radi bogateli ampak je matematično dejstvo da kjer je na eni strani denarja na pretek ga enostavno mora na drugi strani manjkati. Pri 2mio populaciji kjer je politika podkupljena, skorumpirana ter kapitalistično usmerjena pa je ta matematika še toliko bolj jasna. Ljudje, treba se je zavedati da trenutno delate najprej za državo potem pa zase. Pa še tisto kar vam ostane je v današnji situacijah in cenah vredno en dr*k. In to je življenje ki čaka prihodnje generacije pa če delajo še po smrti.
kokodajsar
21. 01. 2010 02.43
Najboljse je tistim ki so celo zivljenje na sociali, delajo poleg na crno in na koncu se drzavno penzijo dobijo!!! In to je BEDARIJA ko govorijo, da mi placujemo za starse in bodo nasi zanamci placevali za nas!!! Po tej logigi bi morali PRVI vplacevalci v pokojninski sistem placevati za GENERACIJO UPOKOJENCEV "0" - ki pa verjetno ni dobivala pokojnin na lepe oci ne da bi nikoli ne vplacevali ALI??? >>>> IZ TEGA SLEDI, DA JE PRVA GENERACIJA VPLACEVALA SAMA ZASE - TAKO KOT MI VPLACUJEMO SAMI ZASE !!! Vendar sedaj nam dopovedujejo, da mi placujemo za to generacijo, ki dobiva zato, ker se je ta vsota vplacanega denarja raztegnila tudi na tiste, ki nikoli niso nic vplacevali (drzavne pokojnine) in na st. birokracijo na zavodu na penzijskem skladu, ki vsak mesec pozre lep kos pogace itd. ALI??? hehe
Buena Vita
20. 01. 2010 23.29
če bomo zmogli
srecnii
20. 01. 2010 23.08
Nimam kaj drugega za rečt, kot da so v SLOVENIJI SAMO ŠE BARABE NA PRESTOLU.
makajjezvami
20. 01. 2010 21.40
Po moje bi moral imeti vsak pravico se odločiti ali bo njegov denar šel v pokojninsko blagajno ali mu bo izplačan. Slednji seveda ne bi bili upravičeni do državne pokojnine.
bnam 2707
20. 01. 2010 21.08
Ja slabo kaže.Država poka po šivih,eni se pa še kar hecajo.Žal so to tisti,ki bi morali z vso resnostjo razmisliti kaj bo,ko bo.Slovenska politična in gospodarska maklatura je dodobra zavozila državo.Še malo,pa bo pav ostal brez perja,tak kot v resnici je.Nobena reforma tega ne more rešiti.to je utopija.Že sedaj ni dovolj delovnih mest,kako bodo potem podaljševali delovno dobo.To je zgrešeno do konca!Obsoja pa rešitev,samo zanjo je treba narediti smele korake,kar pa naši politični oligarhi niso zmožni,ker jih bolj skrbi njihova rit.
ivo55
20. 01. 2010 20.20
Ne reforma navadna barabija se temu naklepu reče! Zakaj se nam prisilno jemlje prispevke, če sme kdo govoriti, da ne bomo deležni upravičenj po garantni shemi? In čemu jih po tej logiki naj še kdo sploh naj plačuje? Zagovornikom take strategije močno brenči v glavi - ali od neznanja, alkohola, kokaina ali preproste nemoralne sprevrženosti uma. Presodite sami.
miha040
20. 01. 2010 18.52
kje je denar naj povejo saj so delodajalci vplačevali prispevke, sicer me pa sploh ne čudi saj večina državnih firem sploh ni plačevala pokojninskega zavarovanja npr steklarna rogaška...pri nas je vse zgrešeno in to vlada ne jemlje resno..če je nekdo vplačeval 40 let oz firma si zasluži penzijo..Die_Gottesliebe 20.01.2010, 18:15 saj vi važno tudi če samo 267 mesečno pomisli da se to vplačuje 40 let, penzijo sigurno ne boš dobival toliko časa kot si delal!!!!!!
Uroš Palhartinger
20. 01. 2010 18.15
Lani sem od delodajalca dobil podatke o mojih plačanih prispevkih v pokojninsko blagajno v letu 2008. Plačanih je bilo 3.200 EUR, kar pomeni da sem mesečno v pokojninsko blagajno prispeval borih 267 EUR mesečno... Se pravi da sam vzdržujem slabega 1/2 upokojenca, če upoštevamo tistih minimalnih 562 EUR, potrebnih da človek sploh lahko preživi... In če upoštevamo, da za 100.000 zaposlenih v Sloveniji že leta nihče ne plačuje za pokojninsko zavarovanje res ne razumem kako lahko sistem še podpira tretjo generacijo priviligiranih prejemnikov partizanskih pokojnin...