Gospodarstvo

Trump pred nabito polno dvorano: ZDA postavljam na prvo mesto - kot bi morali drugi voditelji na prvo mesto postaviti svoje države

Davos, 26. 01. 2018 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab/STA/U.Z.
Komentarji
439

Forum v Davosu je nagovoril ameriški predsednik Donald Trump in poudaril, da "najprej Amerika" ne pomeni "samo Amerika". Še vedno pa odmevajo besede bogataša Georga Sorosa, ki je napadel tako Trumpa kot gigante informacijske tehnologije, ki da so se iz inovatorjev prelevili v zaslužkarje, ki povzročajo težave.

Forum v Davosu je nagovoril ameriški predsednik Donald Trump. Govor je začel s poudarkom, da je v Davosu zato, da predstavi interese ameriškega ljudstva in zagotovi, da je ena od prioritet ZDA, da pomagajo graditi boljši svet.

Dvorana, ki lahko sprejme okoli 1800 ljudi, je bila v času njegovega govora nabito polna, kar ni presenetljivo, saj je njegov govor najbolj "vroče dogajanje" letošnjega Davosa.

Trumpov govor je uvedel šef foruma Klaus Schwab, ki je dejal, da mora svet vzpostaviti uravnotežene družbene pogodbe ter okrepiti mednarodno sodelovanje na področju teorirzma in migracij. Za Trumpa pa je dejal, da je pogosto žrtev pristranskih napačnih interpretacij, kar je med Trumpu nenaklonjenim občinstvom sprožilo nekaj negodovanja.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob zaključku Svetovnega gospodarskega forumu v švicarskem Davosu opisal, da ameriško gospodarstvo pod njegovim vodenjem znova cveti in da so ZDA "odprte za posel".
Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob zaključku Svetovnega gospodarskega forumu v švicarskem Davosu opisal, da ameriško gospodarstvo pod njegovim vodenjem znova cveti in da so ZDA "odprte za posel". FOTO: AP

Na začetku govora je Trump opisal svoje dosežke in dejal, da so ZDA odprte za posel. Želijo si vlaganj in čas za to še nikoli ni bil boljši, je poudaril in izpostavil davčno reformo, ki je izboljšala gospodarsko okolje v ZDA. Po njegovem so "ZDA spet konkurenčne", konec je tudi nepotrebne in nepomembne regulacije.

"Ustvarjamo okolje, ki privablja kapital. ZDA so država, kjer lahko inovirate, ustvarjate, gradite. Verjamem v ZDA in vedno bom interese ZDA postavljal na prvo mesto, kot bi morali to početi tudi voditelji drugih držav. Ampak "najprej Amerika" ne pomeni "samo Amerika". Ko rastejo ZDA, se to pozna povsod."

Trump v govoru pravzaprav ni povedal nič novega, govor je bolj kot na kakšen jezen obračun s svetom, ki so ga pričakovali nekateri, spominjal na PR sporočilo o trenutnem stanju v ZDA. Je pa Trump izven uradnega nagovora nekoliko zamahnil po medijih, dejal je, da "dokler ni postal predsednik, ni vedel, kako zlobni, napadalni in lažni so lahko mediji".

Dejal je, da podpira vse poštene globalne pobude. Je za svobodno trgovino, a ta ne sme nikogar izkoriščati. Pri tem je izpostavil krajo intelektualne lastnine in dejal, da se na trgu pojavljajo "predatorske taktike". Dejal je, da mora biti v trgovini višja stopnja integritete, vzpostaviti je treba sistem, ki bo deloval za vse. "Z vsemi želimo bilateralne trgovinske dogovore, ki morajo biti pošteni."

"Vlagamo tudi v obrambo, ker rast ne more obstajati brez varnosti," je še poudaril Trump in tudi druge pozval, da k obrambi prispevajo "svoj delež". Kot nevarnosti je izpostavil džihadistične organizacije, Severno Korejo, Iran ...

Izpostavil je, da ZDA vodijo koalicijo, ki se bori proti teroristični organizaciji ISIS. "Veseli me, da lahko povem, da so ostali že skoraj brez vsega zasedenega ozemlja". Dejal je tudi, da si bo prizadeval, da Afganistan nikoli več ne postane gojišče teroristov: "Ko gre za vprašanje terorizma bomo storili vse, da zaščitimo svoje ljudi."

Dejal je, da ZDA ostajajo vodilna sila, da pa je njihov migracijski sistem zastarel. Zagotoviti je treba, da bo pred prihodi preverjeno, kako lahko ljudje prispevajo k družbi in skrbijo sami zase.

"Ko se ljudje čutijo pozabljene, se svet začne lomiti," je še opozoril Trump in zbrane pozval, da morajo narodi delovati za skupne cilje. "Ste voditelji na svojih področjih. Vsak od vas ima moč, da spreminja srca, prihodnost in vaše države. S tem pa pride tudi odgovornost do ljudi, ki so vas ustoličili. Izkoristimo torej naše glasove za naše ljudi, da bodo lahko zaščitili svoje družine, zgodovino, sanje. V ZDA to že počnemo. Naša prihodnost je svetla." Voditelje je pozval, da to prihodnost gradijo skupaj in se zahvalil "vsem delovnim ljudem", ki so tisti, ki države dejansko delajo velike.

IT giganti od inovatorjev do kreatorjev problemov

Ob Trumpovem govoru pa v Davosu še vedno odmeva tudi sinočnji govor bogataša madžarskih korenin Georgea Sorosa. Ta se je lotil tako "mafijske države", ki jo po njegovem skušajo ustvariti nekateri politiki, vključno s Trumpom, ki pa mu "to preprečujejo ustava, institucionalni ustroj države in živahna civilna družba", kot gigantov informacijske tehnologije. 

Soros, ki mu sicer številni, vključno z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, očitajo, da po svetu preko svoje fundacije spodkopava tradicionalne vrednote, je prepričan, da je "odprta družba na preizkušnji": "Trenutek, v katerem se nahajamo, je precej kritičen. Naš cilj mora biti ne le, da zaščitimo dosežke demokratične družbe, ampak tudi vrednote odprte družbe."

Dejal je, da pričakuje demokratični preboj, Trumpa pa označil za grožnjo svetu, a tudi kot začasni fenomen, ki bo izginil do leta 2020 ali še prej. Ocenil je, da je Trump "brilijantno zmotiviral svoje podpornike", da pa je na vsakega podpornika ustvaril tudi veliko število enako motiviranih nasprotnikov.

Podobno ostro se je Soros lotil tudi tehnoloških gigantov. IT podjetja je obtožil "monopolističnega vedenja". "Ta podjetja so pogosto igrala vodilno vlogo, ko gre za inovativnost. A ko so se prelevila v velike sesteme, postajajo ovira inovativnosti in ustvarjajo probleme, ki se jih šele zdaj zavedamo."

Dejal je, da IT podjetja delujejo podobno kot podjetja, ki so v preteklosti kopala rudo ali črpala nafto, le da so ta izkoriščala fizično okolje, IT platforme pa izkoriščajo družbeno okolje. "Še posebej družbena omrežja vplivajo na to, kako ljudje razmišljajo in kako se vedejo, brez tega, da bi se sploh zavedali, kako velik je vpliv."

Facebook in Google je obtožil, da sta si prisvojila večino spletnega oglaševalskega kolača, da bi obdržala dominantno vlogo pa morata zdaj širiti lovke svoje mreže in storiti vse, da ujameta še več posameznikove pozornosti. Ob velikih zaslužkih pa se ta podjetja izogibajo vsakršni odgovornosti, je še dejal Soros, ki meni, da se IT giganti sprenevedajo, ko pravijo, da so le "distributerji informacij".

Opozoril je, da se "v digitalni dobi s človekovo pozornostijo dogaja nekaj škodljivega in morda nepopravljivo napačnega". Izrazil je tudi zaskrbljenost, da bi se povezali avtoritarni režimi in IT giganti ter ustvarili sistem korporativnega nadzora, povezanega z državnim nadzorom, rezultat pa bi bil hujši kot sta si ga kadar koli predstavljala celo Aldous Huxley ali George Orwell.

Da se z ameriškimi IT podjetji povezujejo politiki, ki kažejo avtoritarne tendence, ga ne preseneča. Dikratorji pač vedno želijo izboljšati metode nadzora, je opozoril in dodal, da internetni monopolisti ne kažejo nobenega interesa, da bi družbo zaščitili pred svojim škodljivim početjem.

Bitcoin se ne bo obdržal

Med odmevnejšimi četrtkovimi nastopi, je bil tudi nastop z Nobelovo nagrado nagrajenega ekonomista  Roberta Shillerja, ki je ocenil, da kriptivalute ne bodo postale stalnica v globalnem finančnem sistemu.

Po njegovem je bitcoin "res pametna ideja", vendar pa jo vidi kot eksperiment, ki se ne bo obdržal.

Shiller je med tistimi, ki so že pred časom napovedovali padec vrednosti bitcoina, katerega vrednost je nato pred božičem zares kar precej zanihala.

Shillerjeva ocena prihaja v času, ko vse več vlad razmišlja, kaj storiti s kriptovalutami. Medtem ko eni razmišljajo, da bi jih povsem prepovedali, bi jih drugi regulirali. Britanska premierka Theresa May pa je v Davosu dejala, da jo skrbi predvsem dejstvo, da so kriptovalute tako uporabne za kriminalno podzemlje.

Cerar: Konferenca je naslovila prave svetovne teme

Cerar je pot v Davos izkoristil tudi za vrsto dvostranskih srečanj. O situaciji na Balkan je govoril s premierjema BiH in Črne gore, z irskim premierjem pa sta v daljšem pogovoru naslovila evropske teme - od finančne perspektive, evropske monetarne unije do migracij in gospodarskega sodelovanja. Srečal se je tudi s kanadskim premierjem in kanadsko zunanjo ministrico, s katerima je spregovoril predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja. Krajša srečanja pa je imel tudi s francoskim predsednikom, premierjem Estonije, srbskim premierjem, albanskim premierjem ter predsednikom makedonske vlade. Govoril je tudi s predsedujočim Svetu EU ter posebnim pogajalcem EU za brexit.

Prav je, da je Slovenija letos na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu aktivno sodelovala z udeležbo na najvišji ravni, je ocenil premier Miro Cerar. "Konferenca je naslavljala tiste prave, najbolj aktualne svetovne teme, ki so pomembne tudi za Slovenijo - prvič, kako zagotoviti vzdržno rast in s tem povečevanje blagostanja, drugič, kako pomagati socialno šibkim, torej dosegati socialno pravičnost, in tretjič, kako ohraniti naš planet čist in zelen, torej kako nasloviti vprašanje podnebnih sprememb," je dejal.

Po njegovi oceni je pomembno, da se je v Švici slišal tudi glas Slovenije. "Izpostavil sem, da mora Evropa skupaj s Slovenijo ob varovanju svojih interesov varovati svoje vrednote, to so demokracija, solidarnost in vladavina prava," je poudaril. "Evropa je pomemben svetovni dejavnik," je dejal in dodal, da lahko stara celina ponudi dober zgled tako socialnih držav kot meddržavnega sodelovanja. "To moramo razvijati naprej, obenem pa moramo biti konkurenčni, kar pomeni, da moramo razvijati nove tehnologije," je nadaljeval. A vsaka modernizacija, tudi digitalizacija, mora imeti človeški obraz in smoter. "Treba je zagotoviti večjo vključenost ljudi, nevladnih organizacij, znanstvenih inštitucij in drugih deležnikov zasebnega in javnega sektorja. Le tako lahko svet doseže trajnostne cilje, ki si jih je zadal z agendo 2030," je poudaril premier.

Kot pravi, ga veseli Trumpovo pojasnilo, da njegovo vodilo Amerika na prvem mestu (America First) ne pomeni izključevanja drugih oz. trdega izolacionizma, ampak bodo ZDA ob tem težile k dobremu sodelovanju z drugimi državami in pomagale reševati svetovne probleme. "Samo upamo lahko, da se bodo te napovedi v prihodnjih mesecih udejanjale. Interes EU namreč je, da ostane ekonomsko, politično in drugače povezana z ZDA," je dodal. Je pa v Trumpovem govoru pogrešal omembo ključne teme, ki so se je v Davosu dotaknili praktično vsi ostali - podnebnih sprememb.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
27. 01. 2018 15.41
+2
Na koncu bodo vsi dosedanji nasprotniki, Trumpu, pred noge polagali cvetje in rdeče tepihe, padali na kolena.
nikhrast
27. 01. 2018 16.47
... padali od smeha, prav imaš. Še noben predsednik ni poskrbel za toliko smeha.
brabusednet
27. 01. 2018 15.05
+1
On se pa za obrazne gube in solarije nič ne sekira,kot naš klovn.
Pravi?na
27. 01. 2018 13.38
+0
TRUMP - karizmatičen, strokoven, učinkovit, izpolnjuje predvolilne obljube - pravi predsednikj
krtofl
27. 01. 2018 15.30
+0
sem slišal da golta plave tabletke pa cuka pa ruka pa misli da ga ima not...
nikhrast
27. 01. 2018 16.50
Bomo videli kaj bo rekla Stormy na Jimmy Kimmel Showu. ...kako jo je lovil po sobi in šeškal po riti s Forbes revijo.
cool1
27. 01. 2018 12.21
+0
Da moraš svojo državo postaviti na prvo mesto, to je jasno vsem predsednikom na svetu. Vendar to postavljanje na prvo mesto je lahko zelo različno. Trump ve, da se je takrat zagovoril, ker ni mislil nič , ko je rekel ,,America first,, to ni mislil tako , kot zdaj interpretira in razlaga, pač pa je mislil to tako : Amerika prva , potem pa če ostane kakšna drobtinica jo dobite vi, ali pa bo itak konec z vami. Tako je on to mislil , vsi to vemo in on tudi ve, da mi vemo....Zastonj se zdaj izgovarja in razlaga....če pa so klimatske spremembe izmišljotina, potem vas vprašam zakaj je America pod vodstvom Trumpa izstopivala iz sporazuma o klimatskih razmerah našega planeta. Zato ker je America največji onesnaževalec planeta poleg Kitajske....to vsi vemo in ni nikakršna izmišljotina. Tako je to !
M_teorija
27. 01. 2018 11.55
-1
Opozorila na klimatske spremembe so čista izmišljotina. Katrine, požari, ekstremne vročine, ekstremni mrazi po ZDA so čist slučajne. Še naprej veselo vrtati nafto v mehiških zalivih, lomiti skrilavce za pridobivanje energija do onemoglosti, proizvajati čim več metana s proizvodnjo hormonskega goveda, nabijati davke na pridobivanju alternativno pridobivanje energije
Kollerik
27. 01. 2018 13.38
+1
...sem samo pogledal čez okno... 27. januar, zunaj spet sonček, plusa na termometru...marjetice so že v cvetu in še kaj... pa res...klimatske spremembe so "čista izmišlotina"....
plotter123
27. 01. 2018 11.50
+1
ameri porabijo 450 mrd dolarjev na leto samo za nakup kokaina to je bilo včeraj na NATIONAL GEOGRAFIC in prosim ne briši admin ..to so njihovi uradni podatki, raje si poglej oddajo o EL Chapu...torej gre za najbolj zadeto nacijo na svetu
cool1
27. 01. 2018 12.23
+3
In ta nacija onesnažuje in zastruplja planet v nepredstavljivih dimenzijah , planet na katerem živiva tudi midva in naši otroci bodo, če bodo lahko !
M_teorija
27. 01. 2018 11.40
+2
Nobenih dokazov ni da hormonsko pridelana hrana škodi. Izvolite Donija za predsednika to dokazuje!?
M_teorija
27. 01. 2018 11.35
+2
Kim se odpira v svet od podedovane izolacije, Doni pa se gre izolacijo ZDA. To bo državi dolgoročno pa res pomagalo!?
M_teorija
27. 01. 2018 11.32
+2
Svojim kavbojem lahko govori eno drugo pa dela. Pri drugih ne pali, da jih za hrbtom šikanira v faco pa jim pravljice pripoveduje!?
cirenij
27. 01. 2018 10.38
+1
Ja, samo Amerika. Pa 40 milijonov klošarjev v tej opevani deželi. Pa saj američani niso imeli izbire. Hillary enaka ali še slabša. Pregovor pravi, da je lahko s polno r..........s.................
Apostol1
27. 01. 2018 09.52
+1
Ponavljati kot papiga samo Amerika ,samo jaz je temelj bedakov , na primer če sosed spelje kanalizacijske odplake na sosedov vrt in reče najprej jaz nato sem pa odprt za dialog in sosed se bori z umazanijo in z vsem mogočim zardi takega soseda, Ravno tak je pa Trump , najprej jaz in moja denarnica , pa če vse okoli njega pobere ,potem Amerika pa če cel svet mora zardi njegove okoljske politike trpeti od poplav do suš in tako naprej . mislim da je to trenutno najnižja točka v kateri kaže Amerika svoj obraz ostalemu svetu ,nižja je še samo kakšna uničujoča svetovna vojna in to vse po zaslugi Donalda Trumpa , prej ko bo Ameriški narod to spoznal bolje za njega in ves svet , žal pa je tudi v Ameriki ogromno ovc kot je pri nas na primer Trumpet.
Mega100
27. 01. 2018 11.29
+0
Apostol pojdi pred znak CNN se kljanati.....ker njihov si suženj.
plotter123
27. 01. 2018 11.30
Kollerik
27. 01. 2018 13.38
+1
nikhrast
26. 01. 2018 22.55
-1
Zanimivo kako se je Stormy Daniels smejala pri intervjuju. Jasno, dobila je $130 tisoč od Trumpovega odvetnika, zdaj more biti tiha, popularnost se ji je dvgnila, zdaj dobi v Las Vegasu v strip klubu $75 tisoč za eno noč. Pa na Jimmy Kimmel Showu bo. Pa Nikki Haley, ambasadorka pri UN, vehemantno zanikuje da je ima afero s Trumpom. Uboga Melanie, dobrega odvetnika bo morala dobiti, pa kakšno knjigo napisati, pa bo tudi kasirala milijone.
sandi101
26. 01. 2018 18.47
+4
Res ga občudujem, zaveden američan, ne pa naš Cmerar in Borat kot iz risanke, A je to! Zato tudi smo tam kjer smo...
paxvobiscum
26. 01. 2018 19.37
+5
Fajn, da trumpa iskreno občuduješ. Tudi on tebe občuduje in ima še velike načrte s tabo.
komarec
26. 01. 2018 22.53
+7
"Zato tudi smo tam kjer smo." Ja meni je tu prav fajn. Ogromno je držav, kjer je veliko boljše a tudi držav kjer je veliko slabše. Naprimer Argentina, nekoč so ljudje odhajali tja, danes se jih pa veliko vrača, nam solit pamet.
komarec
26. 01. 2018 22.55
+6
sandi pot pod noge, pa v svet in ti bo kmalu spet všeč domovina.
sllaa
27. 01. 2018 09.26
+0
sandi101....točno tako, mi imamo same nesposobneže v politiki..
WhatDoYouCare
26. 01. 2018 18.29
+32
Hahaha. Soros podjetja označuje za zasluškarje. Glede na to da je on prišel do denarja s kriminalom in podlimi potezami je zanj najbolje, da se zakoplje 2 m pod zemljo. Človeštvu bo naredil uslugo. Milijoni so izgubili prihranke na bankah ko je ta podlasica sesula bančne sisteme Velike Britanije in številnih revnih držav. Sam je pa preko noči s hinavskimi potezami pridobil milijardo evrov na račun ljudi, ki so vse izgubili. Kriminalec na kvadrat.
komarec
26. 01. 2018 22.57
+3
plotter123
27. 01. 2018 11.31
Kollerik
27. 01. 2018 13.38
Ni_Nicka_76
26. 01. 2018 18.04
Sam, da ni zicev zmanjkal? :)))))
Ka pa mislis
26. 01. 2018 17.57
+1
Moral bi reci samo amerika. In da pistite ostali svet na,miru.
Odrešenik666
26. 01. 2018 17.50
+1
Slovenija first. Zato ti starcek se zase brigaj.
Mega100
27. 01. 2018 11.31
+1
Migranti first...kaj ne, svetnica Merkel...je dobila navodila od tega 666..tvojega.
PIKO6
26. 01. 2018 17.39
+5
Slovenski zet je cmerarja namerno ignorerov!
trumpet2015
26. 01. 2018 17.28
+15
Trump je jasno povedal povampirjeni globalistični eliti to, kar jim gre, prav gotovo ne bomo poslušali Drunkerja, ki hoče na novo uvoziti 3 milijone migrantov iz tretjega sveta, ker kot se je on izrazil, Europa brez njih ne bo preživela :) kar je seveda popolna liberalna norost. Zelenega goblina soroša pa ne bom več komentiral, me je kar groza ko vidim njegov obraz, kot kakšen posušen zombi iz filma Resident evil (Nevidno zlo)
BildiTheEmperor
26. 01. 2018 17.12
+23
Postaviti svojo državo na prvo mesto, to je za SLO levake fašizem, ker oni postavljajo na prvo mesto države iz katerih izhajajo. Sem so prišli samo plenit in uničevat
Ka pa mislis
26. 01. 2018 17.26
+3
nightifly
26. 01. 2018 17.33
-7
Kaj so vas placali, da take pisete al kaj ? A ni bil , se ga se spomnete, Tito v svojih govorih in dejanjih dovolj jasen ,ko je v vsakem govoru omenjal izgradnjo mocne Jugoslavije ? Omenjal delavski razred , vedno in vedno ponavljal, da je mladina bodocnost mocnedrzave , veliko povdarjal solstvo , izobrazbo ,,,,,obenem pa skrbel za mocno vojsko ,kar je pomenilo tudi dobro obrambo. No, danes Slovenija zmaguje lahko ,,,,,pardon , Bi lahko zmagovala na vseh podrocjih , ker zelo mocne vojske niti ne potrebuje , razen po protokolu NATA. Toda zgodilo se jenekaj. Socializem Slovencem cez noc ni vec bil vsec in so ga zamenjali za neoliberalizem . Kaj to pomeni m Da je clovek postal menjalno blago ,kot vsaka stvar,ki je podvrzena povpraev. ali ponudbi. To pomeni, da je postal iz subjekta -objekt. Skoda. Da pa imate vi korajzo imenovati nekoga levega fasista,,,,,,,,tu pa zasluzite eno mocno okrog uses. Pa ne samo to.
trumpet2015
26. 01. 2018 17.33
+4
levak ima vedno napačen vrstni red, vedno tempiran za samouničenje in dokončni propad : tipičen primer je SK, Venezuela in Slovenija. Zato je pa socializem vsepovsod propadel
fljfo
26. 01. 2018 17.38
+3
Oprosti night, oba veva, da Emperor pretirava...Ampak da, imamo levi fasizem in desni fašizem...Obema je skupno izključevanje (eni rasno, drugi družbeno), totalitarizem,represija nasprotno mislečih itd...itd...V bistvu se ta dva ekstrema ne marata, ker sta si sila podobna....Upam, da nas bo vedno več, ki bomo obsojali oboje....
Ka pa mislis
26. 01. 2018 17.41
-3
Levi fasizem je izum sektasev. To nikol ni obstajalo. To si lahk sam desni.
trumpet2015
26. 01. 2018 18.09
+8
neumnost, antifa je skrajna levica, to so levi fasisti, soroševi plačanci, nasilni razbijači in huligani, tudi nigtfly je eden izmed njih, zato pa grozi drugače mislečim z uporabo sile, to je tipično za ponorele antifovce, ki pretepajo ljudi samo zato ker ne delijo njihovega mnenja. Takšne bi moral admin brisati
Von_Clausewitz
26. 01. 2018 21.40
+1
"TheEmperor" s tvojim komentarjem se popolnoma strinjam. Dodal bi še glede desnice pa ste zavedni slovenci, ki pljačka svoj narod ! Tako, da ne vidim razlike le v tem, ko se eni definirate med leve oz. desne. e moj pacient
Kollerik
27. 01. 2018 13.39
+1
plačanci ala 100 nickini emperor spet trosijo svoje beddarije...