Gospodarstvo

Davčno prestrukturiranje potrjeno, gospodarstveniki so na nogah

Ljubljana, 27. 09. 2016 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

DZ je sprejel novele treh davčnih zakonov, od katerih si vlada obeta povečanje konkurenčnosti poslovnega okolja v Sloveniji. Med poglavitnimi spremembami sta preoblikovanje lestvice za odmero dohodnine in zvišanje obdavčitve podjetij. Gospodarstveniki so na nogah in prekinjajo dialog z vlado.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Davki
    02:08
    Iz SVETA: Davki
  • Iz SVETA: Gospodarstveniki so proti
    00:33
    Iz SVETA: Gospodarstveniki so proti
  • Iz 24UR: Potrditev sprememb
    02:34
    Iz 24UR: Potrditev sprememb

DZ je sprejel novele treh davčnih zakonov, od katerih si vlada obeta povečanje konkurenčnosti poslovnega okolja v Sloveniji, kar bo po pričakovanjih vplivalo na vzdržno gospodarsko rast in povečalo konkurenčnost države v svetu. Med poglavitnimi spremembami sta preoblikovanje lestvice za odmero dohodnine in zvišanje obdavčitve podjetij.

Mateja Vraničar Erman
Mateja Vraničar Erman FOTO:

Novela zakona o dohodnini prinaša pomembno spremembo dohodninske lestvice, tako da se bodo razbremenile plače nad 1,64-kratnikom povprečne plače, je dopoldne v razpravi povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Med sedanjim drugim in tretjim razredom se bo uvedel nov davčni razred s 34-odstotno stopnjo davka, ki bo veljala za neto davčno osnovo med 20.400 in 48.000 evrov, stopnja davka v četrtem razredu, kamor se uvrščajo zavezanci z neto davčno osnovo med 48.000 in 70.907 evrov, pa se bo znižala na 39 odstotkov. S tem se blaži progresivnost veljavne lestvice za odmero dohodnine, ki je nekonkurenčna, je dejala Vraničarjeva.
Ostaja pa najvišji razred pri dohodnini s 50-odstotno obdavčitvijo za tiste z neto davčno osnovo nad 70.907 evrov.

Novost je še posebna davčna obravnava za nagrade, ki jih zaposleni v podjetjih prejemajo enkrat letno na podlagi poslovne uspešnosti, kot so 13. plače in božičnice. Za izplačila do višine 70 odstotkov povprečne plače po novem ne bo treba obračunati dohodnine.

Spremembe se uvajajo tudi za tiste z nižjimi prejemki, in sicer se dohodkovni prag za upravičenost do višje dodatne splošne olajšave zvišuje za 300 evrov na 11.166,37 evra. Po besedah ministrice gre za približno 20.000 zavezancev, predvsem prejemnikov minimalne plače. Višina splošne olajšave kot tudi dodatne splošne olajšave ostaja na ravni iz leta 2016.

Poslanske skupine vlado pozivajo k ukrepom za razbremenitev stroškov dela

V večini poslanski skupin so te rešitve načeloma podprli, a skorajda vsi po vrsti vlado pozivali k bolj odločnim ukrepom v smeri razbremenitve stroškov dela, še posebej tistih z nižjimi prejemki. Da predlagane spremembe še ne pomenijo konca iskanja rešitev za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, je obljubila tudi Vraničarjeva, ki nove ukrepe napoveduje v prihodnjem letu.

Davčni dolg
Davčni dolg FOTO: Thinkstock

Spremembe pri dohodnini bodo povzročile izpad proračunskih prihodkov v letu 2017 za 106 milijonov evrov, v letu 2018 pa še za dodatnih 200.000 evrov. V večji meri se bo ta izpad nadomestil z zvišanjem davka od dohodkov pravnih oseb z veljavnih 17 na 19 odstotkov.

Ni pa vlada posegala v olajšave, zaradi katerih je efektivna davčna stopnja nižja od zakonske. Kot so v razpravi poudarjali poslanci koalicije, se bo efektivna davčna stopnja zvišala z 11,5 na 13,2 odstotka, s čimer se bo Slovenija v primerjavi z ostalimi državami EU še vedno uvrščala med tiste z nižjo obdavčitvijo dobičkov podjetij.

V opoziciji so dodatnemu obremenjevanju gospodarstva nasprotovali. V SDS so tako predlagali, naj se zvišanje stopnje davka odloži do leta 2019, ko pričakujejo, da bo o tem lahko odločala že nova vlada. A DZ dopolnila ni sprejel.

DZ je sprejel tudi novelo zakona o davčnem postopku, ki prinaša vrsto novosti in poenostavitev za davčne zavezance ter dodatnih možnosti za lažje plačilo davčnega dolga.

Poslanci so kot najbolj dobrodošlo novost pozdravljali predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost, ki jih bo Finančna uprava RS (Furs) pošiljala vsem prostovoljno vključenim v obvezno pokojninsko zavarovanje, kot so denimo samozaposleni in kmeti. Da pa bodo ti zavezanci prejeli predizpolnjen obračun prispevkov, morajo s Fursom poslovati prek njegovega portala eDavki.

Novost je tudi zamik roka plačila davkov in prispevkov za pet dni po izplačilu plač. S tem se bo zavezancem omogočilo večjo likvidnost in torej lažje plačilo davkov in prispevkov. Zamik bo veljal tudi v drugih primerih plačila davkov z davčnim odtegljajem.

Novela zakona o davčnem postopku prinaša tudi dodatne možnosti za lažje plačilo davčnega dolga. Davčni organ bo namreč lahko v primerih poenostavljene prisilne poravnave dovolil obročno plačilo davka v največ 60 mesečnih obrokih. Da bi zavezance spodbudili k prostovoljnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti, pa se bosta pri višini obrestnih mer upoštevali teža kršitve ter okoliščina, ali je zavezanec kršitev odpravil sam ali pa jo je ugotovil davčni organ.

Plačevanje davkov
Plačevanje davkov FOTO: Thinkstock

Razburjeni gospodarstveniki prekinjajo dialog z vlado

Ob tem pa so predstavniki petih gospodarskih združenj pred parlamentom s skupno izjavo znova poudarili, da predlagana mini davčna reforma zanje ni sprejemljiva. Poslance so pozvali, naj davčno prestrukturiranje zavrnejo. DZ je vmes predlagane zakone sprejel, v tem primeru pa so gospodarstveniki napovedali prekinitev pogovorov z vlado in protestni shod.

Kot je v imenu predstavnikov Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter Kluba slovenskih podjetnikov SBC poudaril predsednik obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh, so si ključni predstavniki gospodarstva več mesecev prizadevali z argumenti prepričati vlado, naj bo davčna reforma odločna, razvojna in pravična. "Ugotavljamo, da vlada naših argumentov ni upoštevala. Pri tem se je sklicevala na javnofinančno konsolidacijo, zaradi katere menda ni mogoče storiti nič več," je dejal.

"V kolikor bo danes davčno prestrukturiranje potrjeno v državnem zboru, ne vidimo smisla o nikakršnih nadaljnjih pogovorih s predstavniki vlade in ministrstev o davčni reformi, dokler ne bodo z vladne strani na papirju podana jasna izhodišča za odločno, razvojno in pravično davčno reformo," je še poudaril Meh.

Ker so poslanci na glasovanju davčne spremembe potrdili, bodo gospodarstveniki glede na njegove napovedi izpustili že sredin sestanek, na katerega sta jih povabila pristojna ministra Vraničar Ermanova in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob tem je Meh ponovil, da je "ulica enaka za vse", in dodal, da so danes že prvič na ulici. "Pozivamo poslance k pravičnosti, da nam ne bo treba kmalu spet na ulice," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
30. 09. 2016 16.41
+2
Pravzaprav grozno, kaj levica dela iz Evrope. Nabili so nam davke, privlekli muslimane, uničili gospodarstvo.... Saj ni čudno, da vse več članic EU gleda proti desnici, celo naš gologlavi jastreb ima več podpore kot vse tri vladajoče stranke SKUPAJ.
Shisui
30. 09. 2016 16.37
+2
Bravo Slovenija, po stopinjah vseh propadlih socialistićkih držav.
nikhrast
28. 09. 2016 16.30
-2
Čuden plačilni sistem v Evropi, mesečne plače, pa božičnice, pa trinajsta plača..., plača se na uro, na leto, pa na pogodbo, zraven je pa lahko napitnina ali bonus, to se pa šteje isto kot plača. Kolikokrat ti pa plačajo na mesec, se pa zmeniš z delodajalcem.
Bojan-F
29. 09. 2016 16.09
-1
... in to v drzavah, ki poberejo za vec kot 10% tock glede na BDP vec dajatev kot Slovenija.
Uporabnik565636
28. 09. 2016 14.07
+3
Nekaterim ni jasno, da je za proračun najceneje, če so državljani zadovoljni in ni prevelike dohodkovne neenakosti. Ker ni stresa, prišpara zdravstvena blagajna, pa na cestah se ne ubijamo, ker ni prevelike dohodkovne neenakosti pa ni veliko kriminala. Če se spremeni en parameter, se spremenijo vsi.
Uporabnik565636
28. 09. 2016 14.01
-2
Ne vem zakaj se zdaj bunijo. A niso rekli, da jim inženirji v tujino bežijo, ker so njihove plače preveč obdavčene?
Bojan-F
28. 09. 2016 13.21
+1
Naj ponovim ...
Bojan-F
28. 09. 2016 13.22
+4
... zakaj nebi preslikali avstrijskega fiskalnega sistema? Baje so plače manj obdavčene, podjetja imajo idealne pogoje za delovanje, ... zakaj ne?
Uporabnik565636
28. 09. 2016 14.00
+2
Pri nas je management zanič, te bi morali dat na minimalca. Ideje so dobre, izvedba tudi, samo prodat pa ne zna skoraj noben. Naši bi kao propadli, če bi morali izplačevat avstrijske plače.
Bojan-F
29. 09. 2016 16.06
+2
Privatizacija je naplavila certifikatske lastnike in managerje ... v sami definiciji nezainteresirane za razvoj podjetij ... brez znanja jezikov ... brez znanja pridobljenega v resnih institucijah kot so bile pasje sole in ne v-vsako-vas-univerze.
resslovenka
28. 09. 2016 10.32
+4
Davki, davki....davki. Gor in dol. A res znamo samo to???? A se nihče več ne vpraša koliko ljudi sploh dela za to požrešni sistem? Ne za državo, za sistem? Koliko rodov bo plačevalo stoletno krajo in plenjenje in uničenje industrije na našem koncu? Krivci več ali manj znani, pa nikoli kaznovani? No ne, to je pa druga, nepomembna tema. In ravno ta drugorazredna tema nas je pripeljala sem kjer smo v Sloveniji! Cheers!
ONniON
27. 09. 2016 21.45
-2
v sosednja avstriji je pod pragom revščine leta 2015 živelo 13,9 % prebivalcev , še leta 2008 15,2 % a slabše kot leta 2007 ko je bilo 12 % in prej za v vednost
Shisui
30. 09. 2016 16.38
A si prespal globalno recesijo al' kako ti to nikakor ni jasno?
ONniON
27. 09. 2016 21.42
+2
v sosednji avstriji so z letošnjim letom uvedli davčno reformo zmanjšanje dohodnine in 55 % dohodnino na milijonarje , ne vem pa kako se bo to poznalo na zmanjševanju revščine,
nikhrast
28. 09. 2016 16.26
-1
Folk s dohodkami vseh vrst ne plačajo davkov, polno davčnih olajšav imajo, to so loopholes ki jih stalno iščejo finančniki in odvetniki, poglej Trumpa.
Mario71
27. 09. 2016 21.31
+8
ženska hodit ne zna, evra ne zna ustvariti, prišla iz šole v pisarno. Naj jo pošljejo na ulico za 1 dan če lahko ustvari 10 eur v 8 urah!....vi sam višajte davke...meni ne morete nič vzeti, super živim, nihče me ne pozna, imam pa vse..slovenija je super država za molzenje..navalite narod
Sandalphone
27. 09. 2016 20.50
+13
Levica pač ne želi imeti bogatih držaljanov. To niso njihovi volilci.
CitizenOfTheWorld
27. 09. 2016 21.14
+0
CyberWorm90
27. 09. 2016 21.17
+0
nwm komu so olajšali dohodnino : )) unim k majo 2 jurja plus plače al unim k majo 600 eu plače? : )))
Kollerik
28. 09. 2016 09.43
+2
Cyber.... zastojn se trudiš. Ta folk je tako butast, da mu ni pomoči. Ideološko farbanje je naredilo svoje... :)))
DeBill
27. 09. 2016 20.49
+9
ožemi, ožemi, ožemi, ožemi, ........
Borec21
27. 09. 2016 20.40
+25
Prišel bo dan ko bomo lahko imeli firmo registrirano kjer koli v Eu in to kmalu in tam plačevali davke ne glede na rezidenstvo in sedež bivanja. To se v Eu zakonsko ureja in bo slej ko prej uzakonjeno in takrat bo slovenija ena velika pogrebšna z ajavni sektor prov čakam t adan ko jim bo odklenkalo in s ebo treba za vsakega državljana borit kot za kupca in se bodo vloge zamenjale.......sam davkariji zanekrat kaple samo drek na možgane nimajo pojma da višjih plač ne more podjetje izplačati ker ni konkurenčno ne d ajih noče............kekci
DeBill
27. 09. 2016 20.49
+12
komaj čakam, samo ne vem, od česa bo JU sploh potem živela.
Uporabnik565636
28. 09. 2016 14.03
Glede na rezidentsvo že zdaj plačuješ davke. Zato se nekateri prijavijo v Monaco in tam plačujejo davke. Prijavi se v Avstriji pa tam plačuj davke, nobeden ti ne brani.
janezek123@gmail.com
27. 09. 2016 20.34
+8
Uvaja se 34 procentni davek... znižuje se na 37%.... hahaha. To je še vedno več kot 1/3 davka, poleg vseh prispevkov, ki se že itak plačujejo. Veste kaj? Za mene je vsak davek preko 25% ena navadna kraja!!! Kradete nam delavcem, ki delamo zato, da se podpirajo razni brezdelneži, kriminalci in mutivodiči, ki izkoriščajo sistem. Sigurno ni več kot 1/4 populacije delovno sposobne in si zasluži podporo. Ne more torej biti davek skupaj s prispevki večji od 1/4 zaslužka!
janezek123@gmail.com
27. 09. 2016 20.35
+5
V Švici dobiš od bruto plače ven vsaj 75% pa tudi, če imaš bruto 100.000 EUR. Pa še nisem slišal, da bi zato v Švici ljudje slabo živeli....
Uporabnik565636
28. 09. 2016 14.04
Zdaj pa odštej še zdravstveno zavarovanje :)
Uporabnik113089
27. 09. 2016 20.08
+18
Republika Beračija...Vraničarjeva je "debelih" pet dni ministrica in že struži davkoplačevalce. Štruklju in bratiji bo treba plačati napredovanja. Oni že 25 let napredujejo, država pa prav toliko časa nazaduje...Naj razume, kdor more in naj se reši, kdor se more...
Borec21
27. 09. 2016 20.42
+6
tud republika kmal več ne bomo še klošarji komaj berač biti bo luksus
blef
27. 09. 2016 20.05
+19
DDV naj znižajo nazaj na 20%...........podražili so nam življenje, če je bolje naj sedaj dajo nazaj. ...seveda ne to bo do konca, ob naslednji krizi še 2% gor in tako naprej....do sesutja in anarhije. Meni zgleda da gre v to smer.
Borec21
27. 09. 2016 20.42
+27
ddv na 16 % in 6 % prepolovit javni sektor pa smo zmagal
Cofar
27. 09. 2016 20.04
+10
ja kakšno davčno reformo pa pričakujete??? Sej ja žvimo v Sloveniji in temu primerne tudi davčne reforme ne :) raja... raja nej pa trpi al pa nej se presel v tujino. Basta!
masni
27. 09. 2016 19.57
-3
SDS IMATE VELIKO GLASOV MANJ VAM SPOROČAMO IZ SLUŽBE LIVARJEV, KI TRPIJO NA 1700 STOPINJAMI,SDS ZAUPALI SMO VAM SEDAJ PA ADIOS
Uporabnik981904
28. 09. 2016 08.16
+1
Saj sedaj nimaš SDS -a, Torej ti ni več težko na 1700 in 700. Zdrži in bodi zadovoljen - delaj pa tako da ti jutri ne bo kaj drugače
pop greznica
27. 09. 2016 19.50
+4
Namesto da poteka boj med zasebnim in javnim sektorejem bi se morali združiti in odf.. politike ki so to zakuhali
Sofijaaaaaa
27. 09. 2016 19.43
+16
treba nahranit JS....