Gospodarstvo

Davčni dolg vam lahko tudi odpišejo!

Ljubljana, 28. 05. 2009 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Fizične osebe imajo možnost odpisa ali odloga plačila davka. Vložite lahko vlogo za odlog, obročno plačilo, odpis ali delni odpis davka.

Dohodnino lahko plačate v treh obrokih.
Dohodnino lahko plačate v treh obrokih. FOTO:

Na Dursu pojasnjujejo, da to lahko storite v primeru, če bi se s plačilom ogrozilo preživljanje zavezanca in njegovih družinskih članov. V postopku se ugotavljajo dohodki, prihranki in premoženje zavezanca ter njegovih družinskih članov, lahko pa se upoštevajo tudi socialne razmere ter zdravstveno stanje zavezanca in njegovih družinskih članov. V tem primeru so v skladu z Zakonom o davčnem postopku lahko dovoli odpis, delni odpis, odlog plačila davka za čas do dveh let oziroma dovoli plačilo davka v največ 24-mesečnih obrokih.

Za davčne zavezance – fizične osebe velja še posebna vrsta obročnega plačila. V zvezi s tem zavezancu ni treba izpolnjevati nobenih posebnih kriterijev, zadošča zgolj vloga, v kateri izjavi, da davka ni zmožen plačati v enkratnem znesku in da ne more zagotoviti zavarovanja. Ustrezno temu je tudi število obrokov manjše kot v zgoraj omenjenem primeru obročnega plačila, in sicer se lahko dovoli plačilo davka v največ treh mesečnih obrokih. Najbolj znan primer tovrstnega obročnega plačila je plačilo dohodnine.

Več o tem in možnosti odloga plačila davka pa si lahko preberete na www.cekin.si

Ustrezne vloge lahko najdete na spletnih straneh Dursa.
Ustrezne vloge lahko najdete na spletnih straneh Dursa. FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tulibuli
29. 05. 2009 07.48
Pa ne nas farbat no! Odpišejo ja probajte pa bote vidl. Odpišejo ga samo nekaterim, katerim pa sami ugotovite, saj ni težko !!!
titovka
28. 05. 2009 20.52
kako bi dejal ivek iz grasuplega:ni vredno komentirati...potem ne bom komentirala!!!!!
erikon
28. 05. 2009 18.54
To je odlična novice za lopove in tajkune,najprej vse pokradejo,dvignejo ogromne kredite,pol pa vse prepišejo na ženo,se ločijo in razglasijo bankrot.Dolgov so rešeni,živijo pa najprej pod 'bivšo'sedaj ženino streho,ker nimajo kam drugam it. Bravo Slovenija,dokazali ste da je bolje bit lopov kot pa pošten človek
ankosir
28. 05. 2009 15.48
ALI KDO VE, DA V NAŠI ZAHOJENI DRŽAVI ZASTARAJO VSE TERJATVE FIZIČNIH OSEB DO POVZROČITELJEV (lopovov) , v 10 letih..... in to samo do vrednosti 20.000 evrov..(za male ljudi). Nad 20.000 evrov, ne zastara nikoli BANDA KAPITALISTIČNA
BananaPoslanec
28. 05. 2009 15.27
Mali človek od tega nebo imel nič.To je samo olajševalna okoliščina za tajkune.
minnaema@yahoo.com
28. 05. 2009 15.24
....&....strahovita INkoherenca se dogaja med državljani, ki združujejo plačano delo in zaslužek in onimi državljani RS- katerim se krši njihova osnovna pravica t.j. plačano delo in zaslužek ali beri 66.čl.Ustave RS in navkljub Ustavnim kršitvam se molze in molze kakor, da bi imeli tehnologijo iz leta 1960 in kaj nam računalniki -dandanes pomagajo, ko ni akurative in sinergije-tudi z DŠ in EMŠO štev.državljana in seveda koherentno z T.R. vse to je je zelo pomambno in potrebno kontinuirao upoštevati, ko tega NI nastajajo protektivnosti, ki koristijo tistim državljanom, ki živijo v resnični afluenci, to je to resnično !
Cofar
28. 05. 2009 14.47
Prvo kot prvo Delavstvo ima v Sloveniji preveč pravic. Država bi bila 100X bolj učinkovita, ko bi delovala na bolj Evropski način. Ljudje bi imel EU plače, imel pa bi JUGOSLOVANSKE pravice :) To dvoje skupi ne gre. Sindikati jamrajo, da ljudje nebi dobil kreditov, če bi bili ljudje zaposleni za določen čas - Sej konc koncev banke živijo od kreditov. Prve tri mesece bi rekl ne, in ko bi se prihodki bank zmanjšal, bi takoj vsakmu dal kredit :) Drugo kot drugo, ljudje imajo plačano, vožnjo, malco, v povprečju vsak Slovenec dobi 150€ za malce pa vožnje, če bi se to vštelo v bruto plačo, bi sicer vsak zaposlen od tega zneska dobu 40% manj, šlo pa bi teh 40% v pokoj. blagajno, Nov dnar pa v pokoj. blagajni pa bi pomenu, da pokoj. blagajna nebi bla tko zlo ogoržena!
sonas
28. 05. 2009 13.48
odpišejo dolg le tistim, ki spretno skrivanjo svoje premoženje... sicer pa je cenzus na družinskega člana, da ti odpišejo davčni dolg nekaj čez 300 EUR država ima visoke standarde za vzet, nizke za dat (odpisat v tem primeru)...
punca08
28. 05. 2009 12.41
BIDDLE, se strinjam. reveži najbrž niti ne obvladajo računalnika, kaj šele, da bi ga imeli ali pa da bi jih kdo opozoril na to varianto. Brez veze ta država odkar jo leva stranka vodi. Ma kake imajo.
gepl
28. 05. 2009 12.28
Še ena luknja v tej državi mislim, da tisti bogatuni točno vedo kje se nabavi ta obrazec :) Če nebi bila Slovenija v EU bi že zdavnaj bankrotirala samo denarna sredstva iz EU jo rešujejo :)
BIDDLE
28. 05. 2009 12.19
po mojem pa bojo deležni odpisa samo tisti ki imajo kaj pod palcem.... saj le tako lahko zagotovijo eksistenzo naše države....
JohnWayne
28. 05. 2009 11.48
upejmo, da bodo odpisa deležni tisti, ki res ne morjo plačat..