Gospodarstvo

'Obstajajo realne možnosti, da se proizvodnja nadaljuje'

Slovenj Gradec, 03. 08. 2010 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prevent Global je dal predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Prvi mož Preventa ocenjuje, da ima podjetje dober kader in cenjeno znanje, zato meni, da obstaja možnost, da se proizvodnja nadaljuje.

Prevent-4
Prevent-4 FOTO: Mateja Klavs

Uprava Prevent Globala je na slovenjgraško sodišče po pošti poslala predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Do sprejetja sklepa o uvedbi stečaja na sodišču sicer še obstaja možnost, da uprava predlog umakne, če dobi ustrezen predlog potencialnega partnerja, je povedal prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc.

Zaradi stečaja krovne družbe Prevent Global in njene hčerinske družbe, kjer so delavke šivale avtomobilske sedežne prevleke za Volkswagen in Mercedes, je neposredno ogroženih 1260 zaposlitev. Poleg tega pa stečaj omenjenih družb posredno ogroža še 1490 delovnih mest v drugih hčerinskih podjetjih v Sloveniji in tujini. Na drugo največjo koroško hčerinsko podjetje, podjetje Lesna Tovarna ivernih plošč Otiški Vrh z 210 zaposlenimi, bo stečaj po Krajnčevih besedah še najmanj vplival.

Potencialni partner bi moral biti pripravljen takoj vložiti v družbo določen znesek denarja, ki je potreben, da se plačajo plače in vsi tekoči stroški. Hkrati bi moral ponuditi tudi zelo jasno in argumentirano možnost o tem, da lahko družba pridobi tako kratkoročne kot tudi dolgoročne posle, je v izjavi za javnost  dodal Krajnc.

V primeru, da je predlog za stečaj popoln, bo slovenjgraško sodišče v treh dneh od prejema predloga izdalo sklep o začetku stečajnega postopka. V primeru, da predlog ni popoln, sodišče predlagatelje pozove k dopolnitvi in določi rok za to, so pojasnili na sodišču.

Glede hrvaške hčerinske družbe Prevent Zlatar, ki ima 380 zaposlenih, in za katero je v ponedeljek predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić dejal, da prav tako obstaja realna možnost za stečaj, je Krajnc danes ocenil, da aktivnosti tega podjetja niso ogrožene. "Zlatar je družba, ki vsaj v tem času sorazmerno dobro posluje," je dejal Krajnc.

Ostale hčerinske družbe in lastniški deleži, ki jih ima podjetje v različnih družbah, bodo po uvedbi stečaja postale del stečajne mase. To pomeni, da družbe normalno delujejo naprej do trenutka, ko bo stečajni upravitelj začel ugotavljati, kakšna so razmerja med temi družbami in družbo Prevent Global, predvsem v smislu dolgov in terjatev, je pojasnil Krajnc.

Dolg znaša 52 mio evrov

Dolg Prevent Globala do bank znaša 52 milijonov evrov, sama družba pa ima v glavnem do drugih družb v okviru skupine odprto terjatev v skupni višini okoli 42 milijonov evrov. Prevent Global je lani posloval z okoli 42 milijoni evrov prihodkov in leto sklenil z izgubo v višini sedem milijonov evrov.

Zaradi stečaja je neposredno ogroženih 1260 zaposlitev.
Zaradi stečaja je neposredno ogroženih 1260 zaposlitev. FOTO: Reuters

Stavka zamrznjena

Zaposleni v družbah Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki so zaradi neizplačanih junijskih plač v ponedeljek začeli z napovedano stavko, bodo stavko po podanem predlogu za stečaj prekinili.

Podjetniška sindikata oziroma stavkovna odbora sta se glede na situacijo namreč odločila, da se stavka "na nek način zamrzne" do trenutka, ko bo sodišče izdalo sklep o uvedbi stečajnega postopka, je dejal predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman. V podjetju so se glede na situacijo tako odločili, da razpišejo kolektivni dopust za zaposlene.

Delavke in delavci Prevent Globala in Prevent avtomobilski deli so danes stavkali predvsem od doma, je za 24ur.com dejal Zorman. Le okoli 50, ki živijo v bližini Slovenj Gradca, je prišlo v podjetje.

Stavka v Prevent Globalu
Stavka v Prevent Globalu FOTO: Reuters

Interesanti imajo čas do srede

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki se je v ponedeljek sestala z vodstvom družbe in interesenti za vstop v podjetje, je po srečanjih pojasnila, da morajo najresnejši interesenti za vstop v družbi – teh je od tri do pet – do vključno srede ministrstvu predložiti dodelan načrt vstopa v to družbo.

Ministrstvo bo po pregledu dodelanih programov nadaljevalo pogovore z interesenti, z lastniki pa se ministrstvo za zdaj ne pogovarja, je dejala ministrica. Po njenih besedah je Murin scenarij najbolj realen tudi za Prevent, saj lahko država največ instrumentov pomoči zagotovi po stečaju podjetja.

Krajnc ocenjuje, da obstajajo realne možnosti, da se proizvodnja nadaljuje tudi po uvedbi stečaja, saj ima podjetje dober kader in cenjeno znanje. To je po njegovih besedah odvisno od potencialnega prevzemnika, pod kakšnimi pogoji bi bil pripravljen prevzeti "ta zdrava jedra". Prav tako je to odvisno od odločitve države, na kakšen način bo nudila možnosti potencialnemu prevzemniku, pravi Krajnc.

Prva izplačila 20. avgusta

Za vse odpuščene delavke in delavce bo v prvem obdobju poskrbljeno s pasivnimi oziroma denarnimi oblikami pomoči, v nadaljevanju pa bodo vključeni tudi v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Center za socialno delo Slovenj Gradec je delavke in delavce že seznanil z možnostmi za uveljavljanje izredne denarne socialne pomoči in na sedežu podjetja Prevent Global že sprejema vloge zanjo.

Prva izplačila izredne denarne socialne pomoči tistim, ki bodo izpolnjevali z zakonom določene kriterije, bodo 20. avgusta letos, druga pa 3. septembra, navajajo na ministrstvu, kjer bodo podrobnosti o uveljavljanju pravic, delu pristojnih institucij ter možnostih za vključevanje v programe aktivne politike zaposlovanja v primeru Preventovih delavk in delavcev predstavili na sredini novinarski konferenci v Ljubljani.

Evropski poslanec Jelko Kacin (Alde/LDS) pa vlado med drugim opozarja, da je za primere, kot je Prevent, na voljo t. i. Evropski sklad za prilagajanje globalizaciji.

Stavka v Prevent Globalu
Stavka v Prevent Globalu FOTO: Reuters

Kako lahko pomagate?

Prostovoljne prispevke lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije: TRR 03100-1111112208 sklic 937043, pripis "Prevent“.

Nadškofijska karitas Maribor bo do srede delavcem Preventa delila pomoč v obliki prehrambenih paketov. Razdelili bodo 400 prehrambenih paketov, pri tem pa so vse, ki lahko pomagajo delavcem v stiski, pozvali, da svoj dar nakažejo na TRR Nadškofijske karitas Maribor: 24100-8888888889 namen: pomoč delavcem ob stečaju.

Društvo Mali princ sredstva za delavce Preventa zbira na tekočem računu SI56 05100-8013063564 s pripisom POMOČ PREVENT.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
04. 08. 2010 16.50
dejto, no dejte, s takimi članki!
Pikaa1234
04. 08. 2010 11.02
A MISLITE KAJ NAPISAT O BIVŠEM VINAGU oz. njegovem delu kjer so zaposleni invalidje??? 3 mesece so že brez plač pa vse tiho??? IN JA SE DEREM če gre komu v nos. še ena ladja tone... :/ a njihove kleti tak polne vina
Pikaa1234
04. 08. 2010 07.05
vse pobrat lastnikom in dat delavcem! medtem ko bo uprava in vs ostali gnoj iz takih firm užival na bahamih, st. tpezu, bog ve kje še vse, bodo njihovi delavci, ki so ravno poskrbeli da so teli požeruhi tako visoko prlezli, doma stradali pa se komaj prebijali z dneva v dan. pa kaj je z našo državo?? pa sej to ni prva firma ki se je to zgodilo pa bi ja lah kaj urenli. ste že pozabli na Muro, Steklarno Rogaška, Vegrad, MIP, TDR Ruše. še mal pa bomo brali o Tomosu, Delamaris, VINAG,... upam pa no da ne. Velik je tu krivo tudi to da vsak ki je v firmo prišel na udoben stolček je hotel čimveč pokrasti. Hvala bogu da obstajajo še normalni direktorji (ki ne gledajo samo kako bodo čimveč pospravili v žep) v določenih zelo starih in za nas pomembnih podjetjih.
am_staff
03. 08. 2010 22.06
Ne pozabite, to je privatna firma, gazdi na dopust, delavci na cesto, pomoč države pa takoj na lastne račune izven podjetja. Ni rešitve po samoupravni teoriji.
ninaia
03. 08. 2010 20.36
Vse lepo in prav tem ljudem je treba pomagati!! Prvo jim naj pomagajo njihovi vodilni,ki so zafural firmo in še vedno prejemajo visoke palače in država Ne pa ,da fehtajo reveže, da donirajo preko RK, kjer te ljudje potrbni pomoči dobijo samo mrvice ostalo pa gre zopet nekomu v žep Mi je žal za te ljudi ampak RK in KARITASU NE VERJAMEM VEČ!! IMAM SLBE ISKUŠNJE
periot
03. 08. 2010 20.18
Če ni vlada ničesar sposobna ukrenit glede kraj v podjetjih naj odstopi ker vse tole se že predolgo vleče!!!!!!
periot
03. 08. 2010 20.12
Tole da se pobira denar ko ga delavke sploh ne bodo videle, je eno veliko nate......je ljudi, pa dajte no kaj mislite da smo vsi butasti vodstvu naj poberejo denar iz bančnih računov ki so ga nakradli pa naj poplačajo delavke!!!!!!!!
Nauders
03. 08. 2010 19.53
Piše se leto 2024, Srbija vstopila v EU, stroški dela so sedaj tam postali preveliki zato bo firma selila proizvodnjo v Amazonski pragozd, saj so tam našli necivilizirano pleme, ki bo proizvajalo skoraj zastonj, v zameno za bombone, ogledala in podobne svetleče objekte... Slovenija, dežela uspešnega manangementa.
Nauders
03. 08. 2010 19.50
Lastniki Preventa niso plačevali šivilj,sedaj naj pa jaz doniram na RK oz Karitas za te šivilje in podprem goljufijo lastnikov Preventa.Pa ta država je že smešna. jp
J..
03. 08. 2010 19.36
Lastniki Preventa niso plačevali šivilj,sedaj naj pa jaz doniram na RK oz Karitas za te šivilje in podprem goljufijo lastnikov Preventa.Pa ta država je že smešna.
Brane Luka
03. 08. 2010 18.28
ZDEJ BO PA REDEČI KRIŽ NA RAČUN DELAVK IN NIJHOVE USODE IN PA KARITAS POBIRAL DENAR IN KDO PA GARANTIRA DA BO NAŠ DENAR TO PRIŠLO V NJIHOVE ROKE , NA SG IMAJO POLITIKO DA LAHKO PRIDEŠ PO TO MILOŠČINO KI TE ŽE TAKO OSEBNOSTNO RAZVREDNOTI NA VSAKE 3 MESECE ,ALI SO SI TO IZMISLILI NA LOKALNI RAVNI ALI JE TO PRAKSA POVSOD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPET BO ČAS ZA PREGLED RK !!!!!!!!!!!! ČE DONIRAMO DENAR NAJ DOBIJO DENAR , ČEPRAV JE PAKET V VREDNOSTI 15 EUR JE VSAJ ZA LJUDI KI SAMI VEDO KAJ JIM MANJKA V HLADILNIKU NPR , TO JE VSE ENA VELIKA PREVARA ALI NAJ OTROKOM DAJO SAMO MOKO IN OLJE , SRAM ME JE DA ŽIVIM V TAKŠNI SLOVENIJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Pikaa1234
03. 08. 2010 18.21
izobrazba gor dol, sigurn majo vsaj šiviljsko šolo. predvidevam da ne samo jaz ampak večina vas tukaj nebi bila sposobna sešit prevleke za Mercedes če bi nas/vas zdej kr postavl tja pa rekli : zdaj pa šivaj.. vsak je izobražen za to kar dela - oz. večina.
Nives Verhovnik
03. 08. 2010 18.11
Prosim,da se vzdržite komentarja,češ,da Preventove šivilje nismo izobražene!!!!!!!!!!!!!!!Neinpika,si že kdaj šival-a avtomibilske prevleke za marcedes?????mislim da ne,torej......
ekskluziv.scena
03. 08. 2010 17.54
Vse to in še kaj je že davno napovedal spoštovani g. Franček Drenovec. Stvar je preprosta - imamo iztrošen industrijski park in delovno silo, ki ni izobražena za kaj modernejšega. Zaradi tega je veliko firm podizvajalcev, ki srednje oz. dolgoročno nimajo nikakršne prihodnosti.
Hrvat2
03. 08. 2010 17.52
Kaj pa je se ostalo v Sloveniji (razen proizvodnje kozjega sira) ??
Pikaa1234
03. 08. 2010 17.48
bogi delavci, pa sej tud če doniramo bo x % vzel Karitas za stroške... kam gre ta država. gnilo od gnilega vse skupaj. nikoli mi ne bo jasno kako lahko pride do takih milijonskih dolgov pa madona dej so PRODAJALI in za to kar so prodali so dobili denar torej??? aja meneđerji so požrešni pa uprava tudi. ...v nadaljevanju pa bodo vključeni tudi v ukrepe aktivne politike zaposlovanja... KAM JIH BODO ZAPOSLILI 1260??? pa sej se že tko revn narod nebo sposobn vozit v LJ al pa še kam drgam na delo. Napišite še kaj o bivšem VINAGU njegovi delavci so tudi že na čakanju, kolikor se govori po MB.
anjerd
03. 08. 2010 17.27
Saj so res delavci ubogi, ampak ali bomo denar za njih zbirali preko rdečega križa in karitasa? Nesposobnemu lastniku in menedžerjem zaplenite premoženje, denar pa razdelite med zaposlene. Pri nas nihče nič ne odgovarja, bravo država. Raje se ukvarjajo s svojimi spolnimi aferami. Vse vodilne zapreti, tako kot "spoštovanega prijatelja", da ne pokradejo še tiste malenkosti, ki je ostala.
gomulka
03. 08. 2010 17.21
OZIROMA VTIPKAJTE V GOOGLE: April 2010 Euro area unemployment rate at 10.1% IN KLIKNITE NA PDF
scoter
03. 08. 2010 16.59
Prihajajo časi za maščevanje, ni revolucije brez vojne,naj odgovarja banda pokvarjena in vsi tisti ki so imeli kaj korsti
NeixFaNtaSy
03. 08. 2010 16.49
punca08: a si nora? tb je lahko govorit, js ko mam pa ntr atana..mi pa ni glih tk fajn TELE!