Gospodarstvo

Dan D za stavkajoče v Konstruktorju ni prinesel rešitve

Maribor, 15. 07. 2011 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v mariborskem gradbenem podjetju Konstruktor VGR, ki so zaradi neizplačane plače za maj in regresa začeli stavkati, niso prejeli junijskih plač. Vse kaže, da ni denarja za dokapitalizacijo podjetja.

Takole je direktor Konstruktorja Marko Plečko v sredo nagovoril delavce.
Takole je direktor Konstruktorja Marko Plečko v sredo nagovoril delavce. FOTO: Mia Media
Direktor podjetja Marko Plečko je delavcem v sredo pojasnil, da je nadaljnja usoda podjetja odvisna od odločitve lastnikov, kako naprej. Z lastniki se je sestal v četrtek, rezultat pogovorov pa stavkovnemu odboru predstavil danes. Na današnji dan bi zaposlenim morala biti nakazana tudi junijska plača.
Konstruktor trenutno zaposluje 270 delavcev, ki delajo na okoli dvajsetih gradbiščih. Podjetje ima za okoli 49 milijonov evrov dolgov do bank in za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev in podizvajalcev.

Delavci so zaradi neizplačane plače za maj in neizplačanega regresa začeli stavkati v sredo. Direktor Plečko je za pojasnila novinarjem zaenkrat nedosegljiv. Novinarka POP TV Jagoda Đorđević pravi, da je direktor danes govoril s stavkovnim odborom. Delavci sicer niso dobili ne junijske plače ne evra od majske plače, prav tako pa jim direktor ni podal pojasnil glede nadaljnje usode podjetja.

Sindikalist Mladen Kutnjak pravi, da delavci tega niti ne pričakujejo več, saj naj bi stavkovnemu odboru direktor dejal, da lastniki podjetja z bankami niso uspeli doseči dogovora o denarju za dokapitalizacijo. Sindikalisti zato zahtevajo, naj čim prej steče stečajni postopek, da se bodo lahko delavci Konstruktorja odšli na Zavod za zaposlovanje. S stečajem naj bi se strinjal tudi Plečko.

Če v prihodnjem tednu ne pride do preobrata, bodo delavci ostali brez zaposlitve.
Če v prihodnjem tednu ne pride do preobrata, bodo delavci ostali brez zaposlitve. FOTO: Mia Media

"V kolikor se naslednji teden ne bo zgodil kakšen preobrat, bo najpozneje do petka vložen predlog za stečaj," je povedal Kutnjak. Stavka delavcev se sicer do takrat nadaljuje.

Kot je slišati, si lastniki in banka, neuradno gre za Novo Kreditno banko Maribor, podajajo žogico, nihče pa ne želi storiti prvega koraka. Banke naj bi vztrajale, da družbo najprej s svojim finančnim vložkom okrepijo lastniki. Lastniki pa naj bi bili pripravljeni vložiti skupno dva milijona evrov, a po drugi strani zahtevajo pisno zagotovilo banke, da bo tudi sama ukrepala.

Lastniki Konstruktorja so v približno enakem deležu sežanski Kraški zidar, murskosoboški Pomgrad, ptujski Vinstor-Vis ter mariborski Ing-Edil sina nekdanjega direktorja Primoža Pinterja, triodstotni lastniški delež pa ima še sam Marjan Pinter.

Družba Konstruktor VGR ima že nekaj časa blokirane račune. Delavcem dolguje majsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, konec tega tedna pa bo treba izplačati še plačo za junij. V prvi vrsti pa bi delavci radi izvedeli, kakšna je usoda podjetja. "V kolikor ni izhoda, naj gre podjetje čim prej v stečaj," je že v sredo povedal Kutnjak in vse kaže, da se bo prav ta najbolj črna možnost dejansko tudi uresničila.

Vodstvo podjetja je v sredo priznalo, da so razmere težke, rešitev pa so vodilni videli v hitri dokapitalizaciji, saj novih poslov za zdaj ni na vidiku. Po besedah Plečka banke v zvezi z dokapitalizacijo čakajo na prvo potezo lastnikov. "Takoj ko bo lastniški korak storjen, bo banka spet pripravljena prisluhniti in pomagati," je pojasnil Plečko, ki je na položaju pred kratkim zamenjal dolgoletnega direktorja Marjana Pinterja.


 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbriši mi profil admin
18. 07. 2011 12.51
HAHAHAHAHA - PO SUHEM SO VSI PO VRSTI ZROPALI CELOTNO DRŽAVO :))))))
stecaji
17. 07. 2011 09.54
Direktor pred delavci v sukniču, kravato in novimi čevlji. Kaj bo on govoril delavcem če je on kriv za nastalo situacijo.Kdaj je bil nazadnje v delavski obleki , če je sploh bil in imel delavsko plačo.
prehlad
15. 07. 2011 22.04
KAJ NAJ REČEM .VZEMITE V SVOJE ROKE.
b77
15. 07. 2011 17.38
bay bay novih 1000 na cesti in prav je tako , če nisi konkurenčen propadi!
odbogaposlan
15. 07. 2011 16.08
dejte eno reklamo o prodaji stanovanj! zadnjič sem videl 3 bajte čisto nove, bližnja okolkica ljubljane! misli, da jih še kakšni 2 leti ne bo nihče kupil!
odbogaposlan
15. 07. 2011 16.07
no 24irpovršni ste, boste naredili še kakšen reklami članek o nakupih in cenah stanovanj!
odbogaposlan
15. 07. 2011 16.07
še en dosežek slovenskih meneđerjev!
grega983
15. 07. 2011 14.13
Cene novih stanovanj še en čas ne bodo padle. Jih banke umetno vzdržujejo na tem nivoju. Raje preverite nov zakon o kmetijstvu, ki je spremenjen na željo bank, katerih interes ni gradnja novih stanovanjskih enot ampak prodaja že zgrajenih po visokih cenah. Se vidi na tem primeru da je država v službi kapitala.
amigosxy
15. 07. 2011 12.51
Se malo pa se bo pricela razprodaja stanovanj po niznih cenah. Balon bo slejkoprej pocil. V mariboru je dosti novih stanovanj, primer Betnava, ki se ne prodajajo, razlog, prenapihnjene cene.
imnesi
15. 07. 2011 12.00
Delavci se preveč vpletajo v poslovanje podjetja. Pri nas še vedno vlada socialistična logika. Delavec je plačan za delo, drugo ni njegova skrb. Če ne dobi plače, ima vso pravico stavkati do izplačila. Vse ostalo je v rokah lastnikov podjetja in menedžerjev.