Gospodarstvo

Damijan: Slovenija bo zagotovo potrebovala pomoč

Ljubljana, 25. 07. 2012 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ekonomist Damijan pravi, da je pomoč le vprašanje časa in načina. Po njegovem je najbolje, da Slovenija izkoristi sredstva iz evropskega stalnega sklada za zaščito evra, drugače se lahko zgodi, da se bo morala povsem odpovedati lastni ekonomski politiki.

Jože Damjan
Jože Damjan FOTO: POP TV

Nedvomno je, da ima Slovenija velik javni dolg in resne gospodarske težave, vprašanje pa je, ali bo morala zaprositi za pomoč EU. Vlada v zadnjih tednih trdi, da je pomoč neizbežna, če v ustavo ne zapišemo fiskalnega pravila.

Finančni minister Janez Šušteršič sicer zagotavlja, da Slovenija ne bo potrebovala pomoči. Namigovanja, da bi potrebovali 1,3 milijarde evrov, po njegovem ne držijo. "Izvajanje proračuna poteka po načrtih, likvidnostnih težav ni in do konca leta lahko proračun izpeljemo v začrtanih okvirjih," pravi Šušteršič.

Drugačnega mnenja pa je njegov "mladi ekonomski kolega" Jože Damijan, ki je v prvi Janševi vladi zdržal le tri mesece na položaju ministra za razvoj. "Prošnja Slovenije v bližnji prihodnosti za pomoč EU je (le še) stvar preproste matematike in dveh predpostavk," je danes Damijan zapisal na svojem blogu. Prva je sanacija bank prek "slabe banke", druga pa, da se bo evrska kriza nadaljevala (kar ugotavlja tudi EBRD), zaradi česar bodo finančni trgi to potezo kaznovali z velikim povečanjem pribitka na slovenske državne obveznice.

Po Damijanovi analizi vlada nima izbire. Slabe in zelo slabe terjatve slovenskih bank namreč znašajo od 6 do 8 milijard evrov. "Če vlada pripozna zgolj 6 milijard evrov, kolikor naj bi po oceni Umarja znašale slabe terjatve v prvem četrtletju letos, bi to pomenilo dodatno zadolžitev države v višini skoraj 17 odstotkov BDP. Z drugimi besedami, zaradi sanacije bank se bo v letu 2013, ko bi se naj ta operativno izvedla, javnofinančni primanjkljaj Slovenije iz načrtovanih 3 odstotkov BDP povečal na 20 do 28 odstotkov BDP," so strah zbujajoče prognoze ekonomista z ljubljanske ekonomske fakultete.

Previsoka cena zadolžitve

Evrsko območje
Evrsko območje FOTO: Thinkstock

"V trenutku, ko bo slovenska vlada tak ukrep napovedala, bodo pribitki na slovenske vrednostne papirje poleteli v nebo," razvija svojo tezo Damijan, ki meni, da bi se v primeru dodatne zadolžitve slovenske države v namen sanacije bank obrestna mera na slovenske desetletne obveznice presegla 12 odstotkov. "To pa je cena zadolžitve, ki je nobena država ne more financirati niti na srednji rok, kaj šele na dolgi rok. Slovenija bi v tem primeru – po vzoru Grčije, Irske, Španije in Portugalske – morala zaprositi za pomoč EU," je neizprosen Damijan.

Rešitev v sili: pomoč brez strogega dikatata

Ali obstajajo druge možnosti? Damijan meni, da je sanacija bank nujna, saj "nedelujoče banke oziroma kreditni krč dušijo gospodarstvo in so glavni razlog za povratek recesije." Toda ob podaljšanju in poglobitvi recesije bi takšna vlada odločitev stroške sanacije bank v prihodnje samo še povečala, zato je po njegovem edina prava alternativa, da slovenska vlada stroške sanacije bank ne prenese v javne finance, ampak izkoristi sredstva iz evropskega stalnega sklada za zaščito evra (ESM), podobno kot je storila Španija.

Toda tudi v tem primeru bo morala Slovenija zaprositi za pomoč. V prvem primeru, če država stroške sanacije bank prenese v javne finance, bo morala EU reševati celotne javne finance države, v drugem primeru, ki ga predlaga Damijan, pa le prizadete banke v državi.

"Razlika je seveda tudi v posledicah za ekonomsko politiko: v prvem primeru se mora država prejemnica pomoči popolnoma odpovedati lastni ekonomski politiki in sledi le navodilom EK in ECB glede fiskalne konsolidacije (varčevanja), v drugem pa ohrani samostojno ekonomsko politiko, odpove pa se lastnini v bankah," sklene Damijan, ki spomni, da je krivda za sedanje stanje na ramenih zadnjih dveh vlad.

Krivi sta tako (prva) Janševa kot Pahorjeva vlada

Prvi Janševi vladi očita, da ni izvedla privatizacije bank, da je imela premajhno zalogo v javnih financah za slabe čase in Virantovo plačno reformo. Pahorjevi vladi pa, da je na tej osnovi nato delala katastrofalne napake (uveljavitev Virantove plačne reforme, dvig minimalne plače, neodločitev za sanacijo bank takoj v začetku, ko je bil obseg slabih kreditov še majhen, stroški zadolževanja v tujini pa zelo nizki).

Že pred nekaj dnevi je ekonomist Igor Masten za 24ur.com napovedal, da se bo ob zavrnitvi fiskalnega pravila težko izogniti prošnji za pomoč iz kriznih skladov EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coehill
27. 07. 2012 09.44
+2
DRŽAVA, naj najprej da tajkune pod ključ in orgle špilat, wanna be direktorje na paradržavnih mestih pod strog nadzor in zamenjat, predvsem pa njihove "sincke", več kot 2 milijrdi nakazanega denarja v davčne oaze nazaj pripeljat in narest natančen pregled izvora, priviligirance take ali onake delat nagnat; no pa če bo samo to pa bo konec krize če pa se to ne se bo pa ob vseh teh ukrepih tudi narod pripravljen začet odrekat v nasprotnem pa VSTAJA!
olyca
26. 07. 2012 20.41
+4
Pufe naj vračajo tisti ki jih imajo in ki so jih naredili, v nasprotnem primeru bo vstaja, gospodi kam se boste poskrili ...............
BNAM2707
26. 07. 2012 17.08
+4
Slovenija sedi na stolu ,ki ima samo še eno nogo,ko bo padla tudi ta se bo začela trezniti od pijanosti z zgodbo o uspehu.
Komentiranje prepovedano
26. 07. 2012 10.18
+5
Ekonomist Damjan naj je samo tiho, če ne ga neoliberalistično v imenu vitke države prodamo po najnižji možni ceni v Nemčijo. Samo, da se ne bomo ukvarjali z njim. Nato bomo šli na partijo namiznega fucbala in lokat energijske pijače. Osebni obračun Damjan-Majer me ne zanima. Me pa zanima kolikšen je delež ekonomista Damjana v krizi, v kateri se nahajamo. Nato me še zanima, kako je možno, da ekonomist Damjan še vedno izobražuje horde mladih managerjev, od katerih si ne moremo obetati nič drugega, kot podrepništvo tujemu kapitalu.
porka.malorka
26. 07. 2012 09.46
+0
Ekonomist Lojze je pa reku. Da ne rabmo pomoči. Komu zdej verjet hahaha
pinocio
26. 07. 2012 08.59
+8
naredit kot Islandci pufe naj vračajo tisti ki so jih dobili pa vsi poroštniki ne pa narod
nibo
26. 07. 2012 08.55
+15
Veste kaj ekonimisti nimate pojma, skoz nekaj blefirate, obračate se kot veternica, nehaj delati na fakulteti odpri svojo firmo, pa da vas pol vidimo, ne pa nam utrujat z neko teorijo, to zna vsak
d888
26. 07. 2012 09.42
+2
mehovo
26. 07. 2012 07.51
+5
Ne vem zakaj še uradno ne dajo oblast ROMOM,katero že več ali manj imajo,pa naj pokažejo kako se da tako dobro živeti brez ,da bi hodili v službo,pa ne bo potrebne nobene finančne pomoči...
Chatefucio
26. 07. 2012 01.07
+3
Greece, here we come!
beton
26. 07. 2012 09.28
-1
littleSister
26. 07. 2012 00.24
+2
pa saj se je vedno no ... smo pač nesposoben narod hlapcev zmožni samo krave drugih past.
kleopatra-1
26. 07. 2012 00.05
+6
Vlada v zadnjih tednih trdi, da je pomoč neizbežna, če v ustavo ne zapišemo fiskalnega pravila. Le koga še imate za norca? no ja, tistih 19% še vedno. Ampak nihče mi ne bo dopovedal, da zaradi enega zapisa denar kar prileti od vsepovsod. Lahko je napisano karkoli, pa če se tega ne držimo, ne bo nič. Lahko se pa lepo dogovorimo, da bomo pošteno delali, dvignili gospodarstvo, spustili nerazumno visoke davke in prispevke, pa bo denar prišel. Brez izsiljevanja z enim navadnim zapisom. Pošteni bodite, pa bomo iz krize.
BlaBlaGluposti
26. 07. 2012 09.30
+4
Imaš prav. Slovenija je in za nas kot za tuje investitorje zelo draga. Potem je še birokracija in čakanje. Enostavno so onemogočili razvoj gospodarstva.
23345
26. 07. 2012 10.08
+1
kleopatra-1
25. 07. 2012 23.52
+9
Slovenija je zadolžena manj kot polovico BDP, ni tako hudo, kot strašijo. Pri nas je kriza umetno narejena, ker je še veliko za pokrast. Ne potrebujemo nič drugega, kot poštenega človeka na vladi, ki bo postavil poštene ljudi na ključna delovna mesta v gospodarstvu, pa je naša državica rešena.
Logic Popeye
26. 07. 2012 00.09
+2
hitrost zadolževanja je tudi važen podatek. v treh letih da se podvoji javni dolg se meni zdi precej velka hitrost.
Golden_ratio
25. 07. 2012 23.15
+3
Bo treba del slovenskega ozemlja prodat...se slišu da se menijo za denarno pomoč,samo bo treba luko Koper odstopit...
molotov
25. 07. 2012 23.17
-2
Slooooveeeeeenijaaaaa odkod lepote tvojeeeeeee neiščiiii sreeeeččččeeeee drugoddddd kottt leee dooommaaaaa,.....trraaa laal lala lalala
habsburger
25. 07. 2012 23.32
+2
kje pa še je kaj slovenskega ozemlja, odkar so nas pingvini in razni ši ptarji pokupili - okupirali?
urbanko
26. 07. 2012 08.13
+3
Petrletova vlada je pol Slovenije kar poklonila.
23345
26. 07. 2012 10.16
+3
JA POMLADNE STRANKE ALA PETERLE, VE SE GDO JE TEDAJ BIL V TEH POLADNIH STRANKAH: PETERLE, BAVČAR, JANŠA, PUČNIK, PODOBNIKA, OMAN, JAZBINŠEK, ŠROT , NE TAJKUN, NJEGOV BRAT, SO NAPISALI ZELO LEPE ZAKONE. CERKVI SO ZAČELI VRAČATI PREMOŽENJE, LE OD KOT JE CERKEV IMELA PREMOŽENJE? SEVEDA S SLEPARIJO UBOGIH LJUDI, CERKEV JE DOBILA POL SLOVENIJE, PLAČALA PA NOBENEGA DAVKA IN ŠE DANES GA NE PLAČUJE, SKRATKA TAKO OPEVANI OSAMOSVOJITELJI SO RAZPRODALI LETA 91 SLOVENIJO IN SEDAJ JO HOČEJO TAISTI ŠE DOKONČNO IZROPAT. ENKRAT BELOUŠKA OD MAJERJA GOVORI, KAKO SMO V KRIZI, DA SI ON DENARJA NE BO SPOSOJAL, DRUGI DAN NJEGOV FINANČNI JANEZEK ŠUŠTERŠIČEV PA PRAVI DA NI TAKO HUDO. MA KAJ SE DELAJO NORCA IZ NAS ? BANDITE POSLATI NA HLADNO, TAKOJŠNJE VOLITVE, FISKALNO PRAVILO PA NAJ SI JANŠA ZAPIŠE V NJEGOVO LOPOVSKO BUČO
kopron
25. 07. 2012 23.12
+1
Čudno, ... čudni časi ... :-//
molotov
25. 07. 2012 23.10
+1
Šušteršič še vedno meni, da Slovenija ne bo potrebovala pomoči.....................kako lahko damjan reče kaj takega da bo slovenija potrebovala pomoč.......................................kre***i vsi,.......
kopron
25. 07. 2012 23.12
b77
25. 07. 2012 23.07
+5
DANJAN ZAKAJ NE GREŠ PREDAVAT VEN IN TAM DELAT ŠKODO NA FAKS IN UNIČEVAT GENERACIJE
molotov
25. 07. 2012 23.19
+3
Patr Bojan
25. 07. 2012 22.10
+4
Razpišmo razpis za najboljšega okupatorja.
povrsniste24kur
25. 07. 2012 22.44
+3
M_teorija
25. 07. 2012 23.12
+4
habsburger
25. 07. 2012 23.33
-2
dr. tupko, ni potrebno, so nas že zdavnaj okupirali in nadmudrili pingvini!
TRUMPP
25. 07. 2012 21.40
+11
Pa naj pridejo iz Bruslja in nam vladajo. Naši bananarji tako ne znajo. Važno, da se vojašnice prav imenujejo. Boli me za vse. Ne vidim rešitve.
b77
25. 07. 2012 23.05
-3
kaj pa če bi jih poimenovali kar hišice muggelskega palčaka&co
demonstrant
25. 07. 2012 21.17
+10
sedaj pa ne razumem kako slabe terjatve naj mi nekdo to razloži ce je banka posodila denar nekomu in ni vrnil sedaj mora drzava oziroma mi in ce dobro razumem je tega denarja okoli 6 miljard evrov in mi samo gledamo kaj bo ja pa ce je banka nekomu posodila je dobil denar torej nekje je in tudi clovek obstaja ki ga je dobil in take kredite moramo placevati mi
LaFemme
25. 07. 2012 21.06
+13
Ampak smo pa tud Slovenci ene ovce brez primere. Janša in Pahor sta nas spravila v krizo. In kaj smo naredili?! Enega smo postavili na mesto predsednika vlade. Po možnosti bomo drugega jeseni izvolili za predsednika države.