Gospodarstvo

Poslanci o vse dražjem Teš 6: Zavajanje vlade je kriminalno dejanje!

Ljubljana, 31. 05. 2013 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Finančni minister Čufer je 27. maja iz Teša prejel pismo, da je ta nezmožen izpolnjevati zaveze, dane v zameno za državno poroštvo. Končna vrednost investicije bo višja od 1,3 milijarde evrov, to dejstvo naj bi bilo znano že na dan podpisa pogodbe.

Prvi mož HSE Blaž Košorok je v pismu ministru sporočil, da je bilo to, da bo projekt dražji od 1,3 milijarde evrov, znano že ob podpisu poroštvene pogodbe. Poslanci, ki so danes o zadevi govorili na seji odborov za finance in za infrastrukturo, so zgroženi. Nekdo bo odgovarjal, pravijo.
Prvi mož HSE Blaž Košorok je v pismu ministru sporočil, da je bilo to, da bo projekt dražji od 1,3 milijarde evrov, znano že ob podpisu poroštvene pogodbe. Poslanci, ki so danes o zadevi govorili na seji odborov za finance in za infrastrukturo, so zgroženi. Nekdo bo odgovarjal, pravijo. FOTO: Miro Majcen

Potem ko je državni zbor decembra lani potrdil zakon o poroštvu za projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, v skladu s katerim država jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki pod pogojem, da je 1,3 milijarde evrov končna številka investicije v Teš 6, je prvi mož HSE Blaž Košorok ministru sporočil, da zavez ne bo mogoče izpolniti. Projekt bo dražji, kar naj bi bilo po njegovih besedah znano že ob podpisu poroštvene pogodbe.

Košorok je danes na seji odborov za finance in za infrastrukturo spomnil, da so bile v poroštveni pogodbi podane štiri zahteve, med drugim se nanašajo na vrednost – da se investicija ne sme dražiti – in časovnico projekta. "Danes lahko ugotovimo, da sta časovnica in vrednost projekta kršeni," je poudaril in dodal, da sta ti dve komponenti neločljivo povezani. "Dejstva, ki so na mizi, so skrb vzbujajoča," je poudaril. Ob tem je pojasnil, da če govorimo o podražitvi Teša 6 za 140 milijonov evrov, je treba vedeti, da je bila večina, dve tretjini, te vsote že znane pred podpisom pogodbe z ministrstvoma za finance in infrastrukturo ter preden je DZ sprejel poroštveni zakon.

Obseg same naložbe po Košorokovih besedah ne narašča, dejstvo pa je, da je bilo od leta 2008 podpisanih osem aneksov in na podlagi teh aneksov vrsta variacij.

Finančni minister Uroš Čufer
Finančni minister Uroš Čufer FOTO: Damjan Žibert

Minister Čufer: Projekt ne bo končan pravočasno, potrebni pa bodo še dodatni viri

Kot je pojasnil finančni minister Uroš Čufer, je 27. maja iz Teša prejel pismo, v katerem ta med drugim opozarja, da je nezmožen izpolnjevati zaveze, dane v zameno za državno poroštvo, in da bo končna vrednost investicije višja od 1,3 milijarde evrov. Hkrati Teš v tem pismu navaja, da je bilo to dejstvo znano na dan podpisa pogodbe Teš z ministrstvoma za finance in za infrastrukturo, je navedel.

To po ministrovih pojasnilih pomeni, da projekt ne bo končan niti v skladu s terminskim načrtom niti v skladu s finančnim načrtom, pa tudi to, da so potrebni še dodatni viri za končanje projekta.

Minister vidi tri mogoče rešitve

Minister vidi tri stvari, o katerih bi bilo treba razmisliti: o tem, ali je to pismo dejstvo ali najava in ali prinaša pravne posledice, o odgovornosti in o vprašanju, kako ravnati naprej. "Zame je najpomembnejše vprašanje – kako naprej," je poudaril.
Čufer tu vidi tri možnosti: ali "stisnemo zobe in nadaljujemo projekt" ali ustavimo projekt in imamo napol "ruševino" ali pa poiščemo nekoga, ki bo dokončal projekt, če ga sami nismo sposobni.

Omerzel meni, da bi morali podražitev raziskati

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je spomnil, da je bilo ob podpisu poroštvene pogodbe jasno in glasno povedano, da je investicija ocenjena na 1,3 milijarde evrov in da se obseg ne sme povečati. Zanj je nedopustno, da se je projekt podražil, to pa da je treba raziskati.

Za Omerzela je pomembno tudi, da dobi jasne podatke od HSE in Teša, v katerem obdobju je prihajalo do dogodkov za povečanje investicije, ter da se sprejmejo primerni ukrepi.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Podobnega mnenja so tudi poslanci v obeh odborih, ki so v razpravi terjali odgovore, kdaj in zakaj je do podražitve prišlo, pa tudi to, kdo je odgovoren za to.

Zvonko Černač iz vrst SDS je opozoril, da gre pri podražitvi projekta za kršitev zakona in verjetno tudi za ničnost pogodbe. Izrazil je upanje, da so bili podatki, ki so bili takrat na mizi, predvsem glede cene, verodostojni. Če bo prišlo do ugotovitve, ki bodo potrjevale Košorokove besede, da se je ta cena vedela že ob podpisu pogodbe z ministrstvoma, potem je tu po Černačevi oceni "zelo velik problem" in zelo velika odgovornost na tistih, ki so to naložbo vodili, predvsem na vodstvih HSE in Teša ter nadzornikih.

"Če se je vlado zavajalo z neresničnimi podatki, je to kriminalno dejanje!"

"Če se je vlado zavajalo z neresničnimi podatki, je to kriminalno dejanje," je poudaril Franc Bogovič, poslanec SLS. Po njegovem mnenju je treba določiti pogoje za dokončanje projekta, ker druge možnosti očitno ni, da bo škoda čim manjša. Srečko Meh iz vrst SD je poudaril, da je treba narediti "pošteno" in dobro analizo, zakaj je do tega prišlo, poiskati pa da je treba tudi krivce. In na teh osnovah sprejeti odločitve za nadaljevanje projekta.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

Velik nasprotnik projekta, poslanec SD Matevž Frangež, je predlagal, da se umirijo "strasti" in izberejo racionalne poti. "Nujno je, da DZ terja od vlade in vseh odgovornih, da izvršijo popoln nadzor nad tem projektom," je poudaril. Nujno se mu zdi, da do unovčitve državnega poroštva ne pride, preprečiti pa je treba tudi insolventonost investitorja. "Ta projekt je simbol korupcije," je dejal njegov strankarski kolega Matjaž Han, ki mu je "žal in nerodno", da je rekel kakršno koli dobro besedo za ta projekt. Han upa, da bodo pristojne institucije tu naredile red in da bodo ljudi, ki so projekt zapeljali v takšno fazo, malo povprašali "po zdravju".

Poslanec PS Jože Velikonja je opozoril, da je treba danes upoštevati realnost in izbrati najboljšo rešitev med najslabšimi. "Na vrsti so odgovorni pri projektu," je dodal.

Andrej Vizjak iz SDS je Teš 6 označil kot "tipičen projekt, kjer se je nenehno in agresivno vpletala politika, še najbolj lokalna SD iz Šaleške doline". Ta projekt pa da je potekal po načelu, ki je znan za Šaleško dolino, torej po načelu izvršenih dejstev. Meh je te očitke zavrnil in dejal, da lokalna politika ne vodi investicije.

Manevrskega prostora za znižanje cene naložbe je izredno malo

Po pojasnilih direktorja Teša Petra Dermola je večina pogodb že podpisanih, manevrskega prostora za znižanje cene naložbe pa je tu izredno malo. Ostajajo jim pogajanja za skrajšanje časovnice projekta, ki se bodo v kratkem času začela. Dermol težko predvidi, koliko časa bodo trajala, obeta pa si, da bodo z Alstomom v enem mesecu našli skupno točko.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je pozdravil ponovna pogajanja z Alstomom. Kot je poudaril, se mora tudi Alstom zavedati, da je 1,3 milijarde evrov, kot je dana zaveza za višino naložbe, resna številka in da ne sme biti presežena.

Minister Omerzel je poslancem zagotovil, da bodo na osnovnih uradnih poročil, če bodo pokazala nepravilnosti, odgovornost tudi terjali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urshey123
03. 06. 2013 13.14
+5
Cela Slovenija je en kriminal iz strani politike........................................
Bojan-F
02. 06. 2013 15.36
+6
Od prvega dne, ko je projekt postal predmet javnosti imam isto stališče. To je bilo še v onem času, ko desnosučni niso imeli navodil (še vedno jih niso dešifrirali in zato malo tavajo). TEŠ6 je skupni projekt SDS in SD. SD je (kao) kupil socialni mir v Saleški dolini. SDS pa si je kupnino vknjižil med "druge dohodke". Spoštovani tovariši, preden sploh komentirate, poglejte ali ste prijavljeni. Prijave so se sprejemale pod komentarje na članke o ministrici gospodarstva ga. Radić Darji iz leta 2010. Če niste, ste zamudili priložnost. Kaj je zanimivo, evidentno in 100% dokazljivo: spočelo stranskopotnosti projekta sovpada s spočelom afere Patria. In glej ga vraga: g. Zagožen Jože (SDS) je rudeča nit!
Bojan-F
02. 06. 2013 15.38
+2
Mimogrede: opazil sem, da omenjanje ga. Radič Darje se adminu ne vleže ravno dobro.
Bojan-F
02. 06. 2013 15.50
+2
... predvsem pa g.Vizjak Andrej čita moje komentarje in je začel uporabljati mojo terminologijo.
volek
01. 06. 2013 21.41
+7
V roku nakasneje desetih let nam bo EU ukazala zapreti to termoelektrarno. Gradnja se je pa začela zaradi komunistične klike v Šaleški dolini, da se je na položaju v Velenju utrdil na položaju župana tovariš Meh, danes poslanec, kar ni nič čudnega, poleg tega se na taknih ogromnih
volek
01. 06. 2013 21.47
+10
projektih lahko neopazno kradejo milijoni. Kdo bo odgovarjal za ta zavoženi projekt. Boli * Meha, šel bo v penzijo, poleg le-te pa bo imel še dovolj penezev za razne \"priboljške\" hahaha.
kratkovidni
01. 06. 2013 14.46
+10
vsa gradnja t6 je kriminal,, kdo pa,gradi še take projekte na svetu,,,
Macay
01. 06. 2013 08.33
+17
KrimiNal nad Kriminalom.. Lokalni, Globalni in kvazu Jugo Lopovi na enem mestu. Kako so napenjali po Velenkovcu ( Rdeči in Knapi ) Kosmatinec in ostali, ki so praznili blagajno na Darsu. ( Potegnil je špuro z Darsa kot bi zagledal Hudiča ) Velika priložnost za domače izvajalce, za domačo delovno silo, nove tehnologije, zaposlovanje domačih nov iziv investicija vredna samo 650 milijonov Evrov, od tega najmanj 150 v domače žepe. In poglejte sedaj, tu se pasejo vsi od Poljakov, Čehov, Poljakov Bosancev, Špancev, Francozov in ostalih.. Še Hilda jih je Fedrala iz Balkana..( po dogovoru ) Slovencev niti za seme, in skoraj dve milijarde dolga..( od tega pol milijarde pokradli domači ) Sramota kajne Kožuhar..????
Macay
01. 06. 2013 08.35
+11
Pa reforme, pa pobrat jim vse do zadnjega centa.. Odret, ogulit, spravit ob živce na samomor.. Komunisti, zaradi vas je Slovenija tudi tu na prvem mestu..
GRAJENA
01. 06. 2013 08.19
+6
Kdaj bo pocilo v slo
SMRDIsmrdiSMRDI
01. 06. 2013 08.07
+8
"Poslanci o vse dražjem Teš 6: Zavajanje vlade je kriminalno dejanje!"....a zavajanje naroda pa ni kriminalno dejanje???
luciluk
31. 05. 2013 23.31
+11
Ni problema, to sp podpisniki pogodbe za TEŠ 6 vedeli že ob podpisu pogodbe. Namreč: SVE ČE TO NAROD DA POZLATI. Malo bodo dali upokojenci, malo sociala, nalo dodatni rediti. Predvsem je zanimivo da ima projekt PATRIA v pogodbi protikorupcijsko klavzulio (vrednost 250 miljonov) in TEŠ 6 je NIMA????!!!! Kako le to, hahahaha. Podpisniki pogodbe že vedo g.Zagožen, g.Toth, g.Rotnik. Vsi so dobili svoje miljone, penzijonisti pa minus. Bo kdo kaj štrajkal???? Aja sem pozabil omenjeni so člani Rdeče Slovenije. Že vredu. Sve če to narod da pozlati, a'ne ofce !.
goveja juha
31. 05. 2013 21.53
+14
ceste so imele vrednost 2 milijardi obstalo je pri štirih milijardah.....tam pa niti mijau ni rekel nihče vse je enkrat dražje, ker to nekomu odgovarja...naj začnejo pri vseh vladah iskat odgovornost za enormne zaslužke pri katerih imajo vsi krvave roke
Bojan-F
02. 06. 2013 15.53
Goveji, tukaj je govora o investicij s delovnim imenom TEŠ6, ki je imela ob preboju v javnost predračunsko vrednost 450.000.000 EUR.
kratkovidni
31. 05. 2013 21.20
+6
KAJ POČNEŠ ..VLADA
luciluk
31. 05. 2013 23.33
+7
Šteje dinarčke os provizije. Vprašajte tov.Meha in njegovega pribočnika tov.dr.Rotnika (model je presenetljivo hitro dobil službo kot V.D. Komunalae Velenje). Rdeča barva je kar odporna, hmmm isto kot rja.
ZApravicnoSLO
31. 05. 2013 17.50
+14
Na koncu bo morala ta obubožana država poravnati še nekaj 100 mio EUR poroštva. Kar precej ljudi bo stradalo na ta račun. Tej bandi bi bilo potrebno nekaj odsekat.
Roman Hren
31. 05. 2013 17.33
+15
Ustavite to razmetavanje denarja za zgrešeno naložbo, odgovorne pa pred sodišče!
luciluk
31. 05. 2013 23.33
+5
mr.T
31. 05. 2013 17.17
+25
Kaj nakladajo da cene ni mogoče znižati somo z ukinitvijo dela prek agencij bi privarčevali miljone,te agencije računajo delovno uro po 30-50 Eur tistim poljakom pa plačujejo po 5-7 Eur če imajo srečo da jih ne ogoljufajo.
luciluk
31. 05. 2013 23.34
+3
Niso poblem agencije, ne glejte dreves, vidite raje gozd. Če sploh razumete ta rek!
?UDO
31. 05. 2013 17.12
+18
"Če se je vlado zavajalo z neresničnimi podatki, je to kriminalno dejanje!" Vlade so vseskozi zavajale davko plačevalce in jim lagale med tem ko so pokradli polovico investiranega denarja.
faganel
31. 05. 2013 17.09
+22
Tiste, ki so ta projekt "zagnali" bi morali kazensko preganjati, kot tudi odgovorne v TEŠ-u ... ALSTOM bi pa morali nagnati iz države ... To je največji rop državnega proračuna s steani politike in z podporo EU!
luciluk
31. 05. 2013 23.35
+7
A tko npr.: da so neznanega dne, na neznanem kraju, prejeli neznano podkupnino v neznani vrednosti in neznani valuti za neznan namen korpcije. Bere se kot roman Kafke. Dežela norcev je postala tale Slovenija.
sinhron
31. 05. 2013 16.59
+16
TEŠ 6 je projekt Lahovnika , z njim si je pridobival glasove v šaleški dolini , sedaj , ko je povsod izvisel pa iz SDS-a kritizira s pomočjo Vizjaka vsevprek . KDO JE VODIL TA PROJEKT IN KDO NI NAREDIL DOMAČE NALOGE ZA ZNIŽANJE STROŠKOV TEGA MEGALOMANSKEGA PROJEKTA BI SE MORALA VPRAŠATI PROTIKORUPCIJSKA KOMISIJA IN ŠOLTES !
tikataka12
31. 05. 2013 16.35
+5
1400 milijonov dragi moji...
luciluk
31. 05. 2013 23.36
+3
in še vedno je premalo. Lucu je že napisal 2,1 miljarde. Ne se sekirat v naprej, saj bodo odplačevali vaši otroci.
tikataka12
31. 05. 2013 16.34
+12
pobiramo stave,,, jest rečem na koncu 2,1 milijarde!
reducto
31. 05. 2013 16.33
+16
Koliko elektrike bi lahko za to kupili? Za ta denar bi lahko imeli NEK2... O moja Slovenija...
Roman Hren
31. 05. 2013 17.31
+8
In kup vodnih elektrarn! Za tak zgrešen projekt bi morali odgovarjati vsi, ki so v to vpleteni! Inže zdavnaj bi ga morali ukiniti!
luciluk
31. 05. 2013 23.37
+6
Samo če bo revolucija, sicer pa smo slovenci ovce.
kapla?
01. 06. 2013 01.13
+6
odgovorne zapret do smrti, glede humoreske, da bi imeli za ta denar NEK2 boš pa v slovenijastanu moral reči še krat 4.
Profet
31. 05. 2013 14.38
+29
Največja kraja v slovenski zgodovini narod pa gleda in trpi zaradi te kraje plačujemo večje davke imamo slabše zdravstvo,manjše pokojnine,manjše plače,višji račune elektrike.TEŠ6 niti ni več rentabilen 1,4 miliard€ je bila meja.