Gospodarstvo

Čufer: Pred nami ni konca krize, morda najtežji del še prihaja

Ljubljana, 19. 02. 2014 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska podjetja, ki so se med leti 2005 in 2010 zadolževala za projekte, ki niso bili najbolj dobičkonosni, so po mnenju finančnega ministra Uroša Čuferja pred "bolečim obdobjem razdolževanja". Težavo gospodarstva pa vidi tudi v tem, da nekatera podjetja vztrajajo v panogah, kjer so trendi izrazito negativni.

Uroš Čufer - 1
Uroš Čufer - 1 FOTO: Miro Majcen

Finančni minister Uroš Čufer je kot gost današnje seje upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) med prioritetami vlade izpostavil ukrepe, ki bodo podjetjem omogočili dostop do finančnih virov, določitev smernic upravljanja z državnim premoženjem in fiskalno konsolidacijo.

Strinjal se je z gospodarstveniki, da podjetja, odkar se je začela kriza, nimajo pravega dostopa do finančnih virov. Prepričan je, da je vlada s prenosom slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank velik del tega problema odpravila.

Podjetja pa, kot je dejal, do virov financiranja ne morajo dostopati tudi zaradi lastne prezadolženosti. "Med leti 2005 in 2010 so se podjetja prezadolževala za projekte, ki niso bili najbolj dobičkonosni, kar jih bremeni še zdaj," je poudaril. Do razdolžitve podjetij, kot je poudaril, ne more priti čez noč, upa pa, da jih bodo vsaj večino lahko razdolžili letos.

Kot pomemben korak v tem procesu je finančni minister izpostavil zakon o razdolževanju podjetij. Tega bi se, kot je dodal, najverjetneje dalo še izboljšati, vendar je pri njem ključno, da omogoča pravni vzvod za hitrejše razdolževanje podjetij, ki je pogoj za doseganje gospodarske rasti.

"Podatki za izvoz kažejo, da se prvi koraki v tej smeri že dogajajo," je ocenil. Med ovirami, ki zavirajo gospodarsko rast, je Čufer izpostavil rigidnost na trgu dela in lastniško strukturo podjetij ter rigidnosti na drugih področjih, ki jih je treba odpraviti. "Te rigidnosti onemogočajo gospodarstvu, da se hitro odziva. Ko bo to odpravljeno, bo odpravljena večina ovir," je poudaril Čufer.

Med prioritetami je izpostavil tudi spremembe zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Po njegovem mnenju je treba ob prodaji podjetij, ki so na seznamu za privatizacijo, poiskati tudi čim bolj učinkovit način upravljanja državnega premoženja in ugotoviti, katere naložbe so strateške. Kjer ni smiselno, da je država lastnik, se mora država po njegovem mnenju tudi umakniti iz lastništva.

Tretji steber je fiskalna konsolidacija, pri kateri se je treba zavedati, da Slovenija deluje znotraj enotnega evropskega denarnega okvira. Država mora, kot je poudaril Čufer, uravnotežiti javne finance s fiskalnim pravilom in paziti, da se preveč ne zadolži.

"Že lani smo se ob sprejemu proračuna zavezali k davčni stabilizaciji, da stvari pustimo predvidljive na sedanji ravni," pa je odgovoril na očitke gospodarstvenikov, da jim vlada z vedno novimi obremenitvami otežuje poslovanje.

Čufer je še izpostavil, da ga je kot začasnega gospodarskega ministra presenetilo, koliko nepovratnih sredstev podjetja dobijo prek različnih kanalov. Ob tem je izpostavil potrebo po učinkovitejšem koriščenju teh sredstev. "Edina strateška usmeritev doslej je bila, kako razvijati podjetja, ki so prisesana na evropski denar," je dejal.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič pa je ministra opozoril, da se vse večji delež javne porabe namenja za zaposlene in socialne transferje, medtem ko se spodbude za gospodarstvo zmanjšujejo.

Investicije so na ravni izpred desetih let, gospodarske družbe pa so izrazito zadolžene in premalo dobičkonosne. Že potrjeni in napovedani novi davki in obremenitve po njegovem mnenju pomenijo "strel v koleno ambicijam po novi gospodarski rasti in novim delovnim mestom".

V razpravi s člani upravnega odbora je Čufer poudaril, da je problem slovenskega gospodarstva tudi, da nekatera podjetja vztrajajo v panogah, v katerih so izrazito negativno trendi. To sicer ne pomeni, da morajo ta podjetja v stečaj, vendar pa morajo poiskati alternative in rešitve, verjame. "Pred nami ni konca krize, morda najtežji del še prihaja," je še dodal o makroekonomskih obetih za Slovenije.

Tisto, kar vlada po njegovem mnenju v tem trenutku lahko stori za gospodarstvo, je to, da omogoči dobre pogoje za poslovanje. "Tri milijarde evrov, ki smo jih dali v banke, niso namenjeni samo bankam, temveč vnovičnemu začetku financiranja podjetij," je pojasnil Čufer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
28. 02. 2014 09.43
+3
Kwa bi bilo da profesor reče na pouku matematičnega poskusa se ne da rešit,in kwa učenci da očekujejo, pač krizo iz matematike,pač profesor je da najde rešitev za vse te poskuse, ker je profesor iz te dejavnosti in tole je normalno da ve za eno dobro rešitev,pač ne da reče poskusa ni možno rešiti-------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana--------------------------------------------------------------------------------------
JE-BI-GA
27. 02. 2014 11.13
+2
Največji problem je občine in vsa javna uprava, tu je vsa razlika, ki manjka v proračunu. Zraven pa spada razlastitev tajkunov in vračilo iz davčnih oaz. Dokler tu nebo narejenega nekaj v pozitivni smeri tudi sprememb na bolje nebo....................
tapunkljast
27. 02. 2014 08.51
-2
čufer korajžno naprejne glej na obrekovanja je reku papež
RoccoS
26. 02. 2014 11.29
+6
Kriza še prihaja, posledice zadolževanja te vlade se bodo videle kmalu. Zapooslenim bodo dvignili dajatve na plače na 80 %... seveda vsega bo kriva evropa.
HooplaToopla
25. 02. 2014 19.09
+6
"Čufer: Pred nami ni konca krize, morda najtežji del še prihaja" >>>>> "Bratuškova: Sedaj lahko realno gledamo na čas konca krize" >>>> NA ISTI STRANI DVA PRISPEVKA?!!??? >>> Oziroma Čufer za ljudstvo verjetno pravi, Bratuškova pa zase in tolpo?
lotmerzanec
26. 02. 2014 10.09
+5
Prav neverjetno 2 ključna človeka v Slovenski vladi pa imata povsem različne napovedi!! Naj se prej dogovorijo kako bodo lagali,da si ne bodo delali sramote!!
puspan
26. 02. 2014 16.23
+4
"Cufer. Pred nami ni konca krize, morda najtezji del se prihaja" No v tem stavku je mozakar povedal prav vse. Torej od dne, ko ste prisli na oblast, do danes niste storili drugega, kot dvignili dajatve na vseh ravneh ljudem, kot podjetjem, ki ze itak ne morejo dihati s polnimi pljuci. Sebi ste zagotovili bajne place in nagrade za nesposobnost, najtezji del pa prisparali Jansi, ki bo iz rusevin prisiljen postaviti spet vse na svoje mesto. Za dodatno pomoc pa mu bodo priskocili sindikati, kulturniki, vstajniki in penzionisti, ki svojih pokojnin niso zasluzili z delom. Za kulturni program pa bo poskrbela Svetlana s Korsicem na celu in novoustanovljeno stranko Demokraticnega socializma, ki bo poskrbela za dobro voljo in ples. In, da ne bo pomote, vse gratis, inkluzivno s cevapi in srpsko prepecenico.
flum
25. 02. 2014 16.03
+2
S takimi politiki in gospodarji nam bo šlo skoz slabše ! A je to sploh težko napovedat ?
MaVra55
25. 02. 2014 15.15
+7
Dragi sodržavljani. Obljubljam vam lahko samo kri, znoj in solze. (Winston Churchill, 19.maj 1940)
an?ka30
25. 02. 2014 11.42
+3
Jst sm tudi mnenja da ni še krize pr nas,ŠELE PRHAJA!!!! Kjer je kriza po svetu,se narod dvigne in sam sodi.......
kure bedne
24. 02. 2014 13.24
+8
Dokler bo Čufer finančni minister, bodo nekateri še bolj bogateli (cerkev, tajkuni, politiki) in luknja bo vedno večja.
urmek
24. 02. 2014 12.55
+4
A potem boste pa še enkrat davke dvignili! Prav dviganje davkov nas je pahnilo še globje!!!!!!!!!!
proletarec1
24. 02. 2014 08.11
+9
400000 NAS JE ŽE NA ROBU PREŽIVETJA,KO JIH BO 500000,PA BO MORAL, ČUFER, VERJETNO TUDI ODKORAKATI IZ VLADE.
lotmerzanec
26. 02. 2014 10.12
+2
proletarec1 Zakaj teh 400.000 preprosto ne gre in ne vzame tistim,ki imajo nakradeno bogastvo?? Se spomniš tiste"grad gori grof beži"??
jankomat
23. 02. 2014 22.58
+10
ta vlada ni v celem obdobju ničesar konkretnega storila za gospodarstvo! uvedla je davke,se pufa da javni uslužbenci dobivajo plače in ponovno saniramo banke!!morali bi imet rdeči alarma za gospodarstvo!!!dnevno podjetja,ki so vezana na domače povpraševanje propadajo !!!! kje so investicije???lepo ,da se borut sprehaja po sočiju,vendar bi se moral zanimat tudi za gospodarstvo.žal se ne ,tako kot se ni, ko je bil premier.žal tud alenka diha s politiki in ji je gospodarstvo tuje.tako se slovenija dnevno potaplja!!!
deathbite
23. 02. 2014 18.44
+11
Kdaj si bodo poslanci in direktorji javnih zavodov zmanjšali plače na slovensko povprečje? Morda bom takrat začel verjeti v državotvornost slovenske politike....
ONniON
23. 02. 2014 13.34
+9
pred 16, 20 leti ni bilo nikakršne gospodarske recesije , službo se je dobilo dosti hitreje kot danes, tudi ri mladih , imeli smo dosti manj selitev v tujino kot dandanes ....današnja recesija je pa namišljena zgodba da se hujska po ljudeh, bogataši pa vsako leto bogatejši, reveži pa revnejši
nocomment1
23. 02. 2014 12.05
+11
676-prostih delovnih mest; 129.843-iskalcev zaposlitve. Izjemen gospodarski dosežek. Zavidljiv finančni učinek.
ONniON
23. 02. 2014 13.34
+4
najslabše po osamosvojitvi , takrat definitivno ni bilo 600 ali 700 prostih delovnih mest ? ? !
markri
22. 02. 2014 22.41
+15
Vsako leto ti rečejo, da najhujša kriza še prihaja...seveda, imajo prav... KER VSAKO LETO SPREJMEJO EN KUP DAVKOV IN OBDAVČITEV......
razocarani
22. 02. 2014 22.33
+8
ja tale kriza je se hujsa v glavah teh politikov vseh pasm in barv..da smo sele na zacetku slabega pa ne rabim nekih modrovanj takoimenovanega ministra .in dokler bomo tepolitike ki nas ze 20 let unicujejo pustili v parlamentu smo izgubljeni za vedno ..vsi ki so sedeli ali se sedijo v parlamentu bi morali za vedno sedeti za zapahi saj so zavestnao ali iz norosti ,hudobije ,nesposobnosti .pozresnosti.unicili prihodnost slovenske nacije ..prav vse vas obtozujem genocida nad slovenci ..vas brezmejni pohlep po oblasti nas je unicil in iznicil kar ni uspelo vsem osvajalcem te dezele ..in sedj bi radi da vas se brezmejno spostujemo in podpiramo ..pa kaj nas imate za tako uboge ..sramota za clovestvo ste smilijo se mi vasi bliznji da imajo take sorodnike
vincenzi
22. 02. 2014 19.04
+11
ni mi jasno zakaj se napihuje ta teleban saj vsi vemo da so kradli kot srake zdaj pa rešujejo sami sebe te banke bi morale po vseh ocenah takoj v stečaj
razocarani
22. 02. 2014 22.35
+8
sebe so ze davno resili ..sedaj se praskajo kar se se da da bo se za popotnico ko bodo bezali pred razjarjenimnarodom ..sedj je na vrsti ukrajina ..in tudi slovenija bo ..v to pa se verjamem samo da vrzem svoj kame ..in to res velik..
VSEZNALECno1
22. 02. 2014 14.22
+6
Važno je da se država zadolžuje za dobičkonosne projekte.....
OtabE
22. 02. 2014 13.11
+21
folk gremo na ulice, pa naj plačajo za vse kar so pokradli!
muci007
22. 02. 2014 15.26
+5
razocarani
22. 02. 2014 22.38
+4
tudi to se bo zgodila a zal ti skodljivci ze bezijo z naropanimi cekini ..naprimer tale zupan pa casar ki je ze obsojen in se jih bo bezalo ...se hudo bo ..vliko slabega je ta klika sposobna ..primer ukrajine ..kako so dali pobiti svoje drzavljane ..pa nismo nic boljsi od ukrajine in nasi pokvarjenci nic bolj ali manj podli od njihovih ..
lotmerzanec
26. 02. 2014 10.14
OtabE Sem za vendar pod pogojem,da namesto rož vzamemo nekaj bolj konkretnega!!