Gospodarstvo

Croatia Airlines zaradi stavke odpovedala več kot polovico letov

Zagreb, 08. 03. 2012 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V hrvaški letalski družbi so zaradi stavke sindikatov odpovedali več kot polovico letov. Uprava družbe pričakuje 300.000 evrov škode, sindikati pa menijo, da bodo zaradi nedobičkonosnosti poletov celo privarčevali.

Z zagrebškega letališča je vzletelo le 27 letal.
Z zagrebškega letališča je vzletelo le 27 letal. FOTO: Reuters

Štirje sindikati Croatia Airlines so s 24-urno opozorilno stavko prepolovili število letov z zagrebškega letališča. Iz družbe Croatia Airlines so sporočili, da bodo negativne posledice stavke poskušali čim bolj zmanjšati. Potnikom, ki so za odpovedane lete že rezervirali oziroma kupili karte, so omogočili, da so lahko karte zamenjali brez doplačila. Če pa tega niso želeli, jim bodo povrnili denar.

Stavka je posledica spora okoli kolektivne pogodbe. Predstavniki skupine sindikatov pravijo, da so upravi postavili zgolj minimalne zahteve. Kolektivna pogodba bo nehala veljati 31. marca, sindikati pa želijo ohraniti pravice. Med drugim želijo, da družba neha zaposlovati prek zunanjih agencij in da uredi sistema napredovanja. Hkrati zahtevajo tudi odpravo tistih sklepov družbe, s katerimi po mnenju sindikata vplivajo na varnost letov.

V sindikatih ocenjujejo, da bo očitno prišlo do privatizacije družbe ter pričakujejo, da se bo hrvaška vlada, ki je lastnica letalskega prevoznika, vključila v pogajanja. V upravi pa zatrjujejo, da privatizacije družbe zaenkrat nihče ne omenja. Če bo do nje prišlo, pa je uprava pripravljena na nove pogovore o kolektivni pogodbi. Sicer pa uprava trdi, da je med pogajanji vedno ohranjala pravice iz obstoječe kolektivne pogodbe.

Bodo zaradi stavke privarčevali?

Potniki so lahko zamenjali karte.
Potniki so lahko zamenjali karte. FOTO: Reuters

Predsednik uprave Croatia Airlines Srećko Šimunović je potrdil, da so del letov Croatia Airlines med stavko prevzeli piloti slovenske družbe Adria Airways. Ob tem je spomnil, da so pilotom v Sloveniji decembra znižali plače za 35 odstotkov, medtem ko povprečna plača v Croatia Airlines znaša približno 1200 evrov.

Po podatkih uprave bo današnja stavka družbo stala okoli 300.000 evrov. Sindikati pa vodilnim, na čelu s Šimunovićem, očitajo slabo poslovanje, saj je imela družba v zadnjih 10 letih veliko izgubo. Sindikati celo menijo, da družba zaradi stavke ne bo imela poslovne škode, temveč bo morda celo privarčevala, saj Croatia Airlines zaradi nedobičkonosnih poletov dnevno ustvari za 147.000 evrov izgube.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
08. 03. 2012 18.56
+3
ja... ker ne bodo leteli, bodo menda celo privarcevali. Torej ima firma itak izgubo, obenem pa stavkajo, da se izguba ne bi zmanjsala? Morda je firma res slabo vodena, tega ne vem, a vkolikor je res, kar pravijo v sindikatu, jo bi bilo najbolje zapreti in vse zaposlene odpustiti.
Kimberley-Echo
08. 03. 2012 20.29
+3
Torej, če bodo s stavko privarčevali zakaj potem ne ukinejo to družbo in postanejo bogati?
Feels_good_man
08. 03. 2012 21.57
+0
uprava bi lahko rekla hvala za predlog in jih vse zmetala na cesto. prodajo vse avione razen enega in tega uporabljajo za najbolj dobičkonosno linijo.
HoS
08. 03. 2012 10.31
+2
Me zanima kako bo ko bojo serviserji nezadovoljni opravljali svoje delo......To ne more bit dobr nikak