Gospodarstvo

Črnigoj ni več na čelu Primorja

Ajdovščina, 04. 10. 2011 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dušan Črnigoj je odstopil s čela Primorja: "Z odstopom odpiram možnost prihoda novega člana upravnega odbora, ki ga bodo predlagale banke upnice, s čimer je dana vsa možnost za uspešno nadaljevanje poslovanja podjetja."

Dušan Črnigoj je v ponedeljek odstopil z mesta predsednika in tudi člana upravnega odbora gradbenega podjetja Primorje. Prepričan je, da je bil z bankami upnicami (NLB, NKBM, Abanko Vipa in Banko Koper) dosežen velik napredek v postopku reševanja razmer, v katerih se je znašlo Primorje. Konzorcij bank je namreč 15. septembra s Primorjem podpisal pogodbo, ki opredeljuje odlog plačila (glavnic) za pol leta, s čimer je po Črnigojevih besedah omogočeno reševanje finančnega prestrukturiranja in likvidnostnega stanja družbe Primorje.

"Na osnovi tako imenovane standstill pogodbe oziroma pogodbe o ureditvi medsebojnih razmerij, ki je bila dogovorjena z bankami upnicami, s svojim odstopom odpiram možnost prihoda novega zunanjega člana upravnega odbora Primorja, ki bo predlagan s strani bank upnic, s čimer je dana vsa možnost za uspešno nadaljevanje poslovanja Primorja," je zapisal.

Dušan Črnigoj
Dušan Črnigoj FOTO: Miro Majcen
Iz Primorja so na vprašanje, ali Črnigoju pripada odpravnina in kdaj mu poteče mandat, odgovorili: "O vseh nadaljnjih korakih, pomembnih za družbo Primorje, vas bomo sproti, kot do sedaj, korektno obveščali."

Pričakuje, da se bodo banke upnice čim prej aktivno vključile v vodenje poslovnega sistema Primorja in da bodo sodelovale s svojimi finančnimi mehanizmi pri utrditvi podjetja kot enega redkih še referenčnih izvajalcev velikih gradbenih del v slovenskem in tudi širšem evropskem prostoru.

Maja lani nastopil šestletni mandat

Primorje je skladno s skupščinskim sklepom maja lani prešlo na enotirni sistem upravljanja. Konec lanskega maja je Črnigoj nastopil šestletni mandat predsednika upravnega odbora, funkcijo glavnega izvršnega direktorja opravlja Robert Brajdih, tretji član upravnega odbora pa je Jože Brecelj.

Primorje je bilo ustanovljeno leta 1946, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je močno širilo na tuje trge; poleg številnih projektov doma je družba intenzivno gradila v Iraku, pozneje v Alžiriji, Libiji in Jordaniji, vrsto pomembnih objektov pa je dokončala tudi v BiH, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Obdobje konca osemdesetih let je zaznamovala velika kriza slovenskega gradbeništva, ki je Primorju narekovala temeljito spremembo v strukturi del. Nekoč predvsem v nizke gradnje usmerjeno podjetje je začelo intenzivno gradnjo poslovnih in stanovanjskih objektov za trg.

Grožnja s stavko

Primorje je v resnih finančnih težavah.
Primorje je v resnih finančnih težavah. FOTO: Dare Čekeliš

Vnovičen začetek gradnje slovenskih avtocest v drugi polovici devetdesetih let je Primorju prinesel nov zagon. Po izbruhu finančno-gospodarske krize se je Primorje tako kot ostali večji slovenski gradbinci znašlo v težavah. Primorje ima trenutno blokirane račune, podjetju pa zaradi neizplačila plač grozi tudi stavka. Prejšnji teden je družba sicer izplačala del avgustovskih plač, preostanek pa naj bi izplačali prihodnji teden.

Župan Poljšak: Črnigoj je naredil primerno potezo

Po mnenju ajdovskega župana Marjana Poljška je Črnigoj naredil primerno potezo. Upa, da bo to pomagalo k preživetju Primorja. Sicer ocenjuje, da je Črnigoj zelo dobro vodil Primorje, "posebno v preteklosti. Pogoji gospodarjenja, ki sta jih v Sloveniji ustvarjala in jih še ustvarjata vladajoča politika in politični sistem, kot na primer lastninjenje podjetij, kriza slovenskega gradbeništva ter nasploh gospodarska in finančna kriza, pa so prinesli posebne razmere, ki jih očitno ni mogel več obvladovati."

Župan se sprašuje, ali jih bo obvladoval nov direktor. Poudaril je, da je prav gotovo politika tista, ki mora spremeniti pogoje gospodarjenja tako, da bodo Primorje, kot tudi druga podjetja, lahko preživela. "Torej je primer Primorje samo še en poziv več, da spremenimo politične razmere in politični sistem!" je zaključil.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
06. 10. 2011 13.26
Izobraževali, da bi delali železnice, ha?
izbriši mi profil admin
05. 10. 2011 10.22
Seveda - dokler mu je Pahor dajal subvencije za izobraževanja delavcev, ki jih niso nikoli videli in dokler mu je Pahor dajal subvencije za plače, je to šlo, zdaj ko Pahorja ni več, je Černigoj padel - paradni konj Pahorja ----- informacija iz prve vrste --- ljudje so pol leta na plačilnih listah prejemali 85% subvencij državne pomoči preko EU ( navedeno na plačilni listi ) in vseeno delali v podjetju !!!! se pravi, da so prejemali denar v podjetju, delavci pa so delali ! Vseeno pa so po prijavi na policiji po pregledu policistov z delom nadaljevali, ker je gospod Pahor dal zeleno lučl nadaljnje delo ! ali po domače - UTIŠAL JE POLICIJO !!! protikorupcijska komisija naj preveri ! državljani namreč vemo, kaj se dogaja v naši državi - politiki pa vemo kdo so in kaj počno !!!!!!!!!!!!!!!!!!
X-XY
05. 10. 2011 10.16
Zalijanc, potem se pa tudi ne čudi, da so ceste, objekti na cestah slabo narejeni, da so slabi materiali vgrajeni itd. Cool, vse je jasno.
zalijanc
05. 10. 2011 09.03
da,da in gospe v računovodstvu so pa svetnice...
X-XY
05. 10. 2011 08.44
Kaj ima znanje Primorja z neplačevanjem računov podizvajalcev. In zakaj se niso bolje tržili, če imajo kvaliteto. To z avti managarjev pa bode v oči zato, ker to niso njihovi lastni avti, ampak službeni. Ko delavcu ne izplačajo plač, regresov, se oni še vedno vozijo na službene stroške v službo in domov, kar bi moralo biti obdavčeno, na vrednost avta.
vagabund
05. 10. 2011 08.03
@Deple, po čem sklepaš da sm od Črnigoja? Po tem, da govorim kar je res? Mercedes nima veze pri vsem skupaj in če tega ne veš, potem ne vem kje delaš, na Primorju najbrž ne. Hvalil ga pa tudi nisem, ne vem kje si ti to opazil. Hvalim znanje, ki ga Primorje definitivno premore, če se ti pač ne vidiš v tem kolektivu je to tvoj problem in ne problem Primorja. Sam smatram, da bi bilo dobro za državo, da se Primorje ohrani, vendar pod pogojem, da se razreši upravo.
izbriši mi profil admin
05. 10. 2011 06.57
Važno, da Črnigoj uživa v denarju !
jd13211
04. 10. 2011 23.47
pa kaj imate s tem Mercedesom (SVET)? Mercedes so si izmislile Finance...in se potem tudi pisno opravičile!! Novinarji Kanala A, pa pol to spet objavljajo kot novico...
Deple
04. 10. 2011 21.43
ne briši resničnih komentarjev .saj lahko preveriš informacije
Deple
04. 10. 2011 21.32
vagabund kej ti si od črnigoja.verjetno ti je dosti dal da ga hvališ če bi dejlu na primorji nebi govoru neumnosti
vagabund
04. 10. 2011 19.38
Ma kje ste vi Poljšaka prvlekli ven? :)) In s tem Mercedes-om bi lahko počasi zaključli zgodbo, ker sploh ni nič res in dajte že enkrat dobit en tapravi komentar od Črnigoja, ne pa neke pol leta stare izjave ... Upam, da Primorje in znanje, ki ga premorejo zaposleni preživi, za Črnigoja in kompanijo mi je malo mar!
Deple
04. 10. 2011 18.21
ma kdo je korektno obveščal kaj laže.a jo ni sram.ljudje niso dobili plače in regresa ona pa pravi da so.25let sem bil na tej firmi vsako leto smo dobili zadnji regres in to povrh vsega še decembra menanžerji pa so govorili po časopisih da je to božiček.24ur lahko vpraša tistega ki hoče od delavcev pa ti bo odgovoril isto .za delavce ni bilo nigdar samo za velike so si taleli dobičke
Deple
04. 10. 2011 18.16
naj vrne kar ni njegovo.uničil je celo vipavsko od nogometa do gradbeništva uničil vse privatnike ki jim je ostal dolžan upam da vzamejo pravico v svoje roke
kim llsung
04. 10. 2011 15.59
zato so se borili nasi dedki da ljudje z krscanskim vrednotami take stvari pocnejo
loeb
04. 10. 2011 14.00
Poljšakov prjatu---če ne bi blu Primorja bi Poljšak popušu na volitvah. Zdej nej si pjile Černigoja v Šibeniško gaso!
123soba
04. 10. 2011 13.44
Podgane gredo prve z ladje. Če gledaš kolk cajta gradijo predor na gorenjski avtocesti pri Ljubnem, bi ga ob odhodu morali predlagati še za Nobelovo nagrado.
BOG1972
04. 10. 2011 13.41
Čisto v nulo kopirajo SCT , popolnoma enaka zgodba je bila ko se je začel sct podirat. Čeprav ne vem kaj bo gospodom tolk dnara ker baje upniki že izsiljujejo in grozijo zidarju in drugim lopovom , ki so izčrpavali podjetja.
pehtateta
04. 10. 2011 13.28
najprej podjetni leta, čez kakšno leto pa grdobije. Še pomnite tovariši!
Mombly Pilot
04. 10. 2011 13.28
Kako že pravi rek?Ko se ladija potaplja jo prvo zapuščajo podgane!
binmister
04. 10. 2011 13.17
@ coca.eskim@ Joj nisem vedel če me ti pametnjakovič ne bi opozoril .( upam ,da si nisi nikoli zmotil ) vsaka ti čast .A si kandidat za poslanca ???