Gospodarstvo

Črni časi za Beti

Metlika, 09. 03. 2006 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beti Metlika v letošnje leto vstopa z 1,59 milijarde tolarjev izgube. Odpuščali pa bodo tudi delavce.

Beti Metlika poslovanje začenja z izgubo
Beti Metlika poslovanje začenja z izgubo FOTO: POP TV
Beti čaka tudi razreševanje okrog 60 presežnih zaposlenih na področju administracije. Zmanjševanje zaposlenih nameravajo uresničiti predvsem z upokojitvami, prerazporeditvami v proizvodnjo in druge programe.

Poslovni rezultati družbe Beti Metlika za leto 2005 še niso revidirani, po navedbah direktorja Roberta Kocmana, pa bo izguba znašala 1,59 milijarde tolarjev. Na višino izgube je vplivalo poslovanje s povezanimi družbami v tujini v preteklih letih; pomemben delež izgube namreč tvorijo popravki terjatev in zalog, je pojasnil direktor. Na izgubo pa je vplival tudi lanski stečaj Beti Črnomelj.

Z nadaljevanjem proizvodnje v družbi bi bila sicer izguba še za okrog 100 milijonov tolarjev višja. V letošnje poslovno leto vstopajo v Beti stroškovno učinkovitejši, v pripravi pa že imajo sanacijo za družbe, ki jim je osnovna dejavnost proizvodnja in trženje konfekcijskih izdelkov. Konfekcijski program je namreč družbi prinesel največji delež izgube.

Več delavcev v proizvodnji prej in pletiv?

Nosilec programa sanacije je vodstvo podjetja Beti Moda. Na ostalih področjih, ki se nanašajo na proizvodnjo prej in pletiv pa v družbi načrtujejo rast prodaje in povečanje vlaganj v nove programe z višjo dodano vrednostjo. Tu je predvidena tudi rahla rast števila zaposlenih v proizvodnji, navaja Kocman.

Družba bo odpuščala delavce, zaposlene v administraciji
Družba bo odpuščala delavce, zaposlene v administraciji FOTO: POP TV

Kot je napovedal Kocman, pa glede na razmere v Evropi na področju tekstila verjetno ne bo možno popolnoma izključiti tudi klasičnega ugotavljanja presežnih delavcev po programu, vendar nameravajo v družbi storiti vse, da bi se izognili odpuščanju v večjem obsegu. Ob predpostavki, da bo družbi uspelo povečati stroškovno učinkovitost in prilagodljivost, je zanje v veliki meri še vedno zanimiv slovenski trg, kjer je prepoznavnost in ugled njihovih proizvodov zasluženo velik, meni Kocman, ter bližnji trgi, kot so Hrvaška, Češka, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Nemčija.

Ti trgi so za družbo zanimivi za prodajo spodnjega perila, pižam in kopalk blagovne znamke Beti. S prejami in pletivi pa so po mnenju Kocmana konkurenčni v Evropi in ZDA, ob predpostavki nadaljnjega hitrega razvoja in prilagajanja izdelkov zahtevam kupcev pa naj bi svoj položaj na teh trgih še izboljšali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.