Slovenija

Zelena luč za gradnjo Markovca

Ljubljana / Maribor, 02. 12. 2009 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars je danes s CPM podpisal pogodbo za izvajalca del v predoru Markovec. CPM želi sedaj v najkrajšem času pridobiti garancijo za izvedbo del in začeti graditi predor.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik
Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik FOTO: Kanal A

Po skoraj leto dni dolgem postopku izvedbe javnega naročila bo Cestno podjetje Maribor (CPM) lahko začelo graditi predor Markovec na hitri cesti Koper–Izola. V času dolgotrajnega postopka je družba CPM, kot navajajo v sporočilu, sicer utrpela tudi poslovno škodo. Kot je znano, je bil razpis za gradnjo predora Markovec objavljen 26. septembra lani. To je bil že drugi razpis za ta predor, saj je Dars prvega po številnih zapletih s pritožbami razveljavil.

Družba CPM v skupnem nastopu z Alpine Bau je med štirimi ponudniki oddala najnižjo ponudbo za izgradnjo predora Markovec v vrednosti 64,5 milijona evrov. Ponudbe za gradnjo predora so oddali tudi avstrijski Strabag (92,7 milijona evrov), družba Riko v skupnem nastopu z družbo Konstruktor inženiring iz Splita (88,8 milijona evrov) in SCT v skupnem nastopu s Primorjem (81,9 milijona evrov).

Dars je za izvedbo del izbral najcenejšega ponudnika, torej družbo CPM v skupnem nastopu z Alpine Bau, a tudi drugi razpis ni minil brez pritožb. Na odločitev Darsa sta se pritožili družbi SCT in Primorje, vendar pa je državna revizijska komisija njuno zahtevo za revizijo postopka v začetku letošnjega septembra zavrnila.

Hitra cesta Koper–Izola
Hitra cesta Koper–Izola FOTO: Dare Čekeliš

Dars je nato s podpisom pogodbe za izgradnjo Markovca čakal zaradi vloženega predloga za stečaj družbe CPM. Predlog za začetek stečajnega postopka je vložila družba Avtoprevoz Gramet trade. Ta je opravljala dela na avtocestnem programu kot podizvajalec družbe NGR, ki ji je poroštveno izjavo izdala družba CPM, sicer večinski lastnik in obvladujoča družba NGR, zakoniti zastopnik obeh pa je bil isti.

Terjatev družbe Avtoprevoz Gramet trade do NGR je skupaj z obrestmi znašala 668.651 evrov. Okrožno sodišče v Mariboru je na naroku zavrnilo vse dokaze predlagatelja in ugotovilo, da družba CPM ni trajno nelikvidna kot tudi ne dolgoročno plačilno nesposobna.

V času čakanja na odločitev sodišča o stečaju družbe CPM sta sicer družbi SCT in Primorje na Dars posredovali zahtevo po obnovi postopka za izbiro izvajalca gradnje predora Markovec, ker naj bi Dars po oceni informacijske pooblaščenke bistveno kršil pravila postopka izbire izvajalca. Z zahtevo nista uspeli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prassek
08. 12. 2009 19.39
In s ponudbo je uspelo podjetje, ki nima ne strojev, ne delavcev niti denarja. In vse to financira NLB. Kam mi plujemo? Čez 2 leti bomo davkoplačevalci ponovno plačevali to neumnost. Pol ga bojo pa privatiziral.
cimko
03. 12. 2009 08.25
Zidar je zakon, v Mrkovcu zdaj nebo odpadel omet, zrušla se bo cela konstrukcija-tunel in bejte na njem!
Buena Vita
02. 12. 2009 18.55
bravo samo da zidar ne smradi obale
F10
02. 12. 2009 17.25
A niso (oz. bojo) sprejel zakon, da bo država pripravila pogodbo s fiksno ceno in končnim datumom projekta s strani strokovnjakov in ta cena bo najvišja. Potem bojo pa izbral tistega izvajalca, ki bo imel najnižjo ceno in najhitrejši rok. Podizvajalcev sam izvajalec ne bo več izbiral. Dodatnih aneksov, podizvajalcev, podaljševanja rokov itd. ne bo več mogoče dopolnjevati.
mr.dezan
02. 12. 2009 17.16
je bil že čas res!
mr.dezan
02. 12. 2009 17.15
jw bil žw čaa!
kosez
02. 12. 2009 17.10
samo da ne bo dol kaj padalo :)