Gospodarstvo

Dogodki v Mercatorju skrbijo zaposlene, novi predsednik uprave Čizmić obljublja dialog in spoštovanje njihovih pravic

Ljubljana/Zagreb, 06. 04. 2017 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

Novi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić se je sestal s sindikati in delavcem obljubil dialog ter spoštovanje njihovih pravic. Bojazni pred odpuščanji naj ne bi bilo. Tudi naša vlada je prepričana, da je poslovanje Mercatorja stabilno. Hrvati so medtem sprejeli zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki bo začel veljati v petek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sprejet zakon o reševanju podjetij na Hrvaškem
    02:47
    Iz 24UR: Sprejet zakon o reševanju podjetij na Hrvaškem
  • Iz 24UR: Usoda Mercatorja skrbi tudi slovensko politiko
    01:52
    Iz 24UR: Usoda Mercatorja skrbi tudi slovensko politiko
  • Iz SVETA: Hrvaški sabor o Agrokorju
    02:06
    Iz SVETA: Hrvaški sabor o Agrokorju
  • Iz SVETA: Mercatorjevi dolgovi
    02:48
    Iz SVETA: Mercatorjevi dolgovi
  • Tomislav Čizmić prevzema funkcijo
    01:13
    Tomislav Čizmić prevzema funkcijo
  • Izjava Balažiča ob odhodu iz Mercatorja
    04:09
    Izjava Balažiča ob odhodu iz Mercatorja
  • Balažič o razlogih odstopa
    02:10
    Balažič o razlogih odstopa
  • Iz 24UR: Kaj pomeni dogajanje v Mercatorju in Agrokorju?
    11:27
    Iz 24UR: Kaj pomeni dogajanje v Mercatorju in Agrokorju?

Novi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić se je danes sestal s sindikati. Zagotovil je, da bo ohranil dozdajšnji dialog ter spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo, je dejala predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Vesna Stojanovič. Bojazni pred odpuščanji ni, je dodal sekretar sindikata Ladislav Rožič.

Sredin odstop Tonija Balažiča z mesta prvega moža največjega slovenskega trgovca je sindikaliste močno presenetil. Stojanovičeva, ki je tudi članica nadzornega sveta Mercatorja, o tem ni imela prav nobenih informacij, prav tako ne Rožič. Ta je prepričan, da je sporazumen odhod s funkcije neodgovoren. Po njegovem mnenju je lastnik hrvaškega živilskega koncerna Agrokor Ivica Todorić s tem Balažiču naredil uslugo, "ker mu je ta pomagal v prodajnih postopkih Mercatorja".

Dogodki v Mercatorju skrbijo veliko zaposlenih, ki se zato obračajo na sindikat z različnimi vprašanji. Po besedah Stojanovičeve se delavci bojijo, kaj se bo zgodilo. "Med ljudmi se čuti kar precej napetosti, negotovosti, seveda to vpliva tudi na motivacijo. Situacija ni rožnata," je dodala.

S Čizmićem, ki se je skupini Mercator pridružil leta 2013, v sindikatu delavcev trgovine, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, nimajo izkušenj, saj še niso sodelovali. Ne glede na to pa večjih sprememb v prihodnje ne pričakujejo.

Četudi zaveze o ohranitvi števila zaposlenih, ki jih je Agrokor dal ob prevzemu Mercatorja, veljajo le do septembra, večjih strahov med predstavniki delojemalcev za zdaj ni.

Čizmić je danes tudi uradno prevzel vajeti v slovenskem trgovcu, na dnevnem redu pa je že imel srečanje s predstavniki sindikatov. Kot je povedala Stojanovičeva, je bil socialni dialog pod Balažičevim vodstvom na zelo visoki ravni, zato je sama na sestanku izrazila željo, da bi tak tudi ostal.

Novi prvi mož Mercatorja je po njenih besedah obljubil, da na tem področju ne bo sprememb ter večkrat zagotovil, da bo spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo. Poleg tega je napovedal, da bodo obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev naprej tekle brez sprememb.

Rožič je v zvezi s tem izpostavil, da je zaposlenih v prodaji še premalo, da se njihovega števila ne da znižati in bi bilo treba prej kot to poiskati nove. "Noben lastnik v tej državi ne bo šel zapirati trgovin, ker bi imel premalo delavcev, raje bi zaposlil nove. V zvezi s tem nimam bojazni," je optimističen.

V sindikatu se vendarle zavedajo, da je dogajanje v Agrokorju še "zelo v zraku", "zato človek nikoli ne ve, kakšne posledice bo imelo na poslovanje Mercatorja".

Si pa sindikalist želi, da bi se Mercator tudi v prihodnje držal načrtov in krepil konkurenčnost. Upa tudi, da se slovenskega trgovca ne bo mešalo v težave Agrokorja in se ga bo v primeru prodaje prodalo strateškemu kupcu. Bo pa to težko, saj da trgovine ni lahko prodati.

Sredine izjave novega direktorja za prestrukturiranje Agrokorja Antonia Alvareza III. pa Stojanovičevo vendarle navdajajo z optimizmom. Alvarez je namreč obljubil, da bo ena od njihovih osrednjih prioritet ohranitev delovnih mest. Hkrati je delavce pozval k podpori, potrpežljivosti in sodelovanju ter zatrdil, da so pripravljeni na komunikacijo.

"V času krize moramo ljudje dejansko stopiti skupaj, videti nek skupen cilj in neko pozitivno motivacijo, seveda do ravni, do katere imajo navadni ljudje še kakšen vpliv," je poudarila predsednica sindikata delavcev trgovine. Prepričana je, da so odkrit pogovor, sprotno informiranje zaposlenih in spoštovanje delovne zakonodaje bistvenega pomena.

Rožič se na drugi strani boji, da je zaposleni v Agrokorju ne bodo odnesli dobro. Ravno nasprotno, prav oni bodo plačali krizo, je sklenil.

Zakon bodo uveljavili v prihodnjih dneh, ko bo objavljen v uradnem listu.
Zakon bodo uveljavili v prihodnjih dneh, ko bo objavljen v uradnem listu. FOTO: Reuters

Počivalšek in Židan s premierjem govorila o razmerah v Mercatorju

Težave v Agrokorju in posledice teh za Mercator so danes zaposlovale tudi vrh slovenske politike. O tem so zjutraj razpravljali predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Počivalšek je popoldansko srečanje za trenutek zapustil in novinarjem pojasnil, da so ne glede na težave, ki jih ima Agrokor na Hrvaškem, dobili zagotovila, da je poslovanje Mercatorja še vedno stabilno. "Ugotavljamo tudi, da je Mercatorjev denarni tok po sporazumu med bankami upnicami in Mercatorjem zaščiten, zato verjamem, da bo poslovanje Mercatorja tudi v nadaljevanju stabilno," je poudaril.

Na srečanje se je nato vrnil, so pa ga v tem času zapustili prvak DeSUS Karel Erjavec in Židan ter svetovalec v družbi 2TDK in nekdanji državni sekretar Metod Dragonja. V prostore vlade sta sicer medtem šla tudi predsednica uprave SDH Lidia Glavina in prvi nadzornik SDH Damjan Belič, pridružila sta se tudi predsednik DZ Milan Brglez in državna sekretarka na finančnem ministrstvu Miranda Groff Ferjančič.

"Ministri vsak s svoje pristojnosti pozorno spremljamo razvoj situacije," je dogajanje komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki sicer ne želi prejudicirati kakršnekoli možne smeri ukrepanja. "Vsekakor pa bomo na to temo zelo pozorni in bomo preučili najrazličnejše možne variante," je dodala.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem vrhu povedala, da je vlada zaskrbljena in da budno spremlja razvoj dogodkov v Agrokorju, ki je lastnik Mercatorja, a v omejitvah svojih pristojnosti. "Mercator je v zasebni lasti, poskrbeti moramo za stabilnost, nemoteno delovanje tako Mercatorja kot slovenskih dobaviteljev, nikakor pa ne mimo svojih pristojnosti. Kakšni so načrti na strani vlade, ne morem komunicirati, a ko bodo usklajeni, boste o tem obveščeni," je dodala.

Na tem področju delata predvsem Židan in Počivalšek, je povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Zagotovil je, da so na koalicijskem vrhu dobili ustrezne informacije, težko pa javno govori o tem, kaj bo vlada naredila. "Po seji vlade bo danes še en sestanek s predsedniki koalicijskih strank, da dorečejo še nekatere stvari, potem se peljejo aktivnosti naprej. Osebno bi želel, da bi Mercator ponovno postal slovenski," je še pojasnil Jurša.

Prvak DeSUS Karel Erjavec je dejal, da bodo storili vse, da bo Mercator še naprej lahko posloval. "Imamo zagotovila, da kriza v Agrokorju ne vpliva na Mercator. Potekajo stalna dogovarjanja na vladi znotraj koalicije. Storili bomo vse, da rešimo Mercator, če bi bil ogrožen, saj gre za preko 10.000 delovnih mest in za našo živilsko industrijo, za naše kmetijstvo," je dejal. Dodal je, da bi bil smiseln razmislek, da Mercator pridobi strateškega partnerja, ki bi vlagal v njegov razvoj.

"Slovenija budno spremlja, kaj se dogaja na Hrvaškem, z glavnim ciljem, da se zadržijo v Mercatorju delovna mesta, da se zadržijo dobavitelji, da ostane v taki funkciji kot do sedaj," pa je izpostavil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Pravi, da se zavedajo problemov, ki lahko nastanejo, če bo Hrvaška reševala svojo proizvodnjo in tako izčrpavala Mercator. Verjame, da bodo ministri in vlada pametno odzvali.

Slovenski politični vrh je razpravljal o Mercatorju.
Slovenski politični vrh je razpravljal o Mercatorju. FOTO: Miro Majcen

Zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih sprejet, opozicija ga ni podprla

Hrvaški sabor je sprejel zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, s katerim nameravajo preprečiti krizo hrvaškega gospodarskega in socialnega sistema, ki bi jo povzročil morebiten propad Agrokorja. Opozicija je imela na zakon vrsto pripomb in ga ni podprla.

Hrvaški sabor ima 151 poslancev. Za sprejetje zakona je glasovalo 83 od navzočih 131 poslancev, proti jih je bilo 46, dva sta se glasovanja vzdržala.

Zakon se bo lahko uporabil za podjetja z vsaj 5.000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Če bi takšno podjetje zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, katerega naloga bi bila zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja. Zakon bodo lahko uveljavili, ko bo objavljen v hrvaškem uradnem listu, predvidoma v naslednjih dneh.

Ključni organi, ki jih prinaša zakon, so izredni pooblaščenec, svetovalno telo in upniški odbor, nad vsem pa bi v primeru sprožitve izredne uprave bdelo sodišče za gospodarske zadeve v Zagrebu. Pomembno določilo zakona je tudi to, da v času trajanja postopka izredne uprave ni dovoljeno sprožiti prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije takšnega sistemsko pomembnega podjetja.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v sredo med maratonsko razpravo v saboru večkrat izpostavil, da ne gre za zakon, ki bi bil namenjen reševanju Agrokorjevega lastnika Ivice Todorića, niti za Lex Agrokor, temveč za zakon, s katerimi nameravajo zavarovati interese hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema kot tudi vseh, ki so vključeni v proces krize v sistemsko pomembnih podjetjih.

Kot je poudaril, je najpomembnejše sporočilo zakona povrniti zaupanje vseh akterjev pri nujno potrebnem prestrukturiranju sistemov, ki so v krizi. Cilj postopka o izredni upravi je pogodba med upniki o prihodnosti poslovanja podjetja na trajnosten in finančno stabilen način. Pogodbo je treba doseči v 12 mesecih, zagrebško trgovsko sodišče pa lahko ta rok podaljša za dodatne tri mesece.

Opozicijski poslanci so imeli vrsto pripomb na predlog zakona. Poleg trditev, da je zakon mišljen za reševanje Todorića, so največji vladni stranki HDZ očitali, da je bila vsa leta tesno povezana z Agrokorjem in je tudi odgovorna za krizo v sistemski družbi. Opozarjali so, da vlada občutno zamuja s ponujanjem rešitev za krizo v Agrokorju, ker so bila prva naznanila razsežnosti krize znana pred nekaj mesecev.

Menijo, da bo država zaradi odločitev izrednega pooblaščenca o pridobitvi novih posojil prevzela finančne obveznosti sistemsko pomembnega podjetja, kar lahko pripelje tudi do tožb proti Hrvaški ter možnosti, da bodo izgube plačali hrvaški davčni zavezanci.

Zakon se bo lahko uporabilo na zahtevo lastnikov sistemsko pomembnih podjetij v težavah. Izvajanje zakona lahko zahtevajo tudi upniki, a je potrebno soglasje lastnikov. V primeru Agrokorja bo uveljavitev zakona odvisna predvsem od tega, ali bodo lastnik družbe in uprava dosegli dogovor z upniki in dobavitelji o finančni likvidnosti, ki bo zagotovila nadaljevanja poslovanja in prestrukturiranje sistema.

Kriterije za sistemsko pomembno podjetje na Hrvaškem izpolnjuje deset podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot enajst odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstoten delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu. Največji med njimi je Agrokor, ki zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Zakon bodo lahko uveljavili, ko bo objavljen v hrvaškem uradnem listu, predvidoma v naslednjih dneh.

Vodenje Mercatorja po odstopu Tonija Balažiča prevzema Tomislav Čizmić.
Vodenje Mercatorja po odstopu Tonija Balažiča prevzema Tomislav Čizmić. FOTO: 24ur.com

Hrvaška policija preiskuje poslovanje Agrokorja

Hrvaška policija je danes potrdila, da na zahtevo zagrebškega državnega tožilstva preiskuje poslovanje največje hrvaške družbe Agrokor. Neuradno naj bi hrvaško pravosodje sprožilo postopek potem, ko je predsednik hrvaškega sabora Božo Petrov prejšnji mesec kazensko ovadil lastnika Agrokorja Ivico Todorića in upravo koncerna.

Petrov, ki je tudi šef vladne stranke Most neodvisnih list, je prejšnji teden potrdil, da je "kot navadni državljan" kazensko ovadil Todorića in upravo koncerna, potem ko je podpredsednik ene največjih upnic Agrokorja, ruske banke VTB Jurij Solovjev, govoril o ponarejanju finančne dokumentacije v Agrokorju. Iz VTB so kmalu potem poudarili, da je šlo za šum v komunikaciji, ter pojasnili, da je šlo za nepravilnosti in ne za ponarejanje dokumentacije. Petrov je pojasnil, da je ovadbo utemeljil na medijskih poročanjih o domnevno sumljivih poslih v Agrokorju. Njegova poteza naj bi močno razjezila hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

V glavnem ravnateljstvu hrvaške policije so se danes sklicevali na zakon o kazenskem postopku, ki določa tajnost policijskih postopkov med preiskavo, zato medijem niso hoteli povedati kaj več o svojih postopkih v Agrokorju.
Most je nameraval vložiti tudi dopolnilo na zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, ki je bil danes sprejet v hrvaškem saboru. Z njim naj bi državi omogočili, da bi vstopila v upravo sistemsko pomembnih družb brez dovoljenja lastnikov, a so si premislili.

Petrov je v sredo povedal, da dopolnila ne bodo vložili, ker si želijo, da bi zakon v saboru dobil čim večjo podporo. Poleg tega so ugotovili, da bi bil zakon s sprejemom takšnega dopolnila v nasprotju s hrvaško ustavo.

Zakon je bil danes že objavljen v uradnem listu, veljati pa bo začel s petkom.

Na sodišču zahteva za stečaj Konzuma

Živilsko podjetje Ovum, ki je registrirano za prodajo mleka, mlečnih izdelkov, jajc in olja, je minuli petek na pristojnem sodišču v Zagrebu vložilo zahtevo za stečaj trgovske verige Konzum, ki je del hrvaške skupine Agrokor. Kot poroča spletni portal N1, se je za to odločilo zaradi lastnih dolžniških težav. Ovum od Konzuma terja nekaj več kot 9,6 milijona kun (1,2 milijona evrov) in obresti.

Če bo zagrebško sodišče, pristojno za trgovino, zahtevi ugodilo in sprožilo stečaj največje hrvaške trgovske verige, bo to za Agrokor pomenilo dodatne težave. Konzum je namreč njegov najpomembnejši vir svežega denarja.

V Konzumu so v odzivu na dogajanje poudarili, da imajo upniki pravico zahtevati stečaj, a to ne pomeni, da bo sodišče postopek tudi sprožilo. "Pomembno je izpostaviti, da ta osamljeni primer nikakor ne bo vplival na uresničenje ciljev vseh dejavnosti, ki so povezane s postopkom prestrukturiranja," so zapisali v odgovoru za N1.

Ocenili so tudi, da se je še enkrat pokazalo, da je pomembno zaupanje vseh vpletenih strani in da lahko prispevajo k umiritvi stanja. "Samo v takšnih okoliščinah bo ekipa za prestrukturiranje (Agrokorja) lahko dosegla likvidnost in izvedla prestrukturiranja skupine," so dodali. Ob tem so vse partnerje pozvali, naj bodo potrpežljivi in zaupajo strokovnjakom, zadolženim za prestrukturiranje. Samo stabilen Konzum lahko redno plačuje dobaviteljem in upnikom, so sklenili.

Hrvaški mediji sicer poročajo o tesnih prijateljskih povezavah med lastniki Ovuma in Agrokorja.

Tekma s časom vse ostrejša

Medtem je tekma s časom za reševanje največjega hrvaškega gospodarskega sistema vse ostrejša. Več Agrokorjevih hčerinskih družb ima blokirane račune, saj dobavitelji in država zahtevajo poplačilo svojih terjatev. Hrvaški dobavitelji namreč še niso prispevali podpisa pod sporazum o zamrznitvi Agrokorjevih finančnih obveznosti, ki so ga 1. aprila sklenili predstavniki uprave koncerna in največjih bank upnic.

Dobavitelji podpis sporazuma pogojujejo z jasnimi roki za poplačilo svojih terjatev, večina pa jih je vendarle soglašala, da bo še naprej polnila police Konzumovih trgovin; prav Konzum je namreč največji distributer njihovih izdelkov.

Živilsko podjetje Ovum je minuli petek na pristojnem sodišču vložilo zahtevo za stečaj trgovske verige Konzum, ki je del hrvaške skupine Agrokor.
Živilsko podjetje Ovum je minuli petek na pristojnem sodišču vložilo zahtevo za stečaj trgovske verige Konzum, ki je del hrvaške skupine Agrokor. FOTO: Thinkstock

V javnosti odmevajo razkrite podrobnosti sporazuma

Sicer pa danes na Hrvaškem odmevajo tudi podrobnosti omenjenega sporazuma, ki jih je objavil hrvaški časnik Jutarnji list. Kot kaže, ima več značilnosti pisma o nameri kot pogodbe o prestrukturiranju. Poleg tega gre za začasno in delno pogodbo o načinih za rešitev težav koncerna.

Med temeljnimi cilji dokumenta so zagotavljanje kontinuitete poslovanja, ohranitev vrednosti skupine in fleksibilnejša pogajanja o prestrukturiranju. "Bistvo celotne zgodbe je čim prej zagotoviti likvidnost koncerna, da ne bo prišlo do kolapsa, in čas za končni dogovor o finančnem, poslovnem in lastniškem prestrukturiranju," izpostavlja časnik.

Sporazum predvideva tudi sedemdnevni rok, v katerem upniki ne bodo sprožili tečaja, prav tako pa v času veljavnosti dokumenta od Agrokorja ne bodo terjali poplačila obveznosti.

Banke upnice bodo oblikovale koordinacijski odbor. V treh tednih od podpisa naj bi med drugim dobile podrobno analizo finančnih obveznosti skupine, ki naj bi jo pripravila svetovalna hiša Deloitte, pa tudi številne druge podrobnosti o poslovanju koncerna, vključno z načrtom za nadaljnje financiranje.

Alvarez potrdil pripravljenost bank za financiranje Agrokorja

Glavni direktor za prestrukturiranje največje hrvaške družbe Agrokor Antonio Alvarez III. je po današnjem sestanku s šestimi bankami upnicami koncerna povedal, da so ga te pripravljene nadalje financirati pod pogoji, ki jih določa danes v saboru sprejeti zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško.

Alvarez se je danes srečal s predstavniki največjih bank upnic Agrokorja, in sicer Sberbank, VTB, Erste bank, Raiffeisen bank, Privredne banke Zagreb iz skupine Intesa Sanpaolo in Zagrebačke banke iz skupine Unicredit. Ti so izrazili pripravljenost nadalje financirati koncern, a pod pogojem prednostnega izplačila terjatev, kot to določa zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih družbah na Hrvaškem.

Medtem je hrvaški sabor ta zakon potrdil, veljati bo začel v petek. V njem je dodal dopolnilo vladajoče HDZ, da so banke upnice sistemsko pomembnega podjetja za poplačilo terjatev v primeru stečaja na vrsti takoj za delavci, ki lahko edini sprožijo izvršbo. Dobavitelji pa lahko svoj dolg pretvorijo v lastniški delež v podjetjih sistemsko pomembne skupine.

Dopolnilo je v zakonu pristalo po tem, ko se je Alvarez v sredo zvečer srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Ta je po srečanju povedal, da se načrti vlade za reševanje krize v največji hrvaški sistemski družbi ujemajo z razmišljanji Alvarezove ekipe.

Plenković se je danes srečal tudi s predstavniki šestih bank upnic. Bankirje je bolj podrobno seznanil z danes sprejetim zakonom, so sporočili iz Banskih dvorov. Kot so dodali, je premier pojasnil tudi prizadevanja vlade za zaščito gospodarske in finančne stabilnosti države v luči poslovnih težav Agrokorja.

"Predstavniki koordinacijskega odbora bank so pozdravili sprejetje zakona ter izrazili pripravljenost, da koncernu zagotovijo likvidnost, dobaviteljem pa varnost, če bo prišlo do uveljavitve zakona", so dodali v vladnem sporočilu.

Medtem je tudi svet ministrov Bosne in Hercegovine napovedal srečanje s predstavniki Agrokorja, saj ima trgovska veriga Konzum 125 milijonov evrov dolgov do bosansko-hercegovskih dobaviteljev. Kot so poudarili, je ogroženo nekaj tisoč delovnih mest.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
07. 04. 2017 08.37
+1
ta Čeveljček bo dal po p. našim političnim bleferjem.
nnanna
06. 04. 2017 22.48
-1
ko je merkator vodil janković je bilo podjetje izredno uspešno. tisti, ki ga je odstavil pa seveda ponovno ni nič kriv.
BildiTheEmperor
06. 04. 2017 22.50
+10
Ja v katerem filmu to? Uspešno je bilo ravno tako kot je uspešen stadion Stožice in ostala Jankovićeva podjetja. Ter njegov osebni bančni račun. Merkator je uničil ravno Janković. Z desetinami novih trgovin v tujini, zgrajenih s krediti, v katerih ni bilo praktično nobenega kupca. To je pa realnost.
vertex
07. 04. 2017 08.03
+1
Verjetno ne v filmu norisko kraljestvo,v stozice hodimo na koncerte tekme,vas stadion prisege okupatorju pa obvladujejo krti,kako pa je vas kralj zrihtal mercator sedaj vidimo
sandi101
06. 04. 2017 22.16
+8
Na Mercator je vezana vsa slovenska pridelava hrane. Zato Mercatorja nikoli ne bi prodal noben prišteven človek, kaj šele "državnik". V Sloveniji pa so za provizijo storili prav to. To je maslo vlad Janše, Pahorja, Bratuškove... Človek ne more verjeti, kakšni ljudje-zgube- krožijo v tej orbiti.
sid33
06. 04. 2017 22.47
+3
sid33
06. 04. 2017 22.52
+4
Mislim pa da danes Mercatorja nebi več bilo, če ga nebi uspeli prodati, ga je enkrat en mafijsko z juga preveč zadolžil, zato tudi ni bilo razen agresorja nobenega interesa za nakup, je pa vseeno pozitivno, da je po prodaji začel pozitivno poslovati, a poslovanje Mercatorja, ko je bil še slovenski, te pa nič ne oni, samo prodaja?
sid33
06. 04. 2017 22.52
+1
Absolutist 1
06. 04. 2017 22.07
+10
Še dobro,da imamo v Sloveniji Špar,Lidl,Euro Spin,Hofer.Ta podjetja imajo od začetka delovanja znanega lastnika in samo povečujejo število trgovin,zaposlujejo in ustvarjajo prihodek.Davek od prodaje ostaja v Sloveniji,ustvarjeni dobiček pa zopet v določenem procentu ostane v Sloveniji,ostali dobiček pa lastniki vlagajo v nove in nove poslovalnice.Ali ste kdaj slišali za kakršno koli kriminalno dejane lastnikov teh podjetij.Imajo red,poštenje in to zahtevajo tudi od zaposlenih in zadeva lepo teče.Kaj pa Mercator,že 25 let se v njemu dogajajo zadeve,ki so ga pripeljale do skorajšnega propada.
sid33
06. 04. 2017 22.54
+2
Zdaj je še ok, problem bo, če EU razpade in ne bo več tujih trgovcev...
StašaLoko
06. 04. 2017 22.00
+3
Če je vlada našla nekaj milijard za zmetat v banke bo pa ja dobila še nekaj 100 miljonov da nazaj kupi Mercator. Zame je Mercator večji nacijonalni interes kot pa drugi tir !!!
srebrnibreg
06. 04. 2017 22.06
+1
Nazaj naj ga kupijo tisti kateri so ga uničili ne ta vlada, ker ga potem dejansko mi državljani kupimo lopov se bodo pa iz nas smejali.
fljfo
06. 04. 2017 21.33
+6
Torej bomo pomagali Hrvatom, da rešimo slovenske dobavitelje?
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.34
+2
Saj si imel priložnost kupiti Mercator kaj sedaj jamraš.
fljfo
06. 04. 2017 21.35
+2
Jamram? Sprašujem, kakšen scenarij bi bil boljši...
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.46
+0
Vem brati tudi med vrsticami čeprav je samo ena. Pa še predobro te poznam iz komentarjev.
fljfo
06. 04. 2017 21.48
-1
Torej, kaj meniš, da bi bilo najbolje storiti?
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.57
+0
To kar se verjetno po zakonih ne da. Razveljaviti pogodbe, ker se jih verjetno ne spoštuje in Mercator vzeti nazaj pod slovensko zastavo.
fljfo
06. 04. 2017 21.59
+1
To bi bilo verjetno res najbolje, ampak čas se ne da prevrteti nazaj...je pa res, da je imel Mercator skoraj milijardo evrov dolga
sid33
06. 04. 2017 22.59
-1
To bi bilo super, ampak nismo več v letu 1945 in na žalost ne gre kar po partizansko vzet nekaj, ampak je treba kupit nazaj in še pomembneje tudi vodit firmo, to pa levakom ne gre najboljše
laskopivo
06. 04. 2017 21.25
+11
Kdo še sploh hodi v merkator . Še kruh imajo dober v hoferju ali lidlu . Ne smemo se slepit Merkator dela izgubo na celi črti . Enkrat se bo sistem podrl in pravljice bo konec . Podobno se s tušom dogaja iz leta v leto zapira trgovine.
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.15
+4
Ni mi jasno zakaj sedaj eni krivijo to vlado za prodajo Mercatorje, če je ta bil prodan in uničen že davno prej.
aristotel
06. 04. 2017 21.22
+1
J.J. je pod mizo prodal Merkator B.Š in I.B.in ti so ga zastavili za kredit pri prevzemu privatiziranju pivovarne in Isterbenza...lastnik bank pa je država to se pravi politika...
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.29
+3
Torej bi morale banka oziroma država pravzaprav mi državljani pokrivati tisto pokradeno v teh dveh firmah?
aristotel
06. 04. 2017 21.31
+1
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.33
+1
MATEJ5321
06. 04. 2017 21.33
-1
srebrnibreg pa ti n8mas pojma zakaj se gre. Ti si en tak bluzo da kr smrdi. Nikoli to ne bo jasno kaj se je dogajalo kar se in kar se bo.
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.36
+4
MATEJ to se je dogajalo in to je vzrok sedanjega stanja v Mercatorju - Takratni premier Janez Janša in državna sekretarka Andrijana Starina Kosem sta se na sestanku s takratnima predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in namestnikom direktorja Pivovarne Laško Boškom Šrotom dogovorila o privatizaciji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju. Sodeloval naj bi tudi Matjaž Gantar iz KD Group. Janša je sicer po prodaji Mercatorja večkrat zanikal vpletenost sebe ali vlade v ta posel.
MATEJ5321
06. 04. 2017 21.36
-1
"Ni mi jasno zakaj sedaj eni krivijo to vlado za prodajo Mercatorje" Ali imas ti 10 mil v merc ali pa si na tabletah ?
aristotel
06. 04. 2017 21.13
+3
Loleki in Boleki v vrhu Slovenske politike zadnjih 25 let in lobisti,ki za svoj žep uničujejo državo provizije-podkupovanje, sabotaže v nevednosti trenutka,ki se nam dogajajo gremo po poti popolne razprodaje in uničenje države le kaj bomo pustili zanamcem,nič razen dolgovov in novodobnega suženjstva a proglem da se tega ne vidi...ali pa noče le zakaj zaradi papirja ki se mu reče denar...
CastrumFF
06. 04. 2017 21.18
+1
bojer
06. 04. 2017 21.08
+0
Preprosto ne razumem, kaj se gre naša vlada. Merkator je prodala in že takrat je bilo jasno "vsem razen kratkovidnim", da slovenski pridelovalci v tej trgovini nimajo kaj iskati, potrošniki pa imajo na izbiro tudi druge trgovine. Kupec je znižal ceno, kar se je sploh dalo. Če danes pravijo, da Merkator stoji dobro in stabilno posluje, se ne obeta popolnoma nič drugega kot izčrpavanje ali prodaja. To me spominja na Elan. Še enkrat Merkator je privatna firma s posledicami "modrosti" naših voditeljev.
StašaLoko
06. 04. 2017 21.03
+2
A sedaj skrbi vlado. Ko je pa prodajala in so nekateri dobili provizije. Takrat jih pa ni skrbelo. Banda pokvarjena !!!
CastrumFF
06. 04. 2017 21.02
-2
VSI kupovat v Mercator!
mackon08
06. 04. 2017 21.04
+1
Zakaj pa ne, ima dobro ponudbo in dobre cene. In to že kar nekaj časa, sloves najdražjega je imel ko je Mercator vodil Jankovič in so posli bili speljani preko firm njegovega sina.
CastrumFF
06. 04. 2017 21.10
-2
Saj pravim.Tudi ce je 30% drazji ga lahko tako resimo.
srebrnibreg
06. 04. 2017 21.17
+1
Marsikaj je ceneje in boljše v Mercatorju kot v Šparu. Tam vedo samo lepo na fin način na tegovat ljudi eni jim pa nasedajo.
askralj
06. 04. 2017 20.53
+0
Hlače se tresejo vladi ker vejo da sledijo odpuščanja in upam da bojo ti ljudje šli pred parlament povedat kaj si mislijo o tem da so jih prodali zadolženim Hrvatom.
Draža
06. 04. 2017 20.53
+10
Hofer in Lidl,ki sta najbolj uspešni trgovini v Sloveniji nimata teh problemov,zato so tukaj tudi delavci pošteno plačani in zadovoljni,Avstrijski sistem funkcionira.
askralj
06. 04. 2017 20.55
+1
Ta sistem vladi in nedotakljivim lopovom ne paše ker se v takem sistemu ne more toliko krast delavcu in se ga more pošteno plačat...
politik70
06. 04. 2017 20.56
-4
Koliko so pošteno plačani in zadovoljni bi se pa dalo debatirati. So na nižjih plačah kot Mercatorjevi prodajalci in tudi veliko več morajo delati. Ne kar neki na pamet govorit...
BildiTheEmperor
06. 04. 2017 20.57
+4
saj zato pa merkator propada. malo težko bo starim kapitalistom solit pamet kako je treba delat
fljfo
06. 04. 2017 20.49
-1
Dajmo vlada, pomagajmo bratom Hrvatom....Vse v imenu bratstva in edinstva!!!!
politik70
06. 04. 2017 20.41
+2
Pustili bi Mercator Zokitu pa se to nebi zgodilo. Je pa res da potem tudi Ljubljana nebi bila to kar je danes .Kapo dol pa kakršen koli lopof je Zoki.. Kdo je spodu Zokija iz Mercatorja? Še pomnite Ivanove ofce????
mackon08
06. 04. 2017 21.05
+3
Ne bluzi Zoki je naredil dolg Mercatorju, pišeš brez veze.
politik70
06. 04. 2017 20.37
+0
Hvala Ivan Janez Janša. Hvala Igor Bavčar. Res sta dobro naredila da sta spodila lopofa Zorana Jankoviča iz Mercatorja. Sedaj je Mercator v varnih Hrvaških (Ruskih) rokah. Res hvala. Amen
fljfo
06. 04. 2017 20.39
-2
LDS z roko v roki s SDS...še bolj je jasno, da so vsi isti
politik70
06. 04. 2017 20.48
-1
Sam z to razlik oda je LDS propadel in je politično mrtev SDS pa bi še vedno rad vladal.....
fljfo
06. 04. 2017 20.50
+1
Priznajmo, da LDS še vedno živi pod drugimi imeni....a misliš, da bi te tako profitabilne povezave kar tako zavrgli?
fljfo
06. 04. 2017 20.50
-2
Mi je pa všeč, da si priznak, da so isti...;)
politik70
06. 04. 2017 20.53
+0
Vsi politiki Levi in Desni. Za narod jim je malo mar. Razlika je samo v nas "volih/volilcih" .Tisti ki volimo leve znamo biti tudi kritični desni vlilici pa verjamejo v Ivana pa naj ta stori karkoli.
fljfo
06. 04. 2017 20.57
+0
Zato menim, da je skrajni čas za novo desnico...kako lahko vladajočim Jugofilom o slovenskem domojubju predava romar v Jajce in zagrizeni KPJjevec....Desnica kot domoljubna nikakor ne bi smela opevati zavojevalcev, bodisi iz Verlina ali Beograda...kje je tu domoljubje?
fljfo
06. 04. 2017 20.58
Madeni
06. 04. 2017 20.37
+3
Ali se spet hoče ponoviti BURLESKA KUČAN-ROP-JANKOVIČ in ostali rdeči KRIMINAL..TACE jim je treba posekat BANDA..
BildiTheEmperor
06. 04. 2017 20.32
+2
Ne razumem samo zakaj bi Todorićev Merkator (ali pač Ruski ali od kogarkoli že) delal v interesu prodajanja SLO robe - kar bi mu naj bilo v interesu, Spar, Lidl. Hofer, LeClerc .... pa tega interesa nimajo. Saj to ni logično. Vsak normalen lastnik Merkatorja bo delal s SLO robo samo če se mu to izplača.
BildiTheEmperor
06. 04. 2017 20.24
+1
Po eni strani se delamo da imamo prosti trg, po drugi pa bi z dogovorno ekonomijo preko privatnega Merkatorja reševali slovenske dobavitelje in proizvajalce (beri med vrsticami - javne parazite in njihove interese). Če so ti odvisni od Merkatorja, potem tako nimajo prihodnosti. Kaj pa brigajo Merkatorjeve lastnike SLOvenski dobavitelji in proizvajalci?!? Če kupci te izdelke kupujejo jih bodo tako prodajali, sicer pa ne. Sicer lahko Merkator samo propade, če se bo šel rešitelja SLO dobaviteljev in proizvajalcev. Dogovorni ekonomisti so se vmešavali tako v Konzum (Agrokor) kot v Merkator, zato pa to propada. Pa naj SLO proizvajalci in dobavitelji prodajajo svojo robo preko lokalnih zadrug. Če je za to distrubucijo primeren samo Merkator, zakaj ga pa potem država prodaja (in dela z njim izgube?).