Gospodarstvo

Civilna iniciativa vložila podpise za referendum proti zakonu o drugem tiru

Ljubljana/Koper, 15. 05. 2017 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo je v državni zbor vložil 4500 podpisov, s katerimi se lahko začne zbiranje podpisov za referendum za zakon o drugem tiru. Potrebujejo jih 40.000. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je pobudo označil kot posledico ozkih interesov posameznikov, ki niso v korist države in napovedal, da bo vlada s projektom odločno nadaljevala.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj bo z drugim tirom?
    01:23
    Iz SVETA: Kaj bo z drugim tirom?
  • Iz SVETA: Kovačič o referendumu o drugem tiru
    01:53
    Iz SVETA: Kovačič o referendumu o drugem tiru
  • Iz SVETA: O drugem tiru se govori že od leta 1996
    02:18
    Iz SVETA: O drugem tiru se govori že od leta 1996
  • Iz SVETA: Kaj bi vlada morala storiti, da ne bo referenduma?
    02:08
    Iz SVETA: Kaj bi vlada morala storiti, da ne bo referenduma?
  • Iz 24UR: Drugemu tiru grozi, da bo še pred začetkom propadel
    02:59
    Iz 24UR: Drugemu tiru grozi, da bo še pred začetkom propadel
  • Iz 24UR: Kako bi padec projekta zamajal vlado?
    01:18
    Iz 24UR: Kako bi padec projekta zamajal vlado?
  • Iz 24UR: Kakšna je ocena škode?
    02:37
    Iz 24UR: Kakšna je ocena škode?
  • Iz 24UR ZVEČER: Si je vlada sama kriva za referendumsko pobudo?
    07:51
    Iz 24UR ZVEČER: Si je vlada sama kriva za referendumsko pobudo?

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je danes v DZ vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru. Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo.

Predsednik DZ Milan Brglez bo moral zdaj razpisati 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum. To bo za Kovačiča precej trši oreh, če mu uspe, pa bo vladni projekt praktično končan. Kot je pojasnil, v četrtek pričakujejo prve pobude za razgovore v DZ glede nadaljnjih potez. Priznal je, da zbrati 40.000 podpisov ne bo lahko, a si glede na dosedanje pozitivne odzive obeta zadostno podporo tudi v prihodnje.

Pričakuje, da jih bo med političnimi strankami morda podprla tudi ZL, sicer pa poudarja, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za "nobeno strankarsko akcijo". Člani civilne iniciative po njegovih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem.

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so sicer v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper na t.i. blending razpis, ki se izteče 14. julija. Državni sekretar Jure Leben je konec prejšnjega tedna opozoril, da bi bila prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki jih za izvedbo projekta nujno potrebujemo.

Vlada si s pripravljalnimi deli za projekt, za katerega se vsi strinjajo, da ga Slovenija nujno potrebuje, prizadeva začeti še letos. Premier Miro Cerar in Leben sta večkrat izpostavila tudi mednarodno podporo projektu, zato bi lahko morebitna referendumska kampanja Slovenijo stala kredibilnosti. Cerar je v nedavnem pogovoru za STA pozval tudi, naj se projekt ne izkorišča za predvolilno kampanjo.

Civilna iniciativa bo morala zbrati 40.000 podpisov za razpis referenduma o drugem tiru.
Civilna iniciativa bo morala zbrati 40.000 podpisov za razpis referenduma o drugem tiru. FOTO: POP TV

S projektom drugega tira bomo nadaljevali, zagotavlja Gašperšič

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je današnjo pobudo označil kot posledico ozkih interesov posameznikov, ki niso v korist države. Napovedal je, da bo vlada s projektom odločno nadaljevala, priznava pa, da bo delo v primeru neuspelega zakona o drugem tiru precej oteženo. Kot je dejal, vlada že od začetka poudarja, da je drugi tir strateški projekt Slovenije, zato jim je žal, da so bili pozivi pobudnikom zbiranja podpisov preslišani.

"Tako tudi ne razumemo ozkih interesov pobudnikov referenduma, ki se celo imenujejo Za davkoplačevalce gre, saj je več kot očitno, da ti interesi niso v korist Slovenije in njenih državljanov," je povedal Gašperšič. Ponovil je, da pobuda neposredno ogroža možnost črpanja evropskih sredstev, v nadaljevanju pa možnost pridobitve posojila Evropske investicijske banke in možnost sodelovanja zalednih držav.

Napovedal je, da si bo vlada še naprej prizadevala državljane prepričati o pomenu projekta. "Odločno in odgovorno" bo nadaljevala tudi z aktivnostmi glede vsebine projekta. "Naš cilj tako tudi še vedno ostaja, da z gradnjo projekta začnemo še letos," je poudaril Gašperšič.

Kot je pojasnil, nadaljujejo tudi s sodelovanjem s svetom za civilni nadzor projekta. V sredo naj bi imeli naslednjega v vrsti sestankov, na katerih usklajujejo stališča. "Ključno pri tem je, da se s to civilno iniciativo dogovorimo o ustrezni oceni vrednosti tega projekta. To je tista glavna točka, o kateri se bomo še pogovarjali ter nato uskladili razhajanja med njihovo in našo oceno," je pojasnil minister. Prav tako nadaljujejo dogovarjanje z Madžarsko, ki je po Gašperšičevih besedah še vedno zelo zainteresirana za sodelovanje.

Če jim zakona ne bi uspelo uveljaviti, se bo Slovenija na razpis za pridobitev evropskih sredstev po Gašperšičevih besedah prijavila kot država. "Ne bomo imeli jasno definiranega investitorja, ne bomo imeli možnosti vključevanja zalednih držav, ne bomo imeli možnosti napovedanih kapitalskih vložkov," je dejal.

Ocenjuje, da bi bila prijava v takem primeru precej manj verodostojna oziroma opravičljiva, zato takšen način zmanjšuje možnosti pridobitve sredstev.

Vlada zagotavlja, da bodo s projektom nadaljevali.
Vlada zagotavlja, da bodo s projektom nadaljevali. FOTO: Reuters

Svet za civilni nadzor podpira pobudo

Svet za civilni nadzor projekta drugi tir podpira referendumsko pobudo kot najvišjo demokratično obliko izražanja volje ljudstva, sploh kadar vlada ihtavo in oholo ignorira predloge stroke, civilne družbe, nadzornih inštitucij in opozicije, kot je to naredila ta vlada v primeru sprejemanja zakona o drugem tiru.

Ob tem pa opozarjajo, da se referendumska pobuda glede reševanja konkretnega problema, to je vrednosti naložbe, načina financiranja in nadzora nad projektom, ne bi smela zlorabiti v politične namene ali doseganje zasebnih materialnih interesov bodisi posameznih političnih strank bodisi gospodarskih interesnih skupin. "To bi namreč lahko pomenilo, da bi na tnalu političnih interesov ali zasebnih materialnih interesov žrtvovali izvedbo infrastrukturnega projekta, ki je nujno potreben za gospodarstvo in za uresničevanje dolgoročnih strateških interesov Republike Slovenije. To bi bila največja nehotena škoda sicer legitimne in potrebne referendumske pobude državljanov," pravijo.

V Svetu menijo, da se vlada še vedno lahko izogne referendumu glede zakona o drugem tiru, če bo ustrezno prilagodila samo izvedbo zakona in pri tem prisluhnila predlogom stroke, civilne družbe, nadzornih inštitucij in opozicije glede znižanja vrednosti naložbe, načina financiranja in nadzora nad projektom. "Od vlade pričakujemo, da bo nadaljevala pogovore na najvišji ravni z vsemi deležniki in dala pisne zaveze glede izvedbe zakona, in sicer predvsem v smislu izpolnjevanja petih zahtev, ki jih je oblikoval Svet," pravijo in naštejejo zahteve, med katere spadajo novelacija investicijskega programa in pocenitev projekta, zasnova projekta za 2-tirno progo, izločitev 2TDK kot nosilca investicije, izločitev Madžarske iz sofinanciranja projekta ter transparentnost in demokratični ter civilno-družbeni nadzor nad projektom.

V SD in DeSUS previdno v prvih odzivih na vložitev podpisov proti zakonu o drugem tiru

V koalicijskih strankah SD in DeSUS so previdni v prvih odzivih na danes vložene podpise za začetek zbiranja podpisov za referendum na zakon o drugem tiru. V obeh strankah poudarjajo pomen izgradnje drugega tira, vendar tudi, da gre pri referendumu za legitimno in demokratično pravico, glede projekta pa ostajajo številna odprta vprašanja.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi za medije dejal, da na nek način razume referendumsko pobudo. "To je del demokracije in ljudje imajo možnost izjasniti se o nekaterih stvareh," je dejal. Obžaluje pa, da je do te sploh prišlo, saj je bilo po njegovem mnenju premalo aktivnosti, da bi se s civilno družbo pogovorili.

"Še danes ne vemo, koliko bo projekt stal, kakšen bo dogovor z Madžari in kot zadnje še, kaj pomeni izgradnja še enega tira," je dejal. Zato upa, da bo infrastrukturno ministrstvo v času zbiranja podpisov za referendum delovalo aktivno in bo podalo odgovore na ta vprašanja.

SD v referendumski kampanji po njegovih ne bo sodeloval. Bodo pa sodelovali v pogovorih o nejasnostih. "Če bi zakon sprejemali po normalnem postopku, v katerem bi odgovorili na odprta vprašanja, do referenduma sploh ne bi prišlo. Včasih smo v koaliciji glede tega neuslišani," je ocenil.

Odgovornost za to pripisuje politiki kot celoti, največje breme pa po njegovem mnenju nosi infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki bi nosil tudi "največjo slavo, ko se bo proga enkrat začela graditi". Pri usodi projekta bo, kot je še dodal, ključno tudi vprašanje sodelovanja Madžarske.

V DeSUS po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše ocenjujejo, da je projekt izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper zelo pomemben za razvoj Slovenije in da ga je bila koalicija tudi pripravljena začeti izvajati.

Referendumska pobuda je po njegovem mnenju legitimna pravica, a ne ve, koliko se vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič zaveda, da s tem lahko izgubimo možnost pridobitve evropskih sredstev. Jurša ocenjuje, da to ni prava odločitev, obenem pa je spomnil tudi na napovedi stranke, da bodo temeljito gledali pod prste vsem tistim, ki bodo projekt izvajali in ga vodili, da se ne ponovi zgodba izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Se pa tudi Jurša strinja, da finančna konstrukcija projekta še ni dovolj jasna in pričakuje, da bodo v prihodnosti zadeve bolj konkretne.

V SMC opozarjajo, da drugi tir ne sme biti polje političnega preračunavanja in hujskanja.
V SMC opozarjajo, da drugi tir ne sme biti polje političnega preračunavanja in hujskanja. FOTO: Thinkstock

'Zahteva za zbiranje podpisov je nespametna in v škodo celotni državi'

Uradna govornica Stranke modernega centra (SMC) Lilijana Kozlovič je na današnji novinarski konferenci v Kopru komentirala odločitev Vilija Kovačiča, da vloži podpise za pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma. Poudarila je, da je SMC odločena, da morajo še letos pričeti z gradnjo drugega tira, saj gre za ključen slovenski in vseevropski projekt, s katerim se predolgo odlaša, potezo Kovačiča pa označila za nespametno, neodgovorno in v škodi celotni državi.

Po besedah Kozlovičeve Primorke in Primorci, Slovenke in Slovenci, gospodarstveniki in cela Evropa čakajo na izgradnjo drugega tira, ki je ključen za nadaljnji razvoj našega okna v svet, Luke Koper. Po njeni oceni neodgovorna poteza ne škodi stranki SMC ali trenutni oblasti, temveč predvsem Sloveniji.

"V Stranki modernega centra pozivamo državljanke in državljane, da ne sodelujejo pri takšnih političnih igrah, temveč, da podprejo projekt drugi tir, ki omogoča Sloveniji nadaljnji razvoj in nas pomembno umešča na infrastrukturni zemljevid sveta," je poudarila in pozvala javnost, da naj ne bo projekt drugi tir polje političnega preračunavanja in hujskanja tistih, ki si želijo priti na oblast s poceni političnimi triki.

Po njenem mnenju vložitev podpisov zmanjšuje ugled Slovenije v mednarodni skupnosti, saj gre za pomemben vseevropski projekt, pri katerem sodelujejo tudi Evropska komisija, Evropska investicijska banka, agencija Jaspers, vključene pa so tudi države Madžarska, Poljska, Slovaška, Češka in Španija.​

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sllaa
16. 05. 2017 20.16
+5
S tem 2 tirom si želi nekdo spet polniti žepe ,, z davkoplačevalskim denarjem.. tak prikazujejo na vseh TV jih ob poročilih... in td.
prašek
16. 05. 2017 16.21
+1
Lep pozdrav tovariši in tovarišice !
prašek
16. 05. 2017 16.22
+0
Tale Kovačič je član SDS. Je eden tistih, ki so jokali pred sodiščem . Zame je to dovolj, da vem kam pes taco moli !
prašek
16. 05. 2017 16.24
+0
Klasik ..... Ne bi se mogel bolj strinjati s teboj !
ROMELS
16. 05. 2017 17.12
+3
V tem primeru pa ni pomembno čigav je, le da je Slovenec. Pa tudi, če bi bil iz marmeladarskega SD bi ga jaz podprl.
ROMELS
16. 05. 2017 18.20
+5
Ne norčujte se iz lokalnega prebivalstva.
ina5785
16. 05. 2017 19.36
+6
Pozdravljen PRAŠEK!!! Seveda je jasno, da je predlagatelj referenduma SDSovec!, ki jih niti približno NE prenašam, zaradi njihovega obnašanja! Vendar, ko sem na TV-ju spremljala razpravo glede drugega tira, sem bila šokirana! Še bedak bi ugotovil, da tukaj ne samo nekaj, ampak NIČ ni v redu, NIČ NI jasno! Zaupam Milanu Pintarju, ki se ukvarja s to zadevo in tudi on trdi, da je cifra lahko več kot 1 x nižja!!!
Uporabnik113189
16. 05. 2017 15.32
+3
Drugi tir je zelo kompleksen projekt in to ne najprej v tehničnem smislu. največja kompleksnost je v navzkrižju interesov. Tukaj se lomijo kopja cestnih lobijev ( v navezi z avtomobilsko industrijo tovornih vozil), DARS-a, politike, mednarodne scene, sosednjih držav in na koncu ima seveda odločilno besedo še EU. Čeprav je v tehničnem smislu mogoče dodati kar nekaj pripomb in imajo razne civilne skupine prav, so ti referendumaši proti interesom mednarodne scene pravi palčki. ( pa kljub vsemu ogrožajo projekt) Opozoril bi rad, da je znižanje co2 za našo državo izjemnega pomena, hkrati pa nam z vseh strani vsiljujejo rešitve, ki nam z veliko lopato težave večajo. Ista zgodba se ponavlja pri Magni, ista pri drugem tiru. Podtaknili bi nam radi stroške, škodo z umazano industrijo, preprečili drugi tir. .Drugi tir je dobra naložba, znižuje ogljični odtis in posega v dobičke nekaterih. Vse vlade do sedaj niso uspele skoordinirati vse te množice interesov in če je Cerarju uspelo, se je izgradnje potrebno lotiti TAKOJ. Še danes. Ti pobudniki z referendumom pa ponavljajo isto zgodbo. Brez kompromisa boj za oblast, pa če ta država propade. Tako je bilo tudi s TEŠ6. Vemo kdo je podpisal pogodbe v angleščini in ni imel pojma kaj je podpisal, ter kateri stranki je pripadal. Če referendum uspe, ne bodo sposobni zgraditi tega tira, bodo pa pošteno v marmeladi..Kot so že bili. Kriv ne bo nihče kot je v navadi te stranke..
ina5785
16. 05. 2017 19.37
+2
ROMELS
16. 05. 2017 15.21
+5
Tile možakarji na fotografiji bi naj vložili pobudo za referendum s katerim bi vsem upokojencem v enaki višini dvigali pokojnine. Bilo bi zanje, kot jih je videti, več haska. Potem pa bi šli nad železnico.
trdovrat
16. 05. 2017 15.02
-2
Bi pa vseeno bilo dobro vprašati našega vrlega ministra Gašperšiča, kam je romal, da so se mu naenkrat odprle oči in je uvidel vse koristi naglice graditve drugega tira, kajti ne tako daleč nazaj, je govoril da ga ne rabimo! S čimer se jaz osebno popolnoma strinjam! Mogoče je pa za to razsvetljenje zaslužno kakšno posebno mazilo, nanešeno na prava mesta? Ker sem jaz še vseeno proti, mi prosim nekaj tega mazila nanesite na meni znano mesto! Hvala!
muci007
16. 05. 2017 14.10
+2
Kje lahko oddamo podpise za referendum?
srebrnibreg
16. 05. 2017 16.44
+2
Transformerji
16. 05. 2017 13.17
+6
Sem gledal novice na A-kanalu in gospod ima čisto prav, pa vendar naj bi izpadlo , da podpisniki ne podpirajo drugega tira. To je res tako, kot v sodstvu, novinarji vse najslabše vzamejo iz konteksta. Res je, da lahko ta drugi tir zgradimo z drugačnimi načrti, hitreje in pol ceneje! Da se res ne ponovi TEŠ! Zato, vsi pošteni državljani, podpišimo soglasje za referendum - drugi tir mora biti zgrajen pod pošteno vlado!! Je to mogoče?
trdovrat
16. 05. 2017 14.53
+3
Trans, to je pa projekt nemogoče! Pod pošteno vlado, ja kje hudirja naj jo pa kupimo? Doma smo pač zavozili vzgojo najboljših kadrov! Včasih, v mojih otroških letih, so ljudje za kakega povzpetneža (na novo sprejetega partijca) rekli, " ko bo na konju, bo pa rital". No, pa ni danes nič drugače. Vsi, kar jih imamo, smo jih imeli in jih bomo imeli so usmerjeni tako da navzdol tlačijo, navzgor pa ližejo žemljice! Zato pa: Vsi na referendum, proti novi kraji!
Castrum
16. 05. 2017 13.06
+3
Upam, da bo civilna družba, neodvisni strokovnjaki, resni ekonomisti (Mrak & CO) združili moči in omogočili javno razpravo, kjer bomo dobili natančno oceno tega projekta in jasno prezentacijo stroškov ene , druge ali tretje opcije. Do sedaj je vse nekako v megli in ocene ki so bolj podobne tisti po kmečko, čez prst....
Transformerji
16. 05. 2017 13.29
+5
To je tako, kot so zgradili TEŠ 6, in tako, kot je bila po vojni zgrajena avtocesta Bratstva in enotnosti od Beograda do Ljubljane - zaposlenih na tistoče ljudi, so pa naši vrli politiki kradli iz pokojninskega sklada.... le kje bodo kradli sedaj?
dostojevski II
16. 05. 2017 11.04
+2
Ali bosta Cerar in Gašperšič imela tudi takšno srečo kot Janša in Šušteršič leta 2012, ko se je izgubilo nekaj sto podpisov za referendumsko pobudo. Tako so preprečili referendum o DUTB leta 2012. Še do danes ni ugotovljeno, kateri organ (ali MNZ ali DZ) je odgovoren za izginotje podpisov.
Castrum
16. 05. 2017 12.14
-2
Kolikor se spomnim, se ni izgubilo par sto podpisov. Od 3100 podpisov jih komisija 800 ni priznala, ker niso bili avtorizirani. Tako pobudniki referenduma niso prišli do potrebnih 2500 podpisov. Je bilo pa takrat sporno to, da je komisija zelo pozno sporočila to odločitev in pobudniki do roka niso imeli več časa, da bi jih zbrali tistih par sto....
dostojevski II
16. 05. 2017 12.42
+2
Slabo se spomniš. Osveži si spomin. Imaš na spletu vsaj 20 člankov iz leta 2012 o izginulih podpisih.
staridida
16. 05. 2017 12.47
+1
A ti članki vsi začnejo z besedo -naj bi....
Castrum
16. 05. 2017 12.58
-1
Ker je Sindikat kemične, nekovinarske in gumarske industrije Slovenije zbral premalo veljavnih podpisov, referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ne bo. Sindikat je zbral več kot 3000 podpisov, a jih 800 ni bilo priznanih. ...... Novice novembra 2012: : Ministrtvo z notranje zadeve je obvestilo državni zbor, da so pregledali »izgubljenih« 36 listov s 361 podpisi pod pobudo sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije za referendum o »slabi banki«. Med njim je 301 podpis korekten, kar pomeni, da je omenjeni sindikat zbral 2 653 podpisov, kar pomeni, da bo predsednik parlamenta Gregor Virant moral pobudnikom določiti 35 dnevni koledarski rok, v katerem za razpis bančnega referenduma morajo zbrati 40. 000 overjenih podpisov. Predvidoma bo to storil v ponedeljek.
resort
16. 05. 2017 10.17
+6
Pri vsem je vprašanje: kdo v 21 stoletju gradi enotirno progo, zakaj sedem let , če so v času rajnke Avstro in Soško progo s takratno tehniko zgradili v petih letih in to skoraj 100 km, da ne govorimo o nesmislu - samo predori in še pa še.
Castrum
16. 05. 2017 09.26
-3
Do danes, smo imeli v Sloveniji 21 referendumov, skoraj enega na leto.....
dostojevski II
16. 05. 2017 10.45
+0
Ivan je zaslužen za vsaj 15 referendumov.
Castrum
16. 05. 2017 11.11
+4
Povsem logično je, da referendume zahteva opozicija, ne pa pozicija. V času ko je bil JJ v vladah , je bilo razpisanih 7 referendumov, ki jih je ravno tako zahtevala opozicija. Torej je nekako izenačeno...
dostojevski II
16. 05. 2017 11.19
+0
Nekaj sto izgubljenih podpisov je preprečilo referendum o DUTB leta 2012. Da sta imela prste pri tem Janša in Gorenak, je zgolj natolcevanje, kajti še do danes ni ugotovljeno, kateri organ (ali MNZ ali DZ) je odgovoren za izginotje podpisov.
Castrum
16. 05. 2017 12.11
+1
No, zdaj me pa malo begaš. Je prav, da so referendumi ali ni prav da so referendumi? Ali pa je prav, da so samo tisti referendumi, ki pašejo določenim....
dostojevski II
16. 05. 2017 12.41
+0
Seveda je prav. Ko si v opoziciji jih zahtevaš vsaj 15. Ko si na oblasti pa poskrbiš, da ljudje sploh nimajo možnosti na referendumu odločati o DUTB.
Castrum
16. 05. 2017 13.02
+2
A je tako pomembno za lasten ego, da plasiraš lažne podatke? Lepo sem ti navedel, da je bilo v Sloveniji do sedaj 15 referendumov, od teh jih je bilo 7 v času ko je bil JJ v vladi, 8 pa v času ko je bil v opoziciji. Zakaj lagati, a?
dostojevski II
16. 05. 2017 15.55
+0
Sam si prvi napisal, da je bilo 21 referendumov. Zakaj si sedaj prešaltal na 15.
dostojevski II
16. 05. 2017 16.07
+3
Morda zato, da se ti izide izračun. Ki pa ne temelji na dejstvih. Ker je bilo 21 referendumov in ne 15, kar si uporabil v svojem izračunu.
Castrum
16. 05. 2017 09.14
+7
Ko se za projekt navaja strošek od 900 milijonov pa vse do 1,6 milijarde, potem nekaj ne štima.
Kollerik
16. 05. 2017 09.07
-1
Drugi tir je nujnost, vse ostalo so beddarije.
prašek
16. 05. 2017 09.09
+2
muci007
16. 05. 2017 14.02
+5
2. tir je nujen, a ne na tak način, ko nas bo stal 1 milijardo preveč.
prašek
16. 05. 2017 09.05
-4
Kovačič niti govoriti ne zna . Tako slabega govorca še v življenju nisem slišal ! Pa sem že več kot dva dni na tem svetu !
muci007
16. 05. 2017 14.04
+3
Boljše, da je človek slabši retorik, kot pokvarjen politik! Državljanom bo ostala več kot milijardo v primerjavo s predlogom etičnih politikov.
muci007
16. 05. 2017 14.10
+3
Bravo g. Kovačič. V predstavitvi si bil bolj uspešen od ministra, kljub temu, da je on lepše govoril, prepričal je edino že prepričane. Kje se lahko odda podpis za referendum? Pripravljen sem tudi večkrat podpisati.
Castrum
16. 05. 2017 09.03
+3
Problem teh naših VELEprojektov je v tem, da ima človek stalno občutek, da se nekaj prikriva, skriva, pod mizo deli, klientelne usluge tala itd, itd. Jasno in glasno predstaviti projekt, z jasno finančno konstrukcijo, pa ne bo nobene težave ! Sicer pa - če se že dela, pa se ja naredi dva tira ne pa samo enega !!!!
prašek
16. 05. 2017 09.06
-1
dostojevski II
16. 05. 2017 10.43
+0
Janez ima najmanj 395.388 razlogov, da je proti gradnji 2.tira.
prašek
16. 05. 2017 09.02
+2
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
Kollerik
16. 05. 2017 09.03
+0
prašek
16. 05. 2017 09.03
-1
Kolikor vem, je tale Kovačič član SDS. Meni je s tem vse povedano !
Castrum
16. 05. 2017 09.06
+1
Se pravi, pomembno je da je član SDS, ni pa pomembno da je projekt popolnoma netransparenten in nihče ne zna natančno obrazložiti stroškov.
prašek
16. 05. 2017 09.07
-1
Čim je član SDS, meni ne rabi nič govoriti ! Amen !
prašek
16. 05. 2017 09.08
-1
O sami transparentnosti je pa včeraj minister povedal !
muci007
16. 05. 2017 14.07
+3
Ko kradejo iz naših krogov blizu SMC, je vse dovoljeno. Tudi največja kraja, ki jo naredimo politiki iz SMC, še ni nujno v nasprotju z zakonom.
tron3
16. 05. 2017 08.59
+6
Pravilno, kdo je zaposlen na 2TDK, Dragonja, ki bi ga morali že v Rusiji zapret, ter nekdanji kadri iz SCT-ja, ki bi jih mogli v Sloveniji zapret.
Uporabnik565636
16. 05. 2017 08.23
+5
Drugi tir je projekt, ki ga je potrebno speljat, ampak dobro. Ne pa tako, da nihče ne ve koliko bo stal in kdo ga bo plačal. Od davkoplačevalcev se pričakuje, da bodo potrprli vsak projekt ne glede na to kako slabo je zastavljen, potem pa so užaljeni, če se kdo ne strinja. Želim si, da bi se vsaj enkrat k nekemu projektu spravili konkretno in korektno pripravili vse potrebno, da ga lahko tudi državljani podpremo. Ne pa da zavijejo v meglo.
staridida
16. 05. 2017 08.14
+3
Vlada-kaj pa zdravstvena reforma je že propadla....
mokasMeskalin
16. 05. 2017 08.05
+0
Kdo ima korist od drugega tira? Luka Koper… Ali je luka Koper državna firma? Ni… Koliko denarja bo luka Koper vložila v izgradnjo drugega tira? Najverjetneje nič… Se pravi zakaj bi morala država v celoti kriti stroške za izgradnjo drugega tira?... Referendum tu ni potreben ker je to samo metanje denarja stran.