Gospodarstvo

Cerar zanika, da bi izvajal pritisk na nadzornike SDH, dodatne ponudbe pa bi lahko bile 'nesprejemljivi manevri'

Ljubljana, 11. 06. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Premier Miro Cerar pravi, da v primeru Telekoma ni pritiskal na nadzornike Telekoma. Medtem se na relaciji Slovenija-Cinven spet zapleta. V Telekomu si sicer želijo konec postopka ne glede na izid.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: (Ne)prodaja Telekoma
    04:24
    Iz SVETA: (Ne)prodaja Telekoma
  • Iz 24UR: Politika v bran SDH
    02:23
    Iz 24UR: Politika v bran SDH
  • Iz 24UR: Novakova: Premier je le pokazal hrbtenico
    02:34
    Iz 24UR: Novakova: Premier je le pokazal hrbtenico
  • Iz 24UR: Protest proti privatizaciji
    02:27
    Iz 24UR: Protest proti privatizaciji
  • Iz 24UR ZVEČER: Burger in Mesec o privatizaciji podjetij
    06:58
    Iz 24UR ZVEČER: Burger in Mesec o privatizaciji podjetij
Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Premier Miro Cerar je očitke, da je pred sejo nadzornikov SDH glede prodaje Telekoma nanje izvajal pritisk, označil za popolnoma zgrešene. Kot pravi, je želel zlasti izpostaviti, da SDH ne sme pristati na nobene pritiske, ki so se pojavili v zadnjih dneh, in "na nobene grožnje iz zakulisja".

Premier je ocenil, da je bila odločitev nadzornikov SDH velik korak naprej v smeri odločanja o prodaji. Odločitev je v skladu s stališči vlade, ki je pred tem odpravila pomisleke SDH, in v skladu z izhodiščem nadzornega sveta SDH, da je prodaja primerna in ekonomsko upravičena, je povedal premier. Zdaj je po njegovih besedah na potezi Cinven.

O informaciji, da naj bi ta v torek z dopolnilom k ponudbi želel znižati ceno delnice, je Cerar dejal, da s tem ni uradno seznanjen. Kot je poudaril, je treba preveriti, ali takšna ponudba dejansko obstaja ali pa gre morda za nezanesljive prenose informacij.

Če bi ob dejstvu, da so nadzorniki SDH odločali o veljavni ponudbi, prišlo do nekih dodatnih ponudb, pa bi bili po oceni Cerarja to "nesprejemljivi manevri". Lahko bi šlo celo za "neke vrste izsiljevanje", na kar pa SDH ne bi smel pristati, je poudaril premier.

Tudi v poslanskih skupini SMC po njegovih besedah stojijo za tem, da se postopek nadaljuje, kot je zastavljen. Tako tudi danes na sestanku s poslanci ni bilo kakšnega nemira v zvezi s tem vprašanjem, pač pa je bil pogovor konstruktiven, je dejal.

Cerar se je ob tej priložnosti odzval tudi na očitek Združene levice, da "ni mož beseda", saj da je pred volitvami nasprotoval prodaji strateških podjetij, danes pa zagovarja prodajo Telekoma. Kot je poudaril premier, so pred volitvami res govorili, da strateških naložb ne bodo prodajali, glede Telekoma pa so napovedali, da bodo njegov položaj presojali takrat, ko bo čas za to.

Prav tako so že tedaj poudarjali, da bodo glede njegove prodaje morali oceniti, v kakšni fazi so postopki in koliko bi škodilo integriteti in ugledu Slovenije, če bi jih na silo prekinili. Tako SMC po njegovih besedah tudi tokrat ravna popolnoma v skladu z njegovimi izjavami in izhodišči v času volilne kampanje.

Telekom Slovenije - 3
Telekom Slovenije - 3 FOTO: Reuters

Medtem se po včerajšnji odločitvi nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), da sprejme osnovno ponudbo britanskega Cinvena za nakup Telekoma Slovenije ob upoštevanju pogojev, ki jih je naknadno določila vlada, ponovno zapleta.

Nadzorni svet SDH je potrdil prvotno zavezujočo ponudbo sklada Cinven, ne pa tudi dopolnjene ponudbe. Britanski sklad je namreč v torek zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji dopolnil svojo že podano končno ponudbo.

Makedonska Komisija za zaščito konkurence pa nam je uradno potrdila, da imajo po svojem zakonu čas, da se odločijo oz. dajo dovoljenje glede združenja ONE in VIP do 9. julija. Sami torej menijo, da ne zamujajo in da ni nobenih zapletov.

Te dopolnitve za upravo SDH niso sprejemljive in jih nadzorniki niso obravnavali.

Uprava bo morala v pogajanjih upoštevati tudi sklepe vlade kot skupščine SDH z minule nedelje. Ta je zahtevala, da se v pogodbo vnesejo določila o ohranitvi sedeža Telekoma v Sloveniji in pa opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

Nadzorniki SDH so sicer upravo holdinga na čelu z Matejem Pircem zadolžili, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe, nato pa bodo zopet odločali o končnem soglasju k prodaji.  Pirc je potrdil, da se pogovori med SDH in Cinvenom glede prodaje nadajujejo. "Pogovori so v teku," je dodal. Pojasnil je, da postopek ni končan, a morajo v holdingu najprej dobiti uradni odziv Cinvena. Neuradno se sicer omenja, da je rok za odločitev Britancev petek opolnoči.

Cinven: "Razumemo, da ponudba ni bila sprejeta"

Iz Cinvena so sporočili, da so dopolnila k osnovni zavezujoči ponudbi njen sestavni del, brez katerega ne bi mogli nadaljevati s postopkom zaključka transakcije. "Na osnovi informacij, ki smo jih prejeli od SDH, kjer dopolnilo k ponudbi ni omenjeno, Cinven razume, da ponudba ni bila sprejeta," so zapisali.

So pa prepričani, da je predlagano dopolnilo koristno za vse vpletene strani, ker zmanjšuje tveganje za neuspešen zaključek transakcije, in ob domnevi, da bosta omenjena posla v Sloveniji in Makedoniji pridobila potrebna soglasja regulatorjev, ne spremeni ekonomskih pogojev ponudbe.

V Telekomu si želijo konec postopka ne glede na izid

V Telekomu Slovenije si še naprej želijo, da se postopek prodaje čim prej zaključi, ne glede na njegov izid. Znamenja, da se postopek približuje zaključku, jih navdajajo z optimizmom. "To je dobra novica za vse deležnike," so povedali.

Ob tem so spomnili še, da so prodajni postopek vseskozi podpirali. Znova pa so zatrdili, da je za poslovanje družbe pomembno, da ne traja predolgo.

Prvi mož največjega telekomunikacijskega operaterja v državi Rudolf Skobe je že na nedavni skupščini družbe poudaril, da si želijo čimprejšnji zaključek postopka, saj za družbo preprosto ni dobro, da se vleče tako dolgo, kot se.

Različni odzivi predstavnikov političnih strank

Minister za finance Dušan Mramor meni, da je bila odločitev logična in pričakovana. "Potrditev zavezujoče ponudbe z 20. maja, ki se je iztekla opolnoči, je bilo edino, o čemer je lahko razpravljal SDH," je povedal v izjavi za medije.

Predsednica NSi Ljudmila Novak upa, da bo Telekom prodan po prvotno ponujeni ceni. "Cinven je dal zavezujočo ponudbo, menimo, da mora pri tem ostati," je dejala.

Kot je ocenila v izjavi za medije, so se nadzorniki SDH v sredo odločili pravilno. "Upamo, da bo Telekom prodan po ceni, kot je bila dogovorjena 20. maja, in da bodo tako nekateri izgubili svoje bankomate," je dejala.

Po njenih besedah so nekatere koalicijske stranke zaradi cincanja oziroma nasprotovanja prodaji Telekoma pripomogle k znižanju cene podjetja, s čimer so Sloveniji povzročile okrog 260 milijonov evrov škode.

Glede kritik predsednika vlade Mira Cerarja, ki je nadzornike pred sredino sejo pozval, naj Telekom prodajo, je Novakova odgovorila, da je premier v tej točki "vendarle pokazal, da ima hrbtenico, da je to treba izvesti do konca". Ob tem je dodala, da pa sta dve drugi koalicijski stranki, ki sta glasovali za prodajo Telekoma in sedaj nasprotujeta tej prodaji, "povzročili Sloveniji veliko škodo in bi jima morali izstaviti račun".

Prvaku DeSUS Karlu Erjavcu se ne zdi dobro, da se ponudba Cinvena v času postopka prodaje ves čas spreminja. "Mislim, da je prav, da se ponudbe ne spreminjajo, je pa na nadzornemu svetu SDH velika odgovornost, ker gre za prodajo največjega telekomunikacijskega podjetja v Sloveniji," je povedal.

Upa, da bodo nadzorniki SDH končno odločitev sprejeli transparentno in zakonito ter da bodo ugotovili, ali je ponujena cena za Telekom primerna. Pomembno se mu zdi tudi, ali bo Cinven še naprej razvijal podjetje in tehnologijo ter ustvarjal nova delovna mesta.

Na vprašanje, ali gre pri današnjem odzivu Britancev, da po njihovem razumevanju njihova ponudba ni bila sprejeta, za taktiko, je dejal, da "je pri takšnih pogajanjih vedno prisotna taktika, strategija, vendar je na nadzornikih SDH odgovornost, da sprejmejo najboljšo možno rešitev".

Glede izjave Cerarja, ki je SDH pozval, naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo, je prvak DeSUS ocenil, da se premier v tej fazi ne bi smel spuščati v postopek. "Nadzorniki in uprava SDH imajo vse potrebne podatke, ko bo posel sklenjen ali ne, pa se bo videlo, ali je bil dobro izpeljan," je povedal.

Glede današnje izjave Novakov, da sta SD in DeSUS z nasprotovanjem prodaji Telekoma "povzročili Sloveniji veliko škodo in bi jima morali izstaviti račun", pa je Erjavec dejal, da "se gre čisto politiko". "Ona pač izkorišča to retoriko zlasti za napad na določene stranke. Vemo, da ji gre posebej 'na jetra' DeSUS," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
12. 06. 2015 05.44
+3
Privatizacija ali razprodaja, to je sedaj vprašanje?
LOPOVEpredZID
12. 06. 2015 08.19
+2
to že dolgo ni več vprašanje.....vse kar še nekaj velja in ni kreditno zapeljano, bodo pošenkali...a v isti sapi nam govorijo, da gospodarstvo raste in brezposelnost pada.....padamo mi oz smo že padli do dna....to je samo umetno-lažnjivo vzdrževanje obubožanih državljanov v nekem upanju na boljši jutri. Medtem, ko imajo vsi oni zaposlitev, bonitete in privilegije.
Biofanatik
12. 06. 2015 05.39
+2
Ko boste ves droben tisk prečital boste videli koliko ste na ...ni.
Tine0707
11. 06. 2015 19.17
-5
KOČNO Ne glede kaka je odločitev zavzel je stališče kar je od njega tudi pričakovati ne pa neko mencanje. In po eni strani vredu ker bojo počasi pipice se zaprle............
Follow me
11. 06. 2015 17.57
+6
Cmerobrezjajčni se nekaj izmika, sooočenje pred volitvcami je pravil kako je Telekom strrateškega pomena ... Vidim ja tip je mož besede, uživaj še 3 leta na oblasti potem greš v pozabo kot ostali.
Opankar27
11. 06. 2015 18.24
+1
Biofanatik
12. 06. 2015 05.39
+1
Biofanatik
12. 06. 2015 05.39
FC Chelsea2
11. 06. 2015 17.27
+5
ne mi se blamirat kr se je včeri zelo dobro slišajo da so bili pritiski in tudi z izjavami je bilo razvidno
glava2
11. 06. 2015 17.09
+1
dej, pejte vsi domov! nesposobneži, vsi!!!
zulj001
11. 06. 2015 16.59
+0
Glede na obnašanje koalicijskih strank,je Cerar sestavil vlado z napačnimi strankami......
61810
11. 06. 2015 16.40
+4
Cerar in ljudmila bi ga kar najraje šenkala.
zulj001
11. 06. 2015 16.54
+5
Pred nekaj leti bi Telekom in Merkator prodali po trikrat višji ceni,a so prodaji nasprotovali isti politiki,ki so v vladi Bratovškove sprejeli odločitev ,da se ta podjetja prodajo !!!!
Karantanija
11. 06. 2015 16.25
+9
g.Mesec ima prav. Dober gospodar ne prodaja kmetije, ki prinaša dobiček!
Uporabnik458403
11. 06. 2015 16.35
+1
Kaj pa mesec ve, kaj je to kmetija. Ce je vlada gospodar, pol so slovenska podjetja, kmetija. Ta slovenska podjetja pa delajo izgubo, zato je potrebno kmetijo prodati
61810
11. 06. 2015 16.41
+12
Ali telekom dela izgubo. ne izgubo so naredili takjuni, ki so okradli naša podjetja
Opankar27
11. 06. 2015 18.24
-1
Karantanija
11. 06. 2015 16.24
+14
Politiki, zapomnite si: ljudstvo ima in je imelo v zgodovini vedno prav!
primc81
11. 06. 2015 16.22
+6
Če potegnemo črto: - od prodaje dobimo niti ne vem več točno od 600-800 mio € - zapravimo jih za tekoče stroške države - plače/penzije - brez zaposlitve ostane caa 1000 delavcev in posredno še kdo, ker bo proračun na dolgi rok šibkejši - dobiček bo šel ven - davek bo šel ven, če prestavijo sedež podjetja drugam - storitve bodo verjetno ostale tu tu - sponzorstvo za športe adijo -...sem kaj zgrešil?
primc81
11. 06. 2015 16.23
+5
aja...se pa nekateri ne bodo napajali...res to je to
S123k
11. 06. 2015 16.15
+4
Kar naj ga podarijo, itak s takimi cenami za storitve je podjetje obsojeno na propad...
aviktora
11. 06. 2015 16.09
+0
Mesec pojdi spat!
Karantanija
11. 06. 2015 16.25
+3
g. Mesec ima prav! Dober gospodar ne prodaja kmetije, ki prinaša dobiček!
Netajkun
11. 06. 2015 17.47
+2
jankoa . . . koliko dobička je prinesel Telekom , v zadnjih 6 letih ?
Biofanatik
12. 06. 2015 05.42
+0
Luther
11. 06. 2015 16.07
+9
Sicer je za državna podjetja sila enostavna rešitev. Na mednarodnih natečajih se poišče dobre managerje, jim se da vrhnske plače in od njih zahteva vrhunske rezultate. Jaz nimam nič proti, če direktor zasluži 100.000 mna mesec, če s svojim delom ustvari 2.000.000 profita na mesec.
Netajkun
11. 06. 2015 16.28
+7
To bi zmogli tudi domači managerji . . . samo potem bi naleteli na " skrite ovire " . Ni poanta v tem , da bi Telekom ustvarjal 100 mio € dobička ( ob 150 mio € vlaganj letno ) . To bi brez težav zmogel s 2100 do 2200 zaposlenimi in korektnimi pogodbami z nujno potrebnimi podizvajalci .
XenoSlo
11. 06. 2015 17.20
+2
zvon-1
11. 06. 2015 16.04
+14
S privatizacijo se problem pokvarjenih politikov ,levih in desnih ,ki so kradli v državnih podjetjih ne bo rešil , ti si bodo enostavno našli druge vire davkoplačevalskega denarja in kradli še naprej !
VSEZNALECno1
11. 06. 2015 16.03
+4
Cerar ne bi bil sposoben izvesti pritiska po 12 Štamprlih čistega alkohola...halo.....
sejvam
11. 06. 2015 16.01
+12
Vse državne firme bi lahko poslovale z velikim plusom če bi se še danes sprejeli antikavbojski zakoni in na ustrezna mesta nastavli sposobni ljudje..našim tako levim kot desnim to ni v interesu ker s prodajo lahko služijo s provozijami in podkupninami (telekom itd.) če pa ni v prodaji se pa lahko še nekaj časa pasejo v istem koritu, v v vsakem primeru je S*...kdaj se bodo sprejeli antitajkunski zakoni? kdaj se bo ukinilo lobiranje ki je isto korupcija? Nobena vlada še ni začela delat na tem, vsi bi samo prodajali kao da je to edina možnost..zakaj ne prodate NLB oz.firme ki prinašajo izgubo?
Luther
11. 06. 2015 15.59
+3
Ekonomist Kraljič je rekel, da so lastniki Cinven-a večinoma angleški upokojenci in preko tega sklada kupujejo dobra podjetja, večinoma v Indiji in na dalnjem vzhodu. S tem si zagotavljajo dobre penzije. Kdo pa bo slovenskim upokojencem zagotovil penzije? Prodajamo uspešna podjetja. Podjetja, ki ustcvarjajo dobiček samo zato, da bi nekomu zaprli bankomat. A ne bi bilo bolj smiselno, da se te ljudi odreže od bankomata? Ne, Ljudmila meni, da je važno, da sosedu crkne krava, ker je njej crknila? Bedno.
primc81
11. 06. 2015 16.00
+3
ti naši politiki tega ne bodo nikoli doumeli, kar si napisal, ker ne vidijo dlje kot 1 meter pred sabo...
scernig
11. 06. 2015 15.57
+3
kaj vas toliko boli telekom čez leto dni bo cena 100 miljonov....tu se politika napaja prodat takoj!!!In kaj vam je telekom ponujal do sedaj a je bilo kaj za nas???Siol trojček 50 eu
primc81
11. 06. 2015 15.59
+6
če maš slabega namestnika na kmetiji, a boš prodal kmetijo al nagnal namestnika?
scernig
11. 06. 2015 16.01
+2
Jaz samo vem,da bomo morali še nekoč dokapitalizirati telekom
Bolfenk2
11. 06. 2015 16.08
-1
A misliš da bo internet sedaj cenejši? Te barabe so kupile Telekom da bi povečale dobičke. Pričakuj pošteno podražitev storitev.
primc81
11. 06. 2015 15.55
+6
'PA še tole mi ni jasno ...tistih 200 milijonov za grke, je šlo dejansko za NEMŠKE banke v grčiji - torej nemčiji in sedaj bodo posredno Nemci z našim denarjem kupili našo firmo
primc81
11. 06. 2015 15.55
+5
primc81
11. 06. 2015 16.39
+4
aja...pa da sploh ne omenim koliko smo dali za patrije, ki sedaj stojijo neservisirane v garažah....