Gospodarstvo

Cinven odstopil od pogajanj, Telekom je ostal brez novega lastnika

Ljubljana, 04. 08. 2015 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Britanski sklad Cinven, ki je bil edini ponudnik za nakup, Telekoma, je sporočil, da pogajanj ne želi nadaljevati. Dejali so, da transakcija zanje ni več ekonomsko vzdržna. S tem je postopek prodaje Telekoma končan, so sporočili iz SDH.

Telekom ostaja brez novega lastnika.
Telekom ostaja brez novega lastnika. FOTO: Reuters

Britanski investicijski sklad Cinven kot edini ponudnik za nakup 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka, so danes sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in dodali, da je s tem postopek prodaje Telekoma zaključen.

SDH, ki je prodajni postopek vodil v imenu konzorcija prodajalcev na čelu z državo kot največjim lastnikom Telekoma Slovenije, je sporočilo Cinvena prejel v ponedeljek. Cinven jim je v dopisu sporočil, da ob upoštevanju več pomembnih dogodkov, ki so se zgodili od junijske ponudbe za nakup Telekoma Slovenije, transakcija zanj ni več ekonomsko vzdržna.

Zaradi zaostrenih razmer na finančnih trgih so se povečali stroški financiranja, kar negativno vpliva na celoten postopek. Prav tako kot enega izmed glavnih razlogov v Cinvenu po navedbah SDH navajajo zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, ter izpostavljajo kompleksnost političnega okolja v Sloveniji, kakor tudi močno odmevnost, ki jo je ta prodajni postopek imel v javnosti.

Poleg tega so po navedbah SDH v Cinvenu pojasnili, da na podlagi dosedanjih ukrepov slovenskega regulatorja trga telekomunikacij ocenjujejo, da regulatorno okolje na področju investicij za Telekom Slovenije ne bo vzpodbudno.

Na njihovo odločitev so vplivale tudi neugodne spremembe predpisov EU o mednarodnem gostovanju ter spremembe v poslovanju družbe, ki ne bodo pozitivno vplivale na rezultate, in ki jih Cinven v svoji ponudbi ni upošteval.

Po mnenju britanskega sklada so to osnovni razlogi, zaradi katerih Cinven ne bi mogel uresničiti načrtov, ki jih je v določenem časovnem obdobju imel kot potencialni investitor v Telekom Slovenije.

SDH bo v naslednjem obdobju proučil možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekom Slovenje. V skladu s strategijo upravljanja kapitalskih naložb, ki jo je sprejel DZ, je naložba v družbi Telekom Slovenije opredeljena kot portfeljska naložba, "zato bo SDH kot aktiven in zahteven upravljavec državnega premoženja skrbel za izvajanje najboljše prakse korporativnega upravljanja v družbi Telekom Slovenije".

Telekom: "Sledili bomo strateškim usmeritvam"

V Telekomu Slovenije poudarjajo, da so vseskozi strokovno podpirali postopek prodaje, za njihovo poslovanje pa je pomembno, da proces ne traja predolgo.

Poudarili so, da so postopek prodaje državnega deleža družbe vseskozi strokovno podpirali in kljub temu, da Cinven ne želi nadaljevati pogajanj, v družbi poudarjajo, da bodo tudi v prihodnje sledili strateškim usmeritvam.

Strategija skupine Telekom Slovenije med drugim temelji na prevzemu družbe Debitel in uspešnemu zaključku postopkov konsolidacije v Makedoniji, spremljali pa bodo tudi možnosti nadaljnjih konsolidacij.

"V skupini bomo tudi v prihodnje svojim uporabnikom zagotavljali najsodobnejše in celovite telekomunikacijske storitve v vrhunskih omrežjih, svoje napore pa še naprej vlagali v krepitev tržnega položaja skupine v vseh segmentih poslovanja," so še zapisali v odzivu.

Cinven bo še naprej spremljal naložbene priložnosti v Sloveniji

Britanski investicijski sklad Cinven je potrdil, da se ne poteguje več za nakup Telekoma. Obenem navajajo, da bodo še naprej spremljali preostale naložbene priložnosti v Sloveniji in širši regiji.

Odločitev, da ne bodo nadaljevali s postopkom, so sprejeli na podlagi natančnega pregleda investicijskega primera, ki so ga opravili v luči neugodnega razvoja regulatornega okolja in telekomunikacijskega trga.

Kabinent predsednika brez komentarja

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja odločitve sklada Cinven ne komentirajo. Za dodatne informacije glede tega so v sporočilu za javnost napotili na Slovenski državni holding (SDH).

V SD zadovoljni

V koalicijski SD pozdravljajo odločitev SDH, da po sporočilu sklada Cinven, da pod obstoječimi pogoji ne želi nadaljevati pogajanj za nakup Telekoma Slovenije, zaključi postopek prodaje telekomunikacijskega operaterja.

V SD so ves čas nasprotovali prodaji Telekoma Slovenije pod pogoji, ki bi po njihovem mnenju pomenili oškodovanje države in ogrožanje strateškega razvoja, je spomnil prvak SD Dejan Židan.

Zato odločitev Slovenskega državnega holdinga (SDH) pozdravljajo in obenem pričakujejo učinkovito in v dolgoročni razvoj usmerjeno vodenje Telekoma.

V Telekomu si želijo, da proces prodaje ne bi trajal predolgo.
V Telekomu si želijo, da proces prodaje ne bi trajal predolgo. FOTO: Reuters

ZaAB: Cinven je ocenil, da družbe ne bo mogel kupiti pod ceno

V ZaAB so v odzivu na odločitev o zaključku prodaje Telekoma Slovenije navedli, da so v britanskem skladu Cinven očitno "ocenili, da družbe ne bodo mogli kupiti pod ceno, kot so si morda na začetku predstavljali".

Kot so pojasnili, že ves čas poudarjajo, da Telekom Slovenije potrebuje strateškega partnerja in da finančni sklad, kot je Cinven, to ne more biti. "Vlada in SDH morata zdaj storiti vse, da bi v naslednjem krogu prodaje res našla strateškega kupca, ki bo imel vizijo razvoja podjetja in bo ponudil primerno kupnino," menijo v najmanjši parlamentarni stranki.

NSi: Oškodovani smo vsi davkoplačevalci

V NSi obžalujejo, da je tudi tokratni prodajni postopek Telekoma padel v vodo. Odgovornost za to po njihovem mnenju nosijo predvsem tiste vladne stranke in posamezniki, ki imajo v Telekomu svoje bankomate. Pričakujejo, da bo SDH nemudoma ponovil postopek prodaje podjetja. Prodaja je mogoča še letos, menijo.

Zdi se jim škandalozno, da se je vrednost Telekoma samo letos zaradi neusklajenosti koalicije in nezakonitega delovanja razrešenega ministra Janka Vebra znižala za več kot 250 milijonov evrov. "Na ta način smo bili oškodovani vsi davkoplačevalci," so pojasnili.

Po njihovem mnenju je obenem tudi nedopustno, da nekatere koalicijske stranke, ki so glasovale za prodajo Telekoma Slovenije, zdaj prodaji nasprotujejo, s čimer Sloveniji povzročajo veliko škodo in zmanjšujejo kredibilnost vlade in države ter odganjajo potencialne vlagatelje.

V stranki pričakujejo, da bo SDH nemudoma ponovil postopek prodaje podjetja, saj "dlje, kot bo država kot večinska lastnica Telekoma čakala s prodajo, manjša bo njegova vrednost". "Verjamemo, da je ob takojšnji obnovitvi prodajnega postopka Telekom Slovenije možno prodati še letos, saj podjetje nujno potrebuje odgovorne lastnike, ki bodo znali vlagati v razvoj. Naloga države ni, da ima v lasti podjetja, ampak da ustvarja dobre pogoje za podjetništvo in delovna mesta," so še dodali.

ZL: Umik Cinvena je več kot dobrodošel

Zaključek prodaje Telekoma Slovenije in umik Cinvena iz pogajanj je po ocenah ZL več kot dobrodošel in po svoje pričakovan. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je spomnil, da ZL ves čas nasprotuje prodaji državnega premoženja, sploh pa Telekoma Slovenije, saj gre za največje telekomunikacijsko ii eno ključnih strateških podjetij v Sloveniji.

Telekom ima po navedbah T. Vatovca tudi pomemben tržni vpliv in prispevek v proračun, razplet zgodbe pa je v skladu z nasprotovanjem javnosti prodaji Telekoma.

Poslanec je spomnil na zadnje dogodke v zvezi s Telekomom Slovenije, ko se je po njegovih besedah pokazalo, da je to podjetje pomemben akter na Balkanu. Spomnil je, da so oddali ponudbo za prevzem srbskega Telekoma. "To je jasen znak, da je bila celotna zgodba glede privatizacije Telekoma že od samega začetka sumljiva oz. bi bila neracionalna poteza," je prepričan T. Vatovec.

Če bo Slovenski državni holding šel v nov razpis za prodajo telekomunikacijskega operaterja, bo to po njegovem mnenju še en dokaz tega, da gre za razprodajo premoženja. Ob tem je poslanec spomnil, da sta strategija upravljanja državnih naložb in sveženj 15 naložb za prodajo dva dokumenta, ki se jih ne le lahko, pač pa tudi mora spreminjati.

V ZL napovedujejo, da bodo nadaljevali z nasprotovanjem prodaji državnega premoženja, zgodba s Telekomom pa je po njihovem mnenju svojevrsten precedens, ki jim daje prav.

Erjavec umik Cinvena pričakoval

Prvak DeSUS Karl Erjavec je umik Cinvena pričakoval, glede na to, da so po njegovih navedbah ves čas spreminjali svojo ponudbo. To je bil znak, da niso resen kupec, ki bi imel strateške načrte z največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem, je ocenil.

Mali delničarji: eno od možnosti je nakup konkurentov

Cinven bi moral to, da odstopa od nakupa, sporočiti takoj, ko je vedel, da pogojev ne more več sprejeti, so v odzivu na propadli prodajni postopek zapisali v Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS).

"Vseeno pa smo v MDS mnenja, da je Telekom Slovenije sposoben reorganizirati in racionalizirati svoje poslovanje, kar so že najavili s sprejetim planom zmanjševanja zaposlenih. Morda bi morala sedaj uprava in nadzorni svet Telekoma napeti vse moči, da se vse odprte pravne zadeve, ki so bile velika ovira v postopku, čim prej končajo," so še poudarili.

Med drugim kot eno od možnosti v društvu vidijo nakup konkurentov, kot je T2. S tem bi namreč Telekom pridobil pomemben položaj na širokopasovnih storitvah, kjer je veliko možnosti za razvoj. Poleg tega bi z nakupom T2 Telekom "končal sago potencialne 120-150 milijonov evrov težke odškodninske tožbe, ki jo vodi T2 proti Telekomu Slovenije zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja".

S tem bi Telekom lahko ob zmanjševanju stroškov in pridobivanju novih strank zopet okrepil svoje poslovanje in vrednost za delničarje, so še prepričani v MDS.

Opozarili so še, da bi bilo treba preučiti vlogo agencije za pošto in elektronske komunikacije, ki je Telekomu v preteklosti vedno nalagala obveznosti. Tako je moral Telekom nove proizvode, ki jih je razvil sam, odstopiti konkurenci, zanje pa to ni veljalo. "Tako je imel Telekom velike razvojne stroške, konkurenca pa je tržila končni proizvod, kar se je seveda izkazalo za nevzdržno. To je treba rešiti, da bodo za vse ponudnike veljala enaka pravila," so še poudarili v MDS.

V Združeni levici bodo nadaljevali z nasprotovanjem prodaji državnega premoženja.
V Združeni levici bodo nadaljevali z nasprotovanjem prodaji državnega premoženja. FOTO: Miro Majcen

"Postopek prodaje Telekoma problematičen"

Postopek prodaje Telekoma Slovenije je bil po mnenju predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjana Verbiča problematičen. SDH se je o prodaji na koncu pogajal le z enim ponudnikom, vsi ostali morebitni interesenti pa so bili iz pogajanj izključeni, je dejal Verbič.

V VZMD so razočarani nad postopki prodaje nekaterih slovenskih družb, tudi Telekoma Slovenije. SDH bi, kot je ocenil Verbič, neprimerno manj stalo, če bi novega lastnika iskal z oglasom v nekaterih pomembnejših svetovnih finančnih časnikih in za to ne bi najemali svetovalnih družb.

V nasprotju s tem pa se je SDH o prodaji Telekoma Slovenije na koncu pogajal le z enim ponudnikom. V takih primerih se zelo težko doseže ustrezne pogajalske učinke, je ocenil Verbič, ki je opozoril, da je bilo podobno tudi v primeru prodaje Aerodroma Ljubljana in NKBM.

Prav tako se je pri prodaji Telekoma Slovenije znova pokazalo, da so bili v postopek vpeti svetovalci, ki so pri prodaji sodelovali "za precejšnja sredstva in na trenutke delovali celo v konfliktu interesov".

Pri prodaji je po njegovem mnenju sicer z vidika malih delničarjev ključno vprašanje cene, smotrnosti prodaje in pa vprašanja, kaj bodo individualni investitorji imeli od tega. Če je treba podjetja v državni lasti prodati, je to treba storiti na način, ki bo pripeljal do maksimalnega učinka, ne samo z vidika cene, pač pa tudi vpliva na okolje in družbo, je še dodal.

Ponovno neuspešen poskus privatizacije

Na odločitev Cinvena glede nadaljevanja pogovorov za Telekom se je sicer čakalo, odkar je makedonska komisija za varstvo konkurence je v začetku julija odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. S tem je bila odpravljena glavna ovira, zaradi katere je junija prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma skladu Cinven. Ta je namreč vztrajal, da je njihova ponudba za Telekom temeljila na zagotovljeni 100 milijonov evrov vredni prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One.

Tako se je brez prodaje zaključil tudi tokratni, lani zagnani poskus privatizacije največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja. Začetki poskusov prodaje Telekoma Slovenije sicer segajo v leto 2000, naslednji poskus privatizacije pa se je brez prodaje sklenil leta 2008.

Prodajni postopek se nadaljuje

V strategiji je glede Telekoma zapisano, da je ta določen za portfeljsko naložbo na podlagi sklepa državnega zbora z dne 21. junija 2013 in da se prodajni postopek družbe nadaljuje tudi na podlagi te strategije. V primeru nesprejemljive ponudbe se bodo proučili drugi alternativni scenariji. V osnutku strategije se je kot alternativen scenarij omenjalo postopno uvrstitev delnic na mednarodni kapitalski trg.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BULDOH
08. 08. 2015 15.38
+2
Luka puhlo repo puka....
mulc113
06. 08. 2015 22.52
+4
Upam, da se na naslednjih volitvah volivci spomnejo komu je neredil uslugo g. Veber iz SD. Državljanom in državi gotovo ne!
muci007
05. 08. 2015 15.34
+3
Telekom Slovenije bo 100% prodan, vprašanje je samo kdaj in po kakšni ceni. V naslednjem letu, dveh ali celo prej bo cena delnice padla pod 50€, takrat bo pravi čas, ko bo tudi Kahel zadovoljen . Podobno je bilo pri prodaji Mercatorja, ko ko je bil Kahel proti prodaji po ceni preko 200€/delnico, ko je cena padla na 86€/delnico se je strinjal.
Jožajoža
05. 08. 2015 15.07
-5
kar smo levičarji zgradili, nam bodo desničarji za svoj žep prodali. telekom je bil naš, po okupaciji leta 91 smo ga pa izgubili.
tantadruj1
05. 08. 2015 15.40
+5
delnice so padle ob neprodaji. tvoj telekom ni vreden nič. kaj govoriš če o ekonomiji nič ne veš. važno da je naše, pa makar trulo.
Jožajoža
05. 08. 2015 14.45
+2
hvala država, hvala državnemu telekomu. so me odpustili 3 leta pred penzijo, mi dali 36 000 evrov odpravnine in še 12 000 izplačali iz dodatnega pokojninskega stebra, v katerega mi je tudi država vplačavala, kot pač plačuje vsakemu državnemu uslužbencu. 25 mesecev mi pripada zavod za zaposlovanje, dobival bom na mesec 870 evrov, to je dodatnih22 000 evrov.........HURA,POČITNICE SO TU. torej, davkoplačevalci, oskubil vas bom za 70 000 evrov, ki jih bom dobil, pa ne vem zakaj. edina, kar moram narediti je, da ne smem več delat. seveda, bom pa lepo fušal. slovenija, hvala ti ta vse. volite SDS
tantadruj1
05. 08. 2015 14.55
+5
in potem joče javni sektor. sploh pa tisti, ki so iz prejšnjega sistema kje zaposleni. to je to.
1xy
05. 08. 2015 15.13
+1
hahaha,,,,,,kar tolaži, od 70.'000 boš plačal cca 15.'000 eur dohodnine.......
walter2
05. 08. 2015 15.26
+1
Joža dobival boš kvečjemu 675 eur od zavoda ker je to najvišji znesek nadomestila za brezposelnost!Zato ne nakladaj!
Jožajoža
05. 08. 2015 22.04
+2
ne bo držalo. z mojo plačo na telekomu sem si prislužil 850 evrov nadomestila. si verejtno pozabil, da smo mi državna firma ki z ekonomijo nima nič.
ROMELS
05. 08. 2015 13.43
+8
Vse gre narobe. Levičarji bodo povsem uničili slovenijo.
tantadruj1
05. 08. 2015 14.38
+2
ni važno. važno da oni preko telekoma polnijo svoje žepe z našim denarjem. zdaj ga bomo malo spet dokapitalizirali in potem bo spet nič vreden, ko bodo vse ven pobrali in potem ga bomo prodali za 100€. če kdaj sploh. dokler da angelca kredit. ni sile. itak bodo državljani odplačali. kdor se napaja, se bo lepo s polno ritjo preselil. pa je.
Jožajoža
05. 08. 2015 15.09
-6
še malo,pa ne bo več kaj vzet. desničarjem je uspelo slovenijo in slovence spravit na kolena. 20 let nam desidenti po naročilu iz tujine,avstralije , plenijo ,pa je še nekaj ostalo. slovenci, pridni smo bili mi nekoč v naši jugi.
tantadruj1
05. 08. 2015 15.41
+3
komunisti so privatnikom vzeli in rekli to je zdaj družbena lastnina. daj še ti vsem nam malo tvojega. bomo z veseljem uporabljali.
Stjepans
05. 08. 2015 12.42
-1
Zakaj sploh prodajamo podjetje, ki ustvarja dobiček? Ali nas izkušnje nič ne naučijo? Todorić je plačal Mercator s prodajo dotedanjih Mercatorjevih podružnic v Srbiji; smo pa res geniji!
tantadruj1
05. 08. 2015 14.57
+4
ustvarja kaj? telekom je državno podjetje. nima veze s prostim trgom.
Uporabnik113189
05. 08. 2015 12.28
-1
Stvar se je zaključila zelo v redu. Ne moreš prodat brez sence dvoma, če imaš samo enega kupca. Če se povežeta srbski in naš telekom, potem je možnost prodaje nekega dne mnogo večja in boljša. Sploh ni panike, Telekmu je danes potrebno dati čas, da nekaj naredi iz sebe. Priporočljiv pa je seveda zelo natančen nadzor kaj počno, ali res delajo ali samo vlečejo plače dokler podjetje ne propade..
tantadruj1
05. 08. 2015 14.56
+1
Luukas123
05. 08. 2015 12.15
+5
Mislim, da naši super poslovneži niso sposobni prodati česa takega ker se zadaj skriva preveč nečednosti in prisklednikov in podpiram Civenovo odločitev.
maske-so-padle
05. 08. 2015 12.12
+2
Aja odstopili so od nakupa. Nikjer ni zaslediti nobenih penalov, varščine, are... Verjetno lahko kar vsak pogleda kako poslujejo naša podjetja, kopira naš know-how, se sprehaja po firmi gor in dol in gleda kakšne marže imajo itd, itd. Jaz tudi lahko rečem da bom kupil British telecom, potem pa par mesecev brezplačno žrem in pijem v njihovi restavraciji in pregledujem njihovo dokumentacijo, jo po potrebi prepišem in prerišem na koncu pa rečem, da razmere žal več ne dovoljujejo da bi zadevo kupil.
Uporabnik113189
05. 08. 2015 12.22
+6
Naši to še niso jemali v vrtcu. Vsak kdor ima pet minut časa jih opehari na debelo. Me prav zanima kolko časa bi se sprehajali pri nekem aktivnem lastniku, ki skrbi za firmo. Vrejetno bi že pri vratarju dobili nogo.
ADOLF_FEEDO
05. 08. 2015 11.48
+1
Scenarij bo verjetno podoben kot doslej... Morda bodo tudi Telekom za bagatelo kupili Hrvati... Zelo radi se postavljamo kako smo mi nekaj, oni pa tik pred bankrotom... Pa vendar... Katero znano hrvaško podjetje je kupilo slovensko podjetje? Smo pač narod neodločnežev... Poglejmo samo vlado... Če bi bilo možno, bi svoje odločitve dnevno spreminjala cel mesec... Po domače smo CINCARJI.. Žal, le kaj je ostalo od visoko letečih ciljev izpred le nekaj let...??? Sprašujem se kako naj Sloveniija raste, če se še razprodajati ne znamo, kaj šele poskrbeti za spodbudno poslovno okolje...
1xy
05. 08. 2015 11.22
+4
delnice Telekoma so danes izgubile 7,5%, pristale na vrednosti 87 eur/delnico......mimogrede Cinven je ponujal 110 eur/delnico.........Slovenci se nikoli nič ne naučimo na napakah.......ampak res popolnoma nič, ponavlja se zgodba Mercatorja kjer je tudi glavno vlogo igral SD........pa še nekaj: Telekom nima sredstev, od kod ideja za prevzem 2x večjega srbskega operaterja????......
1xy
05. 08. 2015 11.23
+2
tudi NLB je bila SD srebrnina/zlatnina neprecenljivega pomena......
SleepyHollow
05. 08. 2015 11.48
+5
Posamezniki, ne omenjaj nas kot celoto. Nekomu to ustreza da cena pade in se bo Telekom cez leto dni kupil za 40e/delnico.
Aijn Prenn
05. 08. 2015 09.22
+1
Kaj pa je to zaena frača na mesečevi desni za njim?? S to bi se pa bilo smiselno združiti... ;-))
Bojan-F
05. 08. 2015 09.07
+3
Zakaj ze je potrebno Telekom prodati?
ADOLF_FEEDO
05. 08. 2015 11.55
Mislim, da smo se pri prodaji izkazali kot neodločneži... Da še sami ne vemo ali smo za ali proti...
Manu Cocker
05. 08. 2015 08.54
+4
Povejte raje kateri slovenski tatovi so lastniki tega sklada(???)
opazovalec_
05. 08. 2015 08.40
+9
Sedaj pa bo čas še za politično-kadrovsko čistko v podjetju!!!
Aijn Prenn
05. 08. 2015 08.01
+5
Najlepši časi našega telekoma so bili, ko je bil direktor kmetijski pospeševalec... Grozljivo, kaj vse zažira to firmo. Potrebuje en dober antibiotik.
trunck
05. 08. 2015 07.59
+9
Nsi: 'oškodovani smo davkoplačevalci' govorijo tisti, ki na trgu nimajo niti dan delovne dobe. Imam občutek, da se za privatizacijo premoženja najbolj borijo tisti, ki s pravim kapitalizmom nimajo nobene zveze. Kot pred osamosvojitvijo; najbolj za tržno gospodarstvo so bili tisti, ki so iz Avstrije ali Italije švercali robo (ali pa preprodajali marke) in od tega kepo živeli. In dajali ostalim vedeti, da se da od dela lepo živeti. Lahko njih vzamemo za primer, ker so že na trgu (sicer črnem, ampak trg je trg).
Aijn Prenn
05. 08. 2015 07.55
+13
Tale Cinven je kot kupec deloval toliko resno kot kakšen švercer z avtomobili, ki avto kupi samo, če ve, da ga bo naslednji dan lahko prodal za 15% dražje. Prav, da ni prišlo do prodaje.
PORTOS13
05. 08. 2015 07.32
+5
dober gospodar ne proda svojega premoženjab ampak ga ohrabja in po možnosti poveča. Le tako lahko ohranja ali povečuje svoj kapital in seveda ostane gospodar na svojem. V primeru prodaje no denar slej, ko prej skopnel in kako takrat ????
kam51
05. 08. 2015 07.55
+0
S Telekomom niso dobro gospodarili, so ga samo molzli. Telekom je zastarel, v njem ni nobenih posodobitev,za svetovno telekomunikacijo je 40 let, denar je šel v druge namene. Sedaj bodo odpustili čez 500 delavcev, da ga bodo lahko molzli še naprej. Ali je kdo opazil upor sindikata proti odpuščanju? Jaz ga nisem in se mi zdi, da sindikat lepo upošteva navodila iz Murgelj.
Aijn Prenn
05. 08. 2015 07.58
+3
Malo bi si upal podvomiti, da so glavni dajalec navodil Murgle. Glede na tipe, ki se mastijo tam, bi rekel, da je tam zastopano kar vse kar se flosa po slo politiki
trunck
05. 08. 2015 08.03
+4
Brat nadpoštenjak je bil tudi iz Murgelj a ne.
kam51
05. 08. 2015 09.02
+3
Preverjena informacije, molzli so naši staro komunisti, ki nočejo opustiti svojh privilegijev, ki so jih imeli od leta 1945.
trunck
05. 08. 2015 09.12
+3
kam51, se strinjam s tabo. Najbolj je izmolzel Slovenijo najbolj ortodoksen komunist med komunisti, ki pa se je prelevil v 'demokrata' in ...,, potem ko so ga komunisti na čevelj.
Stjepans
05. 08. 2015 12.49
+0
Smo pa res pametni: ko komu zmanjka idej, omeni Murgle, komunajzarje ipd.