Gospodarstvo

Chrysler zapira vrata svojih tovarn

Washington, 18. 12. 2008 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Chrysler, ameriški proizvajalec avtomobilov, ki je sicer skupaj z General Motors in Fordom zaprosil za finančno pomoč kongres, zapira svoje tovarne.


Iz Chryslerja sporočajo, da morajo varčevati z denarjem, dokler ameriška vlada ne najde načina, kako pomagati avtomobilski industriji. Zato bodo vrata 30 tovarn zaprli za najmanj mesec dni. Ponudbo morajo namreč uskladiti z vse manjšim povpraševanjem, do katerega so pripeljali predvsem nemogoči pogoji najemanja posojil.

Ali se bodo tovarne po mesecu spet odprle, ostaja vprašanje. Zagotovo pa se delavci v službo ne bodo vrnili vse do 19. januarja, sporočajo iz Chryslerja. Ukrep bo neposredno prizadel 46 tisoč zaposlenih, vplival bo pa tudi na številne druge, ki so odvisni od avtomobilske industrije.

Chrysler se je zaradi varčevalnih ukrepov odločil, da za mesec dni zapre vrata 30 tovarn.
Chrysler se je zaradi varčevalnih ukrepov odločil, da za mesec dni zapre vrata 30 tovarn. FOTO: Reuters



Težave tudi drugje

Že prejšnji teden je drastične ukrepe sprejel tudi General Motors, ki se je odločil, da svojo severnoameriško proizvodnjo zmanjša za 30 odstotkov.

Chrysler, Ford in General Motors so sicer ameriško vlado že dvakrat poprosili za finančno pomoč, vendar pa v senatu glede tega niso bili enotni. Predstavniški dom kongresa je predlog o 14 milijardah pomoči potrdil, a ga je senat zavrnil.

Republikanci namreč želijo, da gredo avtomobilska podjetja v stečaj, demokrati in Bela hiša pa opozarjajo, da si ameriško gospodarstvo v času krize in recesije ne more privoščiti dodatne velike izgube delovnih mest.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MILEVOLLIDISCO
20. 12. 2008 03.28
Mater, zdaj me je pa stisnl okrog srca!!! In , kaj zdaj? Svet se bo ustavil ali kaj? Bogi delavci, za une mi sploh mar ni. Ko jih je....! POKRADLI SO ITAK VSE.
islampizde
19. 12. 2008 05.07
to so bila prov najvecja jajca od avtov,,..
fantodfare
18. 12. 2008 18.32
he,he. Hvala Bogu!!!!, he,he. naj crkne ta krajzler.he,he-
R9_15
18. 12. 2008 11.24
prvič v življenju imajo delavci v Chryslerju en mesec dopusta js jim ga prvošm en let
se_kotali
18. 12. 2008 10.05
violaMB, bravo. Točno to se dogaja. Zdaj bi radi, da jih davkoplačevalci rešujejo, prej so pa delali avtomobile, pa pri tem nikogar vprašali, če so kupci, če bodo prodali. So delali po načelu, če bomo naredili in kar bomo naredili, se bodo kupci že našli. Zdaj pa imajo. Sicer pa, kdo pa rešuje majhne ljudi, delavce? Briga jih. Ko pa so v igri bogatuni, takrat se pa cel svet obrne. In tudi to izsiljevanje - zaprli tovarne. Naj jih. Tako kot vsa druga srednja, mala in mikro podjetja. In, ali se kdo najde, ki bi jim hotel dati denar? Se takrat kdo vpraša, da v stečaj niso vpleteni le neposredno zaposleni delavci, temveč tudi družine, pa podizvajalci in tisti, ki so bli posredno odvisni od teh podjetjih?!
violaMB
18. 12. 2008 09.12
Zanimivo pa je da je General Motors svojo severnoameriško proizvodnjo zmanjša za 30 odstotkov, pri Kitajcih pa seveda šopajo naprej in vsepovsod drugje, kjer imajo svoje tovarne v sužnjelastniških državah.
uursa@siol.net
18. 12. 2008 09.10
.mdC. se strinjam.To je samo izsiljevanje.Če vlada nau pomagala,bomo pa zaprl.Kaj so pa do zdej delal?Kopičl bogatstvo na svojih računih.
.mdC.
18. 12. 2008 09.02
Sam res nevem zakaj je tako logično dobiti državno pomoč. ČE se dela izgubo oziroma se ne more pokrivati stroškov, je podjetje pa naj bo še tako velika korporacija zanič! Koliko je malih firmic v Sloveniji in tujini, ki jim niti na pamet ne pride da bi dobili kak euro, mogoče kak davek manj karkoliii!!! polo papirja magari. NE, pomoč dobivajo nesposobna vodstva z nekredibilnimi programi. Dajte eni mali firmi, ki se trudi vsak dan na polno 100 000 evrov za eno mašino zaboga. Ne pa metat v jamo brez dna aka Mura, Chrysler in podobne odmrle fabrke.
jagijagi
18. 12. 2008 09.01
Saj po novem letu boljše bo vsaj tako pravi Domicelj!
GTR
18. 12. 2008 08.51
Ja če taka jajca prodajajo v kombinaciji s tole krizo,... a ni čudno