Gospodarstvo

Chrysler v stečaj

Detroit, 30. 04. 2009 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški avtomobilski proizvajalec Chrysler gre v postopek prisilne poravnave. To ni konec Chryslerja, ampak nadaljevanje poti do oživitve, pravi Obama.

Chrysler je tretji največji ameriški proizvajalec avtomobilov.
Chrysler je tretji največji ameriški proizvajalec avtomobilov. FOTO: Reuters

Tretji največji ameriški avtomobilski proizvajalec Chrysler gre v postopek prisilne poravnave oziroma kot temu rečejo v ZDA, v stečaj po 11. poglavju, je na novinarski konferenci v Washingtonu napovedal ameriški predsednik Barack Obama. Poudaril je, da to ni konec Chryslerja, ampak nadaljevanje poti do oživitve.

Chrysler bo v času prisilne poravnave posloval naprej, odpuščanj naj ne bi bilo, prav tako ne zapiranja tovarn, kupci pa imajo vladna jamstva, da bodo dobili svoje avtomobile, kakor tudi rezervne dele in druge storitve.

Posebna delovna skupina za avtomobilsko industrijo v okviru ameriškega finančnega ministrstva je marca v skladu z dogovorom z Obamo dala Chryslerju dodatnih 30 dni časa, da predloži izvedljiv načrt prestrukturiranja, vključno z združitvijo z italijanskim podjetjem Fiat. Chrysler se preživlja s pomočjo štirih milijard dolarjev vladnega posojila, načrt za prestrukturiranje, ki ga je predložil pred mesecem dni, pa za Obamovo administracijo ni bil sprejemljiv.

Chrysler bi moral do danes doseči dogovor s sindikatom avtomobilske industrije (UAW) o zmanjšanju stroškov dela in zmanjšanju obveznosti do sklada za zdravstveno zavarovanje upokojencev. Sindikat je sprejemljiv dogovor potrdil v sredo, pogajanja s Fiatom pa so prav tako na dobri poti.

Administracija se je dogovorila tudi s štirimi največjimi bankami upnicami o zmanjšanju 6,9 milijarde dolarjev vrednega dolga podjetja na dve milijardi dolarjev. Zaustavilo pa se je pri prepričevanju drugih upnikov, med njimi hedge skladov, ki imajo v lasti okrog 30 odstotkov Chryslerjevega dolga. Ti so dogovor zavrnili in želeli več denarja, tako da je vlada v sredo zvečer ponudila dodatnih 250 milijonov dolarjev, kar pa ni zadoščalo. Obama je bil danes do teh upnikov neizprosen in jim pripisal krivdo za stečaj, obenem pa namignil, da zaradi tega ne bodo dobili nič več denarja. Zagotovil je, da se bodo vsi dogovori spoštovali.

Generalni direktor na cesto

Delo bo najverjetneje izgubil le generalni direktor Robert Nardelli skupaj s celotnim upravnim odborom. Tega bosta imenovala vlada in Fiat, ki bo sprva dobil 20-odstotni delež v Chryslerju. Italijani bodo sčasoma postali večinski lastniki ameriške družbe, a šele potem, ko bo vlada dobila vrnjen ves denar, ki ga je vložila v Chrysler. Ta bo lahko v času prisilne poravnave računal na do osem milijard dolarjev dodatne vladne pomoči.

V času prisilne poravnave se bo dokončal načrt partnerstva oziroma združitve s Fiatom, ki bo Chryslerju predal tehnologijo za proizvodnjo energetsko učinkovitejših vozil, v ZDA pa naj bi odprl tudi najmanj eno tovarno. Sčasoma se bodo po ameriških cestah tako vozili tudi nekoč v Evropi zelo popularni 'fički', česar nihče ni pričakoval, kakor tudi ne dejstva, da bodo Italijani reševali Američane.

Obama je povedal, da se dogovarjajo za pomoč tudi s kanadsko vlado, kjer ima Chrysler tovarne, pred dnevi pa je svoje prispeval tudi nemški Daimler, ki se je odpovedal svojemu skoraj 20-odstotnemu deležu v Chryslerju in pristal, da plača nekaj denarja v sklad za upokojence podjetja.

Stečaj ne pomeni propada podjetja

Obama je zagotovil, da stečaj oziroma prisilna poravnava ne pomeni propada podjetja, ampak le korak na poti do oživitve oziroma prestrukturiranja v živahno podjetje, ki bo brez vladne pomoči sposobno iti v konkurenčni boj s tujimi proizvajalci. Chrysler, ki je bil ustanovljen leta 1925, naj bi po združitvi skupaj s Fiatom na leto lahko prodal 4,16 milijona avtomobilov, kar bo približno na ravni prodaje podjetja Hyundai.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brera01
03. 05. 2009 19.55
@apostoli nwm od kod podatek da ime ferrari dele od korvete???živiš na marsu?
oilpower
02. 05. 2009 03.44
Kakšen je to naj mehanik, če rabi eno leto, da dobi nove dele, in mu U.S. motorji delajo probleme, ko pa vsi, ki smo samo ljubiteljsko kdaj šraufali amerikance vemo, da so to najbolj preprosti za vzdrževanje in šrarufanje in zelo hvaležni avtomobili. Ne ti men o amerikancih! Sem jih kar veliko vozil in tudi precej dobro poznam ameriške avtomobil, pa ne iz revij in člankov raznih testov! Seveda mormo pa razjasnit, da tudi amerški avtomobili niso kar vsi povrsti odlični! Se najdejo "cvetke", ki niso ravno najbolj zanesljivi. Tko je pa povsod! Kere amerikance šraufa tvoj fotr, ne vem, ampak pri nas je največ chryslerjev in jeepov, ki jim samo za evropski trg vgrajujejo CRD motorje (EVROPSKI MOTOR!!) to pa res ni najbolje!! Jaz bom rekel kar, da so to res jajca!! Te motorji se enostavno ne obnesejo v ameriških avtomobilih. Tudi 2.5 in 3.0l motor npr. v chryslerjevih avtomobilih ŽAL niso ameriški ampak japonski (mitshubishi)!! Mene moto: večje, močnejše, BOLJŠE ne moti pravzaprav mi je to zelo všeč! oilpower, v lj ne boš našu boljšega mehanika od mojga fotra. karkoli že, kle pri nas se avti vrstijo kot po tekočem traku. sem marsikaj že videl in govorim iz izkušenj. od vsehga ameriškega sranja je recimo nov viper še najboljš, kar se tiče kvalitete. v srednji klasi majo sama jajca, sploh zaradi zelo slabih izkoristkov motorjev, ki so na ravni evropskih avtov pred 10 leti. danes se je poraba goriva za isto moč zmanjšala za 30-50%, kar ne velja za ameriške avte. da o kvaliteti ne govorim. ameriški moto je bil - večje, močnejše. evropski pa - kvaliteta, varčnost, varnost.
damirg@email.si
01. 05. 2009 19.48
oilpower, v lj ne boš našu boljšega mehanika od mojga fotra. karkoli že, kle pri nas se avti vrstijo kot po tekočem traku. sem marsikaj že videl in govorim iz izkušenj. od vsehga ameriškega sranja je recimo nov viper še najboljš, kar se tiče kvalitete. v srednji klasi majo sama jajca, sploh zaradi zelo slabih izkoristkov motorjev, ki so na ravni evropskih avtov pred 10 leti. danes se je poraba goriva za isto moč zmanjšala za 30-50%, kar ne velja za ameriške avte. da o kvaliteti ne govorim. ameriški moto je bil - večje, močnejše. evropski pa - kvaliteta, varčnost, varnost.
oilpower
01. 05. 2009 18.41
Ojeej!! damirg, pojma nimaš!!! Imam 17 let star ameriški avto, ki odlično dela in se z njim vozim vsak dan že 5 let. Ima vso oprem, ki jo marsikateri EU avto še danes nima. In, če je tvoj fotr res mehanik potem tvoje besede povejo samo to, da je zelo slab! Z U.S. motorji ni nekih resnih problemov še manj pa z aut, menjalniki, kot je to pri EU avtih. Dele se dobi ZELO HITRO!! Pa kje ti živiš?? Iz nemčije lahko dobiš vse dele v roku petih dneh, iz ZDA čakaš na dele od 5 do 14 dni, se je pa komu tudi že zgodilo, da je čakal malo dlje Max 30dni, ampak to je redko.In kar je najpomebnejše deli za U.S. avtomobile so kljub poštnini in carini še vedno smešno poceni proti delom za EU avte. Za redne servise pa lahko BP dele dobiš tudi pri nas (filtre, svečke, olja...)!! Omenjaš hummerja, kot, da je zdaj to edini U.S. avto. Ameriški avti imajo tudi 4 in 6 cilindrov ne samo 8!! In tudi tipi vozil so različni: limuzine, sedani, športni, terenci, pick upi, enoprostorci...tko, da ne moreš vseh v isti koš metat. Jaz imam v svojem 4.9l motor (supr zadeva) pick up, ki ima tono nosilnoti, in pospeške ima zagotovo boljše, kot fičko tudi če je polno naložen! damirg 01.05.2009, 14:12 0 zupancicevajama, fotr je avtomehanik, jz sm pa inz. str.. vem da so problemi s temi ameriškimi kantami. Največ je problemov z motorji. sploh če crkne, lahko pol leta čakaš na rezervne dele. potem recimo izkoristek teh motorjev je popolnoma neekonomičen. recimo hummer je že tak ekstremni primer - 25l/100km s tem da ma pospeške slabš kot fičo, tehta 4 tone, zavorno pot ima pa 3x daljšo kot običajni evropski avti. potem je tukaj še ergonomija in gumbi v notranjosti avta. praktično po 200k km vožnje odpade 50% gumbov ali pa nehajo delat. o ergonomiji niti ni treba izgubljat besed...
apostoli
01. 05. 2009 17.20
ce ima ferarri sestavne dele od corvete to marsikaj pove v prid us cars.
apostoli
01. 05. 2009 17.19
damirg zate je pa audi tdi , ki mu moras na 20 tisoc kilometrov menjat turbino . da o varnosti ne govorim pri 70 si ziher mrtev. kar vozte se z kantami evropskimi. jaz ne grem od americana sasija mocan motor brez problemov .
damirg@email.si
01. 05. 2009 14.12
zupancicevajama, fotr je avtomehanik, jz sm pa inz. str.. vem da so problemi s temi ameriškimi kantami. Največ je problemov z motorji. sploh če crkne, lahko pol leta čakaš na rezervne dele. potem recimo izkoristek teh motorjev je popolnoma neekonomičen. recimo hummer je že tak ekstremni primer - 25l/100km s tem da ma pospeške slabš kot fičo, tehta 4 tone, zavorno pot ima pa 3x daljšo kot običajni evropski avti. potem je tukaj še ergonomija in gumbi v notranjosti avta. praktično po 200k km vožnje odpade 50% gumbov ali pa nehajo delat. o ergonomiji niti ni treba izgubljat besed...
dolzvlado115
01. 05. 2009 12.10
chrysler stratus 2.0.odličen avto za malo denarja.pa tudi zelo varen.
zupancicevajama@email.si
01. 05. 2009 12.06
Kako sta vidva razgledana in tehnicno podkovana!!! damirg 01.05.2009, 02:15 -2 ni čudno da gre v stečaj, ko pa delajo take konzerve. teka_teka_jezek 01.05.2009, 00:48 -1 5.8L, 180KM, 450NM, 2200kg, 0-100 16s, končna hitrost 160km/h... ponos ameriške avtomobilistične industrije...
zupancicevajama@email.si
01. 05. 2009 12.03
Popolnoma enako je moje mnenje,samo tvoj komentar je za Finance. Tukaj preprosto pljuvas.NPR: "Jansa je kriv!" ali pa "prav vam je k ste volili ta rdece!" Slovenci smo bili tudi v Jugoslaviji nadpovprecno razviti ravno zaradi malih..beri obrtnikov!! Nikakor nima smisla, da zacnem delati avtomobile ali lokomotive...smo enostavno majhen narod z omejenimi moznostmi.Lahko prodajamo butik izdelke in pamet!! Ce bomo samo trgovci...nisem preprican, da bomo postali Katar. Cofar 01.05.2009, 10:02 1 Moje mnenje je sledeče: Država je - vključno z Janševo vlado pozabila na mikro, mala in srednja podjetja, ki imajo veliko več idej!!! Samostojnost države se ni začela 1991!!! Samostojnost države se bo začela med letoma 2009 in 2013 odvisno pa je od tega, kako se bodo problema reševale vse države v svetu!!! Za Slovenijo je ključno to - da država neha financerat velika podjetja, kjer direktorji samo hlepijo po "daj mi še več denarja" ampak je treba financirat tiste projekte, ki dolgoročno pomenijo zdrava in stabilna delovna mesta!!! Zapomnite si - če vlada republike Slovenije ne bo poskrbela za mikro, mala in srednja podjetja - potem ne bomo imel samo 110.000 brezposelnih ampak jih bo na koncu še enkrat več!!!! Zakaj sem tega mnenja! Če država pomaga samo velikim firmam kjer sedijo politično nastavljeni direktorji ti naredijo monopol na trgu. Ko ustvarjaš monopolni položaj v neki regiji do te mere, da si prisoten na trgu samo ti - to pomeni ušive plače zaposlenih, ki se pač sprijaznijo delat za ušive plače ker vejo, da nikjer drugje službe ne bodo dobil po eni strani pa, če lahko kupiš zgolj samo "coca-colo" in "čokolado milka" na vsakem vogalu to ne koristi niti meni, niti sosedu ker bova na koncu oba ostala brez službe ker mogoće midva tud proizvajava "neke vrste colo" in "neke vrste čokolade" ampak ju noben ne kupi, ker nas monopolni položaj zrine na stranski tir. Kaj hočem s tem povedat. Država financira zgolj takoimenovane "coca-cola firme" pozablja pa na mirko, mala in srednja podjetja, ki so spezilizirana za neko dejavnost in so po mojem mnenju tudi bolj prilagodljiva. Kajti, če si navajen na monopolni položaj potem vedno prodaš dovolj, da ti ni treba skrbet za minus. Pač na cesto vržeš ene 1000 ljudi in delaš naprej s plusom!! Torej ni stvar v tem da ljudje pijemo "coca-colo" problem je v tem, da je na vsakem vogalu kamor se obrnemo "coca-cola"!!! In to ni prihodnost. Pahor ne bo v štirih letih naredu nič. In se mi čedalje bolj zdi, da se Sloveniji kar se tiče recesije slabo piše če država ne bo pomagala mikro, malim in srednjim podjetjim!!! Cofar 01.05.2009, 10:02 1 Moje mnenje je sledeče: Država je - vključno z Janševo vlado pozabila na mikro, mala in srednja podjetja, ki imajo veliko več idej!!! Samostojnost države se ni začela 1991!!! Samostojnost države se bo začela med letoma 2009 in 2013 odvisno pa je od tega, kako se bodo problema reševale vse države v svetu!!! Za Slovenijo je ključno to - da država neha financerat velika podjetja, kjer direktorji samo hlepijo po "daj mi še več denarja" ampak je treba financirat tiste projekte, ki dolgoročno pomenijo zdrava in stabilna delovna mesta!!! Zapomnite si - če vlada republike Slovenije ne bo poskrbela za mikro, mala in srednja podjetja - potem ne bomo imel samo 110.000 brezposelnih ampak jih bo na koncu še enkrat več!!!! Zakaj sem tega mnenja! Če država pomaga samo velikim firmam kjer sedijo politično nastavljeni direktorji ti naredijo monopol na trgu. Ko ustvarjaš monopolni položaj v neki regiji do te mere, da si prisoten na trgu samo ti - to pomeni ušive plače zaposlenih, ki se pač sprijaznijo delat za ušive plače ker vejo, da nikjer drugje službe ne bodo dobil po eni strani pa, če lahko kupiš zgolj samo "coca-colo" in "čokolado milka" na vsakem vogalu to ne koristi niti meni, niti sosedu ker bova na koncu oba ostala brez službe ker mogoće midva t
Cofar
01. 05. 2009 10.02
Moje mnenje je sledeče: Država je - vključno z Janševo vlado pozabila na mikro, mala in srednja podjetja, ki imajo veliko več idej!!! Samostojnost države se ni začela 1991!!! Samostojnost države se bo začela med letoma 2009 in 2013 odvisno pa je od tega, kako se bodo problema reševale vse države v svetu!!! Za Slovenijo je ključno to - da država neha financerat velika podjetja, kjer direktorji samo hlepijo po "daj mi še več denarja" ampak je treba financirat tiste projekte, ki dolgoročno pomenijo zdrava in stabilna delovna mesta!!! Zapomnite si - če vlada republike Slovenije ne bo poskrbela za mikro, mala in srednja podjetja - potem ne bomo imel samo 110.000 brezposelnih ampak jih bo na koncu še enkrat več!!!! Zakaj sem tega mnenja! Če država pomaga samo velikim firmam kjer sedijo politično nastavljeni direktorji ti naredijo monopol na trgu. Ko ustvarjaš monopolni položaj v neki regiji do te mere, da si prisoten na trgu samo ti - to pomeni ušive plače zaposlenih, ki se pač sprijaznijo delat za ušive plače ker vejo, da nikjer drugje službe ne bodo dobil po eni strani pa, če lahko kupiš zgolj samo "coca-colo" in "čokolado milka" na vsakem vogalu to ne koristi niti meni, niti sosedu ker bova na koncu oba ostala brez službe ker mogoće midva tud proizvajava "neke vrste colo" in "neke vrste čokolade" ampak ju noben ne kupi, ker nas monopolni položaj zrine na stranski tir. Kaj hočem s tem povedat. Država financira zgolj takoimenovane "coca-cola firme" pozablja pa na mirko, mala in srednja podjetja, ki so spezilizirana za neko dejavnost in so po mojem mnenju tudi bolj prilagodljiva. Kajti, če si navajen na monopolni položaj potem vedno prodaš dovolj, da ti ni treba skrbet za minus. Pač na cesto vržeš ene 1000 ljudi in delaš naprej s plusom!! Torej ni stvar v tem da ljudje pijemo "coca-colo" problem je v tem, da je na vsakem vogalu kamor se obrnemo "coca-cola"!!! In to ni prihodnost. Pahor ne bo v štirih letih naredu nič. In se mi čedalje bolj zdi, da se Sloveniji kar se tiče recesije slabo piše če država ne bo pomagala mikro, malim in srednjim podjetjim!!!
Covidus
01. 05. 2009 08.57
FIAT JE ZAKON!
oilpower
01. 05. 2009 02.35
Kva so eni spet pametni. Pravi poznavalci ameriških avtomobilov! Parkrat ste kakšen am. avto videli na sliki in filmu, prebrali kakšen "pameten" komentar "poznavalcev" kot jih zdaj pišete vi in zdaj vse veste o teh avtomobilih. Kakšni zaplankani debili!! Ojeeej!
damirg@email.si
01. 05. 2009 02.19
manco, itak da ne. v ameriških avtih ni praktično nič boljš kot na evropskih, zato pa vedno več evropskih rešitev integrirajo v svoje. nekateri avti imajo celo serijsko zavore z napisom ferrari, porche, da ne omenjam vzmetenja.
damirg@email.si
01. 05. 2009 02.15
ni čudno da gre v stečaj, ko pa delajo take konzerve.
teka_teka_jezek
01. 05. 2009 00.48
5.8L, 180KM, 450NM, 2200kg, 0-100 16s, končna hitrost 160km/h... ponos ameriške avtomobilistične industrije...
timitadej
30. 04. 2009 23.29
Vsak svojega hvali.
manco-capac
30. 04. 2009 23.03
Edin kar majo ameriški avti boljš kot evropski je avtomatski menjalnik.
urkoo7
30. 04. 2009 22.12
Stečaj in prisilna poravnava ni isto! To bi se lahko naučili že iz primera Istrabenza. V primeru Chryslerja gre za bankrot po 11.poglavju, čemur bi pri nas rekli prisilna poravnava, ne pa stečaj. Če bi šlo za stečaj, bi šlo za bankrot po 7. poglavju(po ameriško).
evilsimon
30. 04. 2009 21.45
alfa je zakon