Gospodarstvo

Cerar v ZDA išče rešitev za boljše delovanje javne uprave

New York, 02. 12. 2015 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Cerar v ZDA išče rešitve, kako izboljšati delovanje naše javne uprave in jo povezati z gospodarstvom. Teden dni časa ima, da najboljšim ameriškim podjetjem (IBM, Microsoft, Oracle, Cisco, EMC) predstavi možnosti za sodelovanje z vlado na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Julij Božič, izvršni direktor IBM Slovenija, Dan Pelino, generalni direktor za javni sektor pri IBM, Miro Cerar in Boris Koprivnikar.
Julij Božič, izvršni direktor IBM Slovenija, Dan Pelino, generalni direktor za javni sektor pri IBM, Miro Cerar in Boris Koprivnikar. FOTO: IBM

Vladno-gospodarska delegacija pod vodstvom premierja Mira Cerarja je v torek začela delovni obisk ZDA v New Yorku, kjer so jih sprejeli na sedežu podjetja IBM Watson v New Yorku. To je uvod v celoten teden obiskov vrhunskih ameriških podjetij s področja digitalnih tehnologij.

"Z ministrom Koprivnikarjem sva prišla, da najboljšim ameriškim podjetjem predstaviva možnosti za sodelovanje z vlado na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Gre za idejo, ki smo jo dolgo časa razvijali in pripravljali v sodelovanju s predstavniki podjetij, namreč kako povezati javno upravo s področjem gospodarstva. Kako z najboljšimi podjetji na svetu na področju digitalne tehnologije izboljšati delovanje javne uprave, države, za večjo konkurenčnost našega gospodarstva in državljanov," je dejal Cerar.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da prihajajo z idejo o Sloveniji kot referenčni zeleni državi. "Želimo povedati, da je Slovenija ravno prav velika, da ima zgrajene in stabilne vse sisteme, kot jih imajo velike države, ampak je dovolj majhna oziroma dovolj odzivna na sistemsko uvajanje modernih tehnologij. Vse te korporacije imajo odlične rešitve, vendar nobena jih praktično ni uspela uvesti na ravni celotnega sistema, na primer zdravstva, sociale, javne uprave," je dejal Koprivnikar in razložil, da pri ameriških podjetjih iščejo ponudbe za najboljše rešitve.

Slovenski premier Miro Cerar na Manhattnu.
Slovenski premier Miro Cerar na Manhattnu. FOTO:

"Če potem to rešitev izpeljemo na ravni države, potem bo Slovenija podobno kot na primer Estonija zanimiva za druge države, da si pridejo ogledat kako smo to naredili in na ta način bomo postali referenčna država. To je celotna ideja," je dejal minister in potrdil, da bi Slovenija na ta način postala nekakšen poskusni poligon za rešitve podjetij. Vendar tako, da tuja korporacija najprej začne dialog z vlado in se skupaj najde interes države. Izpeljava konkretnih projektov pa je potem stvar javnih razpisov.

Delegacija se v New Yorku, Bostonu, San Franciscu in Seattlu srečuje s ključnimi podjetji s področja razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij - IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft ter tudi Tesla. Ta podjetja prepričujejo v koristnost sodelovanja pri iskanju rešitev, sama izpeljava tega oziroma kdo bo dobil potem projekt, pa je stvar kasnejših javnih razpisov, na katerih bodo podjetja tekmovala. To določajo tudi memorandumi o razumevanju, ki jih vlada podpisuje z omenjenimi podjetji.

IBM bo s slovensko vlado sodeloval pri vzpostavitvi digitalnega gospodarstva. Sodelovanje bo potekalo na področju skupnih raziskav in razvoja, usposabljanja in promocijskih dejavnosti, so sporočili z IBM Slovenija.

Cerar je razložil, da delegacija najvišjih predstavnikov vlade odpira vrata za posle oziroma za dostop slovenskim podjetjem, ki jo spremljajo. To potrjujejo tudi člani gospodarske delegacije, ki pravijo, da so prišli zaradi tega, da od največjih ameriških podjetij dobijo nove ideje, zamisli in se morda dogovorijo tudi za kakšen posel.

Cerar se je s sedeža IBM Watson odpravil do bližnje slovenske cerkve sv. Cirila, kjer mu je veleposlaništvo v Washingtonu organiziralo sprejem in srečanje s slovensko skupnostjo New Yorka. Premier je opisal namen svojega obiska in omenil tudi migrantski val, ki gre čez Slovenijo na sever Evrope, ter pri tem dejal, da ga Slovenija s pomočjo "nadčloveških naporov policije in vojske" uspešno usmerja naprej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazVRde?em
05. 12. 2015 17.06
Cerar skrbi za nabavo sistemov, ki bodo njegovim volilcem omogočili še manj dela.
cirenij
04. 12. 2015 09.55
+0
Boljše delovanje JU? Raje naj se brigajo za gospodarstvo. Pa ne z USA od katerih nimamo nič. Naj gre v Rusijo, s katero že veliko naših podjetij dobro sodeluje. To sodelovanje naj še razširi.
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 17.56
+6
Kot da nimamo nobene domače firme za ta posel! Se vid, da je ta SMC kupla korporacijske ameriške firme!
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 17.56
+4
Prodana duša! Sej ni čuden, da niso sprožili nič proti prisluškovanju Slovencljem! Zdej jim bodo dali direktno podatke!
Jožajoža
03. 12. 2015 15.43
+5
ne microsoft,ne IBM......ne bo rešil javne uprave. zaposlene v javni upravi naj odslovi, in to brez slabe vesti , saj naj gredo tako hitro, kot so z vezami prišli na ta večna delavna mesta.
Borec21
03. 12. 2015 15.28
+5
..namesto da bi skrbel za ustvarjanje BDP skrbi za trošenje BDP
urmek
03. 12. 2015 14.25
+4
Odpustiti 20% delavcev. Ostalim pridnim sposobnim pa zvišati plače!
ONniON
03. 12. 2015 14.08
+0
nikoli nebi živel v zda za noben tolar, raje gnijem v sloveniji
butalistan
03. 12. 2015 14.04
+3
Cmerar kje imas rdeco kravato?
roten
03. 12. 2015 12.30
+3
naj lepo vzame metlo in počisti 80% zaposlenih ker vse te agencije so paraziti koder je bistvo da si 4 ure v službi potem so vsi na terenu oz po štacunah
helter skelter
03. 12. 2015 10.00
+4
Predsednik vlade Miro Cerar se te dni, potem ko se je vrnil iz Kitajske, mudi na delovnem obisku v Združenih državah Amerike. Na spletni strani kabineta predsednika vlade Cerarjevo pot v ZDA - pod sloganom "Slovenija kot zelena referenčna država v digitalni Evropi" - opisujejo takole: Premier dr. Cerar v ZDA ... (seveda, sami superlativi), ampak naši viri iz diplomacije in gospodarstva pripovedujejo drugače. Prvič, skrajno nenavadno je, da Cerarja med 4-dnevnim potovanjem po ZDA, od New Yorka do Bostona, San Francisca in Seattla, ne sprejme niti eden, ampak res niti eden vidni politični predstavnik ZDA?! Čeprav naj bi kabinet predsednika vlade ta obisk pripravljal že več mesecev. Znana letošnja proslava pri Ruski kapelici pod Vršičem očitno dela svoje ... Drugič. Visokoleteči cilj(i), da Slovenija postane zelena referenčna država sredi digitalne Evrope, so glede na to, kako pri nas ravnamo s potencialnimi tujimi vlagatelji, tako rekoč - žal - iluzija. Pravi, torej zakulisni cilj obiska naj bi bilo prepričati Američane, konkretno Microsoft in Hewlett-Packard, naj se ne umakneta iz Slovenije! Tretjič. Pri obiskih Mira Cerarja ter slovenske delegacije na sedežih posameznih velikih podjetij v ZDA (IBM, EMC, Oracle, Cisco, Microsoft - mimogrede, če Mira Cerarja sredi Ameriki ne sprejme noben vidni politik, ga na sedežu Microsofta seveda ne pozdravi legendarni Bill Gates, ampak samo Toni Townes-Whitley, eden od Microsoftovih korporativnih podpredsednikov) pa naj bi šlo, kot pravijo naši viri, predvsem za tako imenovane "izsiljene sestanke". In četrtič. Vsak potnik, poslovnež, direktor ali predsednik uprave, ki spremlja Mira Cerarja na obisku po ZDA, je moral za pot plačati približno 6 tisoč evrov. No, plačala so jih njihova podjetja ... (Požareport)
Tempus Fugit
03. 12. 2015 08.56
+6
Ta logika, da bomo s posnemanjem tujih držav, prišli do enakega rezultata, je napačna. Če bi gospod profersor prebral kakšno knjigo na to temo (npr.Zablode postsocializma), se bi kaj koristnega naučil....
gaby2
03. 12. 2015 08.36
+0
to je malo urednik zaj...to je res čudno
vozilo1234
03. 12. 2015 08.07
+10
ta išče samega sebe
RdecaZvezda
04. 12. 2015 18.24
JožeG
02. 12. 2015 21.14
+32
Ali je to res ali samo sanjam? Najvišji predstavnik države Slovenije je v Ameriki in obiskuje ameriške multinacionalke s pomočjo katerih naj bi izboljšal delovanje naše javne uprave in mi naj bi postali »referenčna zelena država« in bla bla bla bla. Torej premije države je obiskal drugo državo, vendar se ne bo sestal z nobenim tamkajšnjim politikom svojega ranga. To je kot da bi Obama prišel v Slovenijo, obiskal par naših podjetij in odpeketal nazaj v Ameriko, brez da bi ga naši politiki sploh opazili. Bruka.
ONniON
02. 12. 2015 20.56
+16
iz amerike prišlo ni še nič dobega, slovenska javna uprava in njeno delovanje je pa dandanes vsekakor nenormalno, za primer si vzemite javni upravo iz 90s let , bila je bistveno bolj racionalna in učinkovita , nikoli ne bi smeli biti na vodilnem mestu koprivnikar zahtevam vaš odstop !
a.kralj1994
02. 12. 2015 20.53
+19
spet bomo miljone porabljali za "modernizacijo" javne uprave...pod pretvezo, da bo boljše delovala potem...hahahahaha...kako je luštna ta demokracija....mi pa še kar gledamo te politike...ejejejejej
prouhudababa
02. 12. 2015 20.53
+9
A se je šel na 4 oči pogovarjat, kolikšno podkupnino lahko pričakuje?
bojer
02. 12. 2015 20.22
+13
Slišalo se bo nekoliko ironično nedavno nazaj je bila naša državna uprava najboljša, najpametnejša, od katere je odvisen razvoj države (vse to po Koprivnikarju) in se res sprašujem zakaj iskati pomoč pri "unih tam čez".
Sputnik
02. 12. 2015 20.33
+10
naša vlada ima zelo rada zunanje svetovalce. sej veš. cena je 100 potem pa delimo 50-50 in oba sva vesela blagajna pa prazna
Sputnik
02. 12. 2015 20.12
+7
a bo kupil windows 98 glede na to koliko je moderen in poslušen do naroda ki ga plačuje da on troši naš denar pri vojnih zločincih??