Gospodarstvo

Cerar tretji dan obiska v Ciscu, Oraclu in na Stanfordu

San Francisco, 04. 12. 2015 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki podjetja Cisco predsedniku vlade Miru Cerarju v ZDA predali pismo o nameri, v katerem korporacija izraža interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja pri digitalni transformaciji delovanja slovenske državne uprave na področjih izobraževanja, pametnih mest ter internetu stvari.

Miro Cerar v ZDA
Miro Cerar v ZDA FOTO:
Namen delovnega obiska predsednika vlade z gospodarsko delegacijo v ZDA je predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh nivojih delovanja - državljanov, države in družbe. Posebej v luči evropske digitalne agende in enotnega digitalnega evropskega trga lahko Slovenija postane referenčna država in aktiven akter digitalne transformacije v Evropi.Premierja na delovnem obisku v ZDA spremlja tudi gospodarsko-razvojna delegacija v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in javne agencije Spirit Slovenija. Obsega 21 predstavnikov podjetij, gospodarskih združenj in fakultet iz Slovenije.

Premier Miro Cerar je tretji dan delovnega obiska v ZDA v spremstvu ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v četrtek nadaljeval v San Franciscu in okolici. Skupaj z gospodarsko delegacijo, ki je dan prej obiskala podjetje Tesla, se je mudil v podjetjih Cisco in Oracle.

Obe podjetji delujeta na področju razvoja in prodaje vrhunskih informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter storitev. Tako kot na začetku obiska v New Yorku na sedežu podjetja IBM Watson je vlada z družbo Oracle podpisala memorandum o sodelovanju, v katerem sta se obe strani zavezali k tesnemu sodelovanju pri digitalnem prehodu slovenske državne oziroma javne uprave na področju optimizacije delovnih procesov ter javnega naročanja na področju zdravstva.

Predstavniki podjetja Cisco pa so predsedniku vlade, podobno kot v sredo tudi predstavniki podjetja EMC, predali pismo o nameri, v katerem korporacija izraža interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja pri digitalni transformaciji delovanja slovenske državne uprave na področjih izobraževanja, pametnih mest ter internetu stvari.

Cerarja je sprejel glavni izvršni direktor Oracla Mark Hurd, ki je skupaj z ostalimi predstavniki družbe predstavil razloge in dodano vrednost, zaradi katerih lahko pomagajo s svojim znanjem in izkušnjami pri vzpostavljanju okolja za učinkovito in uspešno digitalizacijo procesov.

Memorandum o sodelovanju sta podpisala minister Koprivnikar in direktor Oracla Slovenija Rajko Novak. Oracle je izpostavil javni sektor kot eno od njegovih strateških industrij z namenom izboljšanja učinkovitosti in transparentnosti procesov delovanja javne uprave. Z vlado namerava sodelovati na področjih zdravstva, s poudarkom na optimizaciji delovnih procesov zaposlenih v zdravstvu in oblikovanju centraliziranega sistema javnega naročanja ter optimizaciji logističnega sistema v zdravstvu.

Na univerzi Stanford sta delegaciji s slovenskim profesorjem Juretom Leskovcem ter profesorjema Chuckom Easleyem in Berniem Rothom razpravljali o digitalni preobrazbi družbe in gospodarstva ter o vlogi univerze, vlade in gospodarstva v teh procesih. Eden najmlajših profesorjev na univerzi Leskovec je poudaril, da je v Sloveniji ogromno znanja in izkušenj ter primerno okolje za uspešno digitalno transformacijo družbe kot celote.

Pozdravil je namero vlade o transformaciji v zeleno referenčno državo v digitalni Evropi ter spomnil na pomembno vlogo znanstvenega raziskovanja v teh procesih. V okviru obiska Stanforda je dekan Fakultete za računalništvo Univerze v Ljubljani profesor Nikolaj Zimic dekanu Stanforda predal pismo o nameri za vzpostavitev tesnejšega sodelovanja med pristojnimi fakultetami.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miki0090
04. 12. 2015 20.02
-3
Slovenija je še enkrat več dokazala da je sredi evrope brez primere. Evropa bo morala počasi premisliti kako spisati zakon o izključitvi države iz EU. Tole početje Vlade je presedan brez primere. Med tem ko naprimer Oracle korporacija meče na cesto slovenske delavce z kršitvijo Ustave in Ustavnih pravic(vrgli so na ceto delavca takoj, ko so iz tajnih podatkov organizacije Kroll dobili informaijo, da je zbolel za rakom) se tale nedonošenček udinja koropracijskim interesom in poceni razprodaja naše osebne podakke.
prašek
04. 12. 2015 19.55
-1
Predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki se med 1. in 5. decembrom mudi v Združenih državah Amerike, se je včeraj prvi dan obiska v spremstvu ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in slovenske gospodarske delegacije sestal s predstavniki podjetja IBM na njegovem sedežu Watson v New Yorku in s tem začel tedenski obisk nekaterih ključnih ameriških podjetij informacijsko telekomunikacijskih tehnologij (IKT). Minister Koprivnikar je v imenu vlade s podjetjem IBM podpisal memorandum o sodelovanju, s katerim sta se obe strani zavzeli za dolgoročno sodelovanje, v okviru katerega bi z uporabo naprednih tehnologij povezali gospodarstvo, vladna telesa, akademsko sfero in univerze, raziskovalce ter zagonska podjetja v inteligenten in učinkovit ekosistem, ki bo spodbudil rast in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Sodelovanje med slovensko vlado in podjetjem IBM bo potekalo na področju skupnih raziskav in razvoja, usposabljanja in promocijskih dejavnosti. Sodelovanje pri skupnih pobudah za raziskave in razvoj bo povezalo strokovnjake podjetja IBM in zaposlene v vladi s ciljem preizkušati nove tehnologije v resničnem okolju in pri pripravljanju skupne promocijske dejavnosti, na primer predstavitev skupno razvitih inovativnih rešitev v namenskih razstavnih prostorih, kot je IBM-ov inovacijski center IBM Innovation Center Ljubljana.
Oto Hafner 1
04. 12. 2015 19.54
-1
kok ma gobec postran
Miki0090
04. 12. 2015 19.51
+0
Evropa je izdana, Slovenčki pa sužnji USA/NSA. Safe harbor statement je padel, lov na osebne podatke je za USA dobljen. V zameno za osebne podatke se bo sedaj lahko sisalo v USA na podlagi memoranduma. Sramota ! Za nekaj licenc(ki so itak brezpremetne) se je izdalo narod. To je veleizdaja ! Polovit tele ganksterje ko pridejo domov in pozapret kot podgane !
minnaema@yahoo.com
04. 12. 2015 19.43
-2
JUHUHU ti naši državi adlatusi vsi po vrsti nam bodo prinesli toliko konstruktivne abundance, da bomo vsi Slovenčki mladi in malo manj mladi imeli PLAČANO delo in zaposlitev..........boste videli, da bo tako-le pod to trditvijo bo morda bila beseda insinuirano ali kaj podobnega !