Gospodarstvo

Dokončne rešitve glede NLB še ni: 'Slovenski davkoplačevalci so prioriteta'

Bruselj / Ljubljana, 10. 11. 2017 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pogovor slovenske finančne ministrice z evropsko komisarko za konkurenco o prodaji NLB je bil konstruktiven, je povedala Vraničar Ermanova. "Kljub temu pa slovenski predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija, končnega rezultata še ni, a še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca," je povedala ministrica.

Po pogovoru v Bruslju o slovenskem alternativnem predlogu v povezavi z vprašanjem prodaje NLB vrsta vprašanj še ostaja odprtih. Slovenski predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija, končnega rezultata še ni, a še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Vlada je v četrtek podprla predlog finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje hčerinskih bank na Balkanu. Gre za kompenzacije nastajajočemu skladu skladov, ki bi financiral projekte malih in srednjih podjetij.

Pogovor z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager o sprejetih zavezah v povezavi z državno pomočjo NLB je bil zelo konkreten in konstruktiven, a odprtih ostaja še kar nekaj vprašanj, zato smo se odločili, da si vzamemo nekaj dni časa za premislek, nato pa znova sedemo za skupno mizo in najdemo rešitev, je pojasnila ministrica.

Na vprašanje, ali je slovenski predlog za komisijo sprejemljiv, je ministrica odgovorila, da je zelo zadovoljna s prizadevnostjo uslužbencev komisije, ki nam pomagajo razmišljati in iskati skupne možne rešitve. "Dejstvo pa je, da naš predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija," je izpostavila.

O odprtih vprašanjih ministrica ni želela podrobneje govoriti. Povedala je le, da bodo stvari podrobneje pojasnjevali, ko bodo prihajali bliže rešitvam. "Ostajamo za pogovorno mizo. Končni rezultat še ni izoblikovan, ampak še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca," je dejala.

Datum naslednjega srečanja ministrice in komisarke še ni določen. "Pogovori bodo tekli tako na tehnični kot na politični ravni zelo intenzivno še ves mesec," je še povedala ministrica po srečanju s komisarko, kateri je danes predstavila slovenski predlog finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje hčerinskih bank na Balkanu.

Na vprašanje, ali bi bila s tem v celoti odpravljena zaveza za prodajo 75-odstotnega državnega deleža v NLB, določena v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči banki leta 2013, ministrica odgovarja, da je prodaja balkanskih podružnic alternativa prodajni zavezi po osnovni določbi, tako da bi s tem predlogom končali celoten postopek prestrukturiranja NLB.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman o odprtih vprašanjih glede NLB ni želela podrobno govoriti.
Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman o odprtih vprašanjih glede NLB ni želela podrobno govoriti. FOTO: POP TV

Slovenija bi bila sicer po ministričinih besedah pripravljena sprejeti tudi morebitne dodatne ukrepe, če bi se Evropski komisiji to zdelo potrebno, zato da bi ta sprejela osnovni slovenski predlog. O podrobnostih teh dodatnih ukrepov ministrica ni želela govoriti.

V Evropski komisiji so po srečanju povedali, da sta komisarka in ministrica razpravljali o slovenskih načrtih za spoštovanje odločbe o državni pomoči, zlasti zaveze za "delno prodajo" državnega deleža banke, ter da komisija in slovenske oblasti ostajajo v stiku.

"Delna prodaja državnega deleža NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke, na podlagi katere je komisija odobrila znatno državno pomoč NLB v letu 2013," so poudarili v komisiji in ponovili, da so članice odgovorne za spoštovanje svojih zavez.

Današnje sporočilo komisije se nekoliko razlikuje od njenega sporočila po oktobrskem sestanku, in sicer v tem, da so pri pomenu spoštovanja zavez doslej izpostavljali prodajo "75-odstotnega" državnega deleža NLB, danes pa omenjajo "delno prodajo".

Tudi premier Miro Cerar in Jean-Claude Juncker sta se na sestanku dotaknila prodaje NLB. Juncker je pozorno prisluhnil slovenskemu predlogu alternative prodaji NLB in pokazal razumevanje zanj, je povedal premier. Ob tem je izpostavil, da je za to vprašanje seveda pristojna komisarka za konkurenco in da je bil njegov pogovor z Junckerjem informativne narave. Kot je še dodal, pa danes ni pričakovati končnih odločitev.

Cerar sicer poudarja, da je Slovenija pripravila dober alternativni predlog, ki ponuja rešitev v duhu sprejetih zavez in zagotavlja, da pridemo do istega cilja po drugačni poti. Slovenska rešitev po Cerarjevih besedah ohranja banko v polnem delovanju in, kar je najpomembneje, obvaruje davkoplačevalce pred novimi izgubami. "Zame so slovenski davkoplačevalci prioriteta," je poudaril premier.

Izpostavil je tudi, da je Slovenija doslej spoštovala vse zaveze glede NLB, zadnje zaveze glede prodaje 75-odstotnega državnega deleža banke pa ne more izpolniti zaradi bistveno spremenjenih okoliščin, na katere ne more vplivati.

"Moramo biti potrpežljivi, a vztrajni pri argumentih, za katere verjamemo, da so zelo dobri," je dejal premier. Ob tem je poudaril tudi, da bo Slovenija prisluhnila argumentom komisije in dobro premislila, če bo ta podala kakšen dober, konstruktiven predlog.

Evropska komisija bo s koraki v pomoč pri izvajanju arbitražne odločbe.
Evropska komisija bo s koraki v pomoč pri izvajanju arbitražne odločbe. FOTO: Aljoša Kravanja

O podrobnostih v povezavi s temi morebitnimi predlogi komisije premier ni želel govoriti. Dejal je le, da nasprotna stran za zdaj še vedno vztraja pri neki obliki privatizacije NLB, kar je legitimno izhodišče, ki izhaja iz zavez.

Komisija po njegovih besedah ceni, da je Slovenija doslej vedno spoštovala svoje zaveze, in ve, da je odgovorna članica EU, zato ji tudi prisluhne. "Slovenija ima v tem procesu status verodostojne pogajalke, verodostojne članice EU," je poudaril premier.

Na ključno vprašanje, ali vidi na strani komisije pripravljenost, da se odreče osnovni zahtevi po privatizaciji NLB, premier odgovarja, da je njihov cilj z dobrimi argumenti prepričati, da privatizacija NLB ni edina možnost, ki bi pripeljala do cilja.

Pri tem je izpostavil, da Slovenija predlaga tudi sprejetje kompenzacijskih ukrepov, ki banki ne bodo dajali nesprejemljive prednosti pred drugimi, ter da je slovenski predlog naravnan v razvojne namene.

Rešitev je treba po Cerarjevih besedah najti do konca meseca. "Imamo še čas, vendar ga ni veliko, zato se intenzivno pogajamo," je opozoril premier.

Cerar je še izpostavil, da v pogovoru z Junckerjem ni bila izražena nobena povezava med arbitražo in NLB z vidika prava. Takšna povezava bi bila po njegovih besedah tudi popolnoma neustrezna, saj je jasno, da gre za dve popolnoma različni situaciji.

Spomnimo ...

Slovenija bi morala v skladu z zavezami v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v času krize prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, in sicer najmanj 50 odstotkov do konca tega leta, preostanek pa do konca 2018.

Poleti je propadel poskus prodaje NLB zaradi nestrinjanja s ponujeno ceno in tveganj v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami na Hrvaškem, zato se mora Slovenija zdaj dogovoriti o alternativah, pri čemer se želi izogniti prodaji donosnih balkanskih bank.

Ker koalicija ne privoli v prodajo banke v tem trenutku, v Bruslju pa ne v odlog prodaje, je vlada podprla predlog finančne kompenzacije NLB državi oziroma nastajajočemu skladu skladov, ki bi financiral projekte malih in srednjih podjetij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StašaLoko
11. 11. 2017 14.26
Sedaj bo banka ki bi morala denar vrniti državi, ki jo je dokapitalizirala le ta denar porabila za plačilo kazni. Banke ne želijo prodati samo zato ker bi izgubili bankomat za politike. Bojijo pa se tudi resnice ki bi lahko prišla vn kako se je kradlo !!! Čim prej naj jo prodajo upam da jih evropa tokrat stisne ob zid.
BojoJojoSlo
10. 11. 2017 22.56
+1
Dokončne rešitve glede NLB še ni: 'Slovenski davkoplačevalci so prioriteta'.... za obiranje...
Absolutist 1
10. 11. 2017 21.21
+3
Nesposobneži na kupu,Cerar prileti na pomoč nesposobni okultistki,Juncker se raje poljublja z Mirkotom kot z okultistko,saj je priletel z idejo s katero bo ta pokvarjena vlada raje plačala kazen 380 miljonov oziroma bo odprla še en lopovski kupček kamor bodo naložili pokradeni denar,ki ga bodo in seveda če ga bodo potem res prodajali manjšim podjetjem in obrtnikom.Lopovom pa res nikoli ne zmanjka lopovskih idej.
hisne
10. 11. 2017 20.54
+1
naj prodajo že enkrat pol pa bo mir saj kr naprewj vlagamo not nič pa nimamo od bank .........no nekateri ki se prav pišejo.
gepl
10. 11. 2017 20.49
+1
Narediti poseben sklad za mala in velika podjetja za določene osebe, se pravi ne bodo več kradli direktno iz bank ampak iz sklada BRAVO zaradi takšnih pametnih politikov si nekateri nakazujejo denar v davčne oaze..
ni_mi_vse_eno
10. 11. 2017 18.20
+7
Slovenski davkoplačevalci so prioriteta, zato so miljardni bančni dolg komercialnih bank z lahkoto prevalili na davkoplačevalske glave, medtem ko so nagradili z miljon evri Kramarja, ki je odgovoren za dolg.
maske-so-padle
10. 11. 2017 17.54
-4
Sploh pa ne razumem zakaj je potrebno prodati, če zdaj dobro gre. Jaz te Unije res ne štekam. Mi smo sanirali s svojim denarjem in bomo zdaj prodali za manj kolikor smo vložili v sanacijo. Pa to je totalna norost. EU bi kvečjemu moral prepovedati prodajo ne pa do nas sili v njo. Če teh kvazi strokovnjakov iz Unije ne bi bilo, kriza sploh ne bi nastopila. Za Luxemburg in Junckerja je pa itak znano kaj so počeli.
Castrum
10. 11. 2017 18.00
+8
Ne razumeš? Zakaj država ne sanira privat podjetja, ki je zabluzilo? Če država ( jaz, ti, mi vsi...) plačamo za sanacijo banke v državni lasti, zakaj ne bi plačali za sanacijo firme Lojze d.o.o., Pepe d.o.o. itd, itd...Ko je država plačala "pufe" (neumnosti) NLB in NKBM, je bila to nelojalna pomoč . OK?
PS2Xministri
10. 11. 2017 18.09
+0
piljan
10. 11. 2017 18.16
+0
Casi in psko,zakaj pa bi jaz plačeval vajino nesposobnost?
piljan
10. 11. 2017 18.25
+1
maske-so-padle
10. 11. 2017 17.43
+5
Še en nateg. V 25 letih ne poznam nobenega malega ali srednjega, ki je dobil kaj drugega kot kazen ali pa dodatno oviro od države.
piljan
10. 11. 2017 17.54
+2
maske-so-padle
10. 11. 2017 17.54
+1
piljan
10. 11. 2017 18.04
-1
Ne ti meni Welcome,tudi jaz sem preživel krizo in še hišo sem zidal.Da ne boš spraševal neumnosti,naj ti povem,da nisem JU.
maske-so-padle
10. 11. 2017 18.23
+2
In kaj ima veze z NLB in njihovo (ne)prodajo, če si zidal hišo in da nisi JU?
piljan
10. 11. 2017 18.28
-2
Da se da kljub temu,da sem tudi jaz saniral banko,vseeno preživel.Zato ne vem zakaj bi prodajali popolnoma pod ceno ker to zahteva EU,ki so dokazani še večji lopovi,kot naši.
dipe
10. 11. 2017 17.24
+3
Jaz sem biu siguran da je prioriteta davkoplačevalski denarček.
flum
10. 11. 2017 17.23
+4
junker se spet muza ob bratca
piljan
10. 11. 2017 17.13
-2
A mi lahko nekdo od svečkarjev pove,zakaj bi prodajali .če smo sanirali?Še eno vprašanje,ste svečkarji prebrali zakaj bi bila namenjena kazen?
jakec1575
10. 11. 2017 16.45
+1
"Potem ko so v 29 mesecih izdelali tedaj največje letalo na svetu, se je njega in njegove ekipe prijel vzdevek Neverjetni. Pri Boeingu je imel Sutter pod seboj 4.500 ljudi, od tega je bilo 2.700 inženirjev, ki so bili vključeni v projekt Boeinga 747." Pojmi, ki jih nasa vlada ne razume. roki. v samo 29 mesecih narediti letalo, ki leti toliko desetletij.
ooResnicA
10. 11. 2017 17.22
+1
....zanimivo Slovenci v tujini taki maherji v SLO pa sami brihtoli za šankom......cccccccc
piljan
10. 11. 2017 17.38
-1
ooResnica,si pomislil,da zaradi preveč bumbarjev,kot si ti???
supergigi
10. 11. 2017 16.38
+1
Zdaj so se zmislili, da bi namesto prodaje NLB podružnic na Balkanu, banka plačala 360 mio. eur kazni.
jakec1575
10. 11. 2017 16.34
+4
A ste videlu kako država zlorablja odlocitev ustavnega sodisca? hkrati pa v posmeh vsem nam skupaj brez tezav in brez posledic za vodline pripoji v slabo banko factor in probanko? oprostite, amapk kaj v tem obnasanju ni mafijskega? Vprasanje je resno
PS2Xministri
10. 11. 2017 16.14
+6
Ta Cerar je res sposoben za uresničitev svojih ciljev Junckerju ga pov--leci---pote--gni.
KROAT
10. 11. 2017 16.24
+2
flum
10. 11. 2017 20.04
+1
brabusednet
10. 11. 2017 15.37
+2
Cmerar boš že moral dopustit,da te juncker ma po tazadnji in še kje poboža pa ministrico tudi.Potem se pa zna kaj popustit glede prodaje banke.
TOX6
10. 11. 2017 15.28
+14
SLO bržavne banke so namenjene pranju denarja za razne YUgo kriminalne združbe in financiranju terorističnih para milic. Provizije is teh naslovov pobira rdeči proruski režim in kvorum21!!!!!!!
flum
10. 11. 2017 20.05
-1
ooResnicA
10. 11. 2017 15.19
+7
...junker ne vrjami left lopofom.....
direstraits
10. 11. 2017 15.04
+2
Ni kaj konkretnega konca in ne kraja Cerarjevi naivnosti. Pa kdaj ga bo srečala pamet? No ja, izlet, pa dobro kosilo je pa le bilo.
korintos23
10. 11. 2017 15.15
-7
Šarec tudi pravi, banka se prodala ne bo!
janmar1234
10. 11. 2017 14.49
+13
Cerar in vlada sami bleferji. Samo butlni jim nasedajo in jaz nočem biti med njimi. Štiri leta so bili na vrhu, pa samo en velik drek od njih. Zavoženo zdravstvo, pokojnine nikakve (v štirih letih 6 usranih evrčkov, gospodarska rast pa 12 % v stirih letih) le komu se pozna ta rast? Vojska, policija, gasilci- vse nasu...kdo je tukaj nor, kje dnar...
prašek
10. 11. 2017 14.51
-12