Gospodarstvo

'ZDA bom napolnil s steklenicami Radenske'

Ljubljana, 30. 07. 2009 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktor Iniziative Generali 96 Pierpaolo Cerani je povedal, da želi z nakupom Kolonela in s tem podjetij, ki jih ta obvladuje, prodreti na tuje trge, med drugim bi tudi z Radensko preplavil ZDA.

Pierpaolo Cerani
Pierpaolo Cerani FOTO: Dokumentacija Dela

Direktor Iniziative Generali 96 Pierpaolo Cerani je za Delo povedal, da je njegovo podjetje kupilo 30-odstotni delež Kolonela. V Kolonel in verigo precej zadolženih podjetij pa naj bi vstopil zaradi poslovne priložnosti. Kljub velikim dolgovom ima narejen sanacijski načrt, ki ga, kot pravi, lahko uresniči, če bo dobil nazaj glasovalne pravice za Infond Holding, ki jih je zaradi suma koncentracije lastništva zamrznil Urad za varstvo konkurence. Kot je Cerani povedal za Delo, je za pridobitev teh pravic pripravljen iti tudi na Evropsko sodišče. O tem pa se namerava najprej pogovoriti z ministrom za finance Francem Križaničem. "Napadli so me, da sem italijanski mafijec, ampak v resnici sem 75-odstotni Slovenec, torej sem slovenski mafijec," je povedal Cerani, ki napoveduje bitko z Uradom za varstvo konkurence.

Križaniču namerava Cerani predstaviti celotni sanacijski načrt. Meni, da ima skupina velik potencial, ki pa ga uničujejo razne igrice političnih skupin in medijev. "Napadli so me, da sem italijanski mafijec, ampak v resnici sem 75-odstotni Slovenec. Torej sem slovenski mafijec," pravi Cerani.

Za nakup ni bilo treba veliko denarja

Za italijanski dnevnik Il Picolo pa je Cerani pojasnil, da za nakup omenjenega deleža Kolonela ni bilo treba veliko denarja, saj je podjetje zadolženo za kar 800 milijionov evrov, ki jih je z nakupom tudi prevzel. Zavrnil je namigovanja, da bi za nakupom stala kaka ameriška družba in zagotovil, da posel sklepa le njegov holding Iniziative Generali 96. Pogajanja o poslih so po njegovih besedah trajala tri mesece.

Za tržaški dnevnik je tudi dejal, da je do Radenske vedno gojil posebno ljubezen. "Ko sem se informiral o možnostih za njen nakup, sem izvedel za težaven položaj Kolonela. Iz tega so se stvari razvile naprej," je pojasnil Cerani, ki je še dodal, da je kupil tolikšen delež, da z njim lahko nadzoruje, čeprav si je pridržal možnost preveriti nakup stoodstotnega deleža.

Želi prodreti na tuje trge

Sam s poslom vidi priložnost operacije z velikimi možnostmi za uspeh, ki je ne gre zapraviti, saj gre za prestižne znamke in za visoko kakovostne proizvode, ki glede mineralne vode, piva in sadnih sokov pokrivajo 90 odstotkov slovenskega trga.

Povedal je, da želi delati konkurenco italijanskemu San Pellegrinu in "ZDA preplaviti z Radensko". "Gre za to, da se pomnoži izvoz in da se te proizvode prodaja po vsem svetu. Radensko, ki jo danes poznajo samo v Furlaniji-Julijski krajini in Venetu, predvsem v ZDA, sadne sokove Fructala pa po vsej Evropi. Seveda pa gre tudi za to, da se okrepi uvoz vseh teh proizvodov v Italijo," pravi Cerani in navaja možnost selitve sedeža Kolonela iz Maribora v Ljubljano. V slovensko prestolnico naj bi se preselili tudi nekateri sodelavci tržaškega podjetnika.

"Delo in Večer bosta samostojna"

Zatrdil je, da bo v roku enega meseca pripravljen celoten industrijski načrt, katerega glavni smernici bosta vsekakor širjenje slovenskih znamk in proizvodov po vsem svetu ter ohranitev vseh delovnih mest. Glede dnevnikov Delo in Večer, tržaški podjetnik pravi, da ima prvi 499 zaposlenih, od katerih je 400 novinarjev, in ustvarja pet milijonov evrov dobička, drugi pa ima 280 zaposlenih. Tudi ta delovna mesta bo ohranil, pri čemer dodaja, da bo novinarjem in urednikom pustil čim večjo avtonomijo.

Dolgovi niso glavna skrb, glasovalne pravice so večji problem

Kolonel ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, omenjena družba pa je 71-odstotna lastnica Infond Holdinga. Ta je s 55-odstotnim deležem večinski lastnik Pivovarne Laško, v lasti pa ima tudi 24,9 odstotka Mercatorja.

Kot pravi Cerani, dolgovi niso glavna težava skupine, čeprav so veliki. Huje se mu zdi, da z družbo ni mogoče upravljati, ker Infond Holding v pivovarni nima glasovalnih pravic. "Naši italijanski odvetniki, med katerimi je tudi najboljši strokovnjak za konkurenčno pravo Luciano Vasques, bodo skupaj s slovensko odvetniško družbo Čeferin proučili možnosti, kako bi sprostili uveljavljanje naših glasovalnih pravic v Laškem. Če v zelo kratkem času ne bomo rešili teh vprašanj s tukajšnjim Uradom za varstvo konkurence, bomo šli na Evropsko sodišče," je napovedal Cerani.

Manjšinski delež smo kupili, ker želimo najprej analizirati stanje v podjetju

Težko je govoriti o tem, kaj je v ozadju. Dejstvo pa je, da resni investitorji v podjetje vstopajo tako, da se pogovorijo tudi z bankami, kar pa se v tem primeru ni zgodilo. Gospodarski minister Matej Lahovnik

Direktor Iniziative Generali 96 pravi, da ima Boško Šrot še vedno v lasti svoj delež, torej večinski, vendar ni več dejaven v skupini. Kot pravi, večine v Kolonelu niso kupili, ker morajo najprej pogledati in analizirati skupino od znotraj. Predvsem zato, ker ne moremo izvrševati upravljavskih pravic v Pivovarni Laško. Ob tem je napovedal, da po pregledu obstaja tudi možnost, da bi pozneje dokupili preostali delež.

Skupina Iniziative Generali 96 se primarno ukvarja z zdravili. So največji proizvajalec infuzij v Italiji – izdelajo okoli 80 milijonov kosov letno. Od tega imajo 70 milijonov evrov prometa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
31. 07. 2009 23.41
Ej NIČ dobrega ne "prepleta" se-s tem , kar je do zdaj poznanega tudi zato, ker je veliko deklerativnosti glede konstruktivnosti pa je zelo megleno stališče. Kar zadeva Radenska steklenice se lahko napolnijo z San Benedetto vodo,( kdo bo pa koga kontroliral ali kaznoval, če bo tako)& esplicitno Cerani bo zagovarjal interese svoje države in ev. pogovore z finančnim ministrom RS si želi," ker mu fali denar" gospodarski minister RS mu pa NI potreben, ker nima- zeloverjetno- Cerani konstruktivne in resnične vizije za ponudnika ali kvečjemu le deklerativno & s katero se ne ustvarja na dolgi rok abundance- prav -nikjer !
lepdanzelim
31. 07. 2009 22.59
Joooj, Italijan, ki ljubi Radensko! In to tako zelo, da kupi firmo z 800 milijončki pufa. Kaj takega svet še ni slišal. Če bi ljubil Kristančičeva vina, bi mu zlahka verjeli. Tako pa: ni nam pomoči. Sicer pa nam v primerjavi s Palestinci in drugimi na vzhodu ni nič hudega. Tolažba pa taka.
george28
31. 07. 2009 20.35
Sej sem vedel, da je Cerani Slovenec. Ko so napisali, da je Goičan, sem takoj pomislil, da more bit slovenskega rodu, ker v stari Gorici so skoraj vsi potomci slovencev ali zmešani z Italjani (priseljenci). Mal je pa žalostno, da ne zna slovensko, razume pa 100% ker vsi goričani razumejo slovensko samo eni se delajo da ne razumejo. Če ne pa ne zgleda tako slab fant, bomo videlo kaj bo z njega.
stafford
31. 07. 2009 12.57
Najbolj smešno pa bo,pri vsem tem, da mu bo resnično uspelo. Slovenski izdelki so zelo kakovostni, svetovno priznani in cenjeni tako pri nas kot v tujini, potrebujejo le uspešnega podjetnika kateri bi vse to pospešil n tujih trgih. Zdaj se vidi kako slovenski podjetniki ne cenijo tega kar imajo. Da mora priti tuj državljan in pognati slovenske proizvode v tujino, sram naj jih bo lopove slovenske.
Tonček Balonček
31. 07. 2009 09.56
On naj s eraje ukvarja s San Benedetto vodo!!!
borc82@yahoo.co.uk
31. 07. 2009 09.48
To je spet samo ena Boškova finta. Zdej je prodal podjetje, čez par let ko bo kriza mimo pa ga bo nazaj kupu.
komodora
31. 07. 2009 09.16
75% slovenec ?.... ja pa kaj še !
Prvo Borec
31. 07. 2009 06.43
Prvi so pa štrajkal v Litostroju pod pokroviteljstvom SDS !! Kaj nam je pa manjkalo ?? Ljudje smo požrešni, ker smo imeli vse in po dvajsetih letih demokracije imamo depresijo po vsej Sloveniji !!
Prvo Borec
31. 07. 2009 06.38
TRN V PETI komunist te je napravil. S prihodom Lidla in Hoferja in vsakodnevnim odpiranjem njihovih trgovin, se je dokazalo, da so cen v naših živilskih trgovinah previsoke in povečevanje cen se je začelo leta 2004 naprej. Po petih letih smo vsi na robu solventnosti in država je ukinila izredne socialne pomoči, ter razliko za preživetje dobivamo od Karitasa ali Rdečega križa, ki ju zopet polnijo ljudje, ki imajo srce in sočutje. Vse, kar se pa dogaja, je pa navaden zvijačni manever, ker nekdo, ki vloži milijon € in potem misli, da bo lastnik podjetij v vrednosti 400 milijonov €, je navaden prevarant. Šrot misli zopet izseljevati, ker je požrešen in nesposoben voditi podjetje, ki bi delalo v korist Laščanov in ostalih ljudi.
KLIPAN71
31. 07. 2009 06.34
Ljudje hočejo kapitalizem (in udrihajo čez komunizem in socializem), ko pa se ta pojavi v svoji pravi obliki-pa ga več nočejo. Ja, malo ste prepozni.
XIDIX
31. 07. 2009 05.46
V AMERIKO BO VOZIL RADENSKO IN LAŠKO PIVO V AKCIJI ČE KUPIŠ 2 VEZA PIJAČE DOBIŠ JUGO 55 GRATIS!HAHAHAHA MAFIJA!!
cepec22
31. 07. 2009 03.20
No, kako dalec smo od tistega, ko bomo v svoji dezeli lahko le stisnili ta zadnjo, da nebi kaksen nekontroliran ton udaril ven! Kaj vec si ne bomo smeli dovoliti. Prvo: kraja lastninjenje, iz vlade ljudje dobijo provizijo, potem se vlada spravi na tiste, ki vstvarjajo. Oni ze imajo prijatelje zunaj. Naprej gre vse drugace, saj so nasi ljudje znajdeni in imajo zunaj prijatelje. Podjetje bo po zaslugi vlade rastrgano, kot bi ga volkovi razmesarili. Dezela bo prodana, ljudje pa bodo ostali kot ovce na polju brez zascite, cakali na klanje!! Mislim, da se tistim, ki se pridno vozijo na drzavne stroske po pozrtijah in proslavah, iztekajo ure in prireditve. Ljudem se se sanja ne, kam so nas pripeljali. Zopet bomo suznji, zopet bomo suznjevali drugim, saj ce smo sami ne znamo in nocemo, nasa majhnost in zloba nas unicujeta. Ce ni otrok, standard pada, nezadovoljstvo raste, izgubljamo se tiste vire, ki so bili lokomotive nase dezele, kaj je pricakovati? Naredimo se eno veliko veselico s kmeckim pretepom in naj naprej zmagovalci peljejo dezelo v drugo smer, saj po poti kamor gremo sedaj nam ni obstoja. Sem mogoce narobe rekel? Treba se je zbuditi iz sanj in resnici pogledati v oci. ......vremena Kranjcem bodo se zjasnila..
24clocks
31. 07. 2009 01.54
@ enkg: Če bo šlo tako dalje bomo Slovenci spet to, kar smo že celo zgodovino - kmeti brez grunta. No, ni ravno tako, je pa zelo blizu, ostali bodo namrec cerkveni gozdovi...mmm...
minnaema@yahoo.com
30. 07. 2009 23.50
...bomo videli je rekel ta slep, ......sicer morda se včasih dogajajo tudi čudeži ali "pobožne misli"....!
suzanasuzi
30. 07. 2009 23.17
kapitalizem je gnusen
Buena Vita
30. 07. 2009 22.49
AMERIKANCI ČAKAJO SAMO CERANIJA ,V AMERIKO BO IZVAŽAL;;PRIMAVERO,IN NA NJEJ BO PISALO TRE CUORE-RADENSKA
abeceda123
30. 07. 2009 22.28
.........tip je ranga NAKLADAČ, prou išče, da dobi fasngo.
comment123
30. 07. 2009 21.38
SVETOVNA EKOLOŠKA POPULACIJA DELA NA TEM, DA SE PLASTENKE POČASI UKINEJO......RADENSKO PAKIRAT V STEKLO............
blue05
30. 07. 2009 21.27
doma gojim paradižnik, pijem izvirsko vodo, pa še kaj bo treba. Nazaj k naravi in stran od norega potrošništva, ki podpira blazne veleume. Še dve kokoški za domača jajca,....
TRN V PETI
30. 07. 2009 20.58
"Hofer in LIdl odpirata trgovine, ker imata rada Slovence in Slovenke ?? Ker so veliki dobički !!" Hvala Bogu, da je tako. Še en komunističen eksperiment si ta bogi narod res ne more več privoščit.