Gospodarstvo

ZPS po sprostitvi cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja: potrošniki lahko pričakujejo višje cene

Ljubljana, 07. 04. 2016 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada se je odločila sprostiti ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, tako bodo to odslej določali trgovci sami. Pristojni minister meni, da bodo od tega kmalu imeli korist tudi potrošniki, v ZPS pa ocenjujejo, da se nam obetajo višje cene.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cena kurilnega olja ne bo več regulirana
    02:48
    Iz 24UR: Cena kurilnega olja ne bo več regulirana
  • Iz 24UR: Regulacija cen naftnih derivatov
    01:21
    Iz 24UR: Regulacija cen naftnih derivatov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da bo nova uredba o oblikovanju cen za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo začela veljati z 9. aprilom in bo veljala dva meseca.

Trenutno je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,185 evra, za 100-oktanskega 1,230 evra, za dizelsko gorivo 1,050 evra, za kurilno olje pa 0,705 evra.

Ceni se bosta oblikovali enako kot doslej, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelski ceni pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij. Ta model je po ministrovi oceni za Slovenijo najbolj primeren.

Marži distributerjev se po predlogu uredbe, objavljeni na spletni strani vlade, ne spreminjata: tako najvišja višina marže za 95-oktanski bencin znaša 0,08701 evra, za dizel pa 0,08158 evra za liter.

"Slovenija je usmerjena v tržno gospodarstvo in prav je, da se cene naftnih derivatov prosto oblikujejo na trgu," je dejal minister in dodal, da to omogoča podjetjem konkurenčen nastop na trgu.

Minister Počivalšek
Minister Počivalšek FOTO: POP TV

Minister verjame, da je liberalizacija cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja prvi korak v smeri, da pridemo do liberalnega določanja cen za vse naftne derivate. "Verjamemo, da bodo od tega imeli že na srednji rok koristi tudi potrošniki," je poudaril. Po njegovih besedah je čas rekordno nizkih cen nafte najbolj pravi čas, da Slovenija kot zadnja izmed članic EU začne s postopkom liberalizacije.

Cene naftnih derivatov tudi po sprostitvi cen po Počivalškovi oceni ne bodo poskočile. "Največ k temu pripomore cenovna odzivnost tranzitnih potrošnikov in prevoznikov. Imamo pa v rokah tudi ukrepe, s katerimi lahko takoj ustavimo morebitna nezaželena gibanja na trgu. In verjamem, da se tega zavedajo tudi ponudniki naftnih derivatov," je izpostavil.

Tokratna sprostitev nadzora cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja je prvi korak k popolni liberalizaciji. "Naredili smo prvi korak, verjamem, da bomo naredili tudi naslednjega," je dejal.

Najprej bodo sicer preučili možnost liberalizacije cen na avtocestnem križu oz. v obmejnem območju. "Sem optimist in verjamem, da bomo kmalu sledili z enim od ukrepov, ki sem jih omenil, ali na avtocestnem križu ali obmejnem območju," je še povedal minister, ki sicer popolne liberalizacije v časovnem smislu še ne more napovedati.

"Na podlagi ugotovitev, da je povpraševanje po 98- in več oktanskem neosvinčenem motornem bencinu cenovno precej neelastično, hkrati pa je 95-oktanski motorni bencin, ki bo še naprej pod regulacijo, dober substitut 98- in več oktanskemu bencinu, ministrstvo za finance ocenjuje, da bo prišlo do sorazmerno majhnega izpada javnofinančnih prihodkov odprave regulacije cen 98- in več oktanskega bencina, to je za približno 300.000 evrov," piše v sporočilu, ki so ga po seji poslali iz urada vlade za komuniciranje.

Pri ekstra lahkemu kurilnemu olju pa pričakujejo, da se zaradi dokaj konkurenčnega okolja in enostavnega vstopa novih konkurentov, končna cena za potrošnike (skupaj s prevozom goriva na dom) ne bo bistveno spremenila, zato tu ne bo prišlo do zaznavnih finančnih učinkov.

V ZPS pravijo, da so zgroženi

Manj navdušeni od ministra so glede novega načina določanja cen v Zvezi potrošnikov. Iz ZPS so sporočili, da so zgroženi, da vlada  pomembne ekonomske odločitve sprejema le na podlagi upoštevanja davčnih prilivov in  dobičkov ponudnikov, ne pa iz vidika potreb in stroškov prebivalstva in gospodarstva.

Menijo, da bo ta poteza potrošnikom prinesla zgolj višje cene: "Prodajalci goriv so namreč že zdaj imeli možnost znižati najnižjo določeno ceno goriva, a se za ta ukrep, razen enega, niso odločili. Na tem mestu velja poudariti, da imajo najvišjo ceno goriva določeno tudi v Belgiji a tam obstajajo razlike med posameznimi črpalkami, cena goriva pa je na vseh črpalkah enaka tudi na Malti, tako da težko govorimo o Sloveniji kot osamljenemu neliberaliziranemu otoku sredi Evrope."

Kot še pravijo, je Slovenija na področju prodaje naftnih derivatov posebna predvsem zato, ker imata dve naftni družbi v rokah veliko večino vseh prodajnih mest. Na številnih območjih potrošniki nimajo možnosti izbire. "Še celo v Ljubljani je zahodni del praktično v celoti pokrit z bencinskimi servisi zgolj enega samega podjetja," opozarjajo. Zato lahko po njihovem upravičeno pričakujemo, da bodo cene na bencinskih servisih po morebitni sprostitvi v vseh primerih višje.

Dodajajo pa tudi, da pogrešajo konkretne načrte za vzpostavitev ustreznega sistema nadzora trga. Menijo, da glede na izkušnje s šibkim nadzorom na drugih maloprodajnih trgih lahko upravičeno dvomimo, da bi takšen trg deloval v interesu potrošnikov in drugih uporabnikov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
08. 04. 2016 21.58
+2
Prva stvar, ki se bo zgodila bo povišanje cen naftnim derivatov, pa če se minister postavi na trepalnice. Naj ne zavaja.
tali?ni tom
08. 04. 2016 19.42
+5
ja,kaj pa pričakovati v banana olupku!? medtem ponekod po svcetu,v kaKŠNI GANI,BURKINI FASO IN KAKI ŠE BOLJ LEVI DRŽAVI KJER NE ČRPAJO NAFTE RECIMO DERIVATE PRODAJAJO POD DESET CENTOV ZA LITR! PRI NAS PA POGOLTNOST BREZ MEJA ZATO NITI EVRO NI DOVOLJ! ŠE VEČ,"PRIJAZNOST "PETROLA SE POKAŽE ŽE DAN PREJ! SAM BOM ODSLEJ HODIL NA HRVAŠKO TANKAT,IMAM TOČNO TOLIKO DO HRČKOVE ČRPALKE KOT DO PETROLOVE! ENOSTAVNO! PLIN,GOSPODINJSKI PA JE CELO NA PRAVEM KRAJU CENEJŠI POL!
morituri
08. 04. 2016 19.33
+3
Slovenski trgovci vedno razmišljajo samo kako bi udarili po potrošniku, mislim trgovce z gorivi. Vse se bo podražilo!
ROMELS
08. 04. 2016 18.26
+6
Ne vem, zakaj novinarji ne napišejo, da se naj pričakuje znižanje cen. Bi ljudje vsaj do novih cen živeli v iluziji in bili bolj umirjeni.Novinarji itak dobijo isto plačo ali se motijo ali pa uganejo resnico.
Našvasan_zob
08. 04. 2016 17.27
+4
Drva in avstrijski dizel , pivo in žgane.... Pa srečno še naprej ! :)
SkokecPokec
08. 04. 2016 16.22
+6
davno nazaj so bile cene kurilnega olja 50 % cene dizla, zdaj je to 70%
Smolapataaka
08. 04. 2016 15.26
+2
Za kurilca bi verjel, da se bo zvišal, ker ga nekateri potrebujejo nujno. Za 100 oktanski bencin pa dvomim, saj za večino vozil ni nujen.
pankration
08. 04. 2016 15.22
+3
Na primorskem se bo zaradi Italijanov garant povečala cena. Pa črpalke v vaseh ki so oddaljene 20km in več do, naslednje črpalke bodo sigurno dvignile ceno. Premalo je konkurence in država preveč trošarie pobere, da bi spuščali cene. Jaz bi uzakonil, da če npr. Petrol spusti ceno na eni od svojih črpalk mora spustiti na vseh svojih črpalk in obratno.
ummax
08. 04. 2016 12.47
+3
Cene kurilca bodo še kakšno leto "precej" nizke, potem se bodo zaradi dviga cen drv (le te bodo definitivno poskočile kar za nekaj eur po m3) nenadoma dvignile, saj bo povpraševanje večje. Skratka za potrošnika bo vedno tako, da nikdar ne bo ziher za kakšno alternativo naj se odloči, saj se letno menjajo najcenejše variante kurilnih derivatov.
mvlm1
08. 04. 2016 12.21
+5
Cene kurjača se bodo sigurno dvignile. Trgovci se bodo med seboj zmenili za enotni dvig cen in ne bo nobenih ponudnikov nižje cene.
RdecaZvezda
08. 04. 2016 16.05
+5
Frane Šajn
08. 04. 2016 10.58
+3
Če je človeka strah, ga ne zanima nič drugega, kot to, kam bo stisnil svojo rit in počakal, da grožnja mine. In potem ko je nevarnost mimo na dolgo in na široko natresa kaj vse bi on če bi pa ni in nebi bil tisto kar seveda je ampak nikoli v slabšalnem manjvrednostnem smislu, neglede na to, da ga vsi poznajo do obisti. Bedno do kraja bedno. Pa imejte kvazi heroji kar vam dotiče, če vam je tako prav.
ONniON
08. 04. 2016 10.35
+4
stopnja anketne brezposelnosti je bila v letu 2015 9,1 % kar je največ v zadnjih 25 letih, vse več se jih samozaposluje, vse več se jih izseljuje kot še nikdar
enakostzavse
08. 04. 2016 11.44
+2
Izgubljen kompas ni tako hudo, izgubljen um je hujši.
Prototip
08. 04. 2016 09.51
+12
važno,da bo za gospodarstvo in bogataške kapitaliste poskrbljeno,,,briga njega za navadno rajo k ne ve kako z meseca do meseca,,,,,potem naj pa naredijo še socijalne črpalke,tam bodo pa tankali upokojenci in tisti ki imajo 400-600e bruto,,
enakostzavse
08. 04. 2016 11.46
+2
Če "navadna raja in upokojenci" nimajo niti za živet, potem je tazadnja skrb za njih, koliko bo stal liter 100 oktanskega !
jebivoje
08. 04. 2016 12.10
+3
k zdravniku in v trgovino se bodo kar teleportirali ali kako
enakostzavse
08. 04. 2016 12.24
-5
Gladeš preveč SF. Če tako jamrate, koliko revežev je pri nas, da ne morejo niti živeti z temi par sto evri, kako si pa potem naj kupijo avto, ga vzdržujejo (tehnični, cestnina, zavarovanje) in še tankajo "tako drag bencin" ? Samo to sem hotel omenit. Obstaja pa možnost, da imajo otroci boljše plače in si lahko privoščijo avto, a ne ! Ali pa sosed, s katerim si v dobrih odnosih, in mu za protiuslugo pomagaš presadit rožice na balkonu ! Na tisoče možnosti je. Ampak jamranje je pač aktualno danes.
murk123
08. 04. 2016 09.35
+3
cen ne bodo višali,če pa jih bodo bomo tisti ki živimo v bližini meje tankali zunaj
kaj pa pol
08. 04. 2016 09.32
+2
kkao višje cene povsod po svetu se nafta ceni samo pri nas se use draži kot da bi živeli v neki davćni oazi.
enakostzavse
08. 04. 2016 11.47
+1
Se draži pri nas ? Daj malo preglej kaj si napisal, preden klikneš na "komentiraj".
urmek
08. 04. 2016 09.29
+4
CENE BODO ŠLE NAVZGOR!!!!
korintos23
08. 04. 2016 09.19
+8
Sedaj sem spoznal zakaj so toti kateri delajo v Avstriji tako bogati, davek imajo nižji in poceni tam gor tankajo, mi ostali pa doma in smo fertik!
FesterAdams
08. 04. 2016 09.11
+8
Počivavšek je v medijih izjavil, da VERJAME, da se cene ne bodo dvignile. Ko politik začne zavajati s takimi izrazi (in da je prepričan, da pričakuje ipd...), potem vsi vemo, koliko velja njegova beseda. Jaz VERJAMEM edino to, da mu je glavna polnomastna plača, za nas mu pa dol visi.
Abrams
08. 04. 2016 08.21
+2
Dokler država ne bo pustila uvažat nafte iz tuine fizičnim osebam, bo to šlo. In tud tole je ena čist navadna socialistična konkurenca.
enakostzavse
08. 04. 2016 11.51
+1
Strokovnjaki pa to imenujejo kapitalizem. Abrams, sedaj sem pa v dilemi. Komu verjet ?
aybe
08. 04. 2016 08.05
+19
jaz se peljem 30km v eno smer tankat v avstrijo... seveda ni računice, vendar raje dam denar avstricem kot pa požrešnim slovencem... žal tak je!
Kwaj
08. 04. 2016 08.18
+6
HorstWiesel
08. 04. 2016 08.46
-4
FesterAdams
08. 04. 2016 09.12
+6
Tak je, kak smo skoraj vsi: POKRADENI SLOVENEC!
korintos23
08. 04. 2016 09.15
+0
Potem pa tiste cente kar si prišparal spotoma zapiješ?
enakostzavse
08. 04. 2016 11.52
+2
Tako je korintos, ghahahahaha Na koncu pa je zopet država kriva, ker imajo po gostilnah take cene hahahahahah Avto poln, gazda poln, froci pa brez cukrov.