Gospodarstvo

Prestiž cenejši, nuja dražja

Ljubljana, 30. 04. 2008 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Alkohol in tobak sta cenejša, hrana, obutev, obleka, stanovanje in gorivo pa so dražji.

Cene življenjskih potrebščin so se aprila v primerjavi z marcem zvišale za 0,8 odstotka, medletna inflacija pa je znašala 6,5 odstotka. Stopnja inflacije v območju evra na letni ravni naj bi aprila znašala 3,3 odstotka, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat.
Cene življenjskih potrebščin so se aprila v primerjavi z marcem zvišale za 0,8 odstotka, medletna inflacija pa je znašala 6,5 odstotka. Stopnja inflacije v območju evra na letni ravni naj bi aprila znašala 3,3 odstotka, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. FOTO: Kanal A
V preteklih 12 mesecih so se najbolj podražili hrana in brezalkoholne pijača, in sicer za 12,3 odstotka. Gostinske in nastanitvene storitve so se v letu dni podražile v povprečju za 10,1 odstotka, cene v skupini stanovanje pa so poskočile za 9,3 odstotka. Med hrano z najvišjo rastjo cen na letni ravni izstopajo olja in maščobe, ki so bili aprila za 37,8 odstotka dražji kot pred letom dni. Mleko, mlečni izdelki in jajca so se v letu dni podražili za 32,8 odstotka, kruh in drugi izdelki iz žit pa za 16,8 odstotka.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin aprila v primerjavi z marcem zvišale za 0,8 odstotka, je objavil državni statistični urad. Inflacija na letni ravni je znašala 6,5 odstotka, povprečna 12-mesečna rast cen pa pet odstotkov. Letošnja aprilska inflacija je torej nekaj nižja kot v marcu in tudi kot v aprilu lani, je povedala vodja oddelka za statistiko cen življenjskih potrebščin Mojca Maček Kenk. Rast cen je bila precej sezonsko pogojena, vezana pa tudi na spremembe cen nafte na svetovnih trgih, je dodala generalna direktorica statističnega urada Irena Križman.

Aprila se je najbolj podražila obleka in obutev – slednja za 5,7 odstotka, oblačila pa za 3,1 odstotka. Še vedno je bil prisoten vpliv menjave kolekcij po trgovinah, je povedala Maček Kenkova. Poleg obleke in obutve so se aprila opazneje podražili še naftni derivati (pogonska goriva za 1,1 odstotka, tekoča goriva pa za 0,8 odstotka), sadje (za 9,4 odstotka), stanovanjska oprema (0,8 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (prve za 0,8 odstotka, druge pa za tri odstotke). Skupno rast cen so v aprilu podobno kot tudi v aprilu lani najbolj nižale cene cvetja ter izdelkov za vrtnarstvo, ki so se v povprečju znižale za pet odstotkov. Alkoholne pijače in tobak so se v povprečju pocenili za 0,1 odstotka.

Umar: Umirjanje inflacije bo počasnejše

Aprilska povišanja cen kljub temu, da so bila nižja kot aprila lani, ostajajo relativno visoka, medtem opozarja Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Pritiskom cen mednarodnega okolja se je v zadnjih mesecih pridružila tudi rast cen, ki se oblikujejo na slovenskem trgu. Oboje povečuje tveganja, da bo umirjanje inflacije počasnejše, kot je kazalo še v začetku leta. Na Umarju ugotavljajo, da kljub rasti cen energentov in hrane v Sloveniji ter v celotnem območju evra, ki še naprej ostaja pomemben dejavnik visoke inflacije, podatki za april kažejo, da se na domačem trgu krepi tudi rast cen v ostalih skupinah indeksa cen življenjskih potrebščin.

"Ohranjanje visoke inflacije je delno že tudi posledica sekundarnih učinkov, ko se višja inflacija in višja inflacijska pričakovanja vgrajujejo v vse večje število cen, ki niso neposredno povezane z dogajanji na svetovnih trgih," pravi direktor Umarja Boštjan Vasle. Takšna gibanja povečujejo "potrebo po proučitvi možnih prilagoditev makroekonomskih politik", in sicer je po njegovih besedah poleg rebalansa proračuna, ki ga je napovedala vlada, pomembno predvsem, da socialni partnerji pri dogovorih o povišanju plač upoštevajo spremenjene ekonomske razmere.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LiuMb
12. 05. 2008 14.25
ŠE dobro, da živim ob avstrijski meji...privarčujem in dobim kvalitetnejšo hrano...žal, roko na srce, pri nas tretje razredno robo prodajajo za zlato...narobe svet!
vinko47
06. 05. 2008 09.27
baltbaltazar@email.si
05. 05. 2008 14.44
Torej naj podražijo cigarete in alkohol. Je to prestiž??? Ne vem kdo imenuje to prestiž in kdo je največji potrošnik tega dvojega?
minnaema@yahoo.com
04. 05. 2008 21.58
Kje so tisti časi, ko smo imeli TOLARJE, ko so se stvari v RS takrat dražile v razumnih "cifrah"zdaj imamo BOGAT EURO a hrana vsaki dan dražja - kdo daje razliko ABNORMALNE inflacije v svoj žep - kdaj in kako ?!
theykilledKenny
03. 05. 2008 20.49
Hudo, bom pa začel prestiž nabavljati ;)
starasablja
02. 05. 2008 22.53
Ni umirjanje inflacije počasneje ampak UMIRANJE bo hitreje!
veckasno
01. 05. 2008 08.38
To, da je luksuz cenejši od prehramenih artiklov je možno samo v tej gnili Sloveniji z najbolj gnilo vlado vseh časov.
___
01. 05. 2008 05.34
Nehajte biti debili in kupovati kvazi"boljšo" robo v centrih za bebce (prepoznate jih po nesmiselnih reklamah brez izdelkov in bebavo smejočih bebcih podobnih njihovim strankam - kdo mislite da plačuje maržo ki financira bebave reklame?) ter pojdite raje v trgovine kjer imajo za pošteno ceno enake izdelke brez BULLSHITA. Reče se jim diskonti. Za ultrazabite ki še vedno niste dojeli: Lidl, Hofer, Eurospin Poštena ponudba za pošteno ceno.
kriss714@amis.net
01. 05. 2008 01.58
Hinko, vse te "napihnjene debile" so paradajzarji šolali, po maršalovem muštru. Skoj ipd.....
Prvo Borec
30. 04. 2008 22.32
""Alkoholne pijače in tobak so se v povprečju pocenili za 0,1 odstotka."" Kakšna pocenitev !!!!! Samo še čelo v glavo zaslužijo, banda domobranska !!
hinko.murovec@siol.net
30. 04. 2008 14.47
Če državo vodi trop napihnjenih debilov, katerim je mar samo lastnih riti potem je kakor je. Bolj nesposobnih in podkupljivih ljudi kot jih je spravil skupaj gospod JJ v svoji " strokovni " vladi ne najdeš , pa če jih iščeš po celi EU. Sicer pa taki pašejo Vatikanu in USA katerih hlapec vodi to norišnico, ki jo imenuje " pravno in socialno " državo - blaginje. Ja za njega njegove prisklednike, za pošten narod je to vedno večji obup. LP
dodoman.20@gmail.com
30. 04. 2008 14.44
ma jaz ko končam fax grem itak v tujjino delati, tko da se sploh več ne obremenjujem...
pepi34
30. 04. 2008 13.27
K tej analizi je potrebno dodati se dvig plac in pokojnin in bomo s tem lahko enostavno dokazali, da se v Sloveniji cedita med in mleko, da inflacije sploh ni, da ni sistemska oziroma da se drugje po Evropi hrana tudi drazi. Za primer vam bom povedal, kako je z tem zvezi v Avstriji (kjer trenutno delam). Letna inflacija je 3,2 odstotna, vsem zaposlenim v industriji pa so konec leta po kolektivni pogodbi dvignili placo za minimalno 3,8 odstotka. Kako pa je s tem pri vas (nas) v Sloveniji? Cene hrane v trgovinah pa so v Sloveniji ze povprecno visje kot tukaj v Avstriji (primerjava cen hrane v Hoferju v SLO in A).
Mojca Brezar 1
30. 04. 2008 13.09
mnja, je menda v avstriji tud do 30% bolje skos prides s primerljivo fasungo kot tukaj...
LazniviZares
30. 04. 2008 13.03
Vceraj po radiju :Kosarica 19 enakih izdelkov stane v Trstu 48 € manj kot v Sloveniji...Hvala bogu da zivim ob meji !!!
gregor.g
30. 04. 2008 12.59
od zdej naprej bom samo še kadil in pil da bom kej pršparu bajuk zgin u tri pi....
Aaron-Heydar
30. 04. 2008 12.37
ABSURD, ABSURD in še 100x ABSURD ! ! ! Še malo pa bomo država alkoholikov in nikotinskih odvisnikov.
Ranunculus
30. 04. 2008 12.35
Hmmm... zakaj ni v istem članku vključena še rast pokojnin in rast najnižjih plač? Čisto tako, za primerjavo, da si vsak lahko izračuna, koliko se mu je plača/pokojnina znižala. Aja... pa da ne bo kdo mislil, da je tega kriva vlada. No, ni, ker je bilo pod prejšnjo menda še slabše. Vsaj tako kaže forumsko mnenje najbogateje opametnjenih.