Gospodarstvo

Cene pa še kar navzgor

Ljubljana, 12. 05. 2008 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inflacija je visoka. Visoke cene hrane in goriv so se od lani prenesle na ostale proizvode. Eno največjih tveganj predstavljajo tudi plače.

"Višje cene hrane in goriv se že prenašajo v druge cene," pojasnjuje direktor Umarja Boštjan Vasle.
"Višje cene hrane in goriv se že prenašajo v druge cene," pojasnjuje direktor Umarja Boštjan Vasle. FOTO: Kanal A

Inflacija v Sloveniji je po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta letos ostala na razmeroma visoki ravni. "Medtem ko sta bila lani ključna dejavnika inflacije višje cene hrane in goriv, so se letos poleg tega pojavili še sekundarni učinki. Višje cene hrane in goriv se že prenašajo v druge cene," je pojasnil Vasle.

"Čeprav največje inflacijske pritiske povzročajo zunanji cenovni šoki visokih cen goriv in hrane, se je rast cen začela prenašati tudi na tiste skupine proizvodov, ki niso neposredno povezane z dogajanji na svetovnih trgih. Letos znaša prispevek višjih cen nafte in hrane k inflaciji štiri odstotne točke, še pomembnejši pa je prispevek sekundarnih učinkov," je pojasnil Vasle.

Čeprav največje inflacijske pritiske povzročajo zunanji cenovni šoki visokih cen goriv in hrane, se je rast cen začela prenašati tudi na tiste skupine proizvodov, ki niso neposredno povezane z dogajanji na svetovnih trgih.
Čeprav največje inflacijske pritiske povzročajo zunanji cenovni šoki visokih cen goriv in hrane, se je rast cen začela prenašati tudi na tiste skupine proizvodov, ki niso neposredno povezane z dogajanji na svetovnih trgih. FOTO: Reuters

Tekoča goriva letos k inflaciji prispevajo med eno in 1,5 odstotne točke, hrana pa okoli dve odstotni točki, kar je mnogo več kot predlani in tudi lani. Pričakovanja do konca leta so v največji meri odvisna od gibanja cen nafte in hrane. Sicer pa je bila lani aprila in maja medletna inflacija izredno visoka, zato je za letos pričakovati, da bo ostala na enaki ravni oz. bo nekoliko nižja.

Eno od največjih tveganj predstavljajo plače

"Če se bodo trenutna gibanja cen hrane in nafte nadaljevala, se bo inflacija umirjala bistveno počasneje tako v območju evra kot v Sloveniji," je menil Vasle, a dejal, da so v Sloveniji navzoči tudi nekateri pozitivni dejavniki. "Na inflacijo bo blagodejno vplivala upočasnjena gospodarska rast in tudi morebitno zaostrovanje pogojev na trgu dela," je pojasnil. "Eno od največjih tveganj za inflacijo pa so plače," je opozoril Vasle. Če bi se pritiski za povišanje plač nadaljevali, bi to po njegovem mnenju lahko resno ogrozilo razmerja znotraj plač in ostala makroekonomska ravnotežja, zlasti inflacijo. Simulacije po njegovih navedbah kažejo, da bi vsaka rast plač, ki bi presegala produktivnost za eno odstotno točko, prispevala k inflaciji med 0,6 in 0,7 odstotne točke.

Bencinska črpalka
Bencinska črpalka FOTO: Reuters

Ključni ugotovitvi Umarja v najnovejši številki Ekonomskega ogledala sta, da nove napovedi Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada podobno kot domače institucije pričakujejo ciklično umirjanje aktivnosti slovenskega gospodarstva. "Podatki kažejo, da se gospodarska aktivnost pričakovano umirja, a ostaja na razmeroma visoki ravni," je dejal Vasle. Aktivnost predelovalnih dejavnosti v zadnjih mesecih po njegovih besedah ostaja umirjena na visoki ravni. "Struktura se ni bistveno spremenila. Rast poganja predvsem proizvodnja kemičnih izdelkov," je povzel Vasle. Postopoma se umirjajo tudi poslovna pričakovanja v predelovalnih dejavnostih, a v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem ostajajo na razmeroma visoki ravni, je dodal.

Vasle je ocenil predlog rebalansa proračuna, ki ga je minuli teden sprejela vlada. "Očitno je, da gre v smeri, ki bo zagotavljala večjo restriktivnost makroekonomskih politik. To pa bi lahko prispevalo k zniževanju inflacije," je sklenil Vasle.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simy90
19. 05. 2008 20.37
toto vlado treba čimprej nagnat ,njegovaprokleti JANŠA in njegova gnila SDS
Tonček Balonček
18. 05. 2008 21.01
Trgovce in kulake smo stiskali že po vojni, najbolj v prvih dveh petletkah, pa izgleda, da jih bo treba spet. Pivo in sokovi so gotovo predragi, sicer Boško Šrot ne bi bil tako bogat! Ni čudno, da ima držabva pr tej draginji presežke, saj niso načrtovali tako visokih prilivov iz naslova DDV-ja! Jasno je, da pojemo preveč, ljudi bi morali vzgajati, naj jejo manj in kalitetnejšo hrano! Ne bo sicer ceneje, bo pa bolj zdravo!
veckasno
18. 05. 2008 20.41
Hrana je še prepoceni. Gorivo je prepocen. Plače delavcev so pa previsoke.
stara_kajla
14. 05. 2008 20.24
......." inflacija v Sloveniji je po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta letos ostala na razmeroma visoki ravni. "Medtem ko sta bila lani ključna dejavnika inflacije višje cene hrane in goriv, so se letos poleg tega pojavili še sekundarni učinki. Višje cene hrane in goriv se že prenašajo v druge cene," je pojasnil Vasle. "......?
vsakdo
14. 05. 2008 16.05
Dragi prijatelji, danes vsak misli, da je pojedel večino znanja sveta. Vsako mnenje je sveto-sveto mnenje prosi za nas. Pozabljate pa na dejstvo da se bliža inflacija in da bi čas bolje izkoristili če bi služili denar namesto da govoričimo na tem forumu.
luka.6000000@gmail.com
14. 05. 2008 13.23
za inflacijo ni kriv nihče drug kot naš diego, ker ne zna narediti reda
hint
14. 05. 2008 11.21
Tu je vse ta vlada kriva ku neupa trgovcu stisnt za vrat mk. !
hinko.murovec@siol.net
13. 05. 2008 16.29
EXIM, očitno si ti " pravi ekonomist " izračunal si, da je zate veliko bolj rentabilno lesti v rit sedanji oblasti , kot pa biti pošten Slovenec. Ni čudno, da je zdravstvo v takem kaosu in ljudje niso nič več vredni , ko pa je takih Eximov vedno več. In ti si človek z izobrazbo, kulturo, humanist in nevem kaj , s čimer se razni dr. tako radi kitijo . Veš si res izrazit dolenski malo zažrt primerek, klerikalnega podrepnika in pristaša potomcev prodajalcev Slovenije. Bolje bi bilo, da se ukvarjaš z jagodami in jih nehaš škropit z prepovedanimi škropivi , čeprav je bolj ekonomično. Tepec. LP
exim@t-2.net
13. 05. 2008 08.24
bonsai: pravi ekonomisti, veš, ti butelj, ne -isti, pač pa mladi izšolani ekonomisti gledajo na te stvari popolnoma drugače kot ti, bednik mali! Oni pač vedo, vidijo, znajo, niso zastrupljeni in hočejo živeti od svojega znanja in dela. Nočejo se koritati kot ti in kot -isti s svojimi mladiči.
kawasakimen
13. 05. 2008 00.38
Kdo ima visje place?Po moje le tisti,ki so jo imeli tudi prej.
dodoman.20@gmail.com
12. 05. 2008 21.05
programer v slo zasluži povprečno 1500 evrov v IT.....avstrijski zasluži 2500....za isto delo....z minimalno razliko cen. v italiji je inflacija višja kot pri nas, vendar imajo plače ravno tako višje kot avstrijci....tko da so nekako na enakm procentualnem razmerju kot mi trenutno...
Krbo?
12. 05. 2008 19.14
@bonsai9: Se vidi da nimas pojma. Italjini se imajo vejci cirkus kot mi. PS: Se avstrijci ali nemci nimajo 3x vecje place.
Buena Vita
12. 05. 2008 16.18
bonsai9 GLAVNI Cene v Italji so bile niske,pojdi po nakupih,pa boš videl kako se je podr ažila hrana,in pogledajta kako in kaj zdele kupujejo Italijani pri nas,iz prve roke ti povem da so cene skočile več kot pri nas,seveda pa ostaja nekaj,pravim nekaj izdelkov pod ceno,to se lahko pripiše trgovcem,in njihovi iznajdljivosti, Talijanski trgovci pred našimi krepko prednjačijo,zakaj,zato ker kupcu ponudijo natanko tisto kaj iščeš,pri nas tega ni,kratko povedano trgovcem se fučka,za potrošnika,itak vse prodajo,zato pa še vedno hodimo nabavljat robo čez,malček plačamo več-pa skompenziramo s tem da dobimo kaj čez vago,potem kaj pod klaso,in zato smo še v maxigrrosoo in mercatto,v vrstah drugače je v trgovinah,tam ti naložijo falso robo,vse po 1 evro,in si zalepljen kar zadeva plače,pri talijanih krepko padajo,kar poslušajte talijane kako nas preklinajo,sciavi,bulgari polaki,croati žremo njihov kruh to pa da je sosedovo vedno boljše,pri nas stoji na posebnem piedestalu
GLAVNI
12. 05. 2008 15.30
"Italijani pol nižje cene pa 3x večje plače." Pa daj stari, da ne bom pokno od smeha deb|l.
bonsai9
12. 05. 2008 15.02
Kakšno inflacijo morajo met šele Italijani. Bencin imajo tako drag kot pri nas, hrana je polovico cenejša. Dohodke imajo pa 3 x večje kot pri nas. Edini problem je pri nas dr. Bajuk, da je inflacija tako visoka!!
galaxy21
12. 05. 2008 14.36
kak to da ima omv tak dobiček???sigurno ne zaradi tega ker so delavci na črpalkah več delali... po eni strani pravijo da imajo velike stroške potem pa se hvalijo kakšen dobiček imajo.. banda izkoriščevalska...treba jih je menjat
zigac19
12. 05. 2008 14.27
... oglejte si najboljše dodatke za spletne igre
rozlicek@gmail.com
12. 05. 2008 13.43
@speaker Glavni problem je, da se pri nas izdeluje robo, ki je predraga tudi brez davkov. Ne moreš se kosat s Kitajci, če je je že vhodna surovina dražja, kot je končna cena kitajskega pofla. To pa ni problem države ampak nesposobnost lastnikov in vodstev podjetij. V podjetjih, kjer delajo s svojimi glavami in ustvarjajo neko dodatno vrednsot, imajo zelo spodobne plače.
srecnii
12. 05. 2008 13.29
Problem je v tem, da so naše plače preveč OBDAVČENE, država bi morala popustiti.
bogamolim
12. 05. 2008 13.24
JANEZ JANŠA SI ... TANJŠA