Gospodarstvo

Cene aprila v povprečju višje za odstotek

Ljubljana, 30. 04. 2010 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cene življenjskih potrebščin so se aprila zvišale za odstotek, inflacija na letni ravni je znašala 2,3 odstotka, povprečna letna inflacija pa 0,9 odstotka. V evroobmočju so cene narasle za 1,5 odstotka.

Trgovina
Trgovina FOTO: Reuters

Statistični urad RS je objavil podatke o aprilski inflaciji. V primerjavi z marcem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za odstotek, rast cen od začetka leta do konca aprila pa je bila 1,7-odstotna. Blago se je v aprilu podražilo za 1,4 odstotka, storitve za 0,2 odstotka, poltrajno blago se je podražilo za štiri odstotke, blago dnevne porabe za 1,3 odstotka, trajno blago pa se je pocenilo za 0,6 odstotka.

Cene oblek in obutve so v aprilu narasle za 4,6 odstotka, alkoholne pijače in tobak so se podražili za 3,9 odstotka, cene stanovanj so narasle za 1,1 odstotka, stanovanjska oprema je bila dražja za 0,9 odstotka, hrana in brezalkoholne pijače pa za 0,6 odstotka. Cene prevozov so narasle za pol odstotka, gostinske in nastanitvene storitve pa za 0,4 odstotka.

Skupino stanovanja podražili komunalni prispevki

Letošnja aprilska rast cen oblek in obutev je bila višja od lanske. Surs dodaja, da je bil prisoten vpliv menjave kolekcij, hkrati pa so trgovci ponudili manj popustov kot lani.

Na gibanje cen v skupini stanovanje so spet opazneje vplivale višje cene komunalnih in drugih storitev, ki so se podražile za 1,6 odstotka, ter goriv in energije, ki so bile višje za 1,4 odstotka. V prvi podskupini se je kanalščina podražila za 2,8 odstoka, odvoz smeti je bil dražji za 2,6 odstotka, oskrba z vodo pa za 1,9 odstotka, v drugi podskupini pa so bila tekoča goriva dražja za 5,9 odstotka, plin za 2 odstotka ter daljinska energija za 1,5 odstotka. Pocenitev v aprilu ni bilo veliko. Izraziteje so se pocenili le novi osebni avtomobili, kar je vplivalo tudi na skupno rast cen.

Močno se je zvišala letna rast cen, ki se je zvišala na 2,3 odsotka, lani pa je bila le 1,1-odstotna. Povprečna 12-mesečna rst pa je bila 0,9-odstotna (v istem obdobju lani je bila 4-odstotna).

Umar: Aprila običajna razmeroma visoka rast cen

Aprilsko zvišanje cen življenjskih potrebščin je bilo visoko, čeprav so se cene tudi v večini preteklih let v tem mesecu razmeroma močno povišale, danes objavljeni podatek o enoodstotni stopnji inflacije v aprilu komentirajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Na Umarju so ob tem pojasnili, da so v prvih štirih mesecih letos cene nafte precej zaznamovale dvig inflacije, saj so se, izražene v evrih, povišale za približno 20 odstotkov. "Pri tem se spremembe cen nafte na svetovnem trgu še vedno v večji meri kot v povprečju EU odražajo na inflaciji v Sloveniji," so zapisali v sporočilu za javnost.

V evroobmočju 1,5-odstoten dvig cen

Države območja evra so aprila na letni ravni zabeležile 1,5-odstotni dvig cen, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Marca je območje evra na letni ravni beležilo 1,4-odstotno rast cen. Glede na podatke ni mogoče pričakovati, da bi Evropska centralna banka (ECB) kmalu zvišala ključno obrestno mero, ki je trenutno pri enem odstotku. Tako naj bi ECB z nizko obrestno mero še naprej spodbujala okrevanje evropskih gospodarstev.

Stopnja inflacije pa še naprej ostaja pod srednjeročnim ciljem ECB, ki si želi inflacije blizu, vendar nekoliko pod dvema odstotkoma. Podrobnejše podatke o inflaciji v območju evra in celotni EU za april bo sicer Eurostat objavil 18. maja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
01. 05. 2010 17.28
To še ni najhuje-hujše nas še čaka.Lahko je biti optimist s 30.000evri mesečno.Ne vem kakšna naj bo 4članska mlada družina s 500 evri mesečno?Verjetno na smrt Obupana!!!
DarthRevan
30. 04. 2010 19.02
Aprila cene skočijo vsako leto, ker se končajo razprodaje.
kvapatebriga
30. 04. 2010 13.51
Cene gredo lahko gor. Minimalna plača se je zvišala. Poskrbite za to, da raja slučajno kakšen mesec ne bo preživela brez dolgov!